Milyen módjai képzelhetőek el a fénysebességnél gyorsabban történő utazásnak a fizikában?
Idézetek — INNEN: [link]
…Ahol is a J1026+2542 katalógusszámú kvazár — „csillagszerű” rádióforrásról (nagy valószínűséggel, egy bődületes tömegű feketelyuk körül kifejlődőben lévő galaxis) történik említés, pontosabban annak „FURCSA” viselkedéséről esik szó… Többek között arról, hogy úgynevezett jet-eket — szerfölött nagy energiával (LÁTSZÓLAG MINTEGY 10-SZERES FÉNYSEBESSÉGGEL!) kilövellt sugárnyalábokat bocsát ki magából.
Most pedig az idézetek.
1. Idézet: „E kvazár vizsgálatával igencsak messze tekinthetünk vissza a múltba, hiszen a most felfogott fénye és rádiósugárzása akkor indult felénk, amikor a ma majdnem 14 milliárd éves univerzum még ALIG MÚLT 1 MILLIÁRD.” — 1. idézet vége, kiemelés tőlem.
1. Ismeret-hivakozás, ill. következtetés: A hír szerint tehát, A J1026+2542 (ELVILEG…) CCA. 13 MILLIÁRD ÉVES.
2. Idézet: „…a jet komponensei LÁTSZÓLAG A FÉNYÉNÉL IS NAGYOBB SEBESSÉGGEL mozdulnak el az égen. A “szuperfénysebességű” mozgás egy az 1970-es évek óta ismert jelenség. Nincs ellentmondásban a speciális relativitáselmélettel, ami szerint semmi SEM MOZOGHAT A FÉNYNÉL NAGYOBB SEBESSÉGGEL. A jelenséget épp az okozza, hogy a JET KOMPONENSEI A FÉNYÉT MAJDNEM ELÉRŐ SEBESSÉGGEL MOZOGNAK, KÖZEL A MEGFIGYELŐ IRÁNYÁBA. ” — 2. idézet vége, kiemelések tőlem.
2. Ismeret-hivakozás, ill. következtetés: A J1026+2542 sugárnyaláb-kilövellései (jet komponensei) a LÁTÓIRÁNYUNKBA tartanak.
3. Idézet: „A 7,33 év időkülönbséggel készült 5 GHz-es VLBI térképek segítségével a J1026+2542 esetében most először sikerült megmérni egy 5-nél nagyobb vöröseltolódású kvazárban a jet látszó sebességét. Három jól azonosítható komponens esetén is A FÉNYSEBESSÉG TÍZSZERESÉT MEGHALADÓ ÉRTÉK adódott. Az ilyen mérés nem csak azért nehéz, mert ekkora vöröseltolódásnál már nagyon kevés, megfelelően fényes és kiterjedt jettel rendelkező kvazárt ismerünk. A munkát A VILÁGEGYETEM TÁGULÁSA SEM SEGÍTI: az idődilatáció miatt a Földön és a kvazárral együtt mozgó rendszerben eltérően járnak az órák. Így “nálunk” elég sokat kell várakozni az ottani elmozdulások megbízható detektálása érdekében. Amilyen változást mi a VLBI hálózatainkkal a Földön 7,33 év alatt mérünk, az a J1026+2542 vonatkoztatási rendszerében alig 1,2 évnyi idő alatt zajlott le.” — 3. idézet vége, kiemelések tőlem.
3. Ismeret-hivakozás, ill. következtetés: A J1026+2542 jet 3 komponense esetében is A FÉNYSEBESSÉG TÍZSZERESÉT MEGHALADÓ ÉRTÉK adódott!
4. Idézet: „A most vizsgált nagy vöröseltolódású kvazár belső rádiószerkezetének komponenseire adódó sajátmozgások összevethetők a hozzánk közelebbi kvazárok esetén mért, a szakirodalomban publikált értékekkel. Megállapítható, hogy a látszó sajátmozgás a J1026+2542 esetén viszonylag kicsi. Ez pedig összhangban van azzal, amit a kozmológiai modelltől, az idődilatáció hatásától várunk.” — 4. idézet vége.
További idézetek, INNEN: [link]
Azon belül pedig, az: Einstein és a speciális relativitáselmélet - áttekintés szegmentből.
5. Idézet. „…ha egy 100.000 km/s sebességű űrhajóval közeledünk egy csillag felé, amelynek fénye 300.000 km/s-mal (fénysebességgel) mozog, akkor felénk nem 400.000 km/s-mal halad, … hanem csupán 300.000 km/s-mal. UGYANEZT A MEGLEPŐ EREDMÉNYT KAPJUK, HA NEM KÖZELEDÜNK, HANEM TÁVOLODUNK A CSILLAG FÉNYÉTŐL.” — idézet vége.
