Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az, hogy hány dimenziós...

Az, hogy hány dimenziós világban élünk, pusztán matematikai interpretáció kérdése?

Figyelt kérdés
A matematikában három számmal szokás leírni a térbeli pontokat, azonban eggyel is le lehetne hiszen az R és R3 számossága ugyanaz.
2020. dec. 6. 20:23
 141/186 anonim ***** válasza:
100%

"kétdimenziós világ is létezHET"

Létezik is, mi is tudunk ilyet készíteni.

Csak nem ez volt a kérdésed.

Milyen bakugrással jutottál el most idáig?

2020. dec. 11. 22:50
 142/186 A kérdező kommentje:

"A dimenzió is matematikai fogalom, a természetben nem léteznek dimenziók"

Így van, ezt magyarázom 14 oldala, csak a 141-es féléknek nehézséget okoz ennek felfogása.

2020. dec. 11. 22:55
 143/186 anonim ***** válasza:
100%
OKééé, kapizsgálom hogy értheted a dolgot. Nehéz szavakba önteni. Alkothatunk olyan dimenziófogalmat, amelyben mondjuk 4 lesz a tér dimenziója(nem akarom kitalálni hogy csak tegyük fel), csak az más fogalom lesz, elveszti az összehasonlíthatóságát a korábbi fogalommal.
2020. dec. 11. 23:07
 144/186 anonim ***** válasza:
100%
Oke, csak ha ez volt a lenyege a dolognak, hogy a valosagban nem is leteznek dimenziok, akkor minek hoztad fel egyaltalan azt a poziciokodolasi eljarast (amelynek mukodokepessegerol amugy meg mindig nem gyoztel meg), amelyikkel a 3D koordinatakbol 1D koordinatat keszitesz? Mire volt az jo?
2020. dec. 12. 01:05
 145/186 anonim ***** válasza:
100%
Magyaran minek szamolgattal 10 oldalon keresztul dimenziokat, ha arra akartal kilukadni, hogy azok nem is leteznek?
2020. dec. 12. 01:06
 146/186 A kérdező kommentje:

Te elolvastad egyáltalán a hozzászólásokat?

Én már a hatodik kommentnél leírtam azt, hogy "Dimenziószáma vektortereknek van, nem pedig Világegyetemeknek.".

Aztán jöttek az olyan ostobaságok (jó eséllyel tőled), hogy "Minimum 3 független adatra van szükség egy pont térbeli elhelyezkedésének megállapításához a térben". Erre merédzeltem válaszolni, mert különben a fejemhez vágják, hogy ignorálom a hozzászólásokat. (Persze így is a fejemhez vágták, szóval sok értelme nem volt. Mellesleg így még azt is a fejemhez vágták, hogy 10 oldalon keresztül nem a kérdésről beszélek.)

2020. dec. 12. 08:42
 147/186 A kérdező kommentje:
Te is láthatod, hogy a témát nem én vittem át OFF-ba, hanem Szaddám és társai, akik valószínűleg máig nem értik, hogy a kérdésnek semmi köze az irracionális pontokhoz.
2020. dec. 12. 08:45
 148/186 anonim ***** válasza:
100%

Jó, legyen. R-el leírjuk a világegyetemet. Emiatt ebből a nézőpontból 1 dimenzióval ruházzuk fel /interpretáljuk. ÉS?

"Dimenziószáma vektortereknek van, nem pedig Világegyetemeknek.".-ből kiindulva:

Számossága halmazoknak van, nem a Világegyetemnek.

Távolság csak metrikus térben van, nem a Világegyetemben.

Ha a kérdést a topológiai leírásra szűkíteném, szerintem csak 3D-ben lehet leírni.

Ha leírás alatt csak annyi megkötés van, hogy a számosság egyezzen, az univerzum pontjainak számosságával (ami bajos abból a tekintetből, hogy a pont is matekfogalom, és a kontinuum számosság is csak interpretáció) akkor jó példa az 1 dimenziós Euklideszi tér.

Bár, ahogy most visszaolvasom a "leírás/interpretáció" lehet a kulcsszó, ugyanis ezt nem matematikai definiáltság szintjén használjuk, ezen mehet a vita, ki mit ért alatta.

2020. dec. 12. 09:14
 149/186 anonim ***** válasza:
100%

Tehát vegyük, az összes lehetséges "interpretációját" a világegyetemnek. Mik az invariáns tulajdonságok ezen leírásoknak? Vagy éppenséggel, mik kell hogy legyenek a leírások közös pontjai?

A Te esetedben, elégséges a bijektív megfeleltetés.

Én a topológiai kritériumot hoztam fel.

2020. dec. 12. 09:21
 150/186 sadam87 ***** válasza:
100%

Hú de becsípődtem neked! :D Túl sok helyen cáfoltam meg az állításaidat?

Azt jelezném, hogy nekem (és nem csak nekem) egyetlen válaszomra sem reagáltál érdemben.

Azt amúgy egyetlen egyszer sem állítottam, hogy a térbeli pozíció ne volna leírható egy számmal. Az összes válaszom az általad javasolt konkrét algoritmusra vonatkozott, vagy olyan korábban felvetett problénmákra, amelyekre nem reagáltál. (Illetve pár alkalommal általános tévedésekre.)

De akkor még egyet hadd kérdezzek. Ezt állítottad a módszereddel kapcsolatban:

"Ez ugyanolyan jó leírása a világegyetemnek, mint az eredeti dolog." (#39)

Ha így van kérlek, írd le, hogy pontosan milyen pontokon megy át egy pontszerű test a 3 dimenziós térben a (0;-1;0) pontból egyenes mozgással átmegy a (0;1;0) pontba! (Egy füst alatt arra is fényt deríthetnél, hogy a te rendszeredben hogyan kell jelezni a (0;-1;0) pontot.)

2020. dec. 12. 09:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!