OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?
5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?
Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?
Jelenleg a jegybanki alapkamat 13%, utoljára 2000-ben volt ennyi, de ha csak 5 évet visszamegyünk 1995-be, akkor 28% volt a jegybanki alapkamat!!!!!!!!
De jó, hogy belinkelted ezt az oldalt, hasznos infók vannak rajta. Köszi!
Akkor összefoglalva elmondható, hogy a jegybanki alapkamatot az MNB határozza meg, hogy milyen hitel/befektetési kamatot ad a kereskedelmi bankoknak. Ezt a kamatot nem muszáj tartaniuk a bankoknak, csak egy iránymutatás, és inkább a rövid lejáratú hitel/befektetéseknél alkalmazzák, a hosszútávúaknál egy várható értékkel számolnak csak. A jegybanki alapkamatot azért csökkentik/emelik, hogy az inflációt mérsékelni tudják és a megfelelő szinten tarthassák. Egyelőre még nem tudni, hogy ez a jelenlegi 13% melyik irányba fog elmozdulni, de valóban volt már ennél sokkal magasabb, és alacsonyabb is 0,6%-os értékkel.
Mindenesetre a héten nagyon jól hozott a rövid kötvény, szinte minden nap rácsodálkoztam a számokra.
Köszi az infót!
Szóval jól értem, hogyha a jegybanki alapkamat csökken, akkor az a másik két alapnak az emelkedésével jár? Nem azt beszéltük eddig, hogy ez pont fordítva működik? Mert minden hitel, kamat alapja a jegybanki alapkamat, és míg azt magasan tartják, addig a kamatokra is jó pénz jut?
Köszi! Ma majdnem átraktam a befektetésem Optimába, de rosszabbul hozott volna. Érdekes, hogy sokkal többet nő a hozamszám egy nap alatt, mégis kevesebbet ér összegben.
Jövőhéten azért megpróbálkozok vele. Egyedül az nem tetszett benne, hogy rögtön le akart vonni valami tranzakciós jutalékot, szemben a régivel, ahol díjmentesen tudtam lekötni. Pedig Optimát még nem vettem/adtam el, szóval nem is értem a felmerülő díjat. Az is eszembe jutott, lehetséges, hogy Optimát hosszabb távra érdemes vásárolni, míg a másikat akár 2 naponta is el lehet adni?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!