5.Ismeret-hivatkozás, ill. következtetés: Einstein szerint tehát, teljesen mindegy, hogy közeledik-e, avagy távolodik-e tőlünk egy objektum — a róla kiinduló fénysugár sebessége, akkor is 300 000 km/sec.
Újabb idézetek, INNEN:
6. Idézet: „Több elképzelés is létezik arra, hogy az univerzum miért tágulhat egyre nagyobb ütemben. Az egyik lehetőség a gyorsuló tágulás, a térnek a galaxisokat egymástól egyre gyorsabban távolító megnyúlásának magyarázatára a már korábban bevetett, de még mindig rejtélyes sötét energia. Egy másik elképzelés szerint nagyon korai fejlődési fázisában a kozmosz olyan új, egyelőre még szintén ismeretlen szubatomi részecskéket tartalmazott, amelyek közel fénysebességgel mozogtak. A gyors részecskéket a “sötét sugárzás” összefoglaló névvel illetik, és közéjük sorolnak már korábban ismerteket is, például a neutrínót. A sötét sugárzás további komponenseitől származó energiatöbblet azonban nem tenne jót azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a mai tágulási ütemet az ősrobbanás utáni mértékéből próbálják megjósolni. A tágulás ütemének növekedése arra is utalhat, hogy van valamilyen furcsa, ismeretlen tulajdonsága a sötét anyagnak, az univerzum alapvető összetevőjének is. A feltételezések szerint a sötét anyag felelős a világegyetem ma is megfigyelhető, galaxisokon alapuló nagy léptékű szerkezetének kialakulásáért. Végül a gyorsuló tágulás arról is árulkodhat, hogy A GRAVITÁCIÓ EINSTEINI ELMÉLETÉBŐL HIÁNYZIK MÉG VALAMI.” — idézet vége, kiemelés tőlem.
6.Ismeret-hivatkozás, ill. következtetés: Lehet, hogy Einstein mégis csak tévedett?…
7. Idézet: „Adam Riess (Space Telescope Science Institute / The Johns Hopkins University) csoportjának sikerült az univerzum tágulási ütemét jellemző ún. Hubble-állandót minden eddiginél pontosabban meghatározni. Eredményük szerint az új, 73,2 km/s/Mpc érték hibája már csak 2,4 százalék. 1 Mpc (megaparszek) 3,26 millió fényévvel egyenlő. A már-már hihetetlen pontosságot a nagyon messze lévő galaxisok távolságmérésének finomításával sikerült elérniük. Az új érték azt jelenti, hogy A KOZMIKUS OBJEKTUMOK KÖZÖTTI TÁVOLSÁG 9,8 MILLIÁRD ÉVENKÉNT MEGDUPLÁZÓDIK. A Hubble-állandó értékének pontosítása azonban egy új problémával is szembesítette a kutatókat, mivel NEM TELJESEN ILLIK A KÖZVETLENÜL AZ ŐSROBBANÁS UTÁNI ÁLLAPOTBÓL EXTRAPOLÁLT MAI ÉRTÉKHEZ. Az ősrobbanás utófényét, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást vizsgáló WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, NASA) és Planck (ESA) űrszondák méréseiből 5-9 százalékkal kisebb érték származtatható a Hubble-konstansra.” — idézet vége, kiemelések tőlem.
7. Ismeret-hivatkozás, ill. következtetés: Lehet, hogy a KOZMOLÓGUSOK IS rosszul tudtak (tudnak) valamint?…
„Kedves”„fizikus” barátaim! Akinek a fentiek alapos áttanulmányozása után sem tűnik fel, hogy ITT VALAMI NAGYON BŰZLIK, az a legenyhébben fogalmazva is, köti az ebet a karóhoz!...
Most egyelőre (egyelőre, mivel aludnom is kell…), csak az alábbi észrevételeim vannak:
Ha jól tudjuk (JÓL tudjuk?...), hogy…
● az 1. pont szerint a J1026+2542 (elvileg…) cca. 13 milliárd fényévnyire van tőlünk, továbbá…
● a 7. pont szerint az Univerzum kozmikus objektumai közötti távolság 9,8 milliárd évenként megduplázódik,
akkor, nem lehetséges-e, hogy…
a) a J1026+2542 MÁR NEM IS 13 MILLIÁRD FÉNYÉVNYIRE VAN TŐLÜNK, hanem jóval messzebb?...; illetve
b) az UNIVERZUM SEM KB. 14 MILLIÁRD ÉVES, hanem jóval több?…; továbbá…
Ha a 6-7. pontok alapján tudjuk (JÓL tudjuk?...), hogy…
● a Világegyetem JÓVAL GYORSABBAN TÁGUL, MINT AZT EDDIG TUDTUK, valamint,
● ha az 5. pont alapján tudjuk (JÓL tudjuk?…), amit tudunk, akkor
…egyetlen FIZIKUS agyában sem gyúl ki a szikra, hogy MINDEZ ellentmond a 2-3. pontokban olvasottaknak?...
