Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?
Közbe szólnék én is, miután sok választ végigolvastam.
"Erre való a boxban a lábmunka, a hosszú egyenes, a jellegzetes testtartás. A boxoló messzebbről üt, mint ahonnan a kung-fus rúg..."
Ne haragudj Aikiboxer, de ez a kijelentés sajnos nettó marhaság. Rengeteg -több száz- féle kungfu irányzat van. Mindegyik más!!! A karate irányzatokban, legyen az shotokan, wado-ryu, kyokushinkai, goyo-ryu...etc, mindegyikben ugyanazok a technikák szerepelnek, ugyanazt a gyaku tsuki-t ütik, és ugyanazt a mawashi-t rúgják mindenhol.
De a kungfu irányzatoknál totál nem így van. Vannak olyan kungfuk ahol nincs is rúgás, valamelyiknek a 60-70%-a testharc, valamelyik tiszta taekwondo. Ne egyértelműsíts!
Másrészt, ehhez a "kungfu vs boksz" vitához csak annyit szólnék, hogy ez személy, edzettség és (kungfu) irányzat függő. Amit régebben én gyakoroltam chang dung sheng-féle stílust, annak a 60%-a testharc volt, mert shaolin kungfu volt hagyományos kínai birkózással keverve. A rúgások is derékalatti magasságba mentek, fejre nem is rúgtunk. Ha közel jött volna hozzám egy bokszoló, akkor belharcot kezdeményezek, elkapom és földhöz vágom, ha távolról szurkálna engemet egyenesekkel, akkor én szurkálom, rugdosom a térdét.
A mi edzésünkön is volt egy bokszoló gyerek (ha jól emlékszem 2-3 évet bokszolt), jól mozgott, meg az ütései is gyorsak és erősek voltak. A gondok ott kezdődtek, mikor védekezés volt, ő ösztönösen kettős fedezékkel védekezett, azt hitte az okos, hogy sikeresen levédett mindent. Csak az ötödik-hatodik ütésnél már nem tudta fent tartani a kezeit. Miért? Mert a hülye nem jött rá, hogy arra megy ki a játék, hogy az ő alkarja szarrá legyen verve. A kungfusok ökle, alkarja és csuklócsontja, tenyere fel van ám keményítve. A bokszolók pedig hozzá vannak szokva, hogy puha kesztyűvel kapnak az alkarjukra. A csávó bedagadt, belilult, alkarral nem tudott ütni sem igazából normálisan. Utána kegyelem döfésként a lábába kapott rúgásokat.
Természetesen félreértés ne essék! Kiváló küzdősport az ökölvívás, de amennyi előnye van, majdnem ugyanannyi hátránya is.
Én Szerbiában élek, nálunk az ökölvívás edzések nem valami jók. Viszont - Magyarországgal ellentétben - kiváló kungfu edzések vannak itt. Itt egy kungfu edzés nem olyan, mint M.o-on, hogy heti 2x (nagy ritkán 3) edzés, ami 1,5 órás és az egész edzést végig formagyakorlatozzák, meg egy picit erősítenek. Szerbiában egy kungfu edzés heti 4-5x alkalommal van, és egy edzés 2-2,5 órás! Ebből 20 perc nyújtás és bemelegítés, 20 perc formagyakorlat, 20 perc zsákolás és/vagy pajzsozás és/vagy testfelkeményítés. 40 perc technika tanulás és páros gyakorlatok, az utolsó 20 perc pedig sparring.
Elhiszem, hogy M.o-on egy bokszoló szarrá ver egy karatést, kungfust, aikidóst akárkit. Szerbiában viszont pl: egy Hung garos vagy egy Chay li futos simán elverhet egy thai boxolót is, egy kickboxolót pedig mindenképpen lever. Sőt nálunk még a wing chunosok is verik a kickboxolókat. De láttam már wudang vs savate sparringot is, nem a savatés nyert, akármennyire is hihetetlen. Láttam Xing yi vs kyokushin sparringot is, ott sem a karatés nyert. Mondjuk a karatésok és az aikidósok nálunk sem valami kemények.
Végezetül, a kungfu az annyira tág fogalom, hogy igen is sokat számít, hogy ki melyik irányzatát műveli.
Egy wing chun egy jó közepes megoldásnak megteszi. A hung garral és a choy li futtal gyilkolni lehet. A wudang, xing yi, bagua nem annyira kemény, erőteljes stílusok, de nagyon lehet velük g*cizni.
Na az ilyen taichi, déli-sáska, fehér daru és társai kungfu stílusok, tényleg semmire sem jók, sajnos.
Ezzel nem nagyon tudok egyetérteni. Vagyis sok igazság van benne, azonban nem hiszem, hogy így volna, amit a végén írtál. A Daru, Sáska azok pont, hogy nagyon kényelmesek a legtöbb ember számára. A formagyakorlataik lehet betegen néznek ki, de harcban nem olyanok. Az, hogy a Wing Tsun-t középkategóriába teszed megértem, mert neked nem jött be, ettől függetlenül az a stílus durván bebizonyította, hogy ennél többet érdemel. Van legendája, de az nem legenda, hogy az ilyen Hung-Gar, meg eleve a Shaolin ellen kiválóan szerepelt és rettenetes dolgokat tud művelni, pláne Kung-fu ellen kiváló egy stílus. De ugyan az érvényes, mint a Box ellen: emberfüggő!! Elhiszem, hogy engem el tudnál verni a régen tanult Kung-fu stílusoddal, de arról nem a Wing Tsun tehet, ha elrontom a technikáját, valamint, ha egy nálam ügyesebb harcos ellen küzdök.
