OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?
5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?
Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?
“Nem tudom hol húzzák le ezt a 0,55%-ot, mert vételekor tényleg 0 Ft jutalékot ír, eladáskor pedig annyi nettót kapok, amennyit én is számolok kockás papíron.“
Az árfolyamnyereség ennyivel alacsonyabb, mert az alap nettó eszközértéke (árfolyama) így változik két időpont közt:
Nyitó nettó eszközérték
+befektetések hozamai
-alapkezelési díj, letétkezelési díj, egyéb díjak, tranzakciós költségek (ez az évi 0,55%)
=Záró nettó eszközérték
"Törlesztés, visszaváltás
A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír
névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes."
Én ezért félek csak mindig ezektől a hosszú lejáratú befektetésektől. Gondolnak egyet, és érvényesítik ami már a tájékoztatóban le van írva.
Gyakorlatilag pedig egy ügyintéző azt mondta ~3 hónapja, hogy ingyen vissza lehet váltani. Én 1-ről tudok az Államkincstárnál, 2-ről az OTP-nél.
"Te döntésed, hogy kihagyod a bankot a buliból, és inkább elteszed magadnak az egész kamatot, avagy szívesen fizetsz jutalalékot és további díjakat az otp-nek."
Amikor a A Prémium Magyar Állampapírt véded minidig tedd hozzá az 1-2%-os idő előtti visszaváltási költséget(amit még emelhetnek is,de reméljük nem fogják),mert ez csak akkor korrekt.
Mint fentebb írtam az ügyintéző szerint a jegybanki alapkamat csökkenés a hosszabb távú alapoknál további árfolyamnövekedét fog okozni, az optima hosszabb távú mint a rövid kötvény, a maxima még hosszabb távú,annak fog legjobban felmenni az árfolyama az ügyintéző szerint, az állampapíroknak meg lejjebb megy a hozama a jegybanki alapkamat csökkenéssel, majd az idő fogja megmutatni hogy kinek volt igaza.
#95: Én úgy tudom, hogy évente van kamatkifizetés. Az kérdés, hogy időarányosan megkapod-e a 16% egy részét, ha pl. félévkor kiveszed az összeget, de szerintem nem.
#96: igen, viszont ha felemelik 2-3%-ra a visszaváltási költséget, még mindig inkább tárolom a pénzem egy max 1 éves kötvényalapban, mint egy 7 éves állampapírban. Az egy éveset még lehet, hogy ki is tudnám várni, a 7 éveset viszont biztosan nem. De értem egyébként amit mondasz, és bár folyamat támadásnak érzem én is a saját kommentjeimet, hidd el nem az. Tényleg gondolkodok az állampapírban, kérdés, hogy belátható időn belül lesz-e lakásvásárlás, vagy be tudom fektetni akár kicsit hosszabb időre is.
#97: Említette az 1%-ot a 91-es hozzászólásában. Igaza van, az első hónap mínuszos, a lényeg, hogy minél tovább tartsa benn az ember a pénzét, mert utána visszajön ez az összeg.
Én meg pont azt hallottam, hogy jövőre akár 18% körül is alakulhat az állampapír kamata. Múltkor valami szakértő beszélt erről.
97: Miért megy fel olyankor a kamata, és pontosan mennyire? :)
Nagyon úgy tűnik, hogy te vagy a kérdező egyben és valamiért próbálod népszerűsíteni ezt az alapot, miközben nagy sületlenségeket írsz, minden technikai információt nélkülözve.
Hogyha neked ez az alap szimpatikus, fektess ebbe! Bár szomorú, hogy mindezt úgy teszed, hogy fogalmad nincs mitől függ az árfolyam, mibe fektet, mikor mennyi profitot várhatsz és milyen költségei vannak. Befektetésre a lehető legbutább indok, hogy "az ügyintéző azt mondta". Soha nem fog a bank érdekével ellentéteset ajánlani, ebből él, belőled kap jutalékot, fizetést.
Ennyire még nem őrültem bele a befektetésekbe, hogy saját magammal folytassak diszkurzust a gyakorikérdéseken - tekintve, hogy hármunkon kívül már nem is olvassa senki ezt a régi kérdést - de köszönöm a feltételezést. :D
Ezt az árfolyam emelkedést én sem értem, mert eddig pont azt mondta az ügyintézőm, hogy amíg ilyen magas a jegybanki alapkamat, addig a kamatok is magasan tudnak maradni. Ebből következik, hogy csökkenéskor az is csökken.
Utána fogok járni az államkincstárnál is, hogy milyen feltételekkel lehet náluk kötni. Azt tudom, hogy a kp kivétel a végén ingyenes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!