Milyen módjai képzelhetőek el a fénysebességnél gyorsabban történő utazásnak a fizikában?
Az egymás állítását kétségbe vonó jegyzetek sorának LÁTVÁNYA — miszerint VÉGZETT fizikusok sem értenek egyet a témában —, IGAZOLJA, hogy CSAK HIPOTÉZISEK, amiken acsarkodnak!...
Idézetek, INNEN: [link]
1. idézet: Óraparadoxon
A sebesség hatására megnő a test tömege, valamint az atomórák ritmusa lelassul. Az 1971-es Hafele kísérlet ezt közel bebizonyította. Legfőbb tanulsága azonban, hogy A SEBESSÉG VALÓJÁBAN ABSZOLÚT, NEM PEDIG RELATÍV! — első idézet vége, kiemelés tőlem.
2. idézet. Bő évszázada született meg az a hipotézis, mely szerint a sebesség hatására az órák késnek. Később a fizikusok atomóra kísérlettel próbálták ellenőrizni e szokatlan - bátran mondhatjuk, hogy paradox - állítást, melyet azután az eredmények RÉSZBEN IGAZOLTAK, RÉSZBEN CÁFOLTAK. A jelenséget leíró számítások helyessége és pontossága MINDMÁIG KÉTSÉGES ÉS VITATOTT. Bár a többség a relativitáselméletre alapoz, e dolgozatban megmutatjuk, hogy EZ A KIINDULÓ ALAP ITT SEM ELMÉLETILEG, SEM GYAKORLATILAG NEM HASZNÁLHATÓ. Helyette a klasszikus mechanika egyenletei szolgáltatják a korrekt, és ugyanakkor szemléletes megoldást. A jelenség hátterének feltárásához szükség volt két további felismerésre is. — második idézet vége, kiemelések tőlem.
Lehet ellenőrizni — és MEGHUNYÁSZKODNI!…
Egyébiránt, No comment…
"Nem az van, hogy minden részecskének van egy maximális sebessége és ez lehet különböző."
Ne égesd tovább magad te sem tudsz olvasni. Tökéletesen precízen elmagyaráztam hogyan kell értelmezni a különböző maximális sebességeket egy relativitás elméletet alapul véve a 0-1 miatt.
Még jó hogy a relativitás elmélet nem az abszolút időre épül és nem azt hangsúlyozza hogy 299 000 km/s . Ilyet hogy TÁVOLSÁG per IDŐ a természet nem ismer . A természet olyat ismer hogy véges sebesség törvénye alias áltrel.(jó nem kérek több beszólást hogy "természet" ez nem földrajz óra és társai)
Az általános relativitás elmélet azt közli ha megismersz egy részecskét annak 100% hogy lesz egy véges sebessége ahol is a sajátideje 0 lesz vagyis megáll az órája.
Röhögök rajtatok ti fizikusok tanulók? :D
Melyik részét betűzzem le annak hogy ha létezik x részecske ami 30c nél gyorsabban nem tud menni azon 29c nél még ezerrel ketyegni fog a stopper óra hiszen csak 30c n fog megállni. Mi köze van ennek az x részecskének ahhoz hogy az anyag stopper óra 1 c n megáll ?
X re nem az anyagi világ törvénye a mérvadó hanem az x világé ezt is leírtam...
Ez két külön világ, ha x órát és anyag órát egymás mellé rakjuk és azonosan gyorsítjuk különbség csak annyi hogy az anyagi óra 1/30 ad nyi x világi gyorsulásnál megáll. Az anyagi világ számára 1c n az x et ugyan úgy végtelen gyors sajátidejűnek ,végtelen rövidültnek látja mint ahogy anyagi társait is (mert neki áll az órája míg x nek és anyagi társainak megy!). Az x 1 c n még 29c deficitre van attól hogy ugyan ezt lássa az anyagi világról és x társairól.
Azért beszélünk világokról mert világos hogy x nem képezheti az anyagi világ részét az E=mc2 miatt de ezt is jeleztem azzal hogy az áltrel az ISMERT részecskék világát írja le. Hát nagyon penge beszólás volt hogy butagyerek "a fizika csak az ismert részecskéket írhatja le" én meg milyen hülye vagyok hogy ezt nem tudtam , te meg fiam olvasni nem tudtál és nem értetted a szóhasználat okát sajnálom. Attól hogy x nem gyakorolhat hatást az anyagi világra ,létezhet és az áltrel mint áltrel x tökéletesn leírja . Ezt is leírtam ,ahány világ annyi áltrel n számú ,tényleg erősen ajánlott egy szemészet.Meg hát azt is leírtam hogy nem kéne anyag világ képletével leírni x világot hanem a 299 állandót át kell írni x é re de ne is zavarjon senkit.
