Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?
A karaténak a mozgásanyaga valóban, szögletes, merevebb, statikusabb. De ez is irányzatfüggő! Egy shotokan, shito-ryu, kyokushinkai, wado-ryu valóban igen merev (főleg a shotokan és a shito-ryu, azok brutálisan merevek!). De egy goju-ryu vagy egy ashihara karate már egyáltalán nem merev. Persze még ez az utóbbi kettő karate irányzat, sem annyira rugalmas és dinamikus, mint mondjuk a kínai kungfuk, de azért nem olyan vészesen merevek.
A muay thai pedig nem kicsit sem merev, ott pont az a lényeg, hogy a low-kick, a könyök és a többi technika ostorcsapásszerűen csapódjanak az ellenfélre. Ehhez pedig, komoly hajlékonyság és rugalmasság kell. A muay thai mozgásanyaga maximum csak igen sablonos, de semmiképp sem merev.
SűrítettLevegőnek igaza van abban, hogy nem mindegy, hogy ki milyen stílusban gyakorol, a saját testalkatával. Pl: A taekwondo, a capoeira stílus halálra lenne ítélve, ha én képviselném, mert a röpködő ugró forgó magas rúgásokhoz alkalmatlan vagyok. Kicsi vagyok és tömzsi, így egy Tan Tui, egy wudang egy Daru kungfuhoz (ahol szintén komoly rúgástechnikák vannak, nagy magasságokban is) már nem vagyok jó. Ellenben egy "rövid hatósugarú" stílusban, ahol csak ütni (esetleg ALACSONYAN rúgni) és testharcolni ("birkózni) kell, abban már lényegesen jobb vagyok. Ezért a birkózás, Hung Gar, kempo stílusokban jobban tudnék teljesíteni.
Valaki ösztönösen jó kézzel, valaki kellően rongylábú ahhoz, hogy rugdosson, valaki dulakodni és birkózni szeret. Ezeket is figyelembe kell venni egy stílus tanulásakor. Aki 165 cm és 90 kg, az ne akarjon capoeirázni, aki viszont 195 cm magas és 60 kg, az pedig ne akarjon szumós lenni. Tudom erősen sarkított példák voltak ezek, de szerintem érthető volt amit írtam.
Hülyén fog hangzani, amit mondok, de a Boxoló legnagyobb ereje a lábában van. Mivel nem tud védekezni, egyedüli fegyvere a gyorsaság. És amíg pörög a lába, mint a gépfegyver, addig baromi veszélyes, mert ő diktálja a tempót. Egy Boxolóval ütés távolságban felvenni a versenyt elég kockázatos, viszont a másik 4 fázis ellen abszolút tehetetlen.
A Thai Boxot meg azért gondolod merevnek szerintem, mert egyszer nem harcoltál még ellene. Ugyan az, mint a Box, csak rúgnak, mint a veszedelem és könyök, illetve térd a fő fegyvere. De a mozgása ugyan az, csak brutálisabbak.
A boxolot utes tavolsagbol be szokas.zarni es le szokas fogni (a kuzdotavolsagot is csokkentve)
Ashihara, goyo ryu csak nevleg karatek. Attol meg hogy japan parasztgunyaban edzenek meg nem lesznek karatesok. Pont az a lenyeg, az o mozgasuk mas; mar nem is karate amit csinalnak. Fejlettebb, ertelmesebb, jobb.
Pont itt a probléma. Te nézed a Boxot a televízióban és drukkolni tudsz, én meg harcolok ellene Kung-fu-val és elmondom a tényeket. Elmondtam neked, hogy ez, hogy működik és elmondtam, hogy butaság a sparring istenítése. Nem a YouTube-on és a televízión kell tanulni, te ott NEM látsz igazi harcművészt. Ott tényleg olyanokat látsz, akik ügyesek lehetnek, de egy igazi harcművésztől messze elmaradnak. Te felnősz a televízión és a YouTube-on, én viszont a valóságban tájékozódom és meg fogsz lepődni, de: Eddig mindenki, aki harcolt európai harcművészettel ázsiai harcművészet ellen, vagy fordítva az ugyan azt mondja, mint én. Csak nem a YouTube-ba, vagy az RTL klubba, hanem a valóságban a szemedbe. Itt a különbség. Fotelból könnyű dumálni, megélni és megtapasztalni mindent teljesen más.
Ez olyan, mint a matematika. Ha érted, akkor nem kell ennyit dumálnom, elsőre leesik, vagy talán másodszorra. De, hogy elég sokadjára írom le és még mindig nem érted az azért van, mert nincs neked ehhez érzéked. Sajnálom, de ez van. Neked, aikiboxer, van egy álomvilágod, ami neked nagyon tetszik és mindenki gonosz démon, aki megpróbál téged felébreszteni még akkoris, ha szép szóval teszi azt. Talán egyszer felnősz fejben is, talán a sírkövedre is az lesz írva, hogy "Isteni Box", de ez az igazságon nem változtat. Én nyitott vagyok rád, meghallgatom a véleményedet és szívesen tanulok tőled, mert okos dolgokat is tudsz mondani, de az alapod nincs meg ehhez és a tévképzeteiden meg nem változtatsz, mert egy híres Boxoló kiütötte Nevesincs Csakcsikkvan-t és egyből szar a Kung-fu. :) Én meg hiába próbálok segíteni, ha alapból úgy állsz hozzám, hogy semmibe veszel.
Megint személyeskedsz. :))
Először is nincs is tévém, soha nem is volt.
Másodszor is boxolok.
Több kérdés?
Nem személyeskedem, csak te azt akarod látni és nem a lényeget, amit leírok. :) Te egyszerűen nem akarsz engem megérteni. Ennyi a probléma. Boxolsz, bezony. Box ellen. Úgyhogy lényegtelen a dolog. Biztos ügyes vagy, azt soha nem mondtam, hogy ne lennél az! Azt mondtam, hogy fejben nem nőttél még fel ehhez. De nem írok többet, tanulmányozd, amit eddig írtam és próbáld meg megérteni. Az a baj, hogy nem fogod, mert ide kell az általad istenített sparring, ami nálad hiányos.
Mint mondtam, ez olyan, mint a matematika. Én levezethetem neked ezt a hosszú egyenletet, kiszámolhatom a végeredményt, leellenőriztethetem neked, de ha egyszerűen nem érted a matekot, akkor semmi értelme nem volt az egésznek. Nem fogod te azt megérteni, amit én mondok, mert fejben nem vagy hozzá felnőve.
Én értelek téged, ezért mondom, hogy igazad van abban, hogy fontos a sparring, de nem az körül kell forogni. :)
Ki talalta ki, hogy a keleti harcmuveszetek edzesmodszertanaban nincsen vedokesztyus full contact sparring?
Miert ne lenne? Ne a penzlehuzo kamu edzesekre alapozzunk, az egy felszin, egy marketing cucc; keves koze van az igazi kuzdosporhoz. Sulikarate meg wingtsun kungfu.. :) dehogyis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!