A Tai Chi pedig nem harcra lett tervezve. A Tai Chi-ból lett a Wudang, ami viszont nagyon állat, nekem nagyon tetszik. Tehát sokban egyetértek veled, mert nagy igazságokat mondtál, de azért úgy vélem, hogy egy Daru stílust leszólni, ami nem is egy másik stílust irtott ki, az nem szép dolog.
Ezzel le is írtad a megfejtést kérdező.
1.Zsákolás
2.Sparring fejütéssel is
3.Állóképesség
És szinte mindegy lesz a választott stílus,mert edzésről edzésre ki van próbálva gyakorolva élesben.
Bp-i kung fu edzéseken egyik pont sem adott,mert ha bunyóznának is és időnként bevernék egymás képét,vagy komolyabban megterhelő lenne állóképességileg a dolog,akkor negyed annyian sem járnának edzésre és ugrana a bevétel.És kapásból kiesne a kung fut választók nagy része mint a keleti romantika iránt fogékony álmodozók,a tini ninják és a csajok 99%a sem menne többet egy állas vagy komolyabb combos után.
A wudang az nagyon szemét stílus, brutálisan tudnak rúgni, a lökéseik és a tenyeres ütéseik is irtó durvák. Hung garosok agyaltak már meg engemet, nem is egyszer. :D Choy li futosokkal vegyesen küzdöttem vertem is meg belőlük párat, meg ők is engemet. A wing tsunt nem nekem találták ki (másfél évig csináltam), de vertem el wing tsunosokat.
Nekem olyan kungfu stílus kellene amiben azért testharc is van. Lehet a hung gar lesz a nyerő. Chang quan-t (Északi ököl) is gyakoroltam 2 évig, szintén nem ment valami jól, mert nem vagyok jó a "taekwondóhoz". Magas röpködő rúgások nem mennek. Alacsony vagyok és nagydarab, inkább ütök és "birkózok".
"A karate irányzatokban, legyen az shotokan, wado-ryu, kyokushinkai, goyo-ryu...etc, mindegyikben ugyanazok a technikák szerepelnek, ugyanazt a gyaku tsuki-t ütik, és ugyanazt a mawashi-t rúgják ..." , de mégis más. :)
Tradiciós karateban nincs mawashi geri, sőt fejrúgás sincs. Egy katában sem szerepel mawashi vagy akármilyen jodan rúgás. Tanítani tanítják, több irányzatban vizsga anyag is. Mondjuk kata versenyen jól néz ki egy yoko geri jodan, de eredetileg az is csak egy öv alatti TÁMASZTÁS és nem rúgás. :)
" "A karate irányzatokban, legyen az shotokan, wado-ryu, kyokushinkai, goyo-ryu...etc, mindegyikben ugyanazok a technikák szerepelnek, ugyanazt a gyaku tsuki-t ütik, és ugyanazt a mawashi-t rúgják ..." , de mégis más. :)"
Természetesen ezzel tisztában vagyok. Tanultam goyo-ryut 4 évig. :) A goyo-ryu egy szép karate, nem annyira merev és szögletes, mint pl: egy shotokan. Goyo-ban is inkább ütnek, mint rúgnak, pont ez tetszett benne.
Ettől függetlenül kungfu-párti vagyok. De amúgy a karate sem rossz, csak más. Régebben úgy 3-4 évet cselgáncsoztam is, sőt másfél évet kickboxoltam is. Ennek ellenére most már csak kungfut tanulnék, nekem ez jön be. 7 és fél évet kungfu gyakorlásával töltöttem, ez idő alatt 3 kungfu stílust is tanultam. Legszívesebben maradtam volna VÉGLEGESEN a Chang dung sheng-féle shaolinnál, de az edzés megszűnt véglegesen sajnos. :(
Így kénytelen vagyok, egy másik kungfu edzést (és irányzatot) keresni. :/
Én most, hogy kiköltöztem Ausztriába, abba akartam hagyni a Wing Tsun-t, mert itt nem az ősit oktatják, hanem egy olyan valamit, aminek abszolút semmi köze a Wing Tsun-hoz és itt csak utcára tanulnak. Tehát egy hülye, bolond ember ellen, aki kötekszik. De profi harcosok ellen nem tudnak mit tenni az itteniek, engem meg nem érdekel, nem fogok szart csinálni, csinálom az ősit. De sajnos most egy évig járnom kell, aztán utána elmegyek inkább Karatéra, mert más nincs itt. Bécsben lett volna Hung-Gar, amit akartam tanulni, az volt a cél, de aztán itt, ahol én lakom Vorarlbergben nincs. Szóval sajnos én a Wing Tsun-ban megálltam a fejlődésben, holott baromi nagy érzékem van hozzá. Na, mindegy, talán tudom fejleszteni majd magam valahogy. :D
Mindenesetre irigyellek, kérdező, mert nekem is minden álmom harcolni egy másik Kung-fu stílussal. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!