Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tulajdonképpen miért ciki a...

Tulajdonképpen miért ciki a finn-ugor-rokonság?

Figyelt kérdés

2022. máj. 23. 11:27
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/87 anonim ***** válasza:
5%
Annyit tudok tenni, hogy a környezetemben terjesztem az igazságot. Ti pedig, nyugodtan hazudhatjàtok magatokat finnugornak, türknek, nemtudom minek.
2022. jún. 3. 08:54
 12/87 A kérdező kommentje:
Na, és mi az igazság, Balufiú? Mármint azon kívül, hogy a finnugor-rokonság hazugság...
2022. jún. 3. 09:57
 13/87 TappancsMancs ***** válasza:
15%
Keress rá itt kérdező, bőven ki lett tárgyalva. Olvass el jó néhány találatot.
2022. jún. 3. 10:17
 14/87 anonim ***** válasza:
7%
12: A magyar szkíta nép.
2022. jún. 3. 10:21
 15/87 A kérdező kommentje:

Kedves TappancsMancs!

Szerintem ebben a kérdésben a jelenlegi ismereteinkkel nem lehet igazságot tenni. Vannak elméletek... és a legtöbben szimpátia alapján választanak közülük.

Balufiú viszont nem írta, szerinte melyik is az igazság, én viszont kíváncsi lennék rá, bár van egy sejtésem... :)

2022. jún. 3. 10:25
 16/87 A kérdező kommentje:

14

Közben írtam. Köszönöm a választ!

2022. jún. 3. 10:25
 17/87 anonim ***** válasza:
93%

3: Teljesen félrevezető az idézet, vagy ebből mégis milyen következtetést kéne levonni?

Egyrészt a finnugor népek közé nem csak a finnek tartoznak. A későbbi balti-finn és ugor csoportok ősei igen korán elváltak egymástól, és nincs arra mutató jel, hogy különösebben intenzív kapcsolat állt volna fenn köztük ezt követően. A kutatók az archaeogenetika eredményei nélkül is azt feltételezték, hogy a korai magyarok a manysi és hantik őseitől válhattak el legkésőbb, majd a sztyeppét fokozatosan elözönlő török népekkel kerültek kapcsolatba. A legújabb genetikai kutatások is annyit mutatnak, hogy a honfoglalók törzsek és a manysik között erős genetikai párhuzamok mutathatók ki, mind az apai leszármazási vonalak, mind a teljes genom szintjén. Szintén erős a genetikai kapocs a honfoglalók és a korabeli sztyeppei török népek között, akiket vitatható módon egyszerűen hunnak jelölnek "Magyarságkutató Intézet" munkatársai, de ez egy másik téma. Tehát nagyon újat mondott ebből a szempontból az archaeogenetika? Nem, megerősítette amit korábban feltételeztünk, és bizonyította hogy a honfoglaló magyarok és a mai ugor népek között genetikai párhuzamok, egyezések mutathatók ki. Nem a finnekkel, mert miért is a jó 1500 kilométerrel arrébb élő, több ezer év távlatából nyelvrokon népekkel mutattak volna közeli genetikai kapcsolatot (azért az apai leszármazási vonalak alapján még velük is kimutatható volt az ősi kapcsolat).

És nem a mai magyarok, mert mi nagyrészt nem a honfoglalók hanem a helyben talált lakosság és a később betelepült népek leszármazottai vagyunk. De akiknek jó eséllyel a nyelvét beszéljük, még genetikai értelemben is "rokonai" voltak (bár nem szeretem ezt a kifejezést) a nyelvrokonaiknak. De ha genetika alapján akarjuk meghatározni mely népekkel mutat "rokonságot" a magyar akkor a szlovákokkal, románokkal, horvátokkal, németekkel. Ki melyik irányba húz jobban.

2022. jún. 3. 11:09
 18/87 anonim ***** válasza:
2022. jún. 3. 15:01
 19/87 TappancsMancs ***** válasza:
14%

18 A hanti kislány nagyon tündér aranyos. :) Valóban hasonló. :)

15/

"Szerintem ebben a kérdésben a jelenlegi ismereteinkkel nem lehet igazságot tenni. Vannak elméletek... és a legtöbben szimpátia alapján választanak közülük."