(Ja! És az EGÉSZ, úgy cakk-und-pakk, ellentmond ÖNNÖN-MAGÁNAK!…)
Ébresztő, fizikusok! MINDEN ERESZTÉKÉBEN RECSEG-ROPOG az „ELMÉLET”!
Ennek meglátásához pedig nem szükségeltetett, sem Lorentz-transzformáció, sem Tenzor-elmélet, sem Maxwell-diagram, sem semmiféle matematikai „bűvészkedés”, mindössze csak FORMÁLIS LOGIKA az, amire szükségem volt, barátaim! — Csak formális logika…
(Némi ÖNKRITIKÁRA pedig NEKTEK [legfőképp D. Gy-nek] volna szüksége…)
,,Aki nem lát tovább az orránál, ne csodálkozzon, ha fényes nappal szakadékba zuhan; — pláne, ha már csak néhány lépés választja el attól, hogy zuhanás közben jöjjön rá: megvakult..." — Baksay-Róka Béla
„A lángelmét az különbözteti meg az átlagos intellektustól, hogy míg emez jusson bármilyen meghökkentő következtetésre is egy briliáns gondolatsor végén, a lángész legalább egy gondolati elemmel mindig képes továbbgörgetni a dedukciós láncolatot.” — Baksay-Róka Béla
„Ha túl sokan fújnak egy követ, a végén lehet, hogy rájuk omlik…” — Baksay-Róka Béla
Hát így...
ohh Mojjo én mindig úgy elérzékenyülök amikor a konstruktív válaszaidat olvasom.
"menhetetlen" "össze vissza zavarodott" "majd részletesen válaszolok"
:D Na lássuk mi van nálam össze vissza zavarodva ,mit látok zavarosan amit csak DGY tud kitisztázni a fejemben?
Lassan lemegy a nap de 5 napja még odáig sem jutottál el hogy kielemezd az inga órás példáimat .
Örültem volna ha elindul egy konstruktív vita ahol bátran nem szégyelled feltenni a kérdéseidet gondolataidat az órák kapcsán.
Utána persze volt egy idődilatáció számításos vitánk amire bőséges ,olyan totálisan laikus szinten írtam körül hogy kinek és miért lassul a saját órája de erre sem reagáltál hanem csak annyit írtál megadtam a végső döfést .
Ilyen egy értelmes felnőtt ember reakciója? Hát gratulálok magadhoz ,én segítőkészen leírtam hogy hogy gondolom az időlassulást és te még csak arra sem vetted a fáradságot hogy átmagyarázd mit miért gondolok helytelenül. Néma gyereknek... Vagy arra is gondolhatok hogy egyetértettél velem ezért nem firtattad józsi feri jani kati történetét.
DGY válasza meg elvárható és kielégítő volt (ugyanakkor felületes de nem is érdemel többet ez a fórum) ,én is ilyen hangnemben válaszoltam volna ,a sok látszat okoskodó embernek. Akinek nem inge...
"DGY válasza meg elvárható és kielégítő volt (ugyanakkor felületes"
1/ Nem kértem, hogy minősítsd a válaszaimat.
"de nem is érdemel többet ez a fórum"
2/ Nos, vajon miért?
"én is ilyen hangnemben válaszoltam volna a sok látszat okoskodó embernek. Akinek nem inge..."
3/ Nos akkor tisztázzuk. Ez a te inged! Te vagy a mintapéldánya a "sok látszat okoskodó" (valójában butaságokat terjesztő) embernek. Miattad olyan ez a fórum, amilyen: unalmas és olvashatatlan, ahelyett, hogy a kérdések értelmes megválaszolása és színvonalas ismeretterjesztés zajlana.
Mert aki idetéved, kénytelen zsákszámra a te (és még néhány társad) ostobaságait olvasni.
Aki sok egyéb ostobaság mellett olyanokat terjeszt (és talán még el is hiszi), hogy a relativisztikus "időlassulás" oka az órák mechanikus szerkezetében fellépő fizikai hatás, amely korlátozza az alkatrészek mozgásának sebességét, vagy még inkább ugyanez az elektromos órákkal és az atomi részecskék mozgásának sebességkorlátjával elbeszélve - nos az semmit sem értett meg a fizikából (nemcsak a modern, hanem még a Galilei-Newton-féle klasszikus fizikából sem), és emellett a szándékos és agresszív butaságterjesztés bűnében is vétkes.
