Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » OTP Tőkegarantált Rövid...

OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alapot érdemes választani? Van ennél jobb lehetőség?

Figyelt kérdés

5 éves állampapírom volt eddig, de a visszaváltási díjat és a kamatot nézve már nem éri meg ebben tartani a pénzt. Javasolták a fent említett kötvényalapot. Azt mondták 45 nap után tőkevédett, nem kell tőle félnem, de van vele macera, mert legalább hetente érdemes nézni, és ha jónak gondolom, akkor tőkésíteni. Ezt sem értem igazából, ezek szerint néha eladom, és újra vásárolom?! Viszont akkor nem kell figyelni a 45 napra?

Van valakinek tapasztalata ezzel? Vagy tudtok javasolni valami mást, az euró átváltáson kívül?

2022. dec. 7. 16:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/123 anonim ***** válasza:
Szóval lehetetlen előre következtetni az otp alap árfolyamváltozására:(
2022. dec. 25. 11:42
 42/123 A kérdező kommentje:
Ettől félek én is. Valamilyen szinten értem, hogy meg akarták állítani a tömeges kivonást a régi, rosszabb kamatozású állampapírból, másrészt azonban nem korrekt, hogy megkötök egy szerződést 0,25% visszaváltási költséggel, amit hirtelen 2%-ra emeltek fel. Emiatt nem mertem a PMÁP-ot bevállalni. Értem én, hogy most jó a kamat, de 7 évig biztosan nem fogom benne tartani a pénzem, mert valószínű olyan sokáig nem lesz magas az infláció, hogy meg is érje benne tartani.
2022. dec. 25. 12:57
 43/123 anonim ***** válasza:

Hát igen,nagyon kellemetlen hogy 4 vagy 6 évre le kell lekötni,tényleg megemelték a visszaváltási költséget 2%-ra?

Benne van már a pénzed az otp alapban?

2022. dec. 25. 14:31
 44/123 A kérdező kommentje:

A PMAP-nál nem tudom mennyi, de az egyéves állampapírnál konkrétan 0,25ből lett 2 százalék az én esetemben. Azt hallottam, hogy egyébként államilag csak 1%, az OTP tett hozzá még 1%-ot, így lett a 2. Nem tudom ebben mennyi az igazság, de az tény, hogy fél év után mínuszban láttam a pénzemet emiatt, ami eléggé megrémisztett. Most a lejárat előtt vagyok nem sokkal, és alig kamatozott még valamit, hisz rá van számolva a 2% visszaváltási költség.

Igen, az 5 éveset visszaváltottam a kamatfizetéskor, és lekötöttem otp alapba. Kíváncsian várom merre indul meg. :D

2022. dec. 25. 19:43
 45/123 anonim ***** válasza:
44: Állampapírt államkincstárnál vegyél, 0 tranzakció díj, 0 számlavezetési díj, jobb visszaváltási árfolyam. Bankoknál általában van rejtett költség a saját alapjainál, amit nem feltétlenül kötnek az orrodra, amihez társul számlavezetési díj, tranzakció díj és kamatadó.
2022. dec. 25. 20:13
 46/123 anonim ***** válasza:

"Bankoknál általában van rejtett költség a saját alapjainál, amit nem feltétlenül kötnek az orrodra"

Szerintem kötelességük 100%-osan tájékoztatni az ügyfelet mindenről, vagy tévedek?

2022. dec. 25. 20:54
 47/123 anonim ***** válasza:

46: Kötelességük, de menj be egy fiókba, figyeld meg az ügyintéző mit mond el egy alapról és olvass utána mi a valóság. Nekem például 2 évvel ezelőtt képesek voltak egy magas kockázatú alapra azt mondani, hogy minden éven 20% profitot fogok kapni, természetesen nem hittem el (nem is történt elmúlt 2 évben 20% profit, inkább -30%). Fél évvel ezelőtt egy másik alapot ajánlottak, merthogy elmúlt hónapokban 8% hozott. Ami igaz, de évre vetítve az a 8% valójában 6, ha pedig a számlavezetési díjat, tranzakció díjat, alapkezelői díjat is figyelembe vesszük akkor még annyi sem.

Az alap a bank honlapján, részletes leírásában benne van a buktató, de rengetegen nem olvassák el, az ügyintézők pedig meg sem említik milyen költséggel és kockázattal jár. Szerintem fele ennyi befektető se vágna bele, ha tényleg ismernék a feltételeket és tisztába lennének vele mekkora lehúzás, miközben a kockázatot egyedül te viseled.

2022. dec. 25. 21:06
 48/123 anonim ***** válasza:

[link]

Konkrét példát tudnál-e mondani az otp tőkegarantált rövid kötvényről alapról, hogy milyen kockázatot rejt?

2022. dec. 25. 21:36
 49/123 anonim ***** válasza:

Alap költségei:

1. "Az „A” sorozatból 2021. év folyamán levont folyó díjak: 0,53%"

Azaz a befektetett pénzedből évente 0,53% lecsípnek függetlenül attól, hogy nyereséget avagy veszteséget termelt. Gondolom a tőkegarantált elképzelés miatt így legroszabb esetben 0% a profitod.

2. "A társforgalmazók által felszámított vételi és visszaváltási jutalék: Maximum a befektetett vagy visszaváltott összeg 5%-a"

3. "Vételi, visszaváltási és visszaforgatási jutalék a Vezető Forgalmazóhoz kapcsolódó értékesítési pontokon az ”A”sorozatú Befektetési Jegyek esetében: Maximum 3000,- Ft"

4. Állampapírhoz képest 15% kamatadót kell fizetned a profit után.

5. Számlavezetési díj.

Ábráról leolvasható, hogy 2008 és 2009-ben a befektetések után közel 8% kamatot fizetett, mivel a válság miatt az MNB megnövelte az alapkamatot. 2014 és 2020 között viszont szinte semmilyen profitot nem realizált, miközben az állampapír 3-6% hozott évente (semminél persze ez is jobb).

Most 2022-ben a magas infláció miatt az MNB ismét megemelte az alapkamatot, így ez az alap is 0-nál többet fog hozni, viszont az infláció miatt állampapír is. Alapban lehet kapni fogsz a pénzed után 10-12%-ot, míg a PMÁP-ban 15%-ot. Megéri? Te betetted a pénzt, viseled a kockázatot, bank pedig levonja szépen a jutalékot, amiből csöpögtet neked is. Hogyha ezt a pénzt államkincstárnál fekteted be PMÁP-ba, többet kapsz.

2022. dec. 25. 22:24
 50/123 anonim ***** válasza:

Illetve ajánlom figyelmedbe, mely esetben tőkegarantált a befektetésed:

1) a befektetési jegy tulajdonos a befektetési jegyet a befektetési jegy forgalmazójánál vásárolta és váltja vissza és a befektetési

jegyet ugyanazon forgalmazónál folyamatosan értékpapír számlán tartotta, valamint

2) a vásárlás és a visszaváltás között legalább 45 naptári nap eltelt (beleértve a vásárlás és a visszaváltás napját is).

Azaz itt sincs olyan, hogy egyik nap megveszed és ha pár nap múlva csökken az árfolyam, mégis szükséged van a pénzre eladod és tőkegarantált. :)

2022. dec. 25. 22:27
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!