Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit tudunk a GMO növények...

Mit tudunk a GMO növények veszélyességéről? Ki miért fél vagy nem fél a fogyasztásuktól?

Figyelt kérdés

[link]

Biológusok,kémikusok,biokémikusok,orvosok,táplálkozáskutatók,génsebészek mi a véleményetek?

2016. máj. 25. 15:29
 71/110 Mojjo ***** válasza:
100%
@69: na meg a "kapcsolóval" a mániája. Meg egyáltalán, süt a téma meg nem értése, borzasztó felületes ismerete róla. Ha nem a harry potterből tanulná a biológiát (mert sok helyen kb azt érzem, hogy abban a világban érzi magát), hanem releváns irodalomból, akkor előrébb lennénk. És nem csak mo, hanem ő is, ez benne a poén. De ha nem, hát nem, akkor marad a harry potter.
2016. jún. 11. 18:10
 72/110 Mojjo ***** válasza:
100%
Mondjuk az a durva, hogy többször be is ismerte, hogy gagyi fantasy filmekből veszi az ötleteket. A valóság és a képzelet ilyen keveredése nem tudom, hogy normális dolog-e, és értem én, hogy rengeteg emberben vannak zsigeri félelmek az ismeretlen felé (mint benne), és rengeteg ember eközben észre sem veszi, fel sem fogja, mennyire nem ért ahhoz, amitől retteg, és pont ezért kergeti magát irracionális félelmekbe (mint ő) és rengeteg ember ezeket a félelmeket/tévképzeteket igyekszik hirdetni is (mint ő), minél hangosabban, de a filmek és a valóság ilyen keveredése szerintem már utalhat valamilyen pszichózisra. Túl van egy határon, ami még egészséges (mégha idegesítő is).
2016. jún. 11. 18:19
 73/110 Tom Benko ***** válasza:
100%
De hogy megsértődött, aminkor utalni mertem az X-menre... :)
2016. jún. 12. 15:12
 74/110 anonim ***** válasza:

"hogy megsértődött, aminkor utalni mertem az X-menre... :)"

Nem, és ebből a filmből látszik is, hogy mit nem fognak megvalósítani. Ezek a szuperképességek tényleg nem (vagy alig) kivitelezhetőek.

De én nem is ezekről beszéltem, már többször írtam.

"gagyi fantasy filmekből veszi az ötleteket"

Csak ezt az egyetlen sárkányt, mert igen jól megcsinálták, és ez meg is oldható. Más kérdés, hogy senki se fog ilyet fejleszteni, nincs értelme.

Amúgy: sárkány=úgy néz ki, hogy egy átlagember, ha ránéz, akkor tudja, hogy az, +repül, +tüzet fúj.

"a "kapcsolóval" a mániája"

Nem tudom, mi a bajod vele. Nem csak időkapcsoló van, hanem lehet kapcsolni fénnyel, vagy hormonnal.

Az meg, hogy nem képes komoly változtatásra... hát... pl. a nő férfivá alakítása azért elég komoly változtatás. Erre pl. képes. Sőt: olyan is van, hogy ezt csak serdülőkorban csinálja meg. Addig lány volt - utána lesz fiú.

2016. jún. 12. 20:08
 75/110 anonim ***** válasza:
100%

"Csak ezt az egyetlen sárkányt, mert igen jól megcsinálták, és ez meg is oldható. Más kérdés, hogy senki se fog ilyet fejleszteni, nincs értelme. "

Nem azért, mert nincs értelme, hanem mert lehetetlen.

A legnagyobb röpképes madár a Pelagornis sandersi volt, de nagyjából semmiben sem feleltethető meg a filmed sárkányainak. A csontjai szinte papírvékonyak és üregesek voltak, a lábai borzasztó tömzsik, a hatalmas szárnyai is kizárólag az óriási tollai biztosította plusz felület segítségével lehettek képesek a levegőben tartani. Helyből felszállni kizárt hogy tudott, ez még a ma élő, feleakkora albatroszoknak is már csak nekifutásból sikerül, egyszerűen túl nagy a tömegük. Ugyanígy a levegőben ekkora testmérettel és szárnyakkal aligha volt képes bármi komolyabb manőverre vagy hosszabb repülésre, egyedül vitorlázásra igazán alkalmas ez a méret.

Mellesleg ha valami módon rávennénk egy verebet a tűzfújásra, nem hinném hogy bárki sárkánynak mondaná, pedig a definíciód szerint repül és tüzet is fúj...

"Nem tudom, mi a bajod vele. Nem csak időkapcsoló van, hanem lehet kapcsolni fénnyel, vagy hormonnal.