Ahelyett, hogy itt osztanád az észt, és lehülyéznéd a valóban hozzáértőket, tanulhatnál némi szerénységet, és elővehetnél néhány fizikakönyvet. Először általános iskolás szintűeket, aztán szép lassan haladhatnál tovább. Hogy legalább halványlila gőzöd legyen azokról a témákról, amikről itt nagyképűen és agresszíven nyilatkozol.
dgy
"hogy a relativisztikus "időlassulás" oka az órák mechanikus szerkezetében fellépő fizikai hatás, amely korlátozza az alkatrészek mozgásának sebességét,"
Na pont ezért írtam a felületességet . Mivel én sehol nem írtam ilyet csak kedves DGY 12 oldalnyi szöveg átfutása után olyan dolgokra emlékszik amik ott sincsenek.
Nyugodtan vissza lehet olvasni ,természetesen azt írtam hogy a mechanikus szerkezetek mivel belülről mozognak így a fogaskerekek nem tekinthetőek inercia rendszernek ezért a 0,8c vel haladó inerciarendszerre illesztett óra kapcsán csak nagyképű Mojjo barátunk asszociálja azt hogy nyugalomban van és ezért nem érti miért nem gyorsul rajta vissza a sajátidő.
Ennél segítőkészebben és dedósan nem tudtam elmagyarázni neki hogy az óraház ugyan nyugalomban van de a mutató NINCS vagy továbbmegyek atomi szintre ott meg végképp nincs ilyen hogy inerciarendszer vagyis két legyet ütöttem egy csapáson ,megmagyaráztam a full elektronikus órák ,atomórák nál is hogy mi a válasz az időlassulás megmaradásának.
VAGYIS megmagyaráztam hogy az óramű működésével további gyorsulásokat kell hogy elszenvedjen mivel vagy körbe halad egy alkatrész vagy elindul megáll elindul megáll .
Triviális emberi logika hogy ha 0,9c re felgyorsított testen lévő bármilyen atomokból álló alkatrész gyorsulásokat akar végezni akkor erre már csak 0,1c nek megfelelő erőhatásig teheti azt meg vagyis a további gyorsulások limitáltak . Ez a *limitáltsági tényező okozza azt hogy x óra lassabban jár y órához.
*valójában a gravitációs hullámok részecskére gyakorolt hatása de ezt is kifejtettem...
Egyébként a 12 oldalnyi hozzászólásom már az elejétől fogva arról szól hogy azt próbálom elmagyarázni ezeknek az okoskodóknak nem az óramű feltalálása hozta létre az idő fogalmát .
Az egyesített téridő elmélet is azért született meg mert Einstein rájött hogy az idő fogalmát nem az emberi agy képzi hanem az pusztán a tér vagyis két térbeli pont vagyis út megtételéhez szükséges "időegység" ,vagyis a mennyiség már akkor létezik amikor úthosszt azaz "tért" mérünk csak még nincs kifejezve! Az itteni emberkék butácska hozzáértése ott tart hogy a sebességvektor felbontott tényezőit gondolják kiindulási alapnak ,út idő pedig pont azt kéne megérteniük hogy elsődlegesen a v azaz sebességek vannak (relativ sebességek viszonya) és az út idő már művi felbontása a sebességnek. Vagyis Einstein kifordította a világot ,amire eddig azt hitték hogy abszolút alap egység út idő bebizonyította pont nem ez az alap hanem a sebesség amire azt gondolták addig hogy csak az út/idő függvénye. (nem várható el 2016 ban ennek a megértése úgylátom)
v=s/t s=v*t t=s/v Nevezetes azonosságok már 7. osztályból . Látható hogy ha v véges akkor s és t is csak véges lehet. Ez pedig onnan derül ki hogy létezik az idődilatáció problémája.
Ezt is leírtam ,az áltrel mint egyesített specrel és gravitációs téridő elmélet csupána az idődilatáció tényéből kikövetkeztethető, nincs szükség fotonra fényre...
Einstein nem a spanyol viaszt találta fel csak a véges sebességen alapuló univerzum törvényét.
De úgy látom ez a véges sebesség törvénye itt egy nagy mumus mert rajtam kívül senki nem érti. Jó hát nem lehet mindenki olyan inteligencia hányadossal megáldva hogy wikipédiából megértse mint én ;)
Ez már tényleg nagyon sok.Vegyél már vissza.
