A tudomány milyen magyarázatot ad a transzneműségre?
A homoszexualitás a természetben is megfigyelhető, sőt azt hiszem még evolúciós haszna is van (segít a populáció számát szabályozni).
A transzneműség azonban tudomásom szerint az állatvilágban nincs. Vagyis én nem hallottam arról, hogy pl. egy hím oroszlán nősténynek gondolná magát.
Számomra ez teljesen érthetetlen: egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy én pasiként egyszer csak rádöbbenjek: én nő vagyok! Másoknál mégis ez a helyzet.
Szóval mi ez???
@11: Miért, át fog pl alakulni a csontozata? Az, hogy nem tudunk ránézésre valamit megmondani, nem jelenti azt, hogy az valójában más, mint amit. Lehetne csinálni olyan vegán húspogácsát, ami színre, szagra, állagra teljesen olyan, mint a valódi hús, attól nem lesz mágikusan húsból.
Az, hogy egy 80 éves utazhat ingyen, társadalmilag elfogadott dolog. Oké. De az, hogy ha egy 20 éves azt mondja magaról, hogy mostantól ő 80 éves, és kéri a 80 éves korral járó társadalmilag elfogadott előnyöket, akkor - teljesen jogosan - hülyének fogják nézni. De ha egy pasi azt mondja, hogy ő mostantól egy nő, és kéri a nőknek járó jogokat - lsd női liga sportban, női börtön stb -, akkor egyes társadalmakban azt mondják neki, hogy persze, természetesen, hisz te nő vagy drágám, tessék. Na, erről beszélek.
Az előbb feltettem egy konteós kérdést ebben a témában, az ezotéria rovatba. Akit érdekel, jöjjön át oda:
https://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__egyeb-kerdesek__127..
De itt is várom a válaszokat erre a kérdésre.
Egyébként meg teljesen logikusnak tartom, hogy a transzneműség mentális betegség. Gondoltam én erre, csak mivel hivatalosan nincs elismerve, ezért megpróbáltam találni egy másik magyarázatot. Hátha azoknak van igaza, akik nem tartják betegségnek.
De egyetértek veletek, szóval a választ megtaláltam.
#13 egyet értek, írtam is, hogy nem a biológiai nemét változtatja meg, hanem a társadalom miként viszonyul jön hozzá. Nyilván azt, hogy engem hány évesnek kezeljen a társadalom, vagy milyen gazdagnak, stb azt nem tudom megváltoztatni, mert ekkora nyomást és lobbit nem tudok kiharcolni. Különben lehetne. Vannak például súlyosan szellemi fogyatékkal élő emberek, akik megragadták agyilag egy 4 éves korban. Ugyanúgy viselkednek vele az ápolói, gügyögnek hozzá még pelenkázzák, mintha 4 éves lenne, pedig biológiailag elmúlt 30.
Tehát erről szól az egész lmbtq lobbi hogy elfogadott legyen a társadalomban a nemváltás. Nem azt akarják letolni az emberek torkán, hogy ő nőnek született, ezért kezeljék nőként, hanem férfinak született, de nőként érzi magát.
@17:
"Nem azt akarják letolni az emberek torkán, hogy ő nőnek született, ezért kezeljék nőként, hanem férfinak született, de nőként érzi magát."
Nem így látom. Valóban nem azt akarják letolni az emberek torkán, hogy ő nőnek született, de nem is csak annyit, hogy nőnek érzi magát. Azt akarják letolni az emberek torkán, hogy ő nőnek érzi magát, ezért valóban nő.
A "társadalmi nemre" való hivatkozás teljesen fals, amíg olyan kategóriákban is nőnek tekintik ezeket a férfiakat, amely kategóriák kifejezetten a biológiai különbségek miatt lettek kitalálva. Ha olyan területeken nőkként vannak kezelve, ahol a férfi női megkülönböztetés alapja a biológiai eltérés, akkor mégis hogyan érvelhetnénk amellett, hogy nem a biológiai nemről van itt szó? Ugyanmár...
Kérdező, én is heteroszexuális férfi vagyok. De csak gondolj bele, ha neked most nőnek kellene öltöznöd, szűk rongyokat hordani, ki kellene festened a körmöd, rúzsoznod magad, nőként kellene riszálni a segged és magas hangon kellene beszélned. Meddig éreznéd komfortosan magad ebben a szerepben?
Nyilván azt várnád, hogy hazamehess végre, és ledobhasd ezt a sok szart magadról, és az legyél, aki lehetsz.
Na, a transzok valami hasonlót éreznek, amikor olyan nemi szerepbe kényszerítik őket, ami nem azonos az identitásukkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!