Mennyire veszélyes az adataimat megadni az alábbi esetben?
egy magyar munkaerő közvetítő cég keresett nekem munkát Ausztriában. van honlapjuk, az elérhetőségek rajta korrektek. jelentkeztem hozzájuk. írták, hogy gratulálnak, beválasztottak, van nekem munka, mikor tudnék utazni, meddig tudok maradni stb. szerződés megírása miatt kérik a nevem, szem. szám, lakcím.
mindezt személyes találkozó nélkül, csak neten és telon volt intézve.
az AFSZ csak magyar székhelyű közvetítőkkel foglalkoznak.
a facebook oldalamat nem kérték el, és még pár levélváltásnál sem hozták szóba
Az oldal külsejéről: nem tudhatták kit bíznak meg vele...
balett tánc: lehet őket is menedzselnék, csak még nincs balettáncosuk (mivel ők kétlem, h ilyen oldalakon jelentkeznének)
a barátokat lehet azért kérdezik, mert pl én szóltam, h lenne egy bnőm is, erre annyit mondtak, nem tudom ajánlani, ugyanaz a menete neki is, a honlapon jelentkezzen képpel(és láthatóan félnek attól, hogy az ismerős az ő közreműködésük nélkül menne dolgozni a helyre - szóval nem kapnának semmit a fizujából)
két irodánál azért lehet azonos a mail cím, mert egy a vezetőjük, a Paco, aki Canadában van és a leveleket ő akarja kezelni, de speciel nekem nem az office@pacojobs.com-ról jön, hanem a lina@pacojobs.com-ról
(de ezt észrevenni, nem semmi)
egyedül az engedélyen vagyok kiakadva egyelőre igazán
A veszélyes külföldi munkavállalással ijesztgető linkekkel nemigen tudok mit kezdeni, mert a Paco ügynökség neve egyikkel sincs összehozva.
(pl egy másik céggel volt már problémám, de róla és az őket ért feljelentgetésekkel tele van az internet)
az engedélyről:
csak google keresőbe beírtam találomra egy ügynökséget
nekik sem szerepel engedélyszám a honlapon
tehát ez nem egy kötelező feltüntetendő dolog.
és most jött egy ötletem, írok egy osztrák közvetítőnek, hogy mi róluk a véleménye
és a paco-s oldal valahogy németül nincs fent, ahhoz képest, hogy Bécs a székhely. hát érdekes...
találtam róluk dolgokat!
a felsorolásban van Magyarország is, mint kihelyezett iroda...ha jól fordítottam
"Established in 1999 with offices in Bulgaria , Romania , Ukraine , Hungary , Poland , Estonia . We become the main artistic agency in supplying dancers , artists from Eastern Europe in the very best night clubs , strip clubs , discos on Western Europe."
ezek szerint, kellene hogy legyen itthon irodájuk, azaz telephely.
kezdek fáradni a nyomozásba :(
Igen a Foglalkoztatási Szolgálat csak a hazaiakat tartja nyilván, de tanácsot tudnál kérni. Ezzel foglalkoznak és hidd el van ismeretük ilyenekről a szakmájukból következően.
A face oldaladat lehet telefonon nem kérték el, de odatették a jelentkezési lapukra. Az is elkérés. Realitás érzék szerint ilyet nem kérnek el egy munkavállalótól, jelentkezési lapon sem és szóban sem. Se nem "illik" se közük nincs hozzá, se a munkához nem kell. Túl bizalmas infó. Vannak ma már felvételiztetők amúgy akik titokban megnézik a jelentkezők közösségi oldalait. Mivel azok tulajdonképpen nyilvános oldalak. Csinálnak ilyeneket de sokaknak még ez sem tetszik. De elkérni a jelentkezési lapon szerintem pofátlanság. Főként hogy amúgy is megnézhetnék a neved alapján.
Én nem vagyok webtervező de csináltam már weboldalt besegítve bátyámnak (ő az). Ha összeveted a megjelenését azzal amit linkeltél (Avalance Kreatív Ügynökség) elég nagy a különbség. Akkor is ha nincs fent azon a magyar oldalon az ami kötelező lenne. Látszik hogy okés. Akik ezzel annyira nem foglalkoznak mint az a Paco nevű cég, az nem sok jót jelent. Főleg ha egy nemzetközi cégről van szó. Még nálunk is 50-100 e -ből megcsinálnák nekik rendesen.
A balett táncosi dolog azért került oda mert az kelti a bizalmat. A realitásérzék szerint ilyen viszont egyszerűen nincs. Jó hogy nem írják oda hogy kiskorú fotómodelleket is foglalkoztatnak egyszerre a sztriptáncosok mellett. Nagyon nem szeretnélek megsérteni de a balett és striptánc félék egész más társadalmi nívókat takarnak. Tényleg bocsi de így van. Ez nem olyan hogy próbálják mert az is tánc. Az biztos hogy olyan ember aki érti a társadalom dolgait az se megpróbálni (már ha ez igaz) se kiírni nem fog ilyet együtt. Van fogalmad arról milyen kemény képzésen esnek át a balett táncosok? Egy hivatásos sportolóhoz hasonlatos a tanulmányuk e téren. Egy stripnáncos meg elég ha nagyon jó mozgása van és kicsit betanulja mellé. Ezek így együtt nem egyáltalán nem okésak. Tapasztalatlan fiatal lányokat persze megtéveszthet de ilyen tényleg nincs.