Természetesen rajtad kívül nem érti senki a fizikát. A wikipédián leírtak max 5 oldalban összefoglalják azt amiről tudósok egész könyveket írtak. A Landau-Lifsic elméleti fizika sorozat, ide vonatkozó fejezete a specrel 62, az ált rel több mint 200 oldal.
Amúgy:
""hogy a relativisztikus "időlassulás" oka az órák mechanikus szerkezetében fellépő fizikai hatás, amely korlátozza az alkatrészek mozgásának sebességét," "
De mondtad, ha nem is fogtad fel hogy ezt mondod, de menjünk pár sorral lejjebb:
"Triviális emberi logika hogy ha 0,9c re felgyorsított testen lévő bármilyen atomokból álló alkatrész gyorsulásokat akar végezni akkor erre már csak 0,1c nek megfelelő erőhatásig teheti azt meg vagyis a további gyorsulások limitáltak "
Ezzel ezt állítod, vagy lehet nem, nagy zagyvaság az egész. "Triviális emberi logika". Egyrészt atomos szinten bejön egy csomó kvantumos jelenség. Ott már elég veszélyes dolog ált relt alkalmazni.
"Egyébként a 12 oldalnyi hozzászólásom már az elejétől fogva arról szól hogy azt próbálom elmagyarázni ezeknek az okoskodóknak nem az óramű feltalálása hozta létre az idő fogalmát "
Mégis amikor magyarázol sajátidő címszó alatt mindig egy óraszerkezetet látsz, és az óraszerkezet működésével, akarod bebizonyítani, hogy a sajátidő nem lehet képzetes.
"Az egyesített téridő elmélet is azért született meg mert Einstein rájött hogy az idő fogalmát nem az emberi agy képzi hanem az pusztán a tér vagyis két térbeli pont vagyis út megtételéhez szükséges "időegység" ,vagyis a mennyiség már akkor létezik amikor úthosszt azaz "tért" mérünk csak még nincs kifejezve".
Egy: Az általános relativitáselmélet rámutatott, hogy általános esetben nem lehet értelmezni két test közötti határozott távolság fogalma. Ezt nem tudom matek nélkül helyesen elmondani, de az a lényege, hogy vagy egy függvény ami leírja a tér geometriáját, és ez függ az időtől. Csak lokális esetben amikor ez nem függ az időtől.
"Az itteni emberkék butácska hozzáértése ott tart hogy a sebességvektor felbontott tényezőit gondolják kiindulási alapnak ,út idő pedig pont azt kéne megérteniük hogy elsődlegesen a v azaz sebességek vannak (relativ sebességek viszonya) és az út idő már művi felbontása a sebességnek"
Ha az előző mondatodban azt mondod, hogy tért mérünk bármit is jelentsen ez. a térnek köztudottan köze van az úthoz. Akkor hogyan mérhetünk művi dolgokat?
"Látható hogy ha v véges akkor s és t is csak véges lehet. Ez pedig onnan derül ki hogy létezik az idődilatáció problémája."
Ez egy dolog, hogy ez ilyen esetben nem igaz, de mondok neked két véges számot, hogy v végtelen. Mondjuk legyen t=0 és s=1.
Bocsánat elírtam késő van. Itt a javítás
Az általános relativitáselmélet rámutatott, hogy általános esetben nem lehet értelmezni két test közötti határozott távolság fogalma. Ezt nem tudom matek nélkül helyesen elmondani, de az a lényege, hogy van egy függvény ami leírja a tér geometriáját, és ez függ az időtől. Csak lokális esetben amikor ez nem függ az időtől, akkor lehet értelmezni tényleges távolságot.
Nos, akkor ahogy ígértem, egy utolsó hozzászólás – ezzel még tartozom. Értelme ugyan nem lesz, de ha már megígértem...
Jó sok elmaradásom van, motivációm meg alig több nullánál, így egyelőre és alighanem egyben utóljára a #116-ra reagálnék – pont ott hagytam abba az érdemi reakciókat.
„Megint úgy mondod ezeket a magaslégkörben keletkező részecskéket mintha én valaha is azt mondtam volna minden evilági ismert részecskének saját maximális terjedési sebessége van. Nem ,ezekre a részecskékre is az evilági áltrel vonatkozik 299 max állandóval”
Semmi ilyesmire nem utaltam. Nem is értem, honnan szedted ezt. Arra mutattam rá, hogy vannak részecskék, amik _semmilyen_ gyorsulást nem szenvednek el, mert eleve jelentős, relativisztikus sebességgel keletkeznek. Természetesen igen, a Földhöz képest értendő a sebességük. És mivel jól láthatóan, mérhetően hat rájuk az idődilatáció, gyorsulás pedig véletlen sem - illetve csak annyi, mint az ugrókötelező Pistikére -, ennyi elégnek is kellene, hogy legyen, hogy rágyere: nem a gyorsulás okozza a fénysebességhez közeli sebességeknél idődilatációt.