Az meg, hogy nem képes komoly változtatásra... hát... pl. a nő férfivá alakítása azért elég komoly változtatás. Erre pl. képes. Sőt: olyan is van, hogy ezt csak serdülőkorban csinálja meg. Addig lány volt - utána lesz fiú."

Milyen kapcsolóra gondolsz?

Amiről én tudok, az

1. nemi átalakító műtét, plusz rengeteg hormon szedése évekig. Ez ugye nyilván nem valami genetikai kapcsoló.

2. az 5-α-reduktáz enzim hibája, ami miatt néha egy-egy fiatal fiúnak nem fejeződnek ki a férfi nemi jellegei, csak serdülőkorban a komoly mennyiségű tesztoszterontermelés után. De ez nem kapcsoló, ez egy hibás mutáció. Ettől függetlenül genetikailag férfiról van szó már a fogantatás pillanatától kezdve, csak úgymond kívülről nem úgy tűnik.

Szóval ebben az értelemben sem lehet kapcsolóról, pláne valami célzottan irányítható kapcsolóról beszélni...

2016. jún. 12. 20:34
 76/110 anonim ***** válasza:
50%

"A csontjai szinte papírvékonyak és üregesek voltak"

Stb. stb.

Tudod, már párszor mondtam, hogy NE a mai technológiát vedd alapul a jövő eredményeihez.

Ami korlát létezik, az a fizika.

MÁS korlát az NINCSEN!

Tehát szénszálas erősítés lehet pl. - szilárdsági problémák megoldva (egy bizonyos méretig).

Ugyanígy kevlar bőr... bár sérthetetlen ettől sem lesz, de azért elég erős.

Aztán jöhetnek a kagyló izmai, hogy ereje is legyen.

Stb. - még meg lehet toldani néhány dologgal, amit egyelőre fel se fedeztünk. (Ha megkérhetlek, mellőzd a viccelődést, hogy így akármit is belevehetnék - természetesen csak azt lehet így megoldani, ami megoldható. De ugye azzal számolunk, hogy a genetikát már kiválóan ismerjük majd, így csak fizikai korlátok lesznek.)

De akár megcsinálhatnánk a Solar Challenger gépet, csak élő változatban. Persze a fizika az fizika, szóval kb. ugyanolyan lenne és ugyanazt tudná, mint a mostani - csak élne.

"pl. a nő férfivá alakítása azért elég komoly változtatás."

Mondd: te gondolkodásgátlót szedtél be?

A természet egyik megoldása ez: NINCSEN külön férfi- és női genetika. Létezik a női genetika - és létezik ehhez egy kiegészítő kromoszóma, amelyik átalakítja a szervezetet férfivá. Ez egy automata kapcsoló.

Ugyanezt meg lehet oldani külső jellel is, és TETSZŐLEGES dolgot tud kapcsolni. Ha pedig nem aktiválod, akkor nő (vagy az alapmodell) lesz belőle.

Nyilvánvaló, hogy hasonló megoldásokat FOGUNK alkalmazni majd a genetikában is - ha már a természetben ilyen jól beváltak.

2016. jún. 12. 21:45
 77/110 anonim ***** válasza:
100%

"Ami korlát létezik, az a fizika."

Azt kérdezted, gondolkodásgátlót vettem-e be, nos... hadd kérdezzek én is vissza. Te bevetted? :D

Te magad írod, hogy a fizika, mint korlát létezik. Éppen ez az a korlát, ami miatt a filmbéli sárkány nem létezhet, ami miatt egy ilyen lény nem repülhet.

Mojjo korábban utalt rá hogy ez már valami pszichózis lehet, és kezdek hajlani afelé, hogy tényleg. A mesék és a realitás ilyen szintű összemosása (mindezt mindenféle alap nélkül) már tényleg messze nem egészséges...

"A természet egyik megoldása ez: NINCSEN külön férfi- és női genetika. Létezik a női genetika - és létezik ehhez egy kiegészítő kromoszóma, amelyik átalakítja a szervezetet férfivá."

Valójában éppen ezt jelenti, hogy létezik külön férfi és női genetika.

"Ez egy automata kapcsoló."

És nem, ez nem kapcsoló. A férfiak Y kromoszómáján olyan gének vannak, amelyek kialakítják a férfi jellegeket. A helyzet annyi, ha van Y kromoszóma, kifejeződnek a rajta lévő gének, ha nincs Y kromoszóma, akkor nem, mivel nincs minek.

A hibás mutációktól eltekintve persze. De nincs itt semmi kapcsoló. Vagy része a génkészletnek adott kromoszóma, vagy nem, csak ezen múlik az egész, senki nem kapcsolgat semmit.

2016. jún. 12. 22:26
 78/110 anonim ***** válasza:
50%

"A GMO esetében a várakozás eltűnik, a tesztelés egy része szintén a tervezettség miatt, a maradékot ezért bőségesen lehet tesztelni - időarányosan jobban is, mint a tnt.-sel."

