Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tulajdonképpen miért ciki a...

Tulajdonképpen miért ciki a finn-ugor-rokonság?

Figyelt kérdés

2022. máj. 23. 11:27
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 1/87 MDaniel98 ***** válasza:
85%
Mert a finnek ne olyan "badass" emberek a magyar többség szemében mint pl.: a hunok. Legalábbis szerintem erre vezethető vissza.
2022. máj. 23. 11:32
 2/87 anonim ***** válasza:
82%
Mert a finnek elverték az oroszokat, akiknek ez elég ciki lehetett. Mivel itt mosták az agyat évtizedekig, ezért gondolom elvetették annak a magjait, hogy a finn-ugor népek ne tartsanak össze, hiszen ott nekik északon a finnek és az észtek nem a puszipajtásaik. A mai politikai helyzetben is kedvezőbb, ha a trollok a finn-ugor származást ellenzik.
2022. máj. 23. 12:01
 3/87 TappancsMancs ***** válasza:
15%

A kérdés szerintem félrevezető. Ez nem ciki, hanem valótlanságok csúsztatására irányul. A magyarok ősei nem északról érkeztek, hanem keletről, ahogy a finnek ősei is keletről érkeztek. Nyilván van nyelvi hasonlóság. Annyira nyilvánvaló már, hogy a sulis törikönyv így írja - idézem:

Történelem 5 - általános iskola - 2016

"A biológusok megvizsgálták a honfoglaló magyarok

csontvázait. Embertani kutatásaik eredménye szerint honfoglaló

őseink a Kelet-Európában élő népekhez hasonlítottak,

és nem az északon élő finnekhez."

2022. máj. 23. 13:40
 4/87 Dzsonszi ***** válasza:
94%

#3 Akkor dobd ki azt a tankönyvet, mert a nyelvrokonság nem egyenlő a genetikai rokonsággal. A finnugor nyelvcsalád kb kr. előtt 2000-ben vált szét, ezalatt bőven keveredtünk türkökkel, kaukázusiakkal, de főleg szlávokkal meg akiket a tatár/török veszedelem után betelepítettünk ide. Ergo a mi genetikánk köszönő viszonyban nem lesz a finnekével, ettől függetlenül a nyelvünk azonos tőről fakad. A honfoglaló magyarok már közelebb állnak hozzájuk, de még így is elég sok néppel keveredtek mire ide értek. Egyébként én olvastam olyan kutatást, amiben honfoglaló magyarok genomjában kimutattak olyan részeket, amik a finnugor nyelvcsaládra levőkre jellemző.

A norvégok és pakisztániak genetikája se fog megegyezni, de attól még mindkettő az indo-eruópai nyelvcsaládba tartozik.

2022. máj. 23. 14:25
 5/87 anonim ***** válasza:
6%

mindkettő az indo-eruópai nyelvcsaládba tartozik.

--------------------

Az indogermán és nem tartozik, hanem rejt, és nem mindem, ez nem Kurdisztán!

hát ciki, anaval bullshit: a magyar nyelv indogermán és gemrán, germagyar.

----------------------

nyelvrokonság nem egyenlő a genetikai rokonsággal.

A nyelv és a vér az egy. De lehet így nem rakod, nem magyar a véred, nem rakod, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem idnoermán és germán.

2022. máj. 23. 21:31
 6/87 anonim ***** válasza:
10%

3/5 TappancsMancs ***** válasza:

32%

A magyarok ősei nem északról érkeztek, hanem keletről, ahogy a finnek ősei is keletről érkeztek. Nyilván van nyelvi hasonlóság.

------------------

Az érkez hang helyett ered, ér gyök nincs csak er és ár. A keletet is dúrgerni, keltiu litván jövevényhang. A Magyarok nem, ide voltak folyton a Volgának, Volgán túl sohase volt, hisz indogermán és germán.

Nyelvi hasonlóság nincs, hisz a magyar indogermán és germán.

2022. máj. 23. 21:34
 7/87 TappancsMancs ***** válasza:
27%

4/ Dzsonszi

"Akkor dobd ki azt a tankönyvet, mert a nyelvrokonság nem egyenlő a genetikai rokonsággal."

Tisztában vagyok vele, nem is azért idéztem mert azonosnak tekintem, hanem mert közkeletű félreértés volt összekeverni a nyelvrokonságot a genetikai rokonsággal, pont ezért idéztem belőle.

Meg a kérdező is úgy tette fel a kérdést, hogy "finn-ugor-rokonság", amiből éppenhogy a genetikai és nyelvrokonság összemosása feltételezhető. Szóval lehet, hogy a kérdező még valami régi téves infót olvasott és ezért kérdezte így.

A tankönyvet nem dobom ki, mert nem is saját tanulásra tartom. :) Viszont ha elolvasod újra az idézetet, akkor pont ezt a keveredett közhiedelmet tisztázza, hogy nem azonos a nyelvrokonság a genetikaival. Bár nem így fogalmaz, de válasz a sztereotípiára.

A többivel meg simán egyet is értek, bár mondjuk nem írtam efféléket bele, de az ellenkezőjét sem.

2022. máj. 24. 14:08
 8/87 TappancsMancs ***** válasza:
20%
Egyébként egész Európának van egy többszörös keleti alap bevándorlása ie. 50 000 évtől kezdve, majd a honfoglalás csak utána jött, vélhetően az is többszöri volt. De Európában az őskorban nagyjából homogén keleti népek éltek mindenhol, nálunk és nyugaton is. A genetikai vizsgálatok ezt mutatják. Erre írtam, hogy "ahogy a finnek ősei is keletről érkeztek", azt hozzá tehettem volna, hogy keveredések azóta bőven voltak náluk is. Az európai alap az keleti és nem a nyugati a paleogenetika alapján. A nyugati később jelent meg. Persze ez friss kutatás amit később még lehet, hogy teljesen felforgatnak további eredmények. :)
2022. máj. 24. 14:14
 9/87 anonim ***** válasza:
9%
A finnugor elmélet, egy Habsburg korban terjesztett, oltári nagy hazugsàg. Arról van szó, hogy a magyarokból kiöljèk nemzeti tudatot azzal, hogy a leginkább elmaradott primitív európai nèpektől származtatjàk őket.
2022. máj. 31. 11:06
 10/87 anonim ***** válasza:
7%
Nem ciki. Inkább hatalmas nagy hazugsàg. De ti nyugodtan kajàljàtok be ezt az elméletet. Már a finnek se tartanak minket rokonaiknak.
2022. jún. 2. 22:37
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!