Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hiszel abban, hogy a majmoktól...

Hiszel abban, hogy a majmoktól származunk mi emberek?

Figyelt kérdés
Magyarán hiszel a Darwini evolúcióselmélet egyedüliségében? Kizárólag az evolúció által jött létre minden faj a planétán?

2021. aug. 29. 19:58
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯
 211/406 anonim ***** válasza:
81%

Hasonlíts össze magzatokról készült képeket, hogy mennyire hasonlítunk még a delfinekhez is.

Van egyébként a vizimajom elmélet is, ami magyarázza a csupasz voltunkat, meg a szőrtüszők eltérő irányát, meg még egy pár dolgot. Csányi is ír róla röviden Az emberi természet-ben.

Egyébként az egyház is elfogadja az evolúciót.

2022. febr. 14. 10:40
 212/406 Tevenyereggyarto ***** válasza:
77%

A vízimajmos részt leszámítva igazad van. Hogy lásd miért olvasd el ezt a kérdést (van sok másik is a vízimajom dologról de azt hiszem ez a legfrissebb):

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

2022. febr. 14. 10:46
 213/406 Pombe ***** válasza:
87%

#205: "Mert az ember teljesen más a többi állattól, tud gondolkodni. "

Bocsika, de te tényleg nem tudsz olvasni? Pont ezt a valósággal szöges ellentétben lévő állításodat cáfoltam már előre a #204-ben (pontosan tudtam előre, hogy miben hiszel, elvakultan, az állati intelligenciát tekintve). Egy halom valós példát leírtam arról, hogy a csimpánzok nagyon hatékony gondolkodó állatok. Koma! Áruld már el, hogy a csimpánz hogyan tudna szerszámot és fegyvert készíteni a természetes lakhelyén gondolkodás nélkül???

Bocsika, de nem inkább arról van szó, hogy neked nincs ki a négy kereked, és te vagy az, aki gondolkodásra képtelen? Mert a csimpánznak, bonobónak ez megy.

https://www.youtube.com/watch?v=wRM7vTrIIis

Elárulnád, hogy hogyan tud értelmesen válaszolgatni így ez a majom az embernek gondolkodás nélkül?

Nézd! Ha te ide azért jöttél, hogy hisztérikusan tudomást se vegyél a vitapartnered beírásairól, és csak egy célod van, hogy a saját semmivel se alátámasztott meséiddel térítsd a jónépet, akkor tessék innen átfáradni a vallás rovatba. Ez itt a tudomány rovat, és nem a templomod előcsarnoka, ahol minden hívő leborul a bemondásaid előtt, legyen az pl. akár akkora ökörség, hogy a Nap nem létezik, mert éppen nem látható...

A hozzád hasonlók irtották ki a csimpánzokat, gorillákat, azzal a felkiáltással, hogy azok nem gondolkodnak, nem éreznek, és ezért az ember mindent megengedhet velük szemben. Te vagy az a típus, aki könnyedén rálegyint arra, ha egyesek hamutartót készítenek a gorillák levágott mancsából, és azt a piacon árulják, ugye?

Az alábbi filmeben azt a Wounda nevű csimpánzt engedik szabadon az őserdőben, amelynek a szüleit kegyetlenül legyilkolták a hozzád hasonló olyan emberek, akik a saját fajukra egyedülálló csodaként tekintenek, és ezért azt hiszik, hogy minden más élőlényt alanyi jogon letiporhatnak maguk körül.

https://www.youtube.com/watch?v=0wqfJBAtkBY

Woundát éveken át láncra verve tartották és alultáplálták (gondolom te is azt tetted volna a nagy öncsodálatod közben), és.... stbstb. Jane Goodall kimentette őt a fogságból és szeretettel gondozta, gyógyította, és végül visszaengedte a vadonba. Az egymástól való elválásuk (a film 3. percétől) pont ugyanolyan meghatóan zajlik, mintha két emberi jóbarát örökre elválna egymástól. Ha szerinted az a majom nem igazi emberként gondolkodva öleli meg hosszan Jane-t, akkor te vagy az, aki gondolkodásra képtelen és lelketlen ember vagy.

Tőled(#205): "Pl ha ránézünk egy festményre, elmerengünk, hatással van ránk..."

Én ez előtt ezt írtam neked a csimpánzokról(#204): "Képesek festeni, és kompozíció is kimutatható a képeik sokában."

Tudtam előre, hogy ezzel fogsz előhozakodni, de ara nem számítottam, hogy teljesen hülye vagy. Már bocs', de erre mi mást lehet mondani?

