Hol tart a tudomány az időutazás kérdésével? Lehetséges lenne már bárhová, csak pénz kérdése? Vagy csak elmélet még?
Még elmélet sem.
Tippünk sincs, hogy mi az idő. Ergo utazni sem tudunk.
Elméletek már vannak,de a kivitelezése még lehetetlen.Meg amúgy is elég drága lenne...
De ne olyanra számíts hogy időgép stb.Hanem használni kell a fizika törvényeit.
Időben előre utazás "elmélete" (Einstein-nek köszönhetjük):
Fény sebesség alatt,(úgy a fénysebesség 99,995%-ával )elutazol egy 10 fényévre lévő bolygóra,és vissza.Ez neked kicsivel több mint 20 év,de a föld közben több száz évet öregedett!
Magyarázat,és egy-két dologra indok:
Azért fénysebesség alatt,mivel fénysebességgel utazni lehetetlen,mert van egy olyan törvény hogy tömeg-energia egyenlőség.A fénysebességnél a hajó tömege végtelen lenne,így végtelen üzemanyag kellene hozzá.
Az öregedésről meg annyit,hogy az téridő nem állandó.Minél gyorsabban mész a hajóddal,annál nagyobb lesz a tömege,így annál jobban görbíti a teret és neked annyival lassabban telik az idő!
A tömegnövekedésre egy példa:A fény sebesség 97%-val haladó alma tömege 50 kg felett van.Akkor gondolj egy egy 1 tonnás űrhajót,ami a c 99.995%-ával repeszt.
Gondolom ez tiszta.
Vissza a múltba (ez teljességgel kivitelezhetetlen a tudomány "kicsi" szintje miatt,de az elméletet tanítják,és mindenhol elfogadják):
Ez egy féregjárat segítségével lehetséges,aminek egyik végét a földhöz közel rögzíted a másik végét fénysebességgel mozgatod,átmész a féregjáraton,és a múltban találod magad (sajnos nem csak a múltban,hanem bizonytalan az is,hogy hol leszel a világegyetemben,mivel nem lehet tudni hogy a természetes féregjáratok az világegyetem melyik pontjába vezet.)
Ennek a logikáját nem nagyon értem még,magyarázattal nem tudok szolgálni,de azért megtanultam:)
A többiben a google segít!
"elutazol egy 10 fényévre lévő bolygóra,és vissza.Ez neked kicsivel több mint 20 év,de a föld közben több száz évet öregedett!"
Ezt egy kicsit eltévesztetted: az út a külsősöknek lesz 20 év, neked rövidebb.
Hogy mennyivel, az a sebességtől függ - akár 1 mp is lehet, ha elég gyors vagy.
"...mivel nem lehet tudni hogy a természetes féregjáratok az világegyetem melyik pontjába vezet..."
Mivan? Lemartadtam valamiről, vagy csak mesedélutánba csöppentünk megint ? ;)
Az 1. válasz téves. Elméletben van ilyen, még ha mai szemmel a megoldás kissé nehezen elképzelhető: "Ha egy félvégtelen (anyagban véges) hosszú hengert legalább fél fénysebességgel forgatunk a hossztengelye körül, és valami ezt a hengert valamilyen irányban megkerüli, akkor bizonyos pályákon az visszajut a múltba. A jelenleg rendelkezésünkre álló technika nem teszi lehetővé ilyen henger építését."
A 2. és 3. válaszadó pedig félreérti a kérdést. Amiről ők beszélnek, az az ikerparadoxon. Így hívják azt, ha nagy sebességű űrhajón haladva a földre visszaérve Te sokkal kevesebbet öregedtél, mint az ikertestvéred. Csak ennek semmi köze az időutazáshoz.
Nem, nincs elmélet. Különböző bizonyíthatatlan és tesztelhetetlen hipotézisek vannak. Meg elképzelések és ötletek.
Nem ugyanaz :) Vannak elképzelések a hipertér-hajtóműről és istenekről is, de attól még ezek egyike sem lesz tudományos elmélet.
Szerintem lesz előbb utóbb, a tér "elhajlításával"meg lehetne változtatni a 4. dimenzió irányát akár vagy sebességét.
De hallottam már olyanról hogy teleportálást csináltak, bár még csak fotont tudnak teleportálni. De ezzel az eljárással idővel akár megoldható lesz a lehetséges 4. dimenzión túliba való átlépés.Ami akár úgy is megnyilvánulhatna hogy egy párhuzamos univerzumba cseppensz más időpontban.
Előbb vagy utóbb lehetséges lesz. Ha más nem, akkor egy párhuzamos térben és időben. De lehet, hogy már most is köztünk járnak, a híres hadvezéreknek is lehet, hogy ők súgták meg mit kéne tenni és hogyan.
Azoknak akik kételkednek benne, csak annyit mondanék, hogy páran máglyán égtek el, mert azt mondták, hogy a Föld gömbölyű. A fénysebesség elérésének esélye se lehetetlen. Az első motorral hajtott repülő felszállására 1903 végén került sor, az a gép kb 10el ha repült, ma már több, mint 7200 km/h-val repülő kísérleti gép is volt. És ezek csak az ember vezette gépek és amikről tudunk. Ez a rekord 1967ben volt. Ez 720szoros emelkedés 64 év alatt. Lehet, hogy a következő 64 évben ezt is sikerül megsokszorozni, esetleg elérni a fénysebességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!