Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » OTP Tőkegarantált Rövid...

OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?

Figyelt kérdés

5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?

Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?

2022. dec. 7. 16:21
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/123 anonim ***** válasza:

Ez a hónap elég jó volt az előzőhőz képest:

[link]

Ha az elmúlt 3 hónap teljesítményét nézzük okt.26-jan.26-ig akkor az éves kamat 18,44 %-ra jön ki, ha jól számolom.

2023. jan. 26. 00:49
 62/123 anonim ***** válasza:

Szia!

Amikor arra számítok hogy következő nap lejjebb megy az árfolyam,akkor aznap eladom, és ha a következő nap valóban lejjebb megy az árfolyam, akkor azon az alacsonyabb árfolyamon megveszem,remélve, hogy a következő nap meg feljebb megy az árfolyam.De ebben az a kockázat hogy lehet hogy a következő nap nem lejjebb,hanem feljebb megy az árfolyam, ebben az esetben jobban jártam volna ha nem adtam volna el aznap, mert akkor felfelé kamatozott volna a pénzem.Volt már hogy rosszul tippeltem meg,pont akkor mikor hirtelen feljebb ugrott az árfolyam, és kb.30.000Ft kamattól estem el, de olyan is volt amikor jó volt a megérzésem, és ezzel a módszerrel megakadályoztam hogy a csökkenő árfolyam lefelé vigye a pénzem.Összeségében azt ajánlom hogy inkább ne ezt a módszert válaszd(már én se csinálom),mert előre nem lehet látni az árfolyamváltozást, a megérzés nem mindig jön be, de jogilag szerintem teljesen rendben van.Ha megjön a fizetés akkor tudsz tőkésíteni,visszaváltod az egészet,megkapod a 85%-os kamatot meg a tőkét,és pár perc múlva lekötsz egy még nagyobb összeget,amiben benne van a fizetésed(vagy annak egy része) is,maximum akkora összeget köthetsz le,amekkora a számládon rendelkezésre áll.Mindez könnyen elintézhető otthonról a régi internetbankon kereszül,(már részletesen leírtam korábban) vagy a parkban egy padon üldögélve okostelefonról,időpocsékolás rendszeresen a bankba járni.Tehát összefoglalva: az árfolyamspekulációs módszerrel egyik nap visszaváltod, a következő nap megveszed, a tőkésítős módszernél pedig a visszaváltás után pár perccel megveszed ugyanazon az árfolyamon a befektetési jegyet,de nagyobb mennyiségben, mivel több pénzt fektetsz bele.

2023. márc. 3. 22:37
 63/123 anonim válasza:
Sziasztok.Tudnátok segíteni? Én is a rövid tgarantálton gondolkozom,devugye 45 nap után válik csak tőkebiztossá.És addig mi történhet? Vagy érdemes lenne most várni ezzel kicsit?
2023. márc. 17. 11:37
 64/123 anonim ***** válasza:

Mint ahogy a grafikon mutatja, felfelé megy az árfolyam,(pár napra előfordul hogy átmenetileg lejjebb)ha vársz akkor csak inflálódik a pénzed.

[link]

Legrosszabb esetben lefelé megy az árfolyam(elég kicsi rá az esély a grafikont nézve) de mivel tőkevédett, 45 nap után megkapod azt a pénzt amit belefektettél.

Mitől félsz?

2023. márc. 17. 15:09
 65/123 A kérdező kommentje:

Én sem várnék a helyedben,feleslegesnek is érzem. Decemberben gondolkodtam ezen, nekem is ráment pár hetem, mire bele mertem vágni. Most már sajnálom, hogy nem kezdtem el rögtön, mert annyival több lenne most a számlámon.

45 napig az történhet, hogy minden nap lefelé megy a kamat, tehát ha megveszed mondjuk 1,8-as hozamkor, viszont a kamat lefelé megy 1,7-re, akkor nyilván kevesebbet ér a befektetett pénzed, hiszen már csak ezen az 1,7-en tudod visszaváltani. Ekkor garantálják a 45 nap után, hogy 100%-on visszaválthatod, hozamtól függetlenül. Beszéltem az ügyintézővel ~2 hete, azt mondta, hogy amíg a jegybanki alapkamat ilyen magas, addig nem kell félni attól, hogy lefelé mennének tartósan a kamatok. Viszont akkor sem gondolom, hogy drasztikusan lefelé megy majd, inkább stagnál majd egy ideig hozam nélkül, tehát lesz idő visszaváltani (komolyabb) bukás nélkül.