A Veszprémi állatkertben volt egy olyan csimpánz akit Böbének hívtak, és rengeteg képet festett, és teljesen rendszeres dolog volt, hogy festés közben a többi majom körbeülte őt, és bámulták a festményét. A csimpánzok nem félnek a szavannai tűztől, hanem elbűvöltan követik néha, sőt, afféle tűztáncot is járnak, mint valami kis ősemberek. Ugyanez történik az esővel is. Az őserdőben csodálva bámulják az esőfüggönyt, és olykor szabályos koreográfiával ú.n. esőtáncot is járnak.

Ráadásul még egy csomó más állat is határozottan képes a gondolkodásra, pl. a kutya is, ahogy azt a #207-es anonim topiktársuk is helyesen leírja. A kutya könnyedén old meg feladatokat gondolkodásssal ( [link] )

Sőt! Némelyikébe határozottan művészi érzék is szorult, és rettentően boldog, ha a játékaiból kirakott újabbnál újabb formák az embernek is tetszik:

https://www.youtube.com/watch?v=UhYngPTwYOE

#205: "A többi állat egyszerűen ösztönlény."

Te vagy inkább az. A vallási elvakultság tett azzá.

2022. febr. 14. 10:56
 214/406 anonim ***** válasza:
79%

#212, én bírom azt az elméletet, a kérdésben a cáfolatok nem győztek meg túlságosan;de persze nem tudhatjuk.

Pl. nagyon tetszik, hogy a felhajtó erő segítette a felegyenesedést, illetve az egyre beljebb merészkedés a tenger gyümölcseinek aratásához. Én nem úgy képzelem, mint a bálnákat, hanem part menti kevert vízi, szárazföldi életmódot.

Hátha majd lesz még valami régészeti bizonyíték, vagy egyéb, ami eldönti. De persze lehet hogy már van is, csak én rég olvastam és keveset erről.

De szívesen visszamennék az időbe egy alkalmas helikopterrel, hogy megnézzem, többek között ezt is.

2022. febr. 14. 11:29
 215/406 anonim ***** válasza:
78%

Én is kedvelem: szerintem simán lehet benne valami.

Aztán, ha mégsem igaz... na bumm. Akkor ez van.

Azért, az őseink még maradhattak volna a vízben kicsit, akkor jobban szeretnénk.

2022. febr. 14. 11:32
 216/406 anonim ***** válasza:
83%
A főemlősök körében végzett művészeti készségek vizsgálatakor szem előtt tartanám a tehetséget is. Ugyanúgy, ahogy Rembrandt jobban festett, komponált, mint ezer másik ember; vélhetően ilyen különbségek vannak a főemlős alkotók között is.
2022. febr. 14. 11:51
 217/406 Pombe ***** válasza:
84%

#207: "Még a kutya is, pedig neki nincs is öntudata."

Nos, ez korántsem biztos. Azért a kutya viselkedése és a gondolkodása túlon-túl összetett, hogy ne merüljön fel bennünk a benne létező öntudat gyanúja.

A kutyák valóban nem mennek át a tükörteszten, de könnyen lehet, hogy ez a vizsgálat túlságosan is saját magunkból indul ki. A tükörképünkön látható homlokunkra kent festék azért zavar minket, mert nagyon jó a látásunk, és elsősorban a látásból szerzett információkra támaszkodunk. Ugyanez igaz a csimpánz esetében is, amelyik szintén letörli a homlokáról a festéket, ezzel bizonyítva, hogy önmagáról tud, és önmagát képes megkülönböztetni a külvilágtól.

Ám a kutyák látása nem egyszerűen nem annyira fejlett, hanem a világlátásuk elsődlegesen nem is ezen az érzékelésen alapul, hanem a szagláson. A kutyám pl. még akkor is köröz az eldobott és megtalált játéka körül, amikor már rég kellene látnia. Biztos, hogy látja is, de a szaglásában jobban megbízik. Persze a kutya is látja magát a tükörben, ám annak nincs semmilyen szaga. És aminek nincs szaga, az nem lehet önmaga, sőt, még másik kutya se lehet.

Tehát a tükörteszt analógiáját meg kell valósítani a szaglás terén is, ám ez nem egyszerű feladat (kb. olyasmi teszttel kellene előállni, mint amikor a férj hazamegy a nyakán idegen nő illatával, és a feleség méltatlankodva követeli a pasitól, hogy vallja be, egy másik nővel volt helyette - magyarán a nőből, az elvárt saját szagától eltérő minta heves érzelmi reakciót vált ki, aki ezzel bizonyítja, hogy tud önmagáról, és arról is, hogy más nők azok mások!). Én is anno sokat gondolkodtam egy ilyen hatékony kutyaszag-teszt kivitelezéséről, de ez a rém egyszerű megoldás nem jutott eszembe, mint alant :)

[link]

A kutyák számára több illatmintát állítottak elő. Semlegeset, idegen kutya-, saját szag, és még néhány... Az idegen kutya szag érdekelte a jószágokat a legjobban, közepesen a sajátjuk, és a többi...stb.

