Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Melyik kung fu irányzat...

Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?

Figyelt kérdés

2015. okt. 11. 21:11
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/172 aikiboxer ***** válasza:
66%

Van viszont rendes boxedzés, elmehetnél kicsit bunyózni. :)

[link]

2015. okt. 15. 07:52
 42/172 anonim ***** válasza:
80%

Megfogadtam, hogy nem fogok hozzászólni semmilyen küzdősportos/harcművészetes témához, de úgy tűnik meg kell szegnem ezt, hogy sokan jobban átlássák a dolgokat.

Kezdem az elején: addig ne akarja senki se küzdősportolónak, se harcművésznek mondani magát, amíg ,,farok méregetést, hogy ez a stílus nem jó, bezzeg ez a stílus istencsászárszallona, stb. Alapból egy harcművész és küzdősportoló ott kezdődik, hogy baromira nem akar másnak megfelelni, pusztán azért jár az edzésre, hogy jobb legyen a stílusában. Emiatt van az, hogy nem nagyon van harcművész, aki kamerák előtt harcolna. Mivel őt ez nem érdekli. Őt az érdekli, hogy fejlődjön a saját stílusában és nem érdekli, hogy az ő stílusa jobb-e vagy a másiké.

Alapból az a stílus, az amelyik az egyik embernek jó, a másiknak nem biztos. Miért? Ugyanis van Grappler meg Striker beállítottságú ember. Aki nem tudná mik ezek: grappler=aki inkább testharcban jobb, striker=aki ütésekben, rúgásokban jobb. Ez ráadásul pusztán a két főcsoport, ezen belül is van baromi sok változat. Ergo, hiába megy el valaki pl.: bokszra, ha ő grappler. Itt is kijön az, amit már számtalanszor elmondtam itt: nincs olyan, hogy rossz stílus, pusztán rossz harcos.

Térjünk át az ökölvívásra. Szép is, meg jó is, jól ütnek az ökölvívók, de elég egy lápsöprés és Game Over. Ezért szoktam jót röhögni mikor valaki agyba-főbe szidja a Karatét meg a Kung Fut, az ökölvívást pedig isteníti. Kihangsúlyozom: jól ütnek, de ennyi. Lábuk harmatgyenge, baromi könnyű kiugrasztani őket az egyensúlyukból, stb. Ennek ellenére még mindig Kung Fu meg Karate a rossz stílus.

Ha már úgyis ökölvívásról beszéltem, akkor térjünk át a sokat istenített sparring rendszerére. Megy itt az istenítés, hogy pusztán olyan edzést válaszunk, ahol van sparring fogvédőben, boksz kesztyűben, stb, mert az a jó. Olyan jó, hogy Dana White, az UFC elnöke totál ki van akadva azokra a Gym-ekre, ahol a ,,régi iskola" sparring módszert alkalmazzák, mivel a legtöbb harcosuk totál lesérül az edzések alatt. Mielőtt valaki azt mondaná nem így van: Cain Velasquez. Jó harcos, baromi jól üt, de a két legutolsó meccse között kb. 2 év volt, mivel állandóan lesérült az edzésen. Úgyhogy ennek a rendszernek is bőven meg vannak a hátrányai, pusztán azokat nem szeretik itt hangoztatni, mert a Karate meg a Kung Fu stílusok edzés módszereinek a szidása a divat.

Még mielőtt valaki elkezdené, hogy azért, mert a Karate meg a Kung Fu alkalmatlan önvédelemre: miért, a küzdősportok alkalmasak? Aki azt mondja igen az soha életében nem fordult meg olyan helyen, ahol esetleg valamikor meg kellene védenie magát. Miért? Alapból soha az életben nem lesz 1v1. Általában te leszel egyedül, a támadóid meg többen. Melyik küzdősporton tanul meg bárki is több ember ellen harcolni? 1v5-ös küzdősport sparring nem nagyon van. Az utcán pedig kb. ilyen lesz a felállás. Aggodalomra viszont semmi ok! Elég egyet kiütni. Igaz, utána készítheted az ánuszodat a börtönre, mert a még talpon lévő támadóid rád hívják a rendőröket azzal a címszóval, hogy ok nélkül oda mentél és kiütötted a haverjukat. Nem így volt? Próbáld meg a tárgyaláson bebizonyítani úgy, hogy 5-en vallanak ellened. Megsúgom: esélytelen lesz. Utána lehet egész nap sparringolni bent a börtönben a támadóid rokonaival.

2015. okt. 15. 10:30
 43/172 anonim ***** válasza:
40%
42-eske, mindjárt kapsz a fejedre, mert az igazságot nem sokan szeretik. :D
2015. okt. 15. 12:56
 44/172 anonim ***** válasza:
82%

Attól függ, ki melyik oldalról nézi az igazságot :D

"Térjünk át az ökölvívásra. Szép is, meg jó is, jól ütnek az ökölvívók, de elég egy lápsöprés és Game Over."