„Ez a kérdésed kicsit értelmetlen mivel idődilatációról csak két részecske azaz két óra viszonyában beszélhetünk.”
Ja. Itt a mezonok belső órája, és a földi megfigyelő órája a két óra. De végül úgy tűnik, rájöttél te is, ugorhatunk.
„Lényegében azt nem érted hogy ha valami inerciarendszerben halad miért nem gyorsul vissza rajta az óra. „
Nem. Csupán arra szerettelek volna rávezetni, hogy nem amiatt, amire te gondolsz.
„Próbáld ki 0,8c vel haldó űrhajón szaladj előre 0,5c nek megfelelő gyorsulással ,nem fog menni míg egy valóban álló űrhajón gond nélkül előreszaladhatsz.„
Ez a kedvencem. Itt vált teljesen érdektelenné számomra a veled való minden további beszélgetés. Szóval a „0,5c „az egy sebesség, nem egy gyorsulás. A „0,5-c-nek megfelelő gyorsulás” hajszálpontosan ugyanazt jelenti, mint a „3 méternek megfelelő sebesség”. Te mit gondolnál valakiről, aki három méternek megfelelő sebességről beszél? Ízlelgesd csak a kifejezést. Három méternek megfelelő sebesség. Tetszik? Van értelme szerinted? Na látod. A 0,5c-nek megfelelő gyorsulás tökre pontosan ugyanez. És konkrétan az általános iskolai fizikaismeretek birtokában ezt már magad is átláthatnád. Hajh... De fordítsuk le magyarra: tételezzük fel, hogy 0,5c-nek megfelelő sebességet akartál írni, csak elírtad. (Ez mondjuk felettébb valószínűtlen, mert hiába hívtam fel a figyelmet erre a #118-nak, a #119-ben te ugyanúgy megismételted ezt a csodát, de mindegy.) Szóval ez esetben most te frankón azt hiszed, hogy ha megy egy űrhajó 0,8c-vel, akkor azon belül nem lehet az űrhajóhoz képest 0,5c-vel futni? Vagy mondjuk van egy űrhajó. Megy mondjuk 0,999999999999%-ával egy űrhajó. Akkor szerinted ebben az űrhajóban moccanni sem tudnak az emberek, mert valami mágikus erő megakadályozza őket ebben? Szóval ez hogyan is van a te világképedben?
Elárulom, itt a titok nyitja abban van, hogy mihez képest halad valami valamilyen sebességgel. Az űrhajó haladjon mondjuk a Földhöz képest most a példádban szereplő 0,8c-vel. Az űrhajón belül pedig Speedy Gonzales 0,5c-vel rohan előre. Te naivan azt gondolod, hogy ez azt jelenti, hogy a Földhöz képest akkor 1,3c-vel kéne haladnia Speedy Gonzalesnek. De gondolkodj egy kicsit: hozzánk, földi megfigyelőkhöz képest az űrhajónak, teljes személyzetestől – beleértve Mexikó leggyorsabb egerét is – az órája le van lassulva. Ez mit jelent? Ha legalább a v = s/t megy (bár nem hiszem), akkor kitalálhatod. Azt, hogy a Földi megfigyelőkhöz képest bizony Speedy Gonzales nem annyival szalad előre, mint ahogy azt a naiv kis világképed mondatja veled. Van egy jópofa képlet a sebességek összeadására. Ami nem úgy néz ki, hogy v = v1+v2, hanem valahogy így: v=(v1+v2):(1+v1*v2:c^2). Szólj, ha segítenem kell, melyik jelölés mit is jelent, de jobban szeretném rád bízni, hátha elszórakoztatod magad vele. Ha véletlenül megcsinálod, csodálkozni fogsz, hogy óbasszus, Speedy Gonzales baromira nem megy 1,3c-vel. Ismételten leszögezném: végtelenül groteszk és elképesztő, hogy ilyesmit magyaráznom kell valakinek, aki azt képzeli magáról, hogy a relativitáselmélet nagymestere.
„Nem áll az hanem halad 0,8c vel vagyis a gravitációs hullámai a haladás irányába a további gyorsulásokat limitálják 0,2c re.”
A pálinka jó dolog. De mértékkel kell fogyasztani.