Nem igazán értem, miért lehetne jobban tesztelni, ha 1 év alatt van 1000 terméked - szemben azzal, mintha csak 1 lenne? Ugye a böngészőháborúról pl. fogalmad sincs, nem is hallottál még róla?

"Gondolj két autószerelőre. Az egyik néha egy csavart meghúz/meglazít, vagy"

Ugye képtelen vagy felfogni, hogy egy kés biztonságosabb, mint egy atombomba?

Azért, mert az előbbivel jóval kevesebb kárt tudsz okozni.

"2) Ha egy fajtából négy-ötfélét állítunk elő, akkor nem egy fajtánk lesz, hanem öt-hatféle."

Ez hasonló dolog, mint hogy régen a használati tárgyakat 30 féle fából készítetted, a szerint, hogy mire volt szükség - ma pedig lényegében 3 féle műanyagból (esetleg kicsit adalékolva). NEM, nem alkalmazol minden célra külön kifejlesztett, a másiktól lényegileg is különböző műanyagot. Megtehetnéd - csak gazdaságilag nem éri meg.

Ezért aztán nem is így csinálja senki.

"Az almafajták pl. genetikailag pont annyiban különböznek egymástól, mint amennyire GMO-val fognak."

Na: ezen vitatkozunk.

Én azt mondom, hogy NEM, mivel a GMO-nál CSAK azok a tulajdonságok fognak különbözni, amit meg is céloztál: pl. a szín és az íz. Az összes többi (tehát az egyes betegségekre és környezeti hatásokra való érzékenység is) UGYANAZ lesz az összes létező almánál egy adott helyen.

Még a körte ízű és alakú alma is ugyanilyen lesz!

"GMO-val annyira a körülményekhez lehet szabni, hogy esetleg pár tíz kilométeren túl már nem lesz jó."

De itt megint csak egyetlen tulajdonság változik, pl. a hőtűrés. A többi megint csak ugyanolyan marad - méghozzá azért, mert így olcsóbb a fejlesztés. No meg más nem is nagyon lehet, mivel MINDEN ki van hegyezve a jó termésre.

"de nem lehet 3+ méteres embert, emberevő karfiolt"

Ezeket lehet, fantáziaszegény vagy.

Mondjuk a karfiol elég fura lenne így, de az is megoldható.

"vagy gondolatolvasókat. A lehetőségek korlátozottak."

No igen, ez tényleg problémás lenne kissé.

De CSAK a fizika korlátoz, semmi más!

"Feketepiac. Persze. Hirtelen elképzeltem: Don Monsanto ül a fonott karosszékben, szívja a szivarját, és rendel hatszáz tonna vízérzékeny búzát, amivel majd suttyomban tönkreteszi Tovaris Liszenko háztájiját..."

Most már csak azt tudom képzelni, hogy szándékosan hülyítesz. Nyilván nem sufnituningra gondoltam, hanem kicsit komolyabb cégek akcióira. Kínában, stb.

Ahogy most is van, más területeken.

"Pusztaiék kísérletét finoman szólva is csúnya dolog még mindig emlegetni."

Nem is ezért említettem, hanem mert jó példa arra, hogy LEHET különbség, ami később derül ki. Pl. a vanília és a vaníliaaroma között szintén nincs óriási különbség - csak az utóbbi sokkal jobban allergizál.

Miért? Mert töményebb.

Ugyanígy, ha egy növény nagyobb töménységben termel valamit, annak is lehet ilyen hatása.

"7) Ha lenne "hatástalanító kapcsoló", akkor tényleg lenne némi gond. Ilyen nincs szerencsére."

De van, leírtam.

Pl. egy olyan kapcsoló, ami egy halálos toxint termel az adott lénynek. Ha bekapcsolod, 100% elpusztul.

Persze erre egy idő után az ellenség is rájön - a lényeg itt az IDŐ. Na meg túl sok lehetőségük sincs kísérletezgetni, mikor éppen harcolni kell.

Ha meg rájönnek, jöhet a következő változat, ami másra érzékeny.

"Azt ne várd, hogy bármi is tökéletes és hibamentes legyen. Ez nem a kapkodás eredménye, hanem a világ tulajdonsága."

Rendben, de egy ennyire nagy hatású jelenségnél nem ártana előre tervezni, és a szokásosnál ( =hagyományos termesztés) SOKKAL gondosabban kezelni.

2016. jún. 12. 22:34
 79/110 anonim ***** válasza:
50%

"ez az a korlát, ami miatt a filmbéli sárkány nem létezhet, ami miatt egy ilyen lény nem repülhet."

Már tényleg azt kell hinnem, hogy szándékosan tetteted magad.