Mondjuk én nem foglalkozom magyarság kutatással, de... Olyan nincs, hogy egy ilyet ne lehetne tudni. Amit szerintem kellene és amit látok, hogy inkább mondanak ezt és azt is és egy fontos dolog elmarad mellette.

Kell egy korrekt weboldal az összes forrással. Nem csak mondani, hogy pl Anonymus említi Attilát, hanem ott az oldalon a Anonymus munkája teljes egészében egy linken. Latinul és magyarul. Közölni az Anonymus idézetet és hogy hányadik oldalon hányadik bekezdésnél található. Nem link másik Anonymus forráshoz, mert néha változnak a linkek és nem lesz megtalálható. És konkrétan mindenhez legyen ott a forrás. Pontosan.

Nem azért kell pontos forrás, mert nem hiszünk valakinek, bár biztos ilyen is van, hanem legyen az olvasónak a dolog konkrét! Ne csak valaki mondta, ami nyilván nem mellékes, hanem ott a forrás és látja, hogy tényleg úgy is írta Anonymus.

És szerintem egy ilyen weboldalt, nem csak a nyelvi rokonságra kellene elkészíteni, hanem általánosan a magyarság kutatáshoz. Legyen felrakva folyamatosan minden fajta forrás mindenre. Például genetikai kutatások, térképekkel és egyszerű konyhanyelven is érthető rövid összefoglalással kezdeni, majd jöhetnek a részletek. A tárgyi leletek is sorba felkerülhetnek, rengeteg fotóval és nem egy valahonnan szedett képpel. Összehasonlító képek egymás mellett is, szkíta leletek, hun és avar és stb leletek. Mindhez pontos forrás: például ... lelőhely név, feltárás kezdete-vége, a lelőhely leírása amiket találtak tételesen részletezve, képekkel...

Mivel ma már az open archaeology felé haladunk, ezért ezt kell csinálni hozzá. Legyenek tematikus cikkek, tematikusan a források, a cikkekben mindenre link a forrásokhoz...

A nyelvészet alapjait is ismertetni, hogy konyhanyelven tömören mi számít rokon nyelvnek, és példák is hozzá, nem egy hanem több is. Utána értve egy olvasó a nyelvészet ezen vizsgálati területét, már érteni fogja, hogy miben hasonló és miben nem...

Az emberek többségének lövése sincs arról, hogy a nyelvészet hogyan dolgozik, hogy milyen elemeket vizsgál. A nyelvészet alapjait ezért konyhanyelven közölni kell.

2022. jún. 3. 15:32
 20/87 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem meg kár azt gondolni, hogy aki pusztán érzelmi alapon viszonyul az egészhez azt majd jobban meg lehet győzni ha még több, még jobban szervezett racionális információval árasztjuk el őket.

Rengeteg közérthető de megalapozott, kutatási eredményekre épülő kiadvány, folyóirat, dokumentumfilm, előadásanyag, online cikk van amik mind elérhetőek azok számára akiket ez tényleg kicsit is érdekel. Az Akadémia is a 2010-es években publikált egy átfogó Magyar Őstörténet sorozatot, újabb eredmények alapján, rengeteg képpel illusztrálva, idézetekkel a forrásokból. Nyilván nem lehet az egész Gestát beszúrni, de egyébként aki el akarja olvasni a Gestát annak két kattintás, elérhető az OSZK elektronikus könyvtárában. A Rubiconnak is voltak különszámai a honfoglalás, magyar őstörténet témában. Türk Attiláék tartottak rengeteg előadást a régészet kapcsán, aki nem tudott elmenni meg tudja tekinteni online ezeket. Akik totál el vannak tájolva is ismerik ezeket, egyszerűen nem érdekli őket. Inkább a youtube HungarianHistory III. csatorna videóit megnézik, abból kiderül hogy sumer-szkíta-hunok vagyunk és az MTA összeesküdött a magyarság ellen, ez megerősíti őket abban amiben hinni akartak és ennyi. Nem fog másban hinni ha jobban mondod, mert eleve a gondolkodásmódja kizárja hogy ezt fogadja be.

2022. jún. 3. 16:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!