„Egyébként erről is írtam "a két test közül az lesz fiatalabb aki a szétválás és találkozás között közelebb járt 1c hez"”
Kihez/mihez képest? Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy amint Sanyi elstartol c-hez közeli sebességgel, Sanyi azt fogja mondani, hogy Béla órái lassultak, Béla meg azt, hogy Sanyiéi? És, hogy a szimmetriát megtöri valami: az, hogy az egyikük visszatér a másikhoz. Ekkor bezárul egy háromszög a téridőben. És bizony ez a Minkowski tér egy olyan trükkös kis szemét, hogy bármely benne húzott háromszög két oldala együttesen _kisebb_ lesz, mint a harmadik oldal. Ezt hívjuk anti-háromszög egyenlőtlenségnek. Ha valaha is meg akarnád érteni, hogy ki hogyan és miért is öregszik, érdemes ennek utánanézned. Pedig még segítettem is. Nem nagyon éltél vele.
Ja, még valami. Egyszer már felhívtam rá a figyelmed, de nem értetted:
„Így az űrhajón lévő óraművek belső mozgását is limitálják ,mivel az óra belső mozgásai amivel megméri az időt nem inerciális mozgások”
Megkérdeztem már egyszer: ha van egy nagy marék magányos neutronod, és nézed, mikor bomlik el a felük, majd azok fele, akkor tudsz-e időt mérni? Ha igen, akkor itt mi is gyorsul, és hova? De bármi hasonló dologgal megteheted ezt.
Én ennyit tudtam neked segíteni. Ha szeretnél tudást szedni magadra, talán van rá esélyed. A magad szintjén mindenképp, és a mostani totális képzavarból tuti tudnál kiutat találni, ha szeretnél. Persze a tudás illúziójába ringatva magad aligha fogsz. Amúgy, ha már ennyire szereted a magyar wikipédiát (ami nem, sajnos nem teljesen megbízható fizika téren /sem/, bár szörnyűnek bőven nem mondanám), akkor itt van egy szócikk ajándékba:
Mondjuk a Dunning-Kruger klub szabályzatát ismerjük:
Első szabály: nem tudod, hogy a Dunning-Kruger klub tagja vagy.
Második szabály: NEM tudod, hogy a Dunning-Kruger klub tagja vagy.
Na mindegy. Mindenesetre a jelenséghez kapcsolódó kutatási anyagnak zseniálisan jó lenne ez a vita.
"Vagy mondjuk van egy űrhajó. Megy mondjuk 0,999999%-ával egy űrhajó."
Tényleg késő van. De remélem, mindenki érti. Valami olyasmit akartam írni, hogy van egy űrhajó, ami a fénysebesség 0,999999999%-val megy.
Nem akartam, de csak átfutottam az újabb hozzászólásokat is.
Csak nagyon röviden mégis írnék még egyet:
Egyrészt kedves barátunk, nem tudom, mit reklamálsz, hogy ennyi, meg annyi ideig nem válaszolok neked. Tudod, ezt a saját szabadidőmből teszem, és valahogy nem ez a legfontosabb dolgom. Van, hogy napokig. Törődj bele. Ráadásul ez az egész addig tudott csak motiválni, amíg ki nem derült, hogy az általános iskolás fizikánál vagy elakadva.
Másodsorban csak szeretném leszögezni a tényt: természetesen egy 0,9c-vel száguldó űrhajón is lenghet mindenféle inga, meg mozoghat mindenféle mozgó alkatrész bármilyen sebességgel 0 és c között (alul zárt, felül nyitott intervallum). Bővebben lsd a hajnalban írt válaszomat.
Nem tudtad, hogy az inerciarendszerek egyenlőek? Nem létezik olyan, hogy az egyikhez képest lehet 0,9c-vel mozogni, egy másikhoz képest meg csak 0,1c-vel. Elképesztő, mekkora blődségeket kombinálsz te össze magadban..
Ennyi még kellett, hogy kerek legyen a történet.
"A pálinka jó dolog. De mértékkel kell fogyasztani. "
Ja hogy innen fúj a szél. Ezek szerint te vagy ti nem is ismeritek a gravitációs hullámokat .
Hát csak sajnálni tudlak de tök fölösleges volt megint a lenéző válaszod. Képzeld ha visszaolvasol vagy más hsz nél észreveszel az elmúlt két évben kb 5x írtam le a relativisztikus sebesség képletet . Írd be a keresőbe a "mi történik ha egy autón felkapcsoljuk a reflektorokat" ott is hetekig magyaráztam hogy a valóságban nem fog eltávolodni előre a fény hiába az iskolapadban tanultatok valami felületes matekot ez nem így működik.
