Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik gaia evolúciós elmélet...

Létezik gaia evolúciós elmélet, vagy valami hasonló? Lásd alább kifejtve.

Figyelt kérdés

Az alábbi cikk arról ír, hogyan ált vissza a Földi egyensúly, és egy élhető bolygó egy olyan nagy katakrizma után, mint a kisbolygó becsapódás okozta nagy kihalás 66millió éve:

[link]

Nyilván lehetséges olyan nagy perturbáló hatás, ami miatt a Földi élővilág véglel megszűnik, bár nagyon nehéz ilyent elképzelni külső hatás nélkül. Egyszerűen a Föld jó helyen van. Ha nem esik darabokra egy nagyobb becsapódás miatt, vagy a nap vörösóriásként nem olvasztja magába, akkor az ember akármit is csinál, vaószínűleg az élet marad, legfeljebb ember nem lesz majd.

Ugyanakkor első látásra nem világos, nem törvényszerű, hogy az egyensúly helyreáll, mégis azt gondolom, hogy ez így van, és ennek egyféle evolúciós logikája lehet. Tehát egyszerűen olyan életformák szaparodnak el, amik az életkörülményeket javítani tudják, légkört, óceánok savasságát stb. úgy változtatják meg, hogy az élet fokozatosan vissazálljon. LÉtezik au önző gén elmélet, hogy az evolúció a gének szintjén zajlik és nem az egyedek szintjén, és hasonlóan mondom, hogy itt lehet még egy másik szint is a teljes élővilág szintjén. Ez persze nem ugyanolyan értelemben vett evolúció, mert nincsen szelekció, hiszen egy élővilág van, de egyfajta pozitív visszacsatolásos evolúciós folyamat van, mint ahogyan az élet keletkezésénél is volt. Szóval ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy van erről valami irodalom?

2019. nov. 4. 14:50
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/125 Wadmalac ***** válasza:
100%

hogy ezzel konkrétan foglalkozik-e valami szakirodalom, azt nem tudom.

De anélkül is belátható, hogy ha vannak túlélő fajok, akkor azoknak a nagy overkill után konkurenciától korlátozatlan élettér nyílik.

2019. nov. 4. 15:26
 2/125 hollófernyiges ***** válasza:
78%

A Lovelock-féle Gaia-hipotézis, amit a komoly tudósok közül senki sem fogad el, éppen azért mert nem tudja megmagyarázni, hogy mégis milyen mechanizmussal tenné ezt az egyensúlyra törekvést.

[link]

2019. nov. 4. 15:28
 3/125 anonim ***** válasza:
72%

Nem létezik egyensúlyra törekvés.

Növekedés van, az erőforrások kihasználása és korlátok.

Senki sem akarja és nem is tudja visszaállítani a régi dolgokat a pusztulás után.

2019. nov. 4. 15:48
 4/125 A kérdező kommentje:
nem a régi dolgok helyreállításáról beszélek, hanem az élhető világ még élhetőbbé válásáról, sokszínűség, avgy akármivel illetjük is
2019. nov. 4. 19:16
 5/125 anonim ***** válasza:
100%

Mindegy.

Ha egyszer kipusztul a fél élővilág, akkor a maradék semmilyen módon nem akarja visszaállítani az egyensúlyt, hanem mindig valamilyen új helyzet jön létre.

Ez lehet más oxigénszinttől kezdve bármi.

2019. nov. 4. 22:53
 6/125 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nem tudom, miért kell ebbe bármiféle "törekvést" belelátni.

Egy zárt térben egy folyadék és fölötte a gőze közt is kialakul az egyensúly, mert az egyensúly egy minimum lokális alsó szélsőérték, energiaminimum.

Egy ökoszisztéma tök ugyanezt teszi, csak sokkal több paraméternek kell beállnia az egyensúlyhoz.

