OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?
5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?
Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?
"Nagyon úgy tűnik, hogy te vagy a kérdező egyben és valamiért próbálod népszerűsíteni ezt az alapot, miközben nagy sületlenségeket írsz, minden technikai információt nélkülözve."
Az hogy úgy tűnik az a te dolgod.
Nézzük az elmúlt 7 hónapot az optimánál október 19.-től május 19.-ig, tegyük fel hogy befektetünk x forintot.7 hónap múlva lesz belőle 1,3334x. A bruttó profit 0,3334x,lejön a 15% kamatadó így a netto profit 0,11333x 7 hónap alatt, tehát 1 hónap alatt a netto profit átlagosan 0,016191x
Az elmúlt 3 hónapra ha nézzük akkor a netto profit átlagosan havonta 0,01273x
Nézzük az évi 16%-os államkötvényt. 12 hónap alatt lesz belőle 1,16x ,a netto profit 0,16x, egy hónapban átlagosan 0,01333x netto profitot hoz, de várd ki a 7 évet, különben lejön belőle 0,01x(amit fel is emelhetnek), és közben ha lejjebb megy a jegybanki alapkamat(az ügyintéző azt mondta hogy biztos hogy lejjebb megy) akkor kevesebb mint évi 16%-ot fog adni.
Most olvastam egy Forbes cikket:
"És itt a „trükk” – most ugyan (jogosan) kritizálhatjuk, hogy képtelen még a pénzromlást is megverni, jövőre azonban várhatóan egy számjegyűvé fog mérséklődni az infláció. A PMÁP kamata viszont 2024-ben a 2023-as inflációs adattal számol. Így a kamat az idei inflációs várakozások alapján bőven 16 százalék fölött is maradhat. Sőt, az MNB inflációs előrejelzésének felső határa szerint akár elérheti a 20,5–21 százalékot is."
Azt írják a PMÁP a legjobb - bár a bónusz magyar állampapír negyedévente fizet kamatot, kvázi azt az összeget újra befektethetjük, még úgy sem éri meg jobban azt választani. Jövő év még jó lesz ilyen szempontból, utána viszont más lehetőség után kell nézni, nem éri meg pmapban sem tartani a pénzünket 2035-tol.
"Magyarország minden Ukrajnának adandó segítséget blokkol, amíg nem veszik le az OTP-t az ukránok a háborús szponzorok listáról – erről is egyeztettek hétfőn Brüsszelben, a külügyminiszterek tanácsán. Van félnivalója az OTP-nek?"
Basszus, most akkor tényleg rakjam át a pénzem állapmamírba?Mindig van valami gebasz!
Is. Azt olvastam 15% kamatadó ide vagy oda, attól még 13% szocho rájön (kivétel az ingatlan alapra). Amennyire értelmezni tudtam, a július 1 előtt kötött befektetésekre nem kell fizetni, így esetleg azzal lehet játszani, hogy nem csináljuk az eladom-veszem opciót, hanem benn tartjuk a pénzt. Ha minden igaz novemberig van a rendelet, bár gyanítom úgyis meghosszabbítja.
Rendesen felidegesítettem magam rajta, de igazából rájöttem, hogy még mindig inkább megéri így is lekötni, ha folytatódik ez a hozam, mint hagyni inflálódni. Most már azt mondom, hogy nem merem állampapírba rakni, mert valami susmákolás van a háttérben. Gyanúsan minden embert oda akarnak terelni (lásd törvényi szabályozás lett rá, hogy novemberben minden ügyfél kapjon egy levelet, hogy mennyi nyeresége lett volna, ha állampapírba tette volna a pénzét). Anno a nyugdíjpénztár is eltűnt egyik napról a másikra, tudtommal azóta sem látják a pénzüket az emberek. Nem bízok már senkiben, szívem szerint kézzel fogható dologba fektetném a pénzem, mert nem azért gyűjtögettem, hogy most az állam szépen kizsebeljen mindenféle címszóval.
Jövőhéten bemegyek a bankba, hogy mit mond az ügyintéző.
Sokadjára írom le, de… az OTP Rövid Kötvény Alap vagyona nagyrészt szintèn állampapírban van.
Tehát a megnevezés, hogy “OTP tőkegarantált r k alap” az csak a csomagolás. A lényeg hogy állampapírba fektetsz akkor is ha ezt veszed.
Nem tudom egyszerűbben leírni.
Tudom, de az állampapír X időre szól, míg a tokegarantalttol bármikor szabadulni lehet.
És igen, tudom, az államkincstárnál mindenmentes a számlavezetés. Csak az a legnagyobb gond vele, hogy állami.
Épp ezért mondtam, hogy szívem szerint bevasarolnek a pénzemből, csak az a baj, hogy egy 50 nm-es lakás már 60 millióba kerül. Magyarország kezd élhetetlenné válni.
Voltam tegnap a bankban. Azt mondta az ügyintéző, hogy a már lekötött betétekre nem fog vonatkozni a szocho, és a tőkegarantáltnál most sokkal jobb az optima. Emlegetett valami alapkamat csökkenést 6%-ra (december/január környékén), így ha ez változik majd, illetve ezáltal az adó is csökken, akkor lesz érdemes hozzányúlni a pénzhez. Kérdeztem, hogy mennyire esélyes a hozam drasztikus csökkenése, hiszen azért fél év alatt el lehet így bukni a teljes kamatot, de azt mondta, hogy ezt nyilván nem lehet előre látni.
Mondta, hogy van ingatlanalap is, 14% körül hoz, az sem rossz, bár nem tőkevédett, de mégis nagyon alacsony kockázatú, ott nincs szocho, azonban azt fixen 9 hónapig benn kell tartani, különben 1,75%-ot levonnak visszaváltási díjként.
Mindent egybe véve arra lyukadtunk ki, hogy a legjobb, ha átrakom júni 30 előtt optimába, és nem nyúlok hozzá addig, míg a kamatok lejjebb nem mennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!