2023. márc. 19. 17:31
 66/123 anonim ***** válasza:

Mennyi most a jegybanki alapkamat?

Mivel 45 nap után visszakapod a befektetett pénzt, bukás alatt az értendő, hogy nem valami másba fektetted, ami egy kis profitit termelt volna a 45 nap alatt.

2023. márc. 19. 21:30
 67/123 anonim válasza:
De jó,h írtatok.Így már abszolut érthető.Pláne Neked,aki ezt a beszélgetést elindítottad,szuper vagy,h ezt ilyen érthetően leírtad nekem.Nagyon sokat segített.Egyik oldalról féltem,h elveszìtem a pénzem.De talán,ez mégsem ilyen egyszerű.Itt bankcsődre,vagy esetleg olyan intézkedésekre gondolok,h benyögik,h mostantól nem lehet kivenni mind,vagy csak egy kisebb vagyonért adják ki...Ez a része még foglalkoztat,de a másiknál aggasztottak már Neked/Nektek köszönhetően tisztázódott bennem.
2023. márc. 19. 23:51
 68/123 anonim válasza:
Meg tudjátok hozzá nem értőként az is benne van,h nem túl szèp ez,h igaz legyen? Hol a buktató.Ne valami beetetés ez.Na most biztos gondoljátok,h jó buta és stb..vagyok,de azt kell mondjam,h sajnos igazatok is lenne.
2023. márc. 20. 00:00
 69/123 anonim ***** válasza:
Túl szép volna akkor, ha úgy kamatozna az otp tőkegarantált bef.jegyben a pénz, hogy közben nincs ilyen mértékű drágulás a boltokban.Ha azt is nézed hogy mennyivel fizetsz többet a boltban az előző évekhez képest, akkor már nem is annyira szép :(
2023. márc. 20. 01:18
 70/123 A kérdező kommentje:

Dehogy vagy buta, teljesen érthető, hogy nem mozogsz még ebben a témában otthonosan, így kérdéseid és aggályaid vannak! Mikor belevágtam, én is alig akartam elhinni a kedves kommentelőnek, hogy milyen hozamokat hozott napi szinten a befektetése. Viszont most már látom, hogy ez valóban megtörtént.

Az,hogy feltételhez / visszaváltási díjhoz kötik a pénz kivételét, nem gondolom, hogy meg fog történni. Én még benne ragadtam egy egyéves magyar állampapírban, mert ott időközben valóban felemelték 2%-ra a visszaváltási költséget, amivel nem érte volna meg kivenni a pénzem. Emiatt rengett meg a bizalmam ezekben a hosszú lejáratú befektetésekben. Ezt a tőkegarantált kötvényt azonban egyik napról a másikra el lehet adni. Illetve azt mondják, hogy az infláció elérte a tetőpontját, így jobb lehetőséggel aligha fognak előállni (emiatt volt a 2%-ra emelés is, mivel attól féltek, hogy mindenki kiveszi majd az 1eves állampapírból hirtelen a pénzét és belerakja a jobb kamatozású állampapírba).

Hol a buktató? Az államnak szüksége van a pénzünkre, úgyhogy muszáj előállnia valami lehetőséggel, amibe az emberek befektetnek. Hiba lenne azt gondolni, hogy ez nagyon hosszú ideig ilyen magas kamatot fog még adni, mert nem fog. Most viszont nagyon jó kamatot ad, így érdemes kihasználni ezt a lehetőséget. Szerintem ne félj belevágni, én is csinálni fogom még egy darabig. Aztán ha esetleg nincs szükséged hosszútávon a pénzedre, és kibocsátanak új sorozatokat az inflációkövető állampapírból, azon is elgondolkodhatsz. Viszont azt csakis úgy ajánlom, hogy közvetlenül a magyar államkincstárnál nyiss számlát, és ne egy közvetítőn (a bankon) keresztül vásárolj állampapírt, mert azok nyilván levesznek maguknak egy kis hasznot!

2023. márc. 20. 10:00
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!