A 299 abs idős sebesség csak az 1 anyagi világra vetített konverziója. Veszett próbálkozás hogy megértessem a hangsúly nem a 299 út per idő volt soha sem hanem hogy "0-1 intervallum" De nyugodtan okoskodjatok még had röhögjek a 45 ömel úgy hogy nem is vagyok szakorientált :D
Elképzelni sokfélét el lehet képzelni, ez a dolga a scifi íróknak:
- Teleportáció anyag-energia-anyag konverzióval
- Teleportáció anyag lebontással, információ átvitellel majd anyag összeszereléssel
- Extra dimenziókban normál sebességgel mozgások, amik végeredménye a mi terünkben hatalmas távolságok, rövid idő alatti megtétele (multiverzum)
- "Jótékony" fekete lyukak által felépített féregjáratok, amik nem szaggatnak ripityomra messzi az eseményhorizontba zuhanás előtt.
- Warp technológia (térhajlítgatás)
Természetesen teleportáció esetén akár energia, akár információ átvitel a fénynél gyorsabban végezve. Egyébként "csak" a virtuális fénysebesség érhető el.
A lényeg, hogy a ma tudományos körökben egységesen elfogadott relativitás elméletet megkerülve a fénysebesség feletti utazást valami mással helyettesíthesd.
Pontosabb úgy fogalmazni, hogy virtuális fénysebesség feletti utazást lehet a tudomány mai állása szerint elképzelni. Természetesen ezek a módszerek a tudomány által nem bizonyítottak. Még nem zárta ki, de nem is igazolta őket a tudomány, mint lehetséges megoldást.
Végül elképzelhető, bár jelenleg nem túl valószínű az is, hogy a tudomány téved. Kiderülhet pl., hogy a rel. elmélet megkerülhető és az idő diletáció, hosszúság kontrakció egy bizonyos mennyiségű energia/tömegsűrűség felett, vagy a hajtómű ma nem számba vett meghajtási módja esetén másképp működik. Pl. a nem lineárisan összenyomható teret képezve - önmaga alá gyűrve a teret áttöri a konvencionális matematikai rendszert, vagyis halvány valószínűséggel talán elképzelhető egy relativisztikus kiskapu. Egyfajta warpszerű technológia ez is.
Ám azt is vedd számításba, hogy bármelyik módszer embertelen mennyiségű, gigantikus energiamennyiségekkel történő manipulációkat feltételez, melyeknél egy speciális, szerencsés esetet kivéve mindegyik módszer garantáltan végzetes az emberre nézve. Nemcsak az utasra, mert ezernyi bolygórendszert pusztíthat el egy sikertelen kísérlet.
Vagyis pillanatnyi tudásunk alapján reális és kísérletileg igazolhatóan működőképes módszert nem ismerünk. Elképzelni persze bármit el lehet..
Hogy lesz -e valamikor ilyen, illetve az milyen lesz - senki se tudhatja. Persze sokan hiszünk benne, hogy a világűr embertelen nagy távolságai egyszer talán emberi léptékben áthidalhatóvá tehetők... Az is alapvető igazság, hogy eddig amit az ember meg akart csinálni, azt valamilyen formában elérte, vagy jó úton halad annak elérése felé. Az időutazás, a dimenzióugrás, fény feletti átlagsebesség (vagy nevezzük inkább virtuális sebességnek) elérése, a teleportálás, a villámgyors replikáció, nanoszondás orvoslás/ életmeghosszabbítás, testcsere, tudat transzplantáció és hasonlók egyelőre a scifi témakörébe tartoznak, viszont sok területen vannak haladásra utaló apróbb jelek. Szóval ettől még ezek is elképzelhetők. Itt is vannak látszólag áthághatatlan falak, de pusztán ötletszegénységből, tudományos fejletlenségből még nem zárhatók ki...
De hisz ezért van a SCIFI! Tessék azt olvasgatni, nézegetni, vagy a nem kis fantasztikus irodalmat saját írásokkal gazdagítani... Ami engem illet, örömmel olvasnám! :)
@83: melléduma. Már megint. Még egyszer leírom azért, hátha véletlenül felfogod: a hipotetikus tachionok, amiket állítólag ismersz, annál kisebb energiájúak, minél gyorsabban mennek. Bármilyen felső sebességhatár - a mi világunkban a c - azért jön létre, mert egyre nagyobb és nagyobb energia kell a megközelítéséhez, elérni pedig véges energiával nem lehet. Mivel a tachionoknál _nem létezik_ ez a problémakör, nem kell egyre több és több energia ahhoz, hogy egyre gyorsabban és gyorsabban menjenek - sőt, egyre kevesebb is elegendő! - ezért számukra nem létezik felső sebességhatár. Sem 3c sem 30c sem semennyi. Alsó sebességhatár létezik, és az itt leírtak alalján egy átlagos nyolcadikos gyerek is kigalálhatja, miért, szóval nem taglalnám.
