Egy elméleti időutazással kapcsolatos kérdésem van, tudom, hogy egyenlőre emberileg lehetetlen időutazni. Ha megszűnik a motiváció, ami miatt az időgépet építettük, mi történik?
Például ha egy gyerek elhatározza, hogy ő felnőve fizikus/feltaláló lesz, hogy építsen egy időgépet, és azzal megölje mondjuk Hitlert. Felnő, és kemény munka árán kikísérletezi a működő prototípust. Majd visszamegy az időben Hitler születéséig, elmegy Ausztriába, és megöli a gyerek Hitlert. Ekkor mi történik? Mert ha Hitler meghal, akkor a jövőben ő gyerekként nem határozza el, hogy megöli, nem fogja feltalálni az időgépet, nem megy vissza, nem hal meg Hitler, aztán ismétlődik az egész... Szóval mi történik ilyenkor?
Ja, és mielőtt mindenki lehurrogna, tudom, hogy egyenlőre lehetetlen, de elméleti gondolatok már vannak az időutazásra, szóval ezért merült fel bennem a kérdés.
Ez tulajdonképpen a nagypapa-paradoxon. Tehát ha visszamegyünk a múltba, hogy megöljük a nagyapánkat mielőtt még megfogantunk volna, akkor elvileg mi sem születünk meg, és képtelenek vagyunk visszamenni az időben, hogy megöljük a nagyapánkat, aki később apja lesz apánknak, aki életet ad nekünk, és mi visszamegyünk megölni a nagyapánkat.
Nagyon sokáig ezt tartották a bizonyítéknak arra, hogy nem lehet visszautazni a múltba, és ott bármit is elkövetni, hiszen akkor életbe lép a pillangó-effektus.
Azonban körülbelül 50-60 éve előjöttek a tudósok egy új tudományággal, aminek a kvantummechanika nevet adták.
Sajnos túl sokáig tartana elmondani az egészet ezért inkább keress rá a kvantummechanika, Schrödinger macskája, alternatív valóság kulcsszavakra.
De dióhéjban annyi, hogyha megölöd Hitlert, akkor nem történik igazából semmi váratlan, Hitler meghal, a nácik tovább próbálkoznak, de nem sok esélyük marad, te pedig szemtanúja lehetsz annak, ahogy nagyapád nem fogantat meg, de ez semmit nem befolyásol a te számodra, folytatod az életed, mintha mi sem történt volna, jó, lehet kitüntetnek.
Ez az idő paradoxon.
Egyébként ha Hitler megölnéd, valszeg 10x ennyi bankárrablózsidó lenne a világon, szal ink Sztálint akard már megölettetni,
Amúgy az idő paradoxonra gyereknyelven nagyon jó példát láttam vmeyik nap. Fam.Guyban Stewie feltalált egy teleportálógépet, ami végül a semmibe lökte ki őket. A semmibe....az univerzum megszületése előtt. Aztán ők felrobbantották a gépüket, így visszalökődtek az idejükbe.
majd a robbanás háttérsugárzása megegyezett a Nagy Bumm-teória sugárzásával. Ergo Stewie és Brian teremtette meg a mindenséget..ez pedig paradoxon..megteremtettek hogy megteremthessenek és így tovább..
Rem kb érthető mi az időparadoxon
Igen, én is láttam azt a részt, és csak megerősítette a kétségeimet.
Szóval, ha megölöm Hitlert, akkor utána gond nélül visszatérhetek abba az időbe, ahonnan elindultam, és nem fogok változást észlelni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!