OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?
5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?
Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?
A most hétvége igen.
0,12 volt az Optima és
0,13 a Rövid kötvény.
Gondolom hullámzik ez, néha az egyik jobb, néha a másik, de összességében az Optima valóban jobban szerepel hosszabb távot nézve.
Az Optima ugyanúgy rövid kötvényalapnak számít, mint a tőkegarantált, annyi különbséggel, hogy nagyobb kockázat van benne a 90 nap benntartás miatt. Ettől független elhiszem, hogy jobban fog emelkedni, hiszen kamatot már a kezdetektől fogva jobban ad.
A maxima tényleg jól hozott az idei évben (duplán annyit, mint a másik kettő), de nem szeretem a nem tőkegarantált befektetéseket.
Nem tudom mikor jutok el a bankba, mert az elmúlt 1 hónapban már itthonról intézem a befektetéseket - rájöttem, hogy az ügyintéző le akar húzni a jutalékkal, hisz minden alkalommal felszámolt 300 ft-ot az újrakötésért. Azóta a közelébe se megyek annak a bankfióknak.
Majd meglátogatok egy másikat, mikor olyan helyen leszek. Legutóbb csak ezt a kettőt mondták a másik helyen, a lehúzós ügyintéző pedig csak a tőkegarantáltat.
Az infókat pedig köszi!
Minden tranzakciónál a kondíciós lista szerinti jutalékot fizeted, nem az ügyintéző húz le.
A tőkegarantált befektetési alapok tartalmát megnézted? Államkötvények. Ezeket jutalék nélkül vásárolhatod a kincstárnál. A hozamból sem vonnak le évente 2%ot, mint az OTP.
Én a tőkegarantáltnál nem fizetek semmilyen jutalékot netbankban. Még oda is van írva kötéskor, hogy "Jutalék:0 Ft". Egyedül a 15% kamatadó jön le belőle eladásnál.
Vettem szerdán Optimát, és ott ki volt írva, hogy ~286 Ft jutalék.
És meghoztam a balszerencsét az Optimára. :D Mióta ilyenem van, a tőkegarantált sokkal jobban teljesít.
Hallottam, hogy az Államkincstárnál nulla forint minden, gondolkodok is állampapírban.
Tőkegarantált:
100% magyar állampapír…
Alap teljes költség mutatója: 0,55%
Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy megvennéd magadnak az állampapírt évi 16% hozammal, megveszi neked a tőkegarantált alap, és a 16%-ból jut neked 15,45%, amelyből még kamatadót is vonnak.
Optima
Ugyanaz
Teljes költség: 1,03%…
+ fizeted az OTPnél a számlavezetési díjat, miközben kincstárnál ingyenes az értékpapírszámlavezetés.
(Bár most kicsit magam ellen beszélek, mert vannak OTP részvényeim, azaz a te zsebedből kicsit az én zsebembe is csorog a pénz mikor adod-veszed ezeket színes masnival becsomagolt államkötvényeket és fizeted a sok díjat-jutalékot-rejtett költséget hizlalva az OTP profitját :))
Köszi az infókat és a linkeket!
Nem tudom hol húzzák le ezt a 0,55%-ot, mert vételekor tényleg 0 Ft jutalékot ír, eladáskor pedig annyi nettót kapok, amennyit én is számolok kockás papíron.
15% gondolom államkasszába megy, nem a bankoknak.
Tudom, hogy rossz az OTP. Az egyik legdrágább bank Magyarországon, kb. dupla díjakat számol fel mint más. Szívesen nyitnék számlát az Államkincstárnál, csak az húz vissza egyelőre, hogy hosszú távú befektetéseik vannak. Ha lennének ilyen alapok, simán átvinném a pénzem. És mivel 1-2-3 éven belül lakás önerőbe szeretném fektetni ezt az összeget, nem tervezem 4-7 évre lekötni. + nem tetszett az állam azon húzása fél éve, hogy 2%-ra vitte fel a visszaváltási díjat, kvázi alig fértem a pénzemhez.
Ismerősöm 1 éves állampapírt nyitott 9%on. Szerintem ennél ha nem is sokkal, de azért jobban járok ezzel az alappal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!