Tipikus hülyeség de nem róhatom fel neked mert te csak bemagoltad hogy az ikerparadoxonnál az egyik pontosan azt látja a másikról mint a másik róla "de azután amikor a háromszögek bezárulnak akkor történik valami csoda ! és hirtelen ez az ördögi téridő csinál valami furimurit az egyikkel aki hirtelen megörekszik " na kb ez van a fejedben és most le is írtad.
Hiába figurázol ki hogy ne igyak annyit ,mi lenne ha te olvasnál utána a gravitációs hullámoknak amiket minden létező kibocsát c vel és ez gyűrődik fel a haladási irányodba ami 1c nél azt eredményezi hogy egy leküzdhetetlen kemény fal képződik magad előtt amit a büdös életben nem tudsz átlépni mert a te atomjaid keltik.
Ezt próbáltam elmagyarázni az órákkal de mintha halaknak magyaráznám a szorzótáblát.
Jó akkor felejtsük el az órákat . Emberi szív : Dobog, számolja az időt ,öregszel. Kezd el gyorsítani az embert egy űrhajóban ülve . Emberi szív miből van ? Atomokból . Mi csinál az atom? Gravtiációs hullámokat bocsát ki. Mi csinál a 0,9c vel haladó űrhajón az emberi szív ? Ja hogy a szív atomjainak g hullámai nem szenvedtek el 0,9c nyi doppler összenyomódást mert egy ócska kaszni belsejében száguldanak??? De bizony ugyanis a g hullámok árnyékolhatatlanok ,ne röhögtess már hogy szerinted itt még 1c nyi gyorsulást el tudsz szenvedni. A sebességösszegző képlet a sebességeket összegzi én nem sebességeket összegzek hanem gyorsulási erőket ,vagyis próbállak rávezetni hogy nem tudod összeadogatni a 0,8c re elszenvedett gravitációs gyorsulást mert bármennyit gyorsulsz abból csak 1c lesz . Fordítva ülsz a lovon ,mi lenne ha nem hajnali négykor írnál nekem oktató szöveget fizikából? Még mindig nem esett le hogy többet értek a témához mint te csak nem játszom el hogy fizikus vagyok ahogy nem is vagyok az.
Egyébként nem tudom mit kell kötekedni hogy a c azaz a v azaz a sebesség az nem gyorsulás .
Fogd már fel hogy a relativisztikus effektus nem különböztet meg sebességet és gravitációt vagy gyorsulást az idő vagy út számítás szempontjából .
Ezért nem érted meg hogy a magas légkörben keletkező myon hogy szenvedhet el óralassulást ha nem gyorsította fel senki.
Már az előző hozzászólásomban is leírtam ha figyeltél volna hogy alapvetően egy törvény van ,a sebesség törvénye . Erre jött rá Einstein , ezt az egy paramétert bonthatod föl út és idő hányadosra vagyis a sebességből szülöd a látszólagos tér kiterjedést pl univerzum átmérője vagy bármi és ebből szülöd az idő fogalmát ami szintén ennek a sebességnek a függvénye .
Ha hozzáméred jóska pistához ha nem a te órád akkor is lassul és 1c n megáll és a retek éleben nem tudsz megmozdulni mert ismétlem NEM jóska pista létezése és az hogy te hozzá mérted magad határozza meg a te óralassulásodat hanem a saját gravitációs hullámaid összenyomódása magad előtt.
Csak te erről nem tudsz mert le vagy maradva 30 évvel ,a két ikernél sem igaz amit leírtál . Már az első pillanattól fogva tudom hogy melyik fogja azt látni a másikról hogy gyorsul és melyik azt hogy lassul relative. Ezt pedig onnan tudom hogy az egyiknek a szétválás után nyomni fogja a hátát a szék mert gyorsul.
Még akkor is tudom ezt ha szöveges feladat úgy írja béla a földön ül míg jóska pista egy fekete lyukba zuhan .
Itt nem nyomja a hátát senkinek a szék mégis tudom hogy jóska pista órája lassul mert a fekete lyukba zuhan ezáltal közelít 1c hez vagyis a g hullámai feltorlódnak előtte. Ugye most kaptad meg a választ a müonos kérdésedre ha figyeltél!
Kis kvantum fizikai csemege . Látom nem érted miért használhatom bátran azt a szót hogy nem inercia rendszer egy atom kapcsán . Nincs ebben semmi bűn ,teljesen korrekt azt mondani egy atomi nagyításban hogy nincs inercia rendszer hiszen csak nevén nevezzük a gyermeket ,a kvantumok szintje nem lehet inercia rendszer még a definícióban is benne van. Ha engem emiatt a magyarázat miatt ostobának néztél akkor megint magadat minősítetted legalábbis a tudásodat.
Inkább csak arra reflektálj amit nem értesz és a számításaiddal nem tudsz kiszámolni .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!