2019. nov. 5. 06:59
 7/125 anonim ***** válasza:
100%
Így van. Semmiféle misztifikációra nincs szükség. Fajok és mutánsok jelennek meg, és amelyiknek élhető az új világ, az fennmarad. Aztán egy idő után másik faj jelenik meg, amelyik az előzővel táplálkozik, vagy egyéb módom kihasználja azt. Ha ezáltal az előző faj egyedszáms megritkul, a belőle táplálkozó faj egyedszáma is meg fog ritkulni.
2019. nov. 5. 17:46
 8/125 A kérdező kommentje:

a fajok közötti evolúció világos, ismert, nem ez a kéárdés, hanem a fajokna és a környezetnek a dinamikájában ven-e valami változás, ami leírható, és a folyamatok iránya

az evolúció szól a szelekcióról meg előnyökről, stb. de hosszú távon a fajoknak van egy légkörre, vízre stb. vett hatása és visszahatása is, és a kérdés, hogy ennek a dinamikájára létezik-e valami egyszerűbb vagy bonyolultabb elmélet, ami érthetőbbé is tesz bizonyos dolgokat, összefüggéseket hosszú távon

2019. nov. 6. 11:40
 9/125 Pombe ***** válasza:
100%

@Meton: "Nem a vadlovak szőrét nyírják, hanem a versenylovakét."

Én is pontosan ezt írtam. Hol írtam mást? És azt is írtam, hogy ez a versenyzési dolog totál extrém dolog, minimális előnnyel. Olyan ez, mint a lecsupaszított versenyautók esete. Az ilyen autó használhatatlan a valós életben.

@Meton: "Ember, a hőleadást eszméletlenül túlbonyolítod, pedig rém egyszerű dologról van szó. Gondolj a számítógép procijára. Ha nem hűtik, akkor túlmelegszik."

Az a baj, hogy hülye vagy. Ugyanilyen hűtést szolgáltat a kétrétegű szőr is, és a verejtékezés más lényeknél is van.

Azt kellene bizonyítanod, hogy az ember hűtése sokkal jobb lenne, mint pl. a lovaké, vagy kutyáké, csak azért mert az embernek nincs szőre. Na most ez nem megy, mert nincs erre semmi bizonyítékod. Mint kiderült, szimpla legendagyártás a hosszútávfutó ember kivételessége.

Azt is bizonyítanod kellene, hogy szőr nélkül a még ruhát, tüzet, emberi stratégiát nem ismerő emberszerű lények miképpen voltak képesek a tűző napon (szavanna), az ágak, bokrok között életben maradni, vagy sikeresen szaporodni, valamint miképpen voltak képesek fegyverek és eszközök nélkül a test-test elleni küzdelmekből a védő szőrfelület nélkül jól kijönni. Ha láttál már csimpánzkölyköket játszani a földön, az nagyon durva. Ha csupasz bőrrel rendelkeznének, akkor már az első ilyen játék után tele lennének véres csíkokkal, sebesülésekkel.

@Meton: "Valamint amit küldtél képet, azon is látszik, hogy nem volt Ausztrália összefüggő terület."

Te szeretsz hülyét csinálni magadból. Az a fehér a self terület és az szárazon van, és a magyar Wiki is írja, hogy ez egy egybefüggő terület volt akkoriban, aminek még neve is van!

@Meton: "De mint azt már ezerszer leírtam, nem is lehetett, hiszen akkor Ausztrália élővilága kipusztult volna."

És erre ezerszer leírtam neked, hogy kizárt dolog, mert ott akkor egy remekül működő hatalmas megafauna volt, és nem egy olyan lepusztult élővilág, mint manapság, és amit az ember gyengített le, ill. a jégkorszak utáni gyors klímaváltozás.

@Meton: "Az oroszlán valószínűleg éhen halt, szóval nem tudom, milyen telítettségről beszélsz."

Az oroszlán, te agyatlan, ott évmilliókon keresztül megvolt, és az ottani gazdag élővilág csak az ember megjelenése után gyengült le.

[link]

Idemész, és még a képeken is látod, hogy mindenféle élőlény élt ott baromi hosszú ideig.

Vagy magyar oldalak:

[link]

Idézve: "Kétméteres kenguruk, orrszarvúnyi növényevők, röpképtelen madárgigászok, hatalmas erszényes ragadozók. Ők alkották régen Ausztrália megafaunáját"

2019. nov. 6. 12:37
 10/125 Pombe ***** válasza:
100%

Párdon!

Rossz helyre keveredtem,... :D

2019. nov. 6. 12:38
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!