Leírnád, hogy CÉLSZERŰ anyagokkal és 100%-ig ismert genetikával ez miért nem valósítható meg? Mondjuk 3-4 méteres méretben?

"Valójában éppen ezt jelenti, hogy létezik külön férfi és női genetika."

Nem, mert nem létezik olyan férfi genetika, amelyik képes lenne nulláról indulva kihagyni a nőit. Lehetne ilyen - DE NINCS. A női az alap - és EBBŐL kiindulva a férfi az egy kapcsolt változat.

"Ez egy automata kapcsoló."

"És nem, ez nem kapcsoló. A férfiak Y kromoszómáján olyan gének vannak, amelyek kialakítják a férfi jellegeket."

NEM ez a kapcsoló!

Ez csak egy mechanizmus, ami képes átalakítani az alapmodellt. Ezt kapcsolja be a kapcsoló, és ez az egyik fele a dolognak.

Mint említettem, ez a kromoszóma egy automata időkapcsolót IS tartalmaz - ez a másik fele a dolognak.

De e helyett lehetne ott bármilyen MÁS kapcsoló is! Olyan, ami külső jellel vezérelhető - és akkor kívülről el lehetne dönteni a fejlődés során, akár a serdülőkorban is, hogy az adott egyedből férfi vagy nő legyen.

Tényleg nagyon sokat kell neked magyarázni még a legegyszerűbb dolgokat is.

2016. jún. 12. 22:46
 80/110 anonim ***** válasza:
100%

"Leírnád, hogy CÉLSZERŰ anyagokkal és 100%-ig ismert genetikával ez miért nem valósítható meg? Mondjuk 3-4 méteres méretben? "

Mert az arányok teljesen máshogy működnek nagyban, mint kicsiben. Ahogyan nem létezhet óriáshangya, mert a kitinpáncél bizonyos méret fölött összeroppanna a saját súlya alatt, ugyanúgy bizonyos méret fölött csökken a repülési hatékonyság, bizonyos súly felett pedig az állat nem képes majd egyáltalán elemelkedni sem a földtől.

A testsúlyhoz növelésével nem arányos a szárnyfelület növelése, inkább egy négyzetes arányhoz közelít a dolog, ezzel viszont óhatatlanul is eljutunk egy olyan határhoz, ahol hiába növelnéd a szárnyak méretét, mivel az is plusz súly, egyre kevésbé lesz képes bármi repülésre a madarad/sárkányod.

Példaképp, a tüzestorkú kolibri testhossza 5-10 centi, a szárnyfesztávolsága 10-12 centi. Nem lényegesen nagy az eltérés a hossz és a szárnyfesztávolság között.

A nagy albatroszok 1 méteres testhosszához viszont több mint 3 méteres szárnyfesztávolság dukál, és már így is csak nekifutással képesek elemelkedni a talajtól.

Tanulj egy kis (vagy inkább sok) anatómiát, mielőtt még terjeszteni kezded a hülyeségeid, mert ez az értetlenség már tényleg fáj...

"Nem, mert nem létezik olyan férfi genetika, amelyik képes lenne nulláról indulva kihagyni a nőit. Lehetne ilyen - DE NINCS. A női az alap - és EBBŐL kiindulva a férfi az egy kapcsolt változat. "

Ennyi erővel a női genetika sem képes nulláról indulva kialakítani bármit, hiszen az egyetlen különbség az Y kromoszóma megléte vagy hiánya egy X kromoszómával szemben. Ellenben csak az X kromoszómából sosem lesz ember, a 22 pár testi kromoszóma nélkül, amelyek mindkét nem tekintetében azonosak.

1-22 + XX = női genom; 1-22 + XY = férfi genom

Vitatkozhatsz ezzel akárhogy, de az, hogy a férfi nemi jellegek nem a fejlődés kezdetén fejeződnek ki, még nem teszi kevésbé férfivé az adott génkészletet.

"NEM ez a kapcsoló!

Ez csak egy mechanizmus, ami képes átalakítani az alapmodellt. Ezt kapcsolja be a kapcsoló, és ez az egyik fele a dolognak.

Mint említettem, ez a kromoszóma egy automata időkapcsolót IS tartalmaz - ez a másik fele a dolognak."

Akkor leírom még egyszer. Ha az emberben benne van az Y kromoszóma, akkor azok a gének idővel ki fognak fejeződni. Két teljesen egyforma genommal rendelkező emberben te semmit nem fogsz tudni kapcsolgatni, hogy ugyanabból az alapból egyikük férfi legyen, másik nő. Akkor lesz nő, ha alapjáraton lecseréled azt az Y kromoszómát, ennek viszont semmi köze bármiféle kapcsolgatáshoz.

2016. jún. 12. 23:09

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!