Az, hogy hány dimenziós világban élünk, pusztán matematikai interpretáció kérdése?
Ezért kéne őt már végre átrakni innen.
Bár ez az első ilyen kérdés, amelyik nem TELJESEN ezoterikus... talán a házi feladatokban jó helye lenne.
Fogadjunk, hogy ott nem ugrálna ilyen hevesen.
Én kihagynám a trágyadobálást és visszamennék az alapokhoz.
Szerintem ez a matematikai birkózás elég értelmetlen.
Nem tudom, miért csökkentené a létező dimenziók számát az, ha tudunk kreálni olyan matematikai fogalmat-kódot, ami 3 koordinátát egyetlen számban képes tárolni.
Úgymond "kicsomagolva" akkor is három koordinátát jelent.
Ha nagyon el akarok filozofálni a dolgon, a két koordinátába "csomagolt" harmadik fizikai értelme esetlegesen a hologram esetén lehet érdekes kérdés.
"Nem tudom, miért csökkentené a létező dimenziók számát az, ha tudunk kreálni olyan matematikai fogalmat-kódot, ami 3 koordinátát egyetlen számban képes tárolni."
Az a baj, hogy szerinted léteznek dimenziók a természetben, miközben nem. Te önkényesen megfelelteted a világot egy eukleidészi térnek, majd ebből jutsz arra a következtetésre, hogy a világ is 3 dimenziós, hiszen az eukleidészi tér is 3 dimenziós.
Ehelyett az önkényes megfeleltetés helyett lehet egy másik önkényes megfeleltetést is csinálni, amiben nem eukleidészi térnek felelteted meg a világot, hanem egy eukleidészi egyenesnek (vagy akárminek másnak).
"Az a baj, hogy szerinted léteznek dimenziók a természetben, miközben nem."
Pontosan annyira léteznek, mint ahogy távolság, tér, idő létezik.
Attól még, hogy mi csak absztrakt matematikai modellen ,definiált fogalmon keresztül tudunk vele foglalkozni, nem azt jelenti, hogy nem is léteznek.
Akkor lenne igazad, ha a modellünk rossz lenne. De úgy néz ki, hogy jó. Szóval?
Érdekes, itt mindenki unja, de senki abba nem hagyja. Tehát ne jöjjön panasszal senki, hogy mit ún.
Egyébiránt mondtam már néhányszor - nem a kérdezőnek - reméltem, valaki megérti: kit érdekel a bijekció! a világban folyamatok vannak, annak műveletek felelnek meg. Eddig minden műveletre vonatkozó felvetést a kérdező lazán ignorált: na persze, amit nem tudunk, arra nincs válasz se.
És olyan baromi nehéz a rang és a dimenzió megkülönböztetése? A rang egy skalár, nem részletezem tovább. A dimenzió műveletek megadása nélkül értelmezhetetlen. Művelet nincs, skalárral meg nem lehet leírni a világot, de lehet hagymázas lázálmokon hosszan múlatni az időt. Hát tessék.
"Attól még, hogy mi csak absztrakt matematikai modellen ,definiált fogalmon keresztül tudunk vele foglalkozni, nem azt jelenti, hogy nem is léteznek."
Mit jelent az, hogy csak absztrakt matematikai modellen keresztül tudunk csak foglalkozni a dimenziókkal? Helyesen úgy lenne ez az állítás, hogy absztrakt matematikai modellekkel LÉTREHOZZUK a dimenziókat.
A tipikus galambbal sakkozás modernkori átirata ez a kérdés, és ami alatta megy :D
Nem ignoráltam semmit, csak te nem voltál hajlandó elolvasni a reakciómat. A számegyenesen ugyanolyan egyszerűen lehet elvégezni a műveleteket, csak a valóságban más objektumok fogják azt a mozgást végezni, amit az eltolással szoktunk reprezentálni.
"Helyesen úgy lenne ez az állítás, hogy absztrakt matematikai modellekkel LÉTREHOZZUK a dimenziókat."
Fenéket. Ez a teljes ignorálása pont annak, amit írtam.
Vagy szándékosan nem érted, vagy nem hallatszik át a rögeszméden.
Azért próbáltam ilyen "alapvető" szintre visszavinni a témát, hogy ott lehessen tisztázni, ahol matematikai csatározás nélkül lezárható, de láthatóan tényleg a borsó a falra esete van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!