Idézlek így egyzserűbb: "és láthatóan félnek attól, hogy az ismerős az ő közreműködésük nélkül menne dolgozni a helyre - szóval nem kapnának semmit a fizujából" a szende jóságos látszat nem éppen meggyőző így. Ha mehetnél oda nélkülük ahova közvetítenek az sem stimmelne. Részben mert ha valaki meg tudja kerülni a közvetítőt és a munkaadó szóbaáll vele az kettőjük dolga. Joguk van hozzá. Bár közvetítőnek pont akkor szokták átadni a mukaerő keresést ha nem akarnak foglalkozni vele. Pl azért mert az is idő és pénz stb. Az oldalukon ez a "Figyelem, csalás veszély" annyira nem hivatalos beszédmód, hogy weboldalakaon nem szoktak ilyen stílusban írni. Ez csak a megbízhatóság látszatát szolgálja, mivel ezt normál esetben nem így szövegeznék. Ott amúgy is csak arról ír hogy őket állítólag hamisítják mint céget de más email címmel.
A "GYAKORI KÉRDÉSEK" aloldalukon van ez a barátos dolog:
" Van-e arra lehetőség, hogy a barátaimat is megismertessem veletek?
Igen, természetesen, örömmel vesszük, ha ajánlotok minket az ismerőseiteknek. Minden Fellépő után, aki Rajtatok keresztül kezd el nálunk dolgozni, utazási kedvezményben részesültök."
Ekkora badarságot, de komolyan! Beetető duma hogy hozz másokat is. Miért ne lehetne lehetőség rá? Nincs az a termék vagy szolgáltatás amit ne ismertethetnél meg másokkal. Ezt úgy csinálták meg mintha lenne ilyen probléma és másoknak lett volna ilyen kérdésük. De ez képtelenség. Gondolom ilyet te sem kérdeznél meg tőlük? Mert badarság lenne megkérdezni. Úgy csinálták mintha felmerült volna ilyen kérdés, de csak hogy eszedbe juttassák hogy vidd a barátnődet is.
Az egyforma email dolog. Nézzük csak meg a mai internetes korban mennyibe kerülne egy weboldalnak/domainnak több emailcím.
Szóval ez nem pénz ma már, Kanadában meg na ná hogy nem az. Két angol nyelvű országnál is szokatlan, de így hogy két ország és más a beszélt nyelv is. Akkor lenne így ha kevés emberük van és aki nézi a leveleket az beszéli mindkettőt. De egy nemzetközi cégnél ez gagyi dolog lenne ami megint gyanús. :) A office@pacojobs.com az normális emailcím elnevezés. De a lina@pacojobs.com az megint gyanús mert teljesen magánjellegű csak Lina néven. Hivatalosan a teljes nevén mutatkoznak be emberek még email címet illetően is. Tehát megfeleő lenne egy lina.berry@pacojobs.com. Az okés lenne, de így simán csak hogy lina...?
Amúgy cégvezetők nem igazán kezelnek emailokat csak nagy volumenűeket. Ilyesmit a titkárnők stb olvassák. Ez túl apró dolog egy vezetőnek. Bár ha pl ketten vannak csak...? de az nem egy nagy cég azért. :)
"a Paco, aki Canadában van" :) Már ha ez a neve valamelyiküknek egyáltalán. Én is feltehetek egy fényképet és egy nevet alá, tényleg nem nagy ügy.
Az engedély meg szintén totál és se így se úgy sem stimmel. Nincs semmilyen hivatalos pecsét rajta. Adatok sorban még egy magyar cégnél is más pl adószám, működési terület stb. Egy hivatalos okiratnak nem ilyen a fejléce, mert nincs fejléce. Valahogy úgy kellene kezdődnie, hogy ki állította ki (hivatal neve, címe, tel, stb adatok)(és nem Industry Canada felirat). Utána valamilyen megnevezése az okiratnak hogy pl Cég működési engedély, stb akármi. A végén meg aláírás (ügyintézőé) és pecsét, város/dátum.
Nézd meg az Industry Canada hivatalos oldalának letöltési dolgait, pdf, doc, és normálisan van megoldva.
Ez pl valóban látszik már elsőre is hogy normális dokumentum:
A külföldi csalókról tudom hogy a Paco cég nincs benne, de példák mi megy az van bőven. Ha lebukott volna már tiltják az oldalát.
Idézet a GYAKORI KÉRDÉSEK-ből:
" Annak veszélyei, ha közvetlenül a klubbal dolgoztok (a Paco Agency nélkül):
1) Az egyedül dolgozó Táncosok és Hostess-ek 95 %-a került már kellemetlen helyzetbe (leggyakoribb eset, hogy nem lettek kifizetve, és amikor szót emeltek ez ellen, a klub őrei kidobták őket az utcára). "
Stb még folytatja. Már bocsi de ha nélkülük egy táncosnak baja lehet a cégtől mint pl nem kapja meg a fizetését...? Olyan helyre minek közvetítenek? Ez sem stimmel. Mert ugye vagy rendes munkahelyre közvetítenek és ott nélkülük se lehet baj, vagy van pofájuk megbízhatatlan munkáltatóhoz közvetíteni. Egyik verzió sem stimmel. Szóval Paco nélkül nincs ott biztonság ahova küldenének? :) "Jó kis" beetető duma csak ez így egyszerűen marhaság.
Ja még az "engedélyük"-ről. :) Ez az elnevezés sem mutat semmiféle hivatalos dokumentum nevet. Ilyen nincs hogy csak natúron "engedély" és kész. Ezeknek az okiratoknak hosszabb neve van mindig mint pl, Működési Engedély akármi...
Magyar példa: felül kiállító hivatal alatta a dokumentum megnevezése és utána engeteg adata céfről:
és még egy:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!