Az a módszer tetszett a legjobban, amikor idegen illóanyaggal bolondították meg a kutya saját vizeletét (itt ugyan nem írják, de az egyébként az ánizs volt). Hirtelen megváltozott a trend, és a kutya (nyilván zavarodottan) a leghosszabb ideig így már a saját szagmintáját vizsgálgatta. Ez gyakorlatilag egyenértékű volt a sikeresen végrehajtott tükörteszt eredményekkel. :)

2022. febr. 14. 11:52
 218/406 anonim ***** válasza:
66%

Na, azért ne essünk túlzásokba.

A kutya a képét a tükörben egyértelműen kutyának azonosítja, méghozzá másik kutyának.

Nem ismeri fel magát.

A szaggal kapcsolatban meg igen nehéz tükörtesztet készíteni. Saját szagot bárhonnan foghat egy állat, ezt nyilván ismernie kell öntudat nélkül is, különben éli se tudna.

2022. febr. 14. 12:04
 219/406 Pombe ***** válasza:
87%

"A kutya a képét a tükörben egyértelműen kutyának azonosítja, méghozzá másik kutyának.

Nem ismeri fel magát."

Ezt írtam én is. Esküszöm. Ezért fontos a szagteszt. Különben nem írtam volna a szagteszt fontosságáról. Hogy miért nem ismeri fel magát, azt is világosan kifejtettem, és nem csak én (ha már engem nem sikerült megérteni), hanem a linkelt cikk is.

#218: "A szaggal kapcsolatban meg igen nehéz tükörtesztet készíteni. "

Ezt is írtam, és azt is, hogy azért ezt sikerült abszolválni mégis. Neked mi a fenntartásod azzal szemben? Mert mindent megtudtunk tőled, csak azt nem, amire vártam volna tőled választ.

2022. febr. 14. 12:12
 220/406 Pombe ***** válasza:
89%

#214: "Pl. nagyon tetszik, hogy a felhajtó erő segítette a felegyenesedést..."

A felegyenesedést a felhajtó erő??? Addig segít a víz a kétlábon való járásban, amíg átgázolsz a vízen, és kénytelen vagy két lábra állni (derékmagasságban azért olyan bazi nagy felhajtóerő nem fog segíteni a kétlábra állásban). Abban a pillanatban, ahogy nem éri el a talajt a lábad, onnantól kezdve éppenhogy rontani fog a víz a kétlábas járásodon, és minél jobban megtanulsz úszni, a romlás annál rohamosabb lesz. Minden létező vízi életmódra szakosodott élőlénnyel ez történt. A láb rövidül, és végül el is tűnik nyomtalanul.

#214: " illetve az egyre beljebb merészkedés a tenger gyümölcseinek aratásához."

Biztos, hogy te olvastad Tevenyereggyarto ajánlását? Pedig csak 3 oldal. Egy halom majom van, amelyik sokkal menőbben úszik, mint mi, még a víz alatt is, és tarolják a víz alatti világ gyümölcseit, és évmilliók óta ezt teszik és eszük ágában sincs elveszteni emiatt a szőrüket és egyik se tud olyan hatékonyan két lábon járni, mint a csimpánz, annyira meg pláne nem mint a bonobó.

Nem gond, hogy nem létezik olyan tény, ami ne telibe cáfolná az összes vízimajmos okoskodást?

#214: "Hátha majd lesz még valami régészeti bizonyíték, vagy egyéb, ami eldönti. De persze lehet hogy már van is, csak én rég olvastam és keveset erről."

A vízimajom elmélet semmi más, mint egy áltudományos mese. Ennek tükrében várd majd a leleteket. Szóval azok majd a világvége után lesznek meg két nappal. Előbb ne várd! ... :D

Amúgy Csányi sületlenség hegyeket hord össze a vízimajomról, és nem is kevesen rámorogtak már emiatt, és teljesen jogosan.

[link]

Szimplán a tudományban a konszenzus arról szó, hogy a vízimajomelmélet áltudomány. Tele van az egész nevetséges önellentmondásokkal.

2022. febr. 14. 12:24
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!