A Brit Birodalom miért nem volt képes felépíteni egyetlen egy ipari mamutvállalatot sem a II.VH előtt?
A Brit Birodalom miért nem volt képes felépíteni egyetlen egy ipari mamutvállalatot sem a II.VH előtt?
Több tucat amerikai és német vállalat munkásainak száma elérte a 100,000 főt az I.VH előtt már, de a Briteknél a legnagyobb Vickers csak 22.000 embert alkalmazott. Náluk még a Weiss Manfréd Művek is lehetett volna messze legnagyobb cég.
Kedves Kérdező!
A brit gazdaság összességében sokkal erősebb volt a németnél akár az I., akár a II. világháborúban.
Amit ékesen bizonyít, hogy a brit gazdaság bruttó hazai terméke (GDP) még 1938-ban is a maga 684 milliárd dolláros összegévvel messze felülmúlta Németország 351 milliárd dolláros bruttó hazai termékét.
Kedves Kérdező!
Az 1930-as években a brit Unilever és Imperial Chemical Industries vegyipari cégek több, mint 100 000 embert foglalkoztattak egyenként.
A brit William Beardmore and Company hajó- és gépgyárnak például 40 000 munkása volt az I. világháború idején.
A szintén brit, belfasti Harland & Wolff hajógyár 15 000 munkást foglalkoztatott 1912-ben.
Ha a briteknek olyan vacak iparuk volt, hogy építhették és tarthatták fenn a világ legnagyobb hadi- és kereskedelmi flottáját egészen 1941-ig? Ehhez hatalmas ipari háttér kellett. Ez meg is volt a világon a legnagyobbak közé számító brit hajógyárak, a Vickers Ltd, a Sir W G Armstrong Whitworth & Co Ltd, a John Brown and Company, a Fairfield Shipbuilding and Engineering Company, a Harland & Wolff, a William Beardmore and Company formájában.
A korszak legnagyobb méretű, legdrágább és legbonyolultabb haditechnikai eszközei éppen a dreadnought csatahajók és csatacirkálók voltak. A brit ipar pedig képesnek bizonyult 1905 és 1918 között 51 db ilyen egység megépítésére. Amivel világelsőnek számított.
Ugyanezen időszakban Németország 26 db, az USA 16 db, Japán 9 db, Franciaország 7 db, Oroszország 6 db, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig csak 4 db dreadnought csatahajót és csatacirkálót épített meg és állított szolgálatba.
Az osztrák-magyar ipar tehát csak 4 db ilyen csatahajót tudott megépíteni, abból is háromhoz pont brit turbinákat kellett vásárolni.
Kedves Kürasszir!
Nagyon úgy tűnik, hogy a kérdezőt egyáltalán nem érdekli az a sok adat, amit előbányászol neki. Ő hinni akar; hinni abban, hogy Angliának harmatgyenge volt a gazdasága az I VH idején, abban, hogy csak az amerikai hitelek mentették meg a csődtől, abban, hogy az angolok még egy Weiss Manfréd méretű gyárat sem voltak képesek összerakni a II. VH-ig. Én csodálom az ambiciózusságod, de sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ez nem az a kérdező, ami megérdemelné azt a törődést, amit tőled kap.
Szerintem hagyjuk meg a hitében, ne zavarjuk a valóság száraz adataival, és akkor mindenki nyugodt és boldog marad :)
Kedves 15-ös!
Tudom. És köszönöm!
Csak hasonló témából írok szakdolgozatot.
Nekem ez most gyakorlat, tudom, hogy nem lehet meggyőzni.
Nem teljesen értem, hogy mi köze a Brit Birodalomnak a nagyvállalatok felépítéséhez. Náluk nem úgy működik a gazdaság, mint nálunk, hogy valaki egy focimeccsen kitalálja hogy a gázszerelője lesz a strómanja és megcsinálja az ország legnagyobb cégét.
A Brit Birodalom találta ki a kapitalizmust, aminek lényege a verseny. Ha a vállalatok így fejlődtek, akkor így fejlődtek, az egésznek semmi köze a birodalomhoz. Ahogy korábban említették a Kelet-Indiai társaság konkrétan megkapta India kormányzásának feladatát és azt jó sokáig csinálta is. Attól nagyobb cég nemigen volt akkoriban.
Az 1930-as években a brit Unilever és Imperial Chemical Industries vegyipari cégek több, mint 100 000 embert foglalkoztattak egyenként.
A brit William Beardmore and Company hajó- és gépgyárnak például 40 000 munkása volt az I. világháború idején.
Egyik sem igazi iparvállalat.
I.VH előtt nem volt olyan üzem a briteknél ami elérte a 25 000 főt. Nem volt mamut vállalatuk.
"William Beardmore and Company hajó- és gépgyárnak" Messze jár a 100 000-től, és én I.VH előtti békeidőkről beszélek, amerikában és a németeknél egy rakás 100 000 fő feletti igazi nagy cégek voltak már békeidőben is.
Hol volt olyan gépgyár vagy fémiparral kapcsolatos vegyiparral kapcsolatos Brit gyár BÉKEIDŐBEN a briteknél az I.VH előtt ami elérte a 100 000-et?
NEM VOLT NEKIK!
Legnagyobb gyáruk a Vickers volt 22 000 fővel.
Iparilag egy szégyen volt az az ország, teljesen kiszorították a briteket Európai piacokról a németek. Mehettek basznádisztáni harmadik világbeli gyarmataikra meg a fehér gyarmatokra a brit termékek. Csak oda feleltek meg, nem bírták a versenyt a németekkel.
I.VH előtt még a magyaroknak is nagyobb villamos és elektronikai iparuk volt mint a briteknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!