Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » OTP Tőkegarantált Rövid...

OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?

Figyelt kérdés

5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?

Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?

2022. dec. 7. 16:21
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/123 anonim ***** válasza:

Az OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap az milyen sorozat?(nincs mellé írva se A, se B)

2 hónapja fektettem bele, és sokszor taktikázok, amikor magas az árfolyam eladom,amikor alacsony megveszem(internetbankon keresztül pár kattintással), és még soha semmilyen költséget nem számoltak fel az eladáskori 15%-os kamatadón kívül.Egyszer csak majd lehet hogy jön az éves díj, vagy valami egyéb levonás?

Ha mégis szükség van a pénzre 45 napot kell várni, az állampapírnál 4-6 évet

2022. dec. 25. 22:39
 52/123 anonim ***** válasza:

51: Bármikor eladhatod és jelenleg az 1% idő előtti visszaváltási díjon kívül semmilyen költséged nincs. A pénz napról napra kamatozik, 1 hónap múlva már "biztos" profittal tudod eladni, azaz jobbak a feltételek, mint a tőkegarantált alapnál, ahol 45 napot kell várnod. 1 év múlva pedig biztosan megkapod a meghirdetett profitot.

Azt javaslom olvass utána a dolgoknak, mert úgy tűnik mintha gyakorin összeolvasott kommentekből állna a tudástárad.

2022. dec. 25. 23:06
 53/123 A kérdező kommentje:

Nekem konkrétan otp-s ügyintéző mondta, hogy inkább ez, mint a PMÁP. Vagyunk olyan jóban, hogy elmondta volna, ha csak munkaköri kötelessége lenne ezt ajánlgatni a bank nevében. Plusz ő is ebbe fektet. Ezek nálam már jelentenek valamit.

Amúgy persze, van rejtett költség, úgy mint az értékpapír számlavezetési díja is, amit negyedévente vonnak a számláról, de ezt nem lehet kiküszöbölni, maximum akkor, ha nem a bankon keresztül veszel államkötvényt/alapot.

2022. dec. 25. 23:35
 54/123 anonim ***** válasza:

Nekem is otp-s ügyintéző ajánlotta, és nagyon hálás vagyok neki,mert okt.26-óta összesen 355ezer netto kamatot hozott,igaz szerencsém volt mert az első hónapban szépen ment felfelé az árfolyam.A két ünnep közt beszélek vele személyesen,hogy mi a véleménye a már említett taktikáról, illetve az állampapírról.

" 1 hónap múlva már "biztos" profittal tudod eladni, azaz jobbak a feltételek, mint a tőkegarantált alapnál, ahol 45 napot kell várnod."

Szerintem 1 hónapra venni állampapírt marhaság.

"Azt javaslom olvass utána a dolgoknak, mert úgy tűnik mintha gyakorin összeolvasott kommentekből állna a tudástárad."

Hivatalos forrásokból is fontos tájékozódni,én is szoktam,de a gyakori kérdéseken is vannak az átlagnál nagyobb tudású kommentelők,akiknek hasznos a véleménye, idézek az egyiktől,aki a hiperinflációról és az államcsődről mondott véleményt:

"Azt gondolom, hogy az utolsó hiperinfláció Magyarországon a II. világháború után volt. Amikor megsemmisültek a termelőeszközök és a maradékot elhurcolták az oroszok. Emiatt szinte nem volt kinálati oldal.

És a nagy gazdasági világválság után az USA-ban kidolgozták a New Dealt, aminek a lényege, hogy az állam nem hagyja szabadjára a gazdasági folyamatokat, hanem erőteljesen beavatkozik. Szóval nem gondolom, hogy hiperinfláció lenne.

A kormány a választások előtt rengeteg pénzt kiszórt a népnek és a kedvezményezetteknek. De most már kezdi mérsékelni magát. És a fizetésemelések előbb-utóbb nem tudnak majd lépést tartani az emelkedő árakkal, lecsökken a kereslet. És a kinálat összvolumene forintban csak addig tud nőni, amig az összkereslet lépést tart vele.

Ami az államcsődöt illeti: az inflációval az állam tartozásai értéktelenednek, míg az adóbevételek növekednek. Az államcsőd azzal veszi kezdetét, ha az állam megtagadja a lejáró kölcsöneinek a kifizetését. Ennél sokkal ésszerűbb, ha viszonylag megbízható adós marad, új kölcsönöket vesz fel és görgeti maga előtt a tartozásokat. Szóval én nem gondolom reálisnak.

