Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?
Az a baj Aikiboxerrel, hogy
1, Pár évet karatézot, nem ért el ezzel semmit mert túl türelmetlen volt, boxban meg megkapta az első edzésen talán azt amit kerestett.
2, Aiki és a többiek is azt hiszik még mindig, a harcművészet egy kalap alá való a küzdősportalt. Nem értik meg, a harcművészek nem ringben vagy tatamin küzdenek pontokért. Ha esetleg olyan meccs lenne ahol egy küzdősportoló a megtanult technikájával küzdene egy harcmüvész megtanult technikája ellen szabályok nélkül, akkor lesnének mint a vettmalac. Egy harcművész nem azért ment el egykoron karate vagy kungfu vagy istentudja mit tanulni, hogy egy ringben boxolokat pofozzon ko-ra.
Van egy thay-box edző barátom. Régen le szoktam menni hozzá mozogni, de a versenyzői közelében nem engedett, mert attól félt, a megszokott tecnikáim miatt kárt tennék bennük és nem tudnának versenyezni egy időre. Az meg másik dolog, nem is mentem volna a közelükbe, mert a fiatal fizikumuk és csak a versenyre való felkészülésük miatt, LEHETSÉGES azt a bizonyos dolgot is kiverték volna belőlem. Aikinek: A lehetségesen van a hangsúly!
Pár évet = 5 évet, heti 5 edzés + edzőtáborok, zöld öv, shito-ryu.
Csak hogy precízek legyünk.
Szóval több évet rááldoz valaki az életéből egy bizonyos stílus tanulására, mire érdemben elkezd tanulni verekedni? Bokszedzésen egy sparring alatt többet tanultam, mint előtte mondjuk 3 évnyi karatéval vagy aikidóval, mert verekedni leginkább kontrollált küzdelemben lehet megtanulni.
És érdemes megjegyezni, hogy pl. nem olyan könnyű megütni egy emberi fejet kezdőként, mert a legtöbb emberben van egy ilyen gátlás, hogy eleinte még bokszkesztyűben sem akarja megütni a másikat. Érdemes minél előbb kinevelnie ezt magából, ha "éles" helyzetben is használni akarja a tudását és nem csupán hagyományőrzésből/a mozgás szépségéért tanul egy harcművészeti stílust (amivel semmi gond nincsen, amíg valaki tisztában van a képességeivel).
"Ha esetleg olyan meccs lenne ahol egy küzdősportoló a megtanult technikájával küzdene egy harcmüvész megtanult technikája ellen szabályok nélkül, akkor lesnének mint a vettmalac."
Sajnos erre ezidáig nincs bizonyíték vagy legalábbis nincsenek felvételek arról, hogy harcművészek profi küzdősportolókat győznének le a "halálos" technikáikkal. Szóval kicsit ilyen önigazolásnak tűnik, hogy "mi sokkal jobbak vagyunk ám, de véletlenül sem mutatjuk meg, valójában mit tudunk, mert jó fejek vagyunk és nem akarunk kárt tenni bennetek".
Utálom ezt a névelrejtést, tehát most úgy kell fogalmaznom, hogy 17-es válaszoló! :D Ne haragudj, de nem tudlak máshogy szólítani! Igen, igazad van, hogy hülyeségnek hangzik, hogy 5 év kemény Kung-fu (úgy, hogy te beleadod szíved, lelked és pluszba is edzesz)=fél, 1 év Box-szal! Ez így van és tényleg eszméletlennek hangzik, de, mint mondtam, régen a Kung-fu oktatás nem heti kétszer 1,5 óra volt, hanem minden nap, kiskortól számítva fél napon keresztül. És mire felnőtt a gyerek, már tudott, mint a veszedelem és ők úgy sparringoltak, hogy védőfelszerelés és szabályok nélkül! Tudom, most hozzám vághatnád, hogy "de már nem 1000 évvel ezelőtt élünk", azonban én ezt azért mondtam el, hogy fel tudd mérni a különbséget a harcművészet és a küzdősport között! Nem, nem a hatékonyság, hanem a tanulási idő!
Itt a végén említetted a felvételeket! Erre csak annyit tudok mondani, hogy ne a YouTube-on nőjj fel, hanem próbáld ki a valóságban bármelyiket, majd harcolj bármelyikkel! Azért ne nézd a YouTube-on, mert te ott pont nem látsz profi harcművészeket, csak profi küzdősportolókat kezdő harcművészek ellen! Milyen eredményt vársz ilyen feltételek mellett? :/
Alapvetően a SűrítettLevegő nevű válaszolóval értek egyet. Én anno 6 évet (chang dung seng-féle) shaolin kungfuztam. Indultam kickbox szabályrendszerű versenyen (azon belül full contact), és vertem meg kickboxolót, aki szintén nem kezdő volt.
Pedig én kungfu mellett, nem bokszoltam, nem thai boxoltam, nem edzettem keresztbe sehogy sem ...stb. Sőt, igazából még Sanda-t sem tanultam. Csak simán natúrban a (tradicionális) kungfut.
Egy kungfu tanulás általában más tanulási időkre van felosztva, mint más küzdősportoknál. Az első 1 évben, lényegében csak formagyakorlatok vannak és testfelkeményítés. Második évben ugyanaz, mint az első évben csak pluszban hozzájön még a páros gyakorlatok is. Harmadik évtől pedig van már sparring rendesen. (Legalább is ahol én edzettem így volt. Persze, más kungfu edzéseken elképzelhető, hogy másképp van)
Míg a karatésok a katákat tényleg tök feleslegesen csinálják, ugyanis mikor egy karatés küzd, szinte semmit sem használ abból amit a katázáskor "bemagoltattak" vele. Kicsit sem úgy mozog, sőt teljesen másképp.
Ellenben egy kungfusnál (idővel!) tényleg reflexszerűvé válnak a formázáskor begyakorolt mozdulatok. Ha egy kungfus küzd, akkor a mozgása -persze nyilván nem 100%-osan(!!) - valamelyest hasonlít is, mint amiket formázáskor tanult.
A kung-fuval sokkal nagyobb baj van, mint az, hogy hány évig gyakorlod.
Konkrétan a kung-fusok nem ütnek elég messzire. Mert rövid az ütésük, rossz a testtartásuk/mozgáskultúrájuk, nem hatékony semennyire.
Megnézed a box és a kung-fu közötti különbséget, és az legalább 30 cm. Ez azt jelenti, hogy a kung-fusnak még hiányzik 30 cm, a boxoló meg már az orrodat üti. Erre való a boxban a lábmunka, a hosszú egyenes, a jellegzetes testtartás. A boxoló messzebbről üt, mint ahonnan a kung-fus rúg...
Továbbá a boxolónak ilyen távolból is iszonyatos ereje van, a kung-fus meg ütöget. Mike Tyson vs. mókusbox. Utcán jó egyébként a mókusbox is, mert fáj és főleg meglepő, de a box jóval hatékonyabb.
És ez nem véletlen: a boxot a világ legjobb hadseregei csiszolták évezredeken keresztül: méd, perzsa, pun, makedón, római stb...
A box önmagában nem "tökéletes" és főleg nem mindenható. Ez csak egy egyszerű, viszonylag gyorsan és hatékonyan tanulható, letisztult harci stílus. Mint a tenisz -- három ütés, de a célnak megfelel.
Nem véletlen, hogy az amúgy kiváló harcművész Bruce Lee még úgyis felsült a kung-fuval Amerikában, hogy otthon még boxolni is tanult... De rendesen kiképzett boxolók ellen kevés a kung-fu. Ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!