Ennyit az agymenésedről. Most pedig térjünk a lényegre! Örömmel látom, hogy próbálsz úgy tenni, mintha meg sem látnád a kérdéseinket. Szerencsére ez elég beszédes lesz minden későbbi olvasónak. De ha nem bánod, szeretném még ennél is feltűnőbbé tenni. Gondolom, most is el fogsz menekülni előlük, amivel jelentősen megkönnyíted a dolgunk. Szóval hajrá, ezekre válaszolj:
1, mit is jelent az, hogy a tachionok hármassebessége c feletti. Mit mond ez neked a négyessebességükről? Milyen lesz a négyessebességük abszolútértéke?
2, Miért van szükség a speciális relativitás elméletben található metrikus tenzor átalakítására, az ált relben található alakjára?
3, Helyezzünk el két ingát valahol távol minden galaxistól a térben. Legyen "A" inga és "B" inga". A "B" ingát kezdjük el gyorsítani fénysebesség közeli sebességre. Amikor eléri mondjuk a fénysebesség 99%-át, álljunk le a gyorsítással, mozogjanak egyenes vonalban és egyenletesen egymáshoz képest. Szerinted akkor a "B" ingára nagyobb gravitáció hat? És miért is? Vagy ugyanakkora? Az "A" ingán csücsülő megfigyelő hogy fogja látni, melyik inga ketyeg gyorsabban? Hát a "B" ingán lévő? És ha utána találkoznak az ingák, melyik számára telt el több idő? Mondjuk abban az esetben, ha az "A" ingát visszük a "B"-hez, majd abban, ha a " B"-t az "A"-hoz?
Mojjó tedd már magad takarékra fárasztó ez a teperés ahogy próbálsz villogni a bemagolt tudásoddal ez engem nem hat meg.
A hülye kérdéseidre azért nem válaszolok mert ad1 ahogy írtam is nem vagyok szakorientált ad2 nem értem honnan jött elő neked ez a hármas négyes sebességű tachion.
Én az idő fogalmával kapcsolatban írtam azt hogy annak nincs iránya ,fizikai megnevezése hármas skalár mert ezzel jelzik hogy a 3D koordináta elforgatásával sem változik az értéke. Te okoskodtál hogy az időnek van iránya én meg mondtam hogy nincs vita lezárva ne kínlódj.
A tenzorokkal meg ívhosszakkal is hagyj békén nem vagyok fizikus de ezeknek a kérdéseknek nincs is jelentőségük az én állításaimmal szemben bárhogy bírkózol azon hogy ezt kihozd átlátszó vagy mint a szita. Én is tudnék feltenni neked olyan szakmai kérdést amit nem tudnál aztán úgy tálalnám mint ha én milyen okos lennék meg releváns .
Neked tényleg nem velem kéne bírkóznod hanem egy fizikussal mert engem már meggyőztél arról hogy f*ngod nincs az egyesített téridő elméletről .Idődilatáció kérdésekkel bombázol ,világít belőle hogy nem is érted miért lesz az egyiknek valós az óralassulása.
Igen képzeld amelyik fiatalabb maradt arra az elindulás és találkozás közti szakaszban nagyobb gravitációs gyorsulás hatott . A gravitációs gyorsulás ugyanis megkülönböztethetetlen a sebesség től vagyis amire azt mondod 0,8c "miatt" lassult kati órája . Ezért B test óráját egy nagy tömeg odahelyezésével is lelassíthatom miközben A és B között a távolság nem változik azaz a relativ sebességük 0 !
Ezt is tartalmazza az egyesített téridő az áltrel.
Forrásaim Wikipédia mert ezt is nagyon hiányoltad ,csak abban tévedsz hogy azt hiszed én valami olyat állítok ami nincs benne ezekben de te milyen curve okos vagy mert külföldiül olvasol fizikusokat és ívhosszakkal dobálódzol . Ez inkább szánalmas pökhendi beképzeltségre vall.
De mondom a tartalmi csúsztatás abban áll hogy te ezeket az ívhosszakat meg tenzorokat úgy hozod ide mint ha én elvitattam volna ezeknek a működését te meg feleltetsz hogy akkor hogy is volt ez?. Hát sehogy mivel én sehol nem tagadtam a matamatika működését ,mégis csak az olvasással lesz a baj.
