Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Antigének, limcoficták,...

Antigének, limcoficták, nyirokrendszer, memóriasejtek - hogyan kell ezeket pontosan értelmezni?

Figyelt kérdés

Az immunrendszert tanulom éppen, és kissé zavarosak (nekem) ezek a fogalmak.

Antigén: ami ellen harcol a szervezet. Tehát egy vírus vagy baktérium is lehet antigén?

Limfociták (nyiroksejtek). Ezek maguk a fehérvérsektek, vagy azoknak egy külön csoportja?

Nyirokrendszer: elvileg az a hely, ahol a fehérvérsejtek termelődnek. Az hol van?

A vörörsvértestek a vöröscsontvelőben, azt tudom.

Memóriasejtek: ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek a kórokozók elleni küzdelemben nem vesznek részt, csak megjegyzik őket? Ők termelik az ellenanyagot is?

Bocsi a sok kérdésért, de mem akartam mindegyikről külön kérdést kiírni.

ma 20:37
 1/2 sadam87 ***** válasza:

"Antigén: ami ellen harcol a szervezet. Tehát egy vírus vagy baktérium is lehet antigén?"

Az antigén tág értelemben jellemzően egy molekula (általában fehérje, esetleg szénhidrát), ami immunválaszt vált ki. De legtöbbször szűkebb értelemben használják, csak olyasmire, ami az adaptív immunrendszert aktiválja. Tehát jellemzően nem az egész vírus vagy baktérium az antigén, hanem annak egyes felszíni molekulái. (Például a koronavírus esetében a legfontosabb antigén a tüskefehérje.) De lehet, hogy van olyan is, hogy egy egész sejt antigénnek számít, van ahol olvastam ilyesmit, de ez nem tudom, mennyire megbízható.

"Limfociták (nyiroksejtek). Ezek maguk a fehérvérsektek, vagy azoknak egy külön csoportja?"

Egy csoportja. Ott vannak még a fagociták.

"Nyirokrendszer: elvileg az a hely, ahol a fehérvérsejtek termelődnek. Az hol van?

A vörörsvértestek a vöröscsontvelőben, azt tudom."

A nyirokrendszer a keringési rendszer egy része a vérkeringés mellett, de emellett alapvető szerepet játszik az immunrendszerben, nem elválasztható a kettő. A fehérvérsejtek is a vörös csontvelőben képződnek (ami egyébként egy nyirokszerv) - bár a T-sejtek végül csecsemőmirigyben érnek be.

"Memóriasejtek: ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek a kórokozók elleni küzdelemben nem vesznek részt, csak megjegyzik őket?"

Kicsit leegyszerűsítve mondhatjuk. Amikor egy nyiroksejt beérett, addig nem aktiválódik, amíg olyan antigénnel nem találkozik, amihez hozzá tud kötődni a receptorfehérjéivel. (Sőt, még további feltételei is vannak az aktiválódásnak típustól függően.) Ha ez megtörténik, gyors osztódásba kezd. A létrejövő sejtek nagy része kialakítja az adaptív immunválaszt, egy részük viszont hosszú időre elraktározódik, és ha újra megjelenik a kórokozó, gyors immunválaszt tud kialakítani. Ezek a memóriasejtek.

"Ők termelik az ellenanyagot is?"

A kérdésed előző részéből következik, hogy nem, hiszen akkor részt vennének az immunválasz kialakításában. Az ellenanyagokat az aktív immunválaszt kialakító B-nyiroksejtek, a plazmasejtek termelik. A B-sejtek is képeznek memóriasejteket is, de ezek nem termelnek ellenanyagot.

ma 21:03
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget. Egyébként szép téma, tetszik!

A fehérvérsejtekről nem tudtam, hogy több típusukat is megkülönböztetjük. Ez meglepett. :)

ma 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!