A Wudang kung-fu alkalmas utcai önvédelemre?
Gyakorlat kérdése.
Utcára inkább Krav maga,aikido,Systema
Nem hinném,a krav-maga meg tapasztalat nélkül szart sem ér.
Inkább vmilyen box,thaibox.
Hát ahogy utána nézegettem ennek a wudangnak, nekem azvolt róla a benyomásom, mikor a taichit és a taekwondót összekeverik, és hozzátesznek egy csipetnyi aikidót, legalább is nekem ez jött le a mozgásanyagából.
Hogy mennyire jó önvédelemre? Rúgni biztos megtanítanának jól, de ez önmagában kevés. Szerintem vannak ennél lényegesen jobb stílusok.
Azok a stílusok a leghatékonyabbak, amelyeken van full contact küzdelem.
Ezek vagy testharcok (judo, birkózás, szambó, BJJ), vagy ökölharcok de akkor védőfelszereléssel (kesztyű, fogvédő).
Ergo elmész az edzésre, és ha van full contact küzdelem (kesztyűzés kesztyűben / fogvédővel, vagy állÓ/földharc), akkor az jó stílus, ha nincs, akkor az elavult edzésmódszertan.
#4: igaz. Kiegészíteném azzal, hogy utcán még ez sem biztosíték, mivel semmilyen edzőtermi környezet nem képes reprodukálni egy utcai szituációt.
Pl. én tuti nem keresek egyetlen szabályos kontakt-pontot sem utcán, főleg akkor, ha az életem érzem veszélyben.
Önmagában a KM-et azért érzem kevésnek, mert ha a blitzkrieg taktika befuccsol és a küzdelem folytatódik, akkor nagyon korlátos a rendelkezésre álló eszköztár. Nagyon hatásos "kiegészítő ötlettár", de - szerintem - kellenek hozzá az alapok.
#5 ez igaz, én például utcán eddig mindig kidumáltam magam még a leggázabb helyzetekből is (például 12 évesen körülvett egy csapat cigány a mátészalkai fekete vonaton éjszaka és afelől érdeklődtek, mennyi pénzt kaptam a nyaralásra....), ami edzőteremben még nem sikerült. :)
Na de a lényeg, hogy az utcán egy boxoló is úgy üt torokra meg rúg térdre/herére, ahogy akar, a helyzet pszichológiáját meg pont hogy a full contact rutin képes oldani.
Amúgy igazad van, erre való a KM, Defendo, de előbb bunyózni illene megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!