#87-es, Dancsoltó, vagy mi a neved: RÖHEJESEN SÚLYTALAN A BESZÓLÁSOD! Én nem mondom, hogy menj vele másová, de próbálj LOGIKUSAN gondolkozni, mielőtt elhamarkodott beszólásoddal nevetségessé teszed magad! (Ha majd okosabb leszel, mint én, elküldhetsz. (Esetleg…) Addig azonban TUDOMÁSUL KELL VENNED: semmivel sincs több jogod itt hozzászólni (vagy bárhol másutt), mint nekem! — Pláne, hogy az érveim kristálytiszta logikája miatt, MEGÁLL A „NAGYOKOS” (ál-)FIZIKUSOKBAN AZ „ÜTŐ”! (Többek közt, benned is…)
És most a lényegre.
Akik azt hangoztatják rendületlenül, hogy egy emberi lény — mondjuk egy ikerpár ama tagja, aki egy relativisztikus sbességre (tegyük fel,hogy 0,75 c-re) felgyorsult űrhajóban egy a Földtől 100 fényévre lévő bolygórendszerhez tartó misszió tagjaként utazik —, a fedélzeti kronométerhez hasonlóan LASSABBAN FOG „JÁRNI” (értsd: lassabban fog öregedni) — méghozzá DRASZTIKUSAN LASSABBAN, mint a Földön maradt testvérpárja —, azok EGÉSZEN EGYSZERŰEN NINCSENEK TISZTÁBAN AZ EMBER FIZIOLÓGIÁJÁVAL, pontosabban annak olyan paramétereivel, amelyek ESEMÉNY-SŰRŰSÉG, avagy ESEMÉNY-GYAKORISÁG, avagy ESEMÉNY-(idő)TARTAM FÜGGŐK!
Hogy érthető legyen, kérdésekkel világítom meg a dolgot:
1. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban a nagyjából 28-30 földi nap HELYETT, MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓT” lehetne mérni a menzesz beállta teintetében, az ikerpár utazó tagjánál? (MENNYI TÜRELMRE volna szüksége ahhoz, hogy biztos legyen abban, nem lett állapotos?…)
1.1. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban az ikerpár utazó tagjánál beállt menzesz tekitetében, a Földön megszokott 2-3 nap HELYETT, MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓVAL” kellene számolni? (MEDDIG TARTANA a menzesze?…)
És MINDEZ, miféle következményekkel járna az ikerpár utazó tagjára nézvést?...
2. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban a Földön „szokásos” 9 földi hónap helyett, MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓVAL” kellene számolni az ikerpár utazó tagjának „állapotossága” esetén? (MEDDIG TARTANA a terhessége?…)
2.1. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban, MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓVAL” kellene számolni a szülő nőnek a szülés levezetése során?... (MEDDIG TARTANA a szenvedése?...)
És MINDEZ, MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRNA a szülő anyára nézve — a születendő csecsemőről már nem is beszélve… (Ha és egyéltalán, megszülethetne…)
3. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓVAL” kellene számolni egy szimpla VIZELÉS során?... (MEDDIG KÉNE a bidén ülnie az ikerpár utazó tagjának, illetve MEDDIG KÉNE a piszoár előtt állnia élete párjának?…)
(Egy köhögési rohamba, már bele sem merek gondolni…)
4. Egy 0,75 c-vel „repülő” űrhajóban, a Földön „szokásos”, átlagosan percenkénti 90-120 pulzus-szám HELYETT, MILYEN MÉRTÉKŰ „IDŐDILATÁCIÓVAL” kellene számolni a fenti (átlagos) pulzusszám megtörténtéhez, az ikerpár utazó tagjánál?... (És ez MIFÉLE KÖVETKEZMÉNNYEL JÁRNA A SZÍVE SZÁMÁRA?...)
És így tovább, és így tovább, és így tovább…
Ja, hogy MINDEZZEL a fizikusok nem foglalkoznak?... — Sajnos, az UTAZÓKAT ez nem igazán fogja megnyugtatni abban a tekintetben, hogy BIZTON belevágjanak az első, relativisztikus sebességű űrutazásba…
Hát így…
Aki most esetleg azzal jönne, hogy az utazó NEM ÉREZNÉ AZ IDŐDILATÁCIÓT, éspedig úgymond: azért, mert „RELATÍV” alapon NEM TUDATOSULNA az benne — vagyis az agyában —, az még annnál is kevésbé van birtokában a FORMÁLIS LOGIKA képességének, mint akik eddig megszóltak engem!...
Ugyanis, ha valamire, akkor az AGYMŰKÖDÉSRE (az agy ÉLETBEN MARADÁSI FELTÉTELEIRE!) aztán különösen áll, hogy ESEMÉNY-SŰRŰSÉG, avagy ESEMÉNY-GYAKORISÁG, avagy ESEMÉNY-(idő)TARTAM FÜGGŐ! (Tudom, ezt az itteni ál-fizikusok döntő többsége nem, csak a neuro-fiziológusok mindegyike lesznek képesek felfogni...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!