De attől függetlenül ésszerű a befektetéseket többfelé elhelyezni."

2022. dec. 26. 00:47
 55/123 anonim ***** válasza:

54: Otp-s ügyintéző nem fog saját alap ellen beszélni, számukra kötelező népszerűsíteni, hiszen az OTP ebből (is) termel bevételt. Nem fog az érdeke ellen beszélni, pontosan ezért nem szoktak teljeskörűen tájékoztatni, csak a lehetséges pozitiv dolgokat emelik ki. Állampapírt nem fogja javasolni az alappal szemben, mert nekik kevésbé éri meg, banknál nem is szabad vásárolni.

OTP-nél nem ismerem pontosan hogyan működik az alkalmazottak alap vásárlása, de Erste-nél például mindezt kedvezményesen tehetik meg, 0 tranzakció díjjal, számlavezetési díjjal, azaz hozzád képest jobb körülmények között teheti meg.

A tőkegarantált alap most nagy népszerűségre tett szert, ilyenkor rendszerint az árfolyam jobban megemelkedik az átlagosnál. Viszont ha a tőkebevonás csökken, avagy megáll és nem sikerül időben, mások előtt eladnod, akkor lassulni fog a profit növekedés avagy csökkenhet.

A profit befektetett összeg nélküli kontextusban semmit nem ér. Pénzed utáni % összeg számít, ezzel járó állando és változo koltseg és kockázat.

Amit beidéztél, viszont nem tudok vitatkozni. :)

2022. dec. 26. 08:15
 56/123 A kérdező kommentje:

A tokegarantalt kötvény alap a kétezres évek elején már elérhető volt, nem egy mai dolog, így ha valóban csak saját terméket kellene reklámoznia egy ügyintézőnek, akkor eddig is megtehette volna. Viszont anno, mikor befektetésen gondolkodtam x éve, kérdés nélkül az állampapírt javasolta.

Gondolom most valóban jobban megéri ebbe fektetni annak, aki rövid távra, kockázat nélkül szeretné lekötni a pénzét. Sajnos ez az egész lutri, nem lehet előre látni mi lesz a jövőben. Mint ahogy egy laikus a tőzsdén sem tudja előre, hogy mi fog történni. Mivel nem értek az egészhez, így jelenleg biztosabbnak látom, ha egy ügyintéző segítségével kapok pénzügyi tanácsadást, ő intézi nekem ezt az egészet, mintsem magam járok utána.

Nem mondom, hogy ez jobb, mint a PMÁP. Fogalmam sincs mi a jobb. Annyit tudok, hogy 5 évre nem szeretném lekötni a pénzem, és megrendült a bizalmam az államban így, hogy egyik napról a másikra visszaváltási díjat emelt. Kérdeztem egy másik ügyintézőt is arról, hogy nem éri-e meg inkább PMÁP-ot vásárolni, és elviselni a 2% visszaváltási díjat, mire azt mondta, hogy nem feltétlen.

2022. dec. 26. 15:33
 57/123 anonim ***** válasza:
Hát mostanában nem szárnyal annyira az árfolyam mint az okt.20-nov.22 közti időszakban.Éves kamtra átszámolva jelenleg (nov.22-től 01.02-ig)kb. 6% jön ki.Lehet mégis jobban megérné az állampapír:(
2023. jan. 2. 17:57
 58/123 A kérdező kommentje:

Most pont azt néztem, hogy már az egyéves is 9%-ot ad.

Az inflációkövető, ha jól értem, akkor 12,5%-ot. Már nem olyan nagy a különbség.

A bónusz magyar állampapírt abszolút nem ismerem, de eléggé szárnyal a 14,6%-kal, bár ez is változó kamatú, szóval akármikor lejjebb mehet.

Így legyen okos az ember. :) Bár még mindig félek, hogy egyszer befagyasztják a kivételét, és nem férek majd hozzá a pénzemhez.

2023. jan. 3. 11:43
 59/123 anonim ***** válasza:
Nyílván az okt.20-nov.22 közti időszak miatt lett felkapott az OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap.A múltbeli teljesítmény nem jelent semmilyen garanciát a jövőbelire.Én még egyenlőre benne tartom a pénzem,aztán majd látjuk.
2023. jan. 3. 14:15
 60/123 A kérdező kommentje:
Nem jelent garanciát, viszont ha az emberek elégedetlenek, akkor ki fogják venni a pénzüket ebből. Pláne így, hogy ennyire mozgatható, és nem kell éveket várni a visszaváltásra.
2023. jan. 3. 15:37
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!