"Lábuk harmatgyenge, baromi könnyű kiugrasztani őket az egyensúlyukból"

A bokszolók lábmunkája azért nem olyan rossz, és az erősítésnek hála a lábukat sem mondanám harmatgyengének (illetve az egyensúlyukkal sincs probléma), hogy egy lábsöpréstől kidőljenek. Ettől függetlenül jogos, hogy egy rúgást könnyen beszophatnak (ezért érdemes boksz mellé pl. thai bokszot is tanulni). De ha megnézel egy utcai verekedést, ott nem nagyon rúgnak, mert sem hely, sem idő, sem lehetőség (csúszós talaj, szűk ruházat stb.) nincs rá.

"Olyan jó, hogy Dana White, az UFC elnöke totál ki van akadva azokra a Gym-ekre, ahol a ,,régi iskola" sparring módszert alkalmazzák, mivel a legtöbb harcosuk totál lesérül az edzések alatt."

Ő valószínűleg a küzdősportot hivatásként űző harcosokról beszélt, egy hobbista vagy amatőr bokszoló jó eséllyel nem fog súlyos sérüléseket szerezni sparring közben.

A sparringnál életszerűbb és kevésbé sérülésveszélyes edzésmódszert nem találtak még ki, a katázás és az együttműködő partnerrel történő páros gyakorlás ("most én ütök és te véded, aztán cserélünk") nem tartozik ezek közé.

"Még mielőtt valaki elkezdené, hogy azért, mert a Karate meg a Kung Fu alkalmatlan önvédelemre: miért, a küzdősportok alkalmasak?"

Egy bokszolót is megkéselhetnek és lelőhetnek, illetve rámehetnek egyszerre 5-en, nyilván nem sebezhetetlen szuperembereket képeznek bokszedzésen sem. De egy olyan embernek, aki az edzésnek köszönhetően erős, gyors, szívós, robbanékony, jók a reflexei, hozzá van szokva a fájdalomhoz és keményen oda tud ütni, ha kell, mindig több esélye lesz a túlélésre egy átlagos önvédelmi szituációban, mint egy olyan tradicionális harcművésznek, aki a küzdelmet esetleg csak katázás vagy semi/no contact küzdelmeken keresztül ismeri.

De ennyi erővel ne tanuljon senki semmilyen önvédelmi stílust, mert úgyis leszúrják, összeverik, beperlik stb.

2015. okt. 15. 19:08
 45/172 anonim ***** válasza:
6%

,,De ha megnézel egy utcai verekedést, ott nem nagyon rúgnak, mert sem hely, sem idő, sem lehetőség (csúszós talaj, szűk ruházat stb.) nincs rá."

Ugyanúgy szoktak rúgni egy-egy utcai verekedésben. Ez megint olyan kitalált és állandóan hangoztatott dolog, mint mikor valaki kitalálta itt az oldalon, hogy Brazília gettóiban mindenki capoerazik. Fejrúgást senki nem fog csinálni, de sípcsontra simán rúgnak + talpalnak. Aki meg ezt nem tudja farmerban megcsinálni az bármit tanulhat, de soha az életben nem fogja tudni magát megvédeni.

,,Ő valószínűleg a küzdősportot hivatásként űző harcosokról beszélt, egy hobbista vagy amatőr bokszoló jó eséllyel nem fog súlyos sérüléseket szerezni sparring közben."

Ugyanúgy tudnak sérülést szerezni. Elég luftot ütnie, vagy elég, ha a partnernek véletlenül ,,elszalad" a keze és máris meg van a sérülés. Tovább nem akarom sorolni, de ne ringassuk magunkat ilyenekbe.

,,A sparringnál életszerűbb és kevésbé sérülésveszélyes edzésmódszert nem találtak még ki, a katázás és az együttműködő partnerrel történő páros gyakorlás ("most én ütök és te véded, aztán cserélünk") nem tartozik ezek közé. "

Ahogy a Sparring se. Ne legyünk már naivak. Az utcán nem attól fogja valaki megvédeni magát, mert sparringolt és nem katazott, hanem használta az eszét. A kata pedig megsúgom, hogy nem azért van, hogy gyakorold az önvédelmet, hanem a helyes technika kivitelezést. Arról meg nem a stílus tehet, hogy ez kell a ,,vevőrétegnek" és inkább ezt oktatják.

,,De egy olyan embernek, aki az edzésnek köszönhetően erős, gyors, szívós, robbanékony, jók a reflexei, hozzá van szokva a fájdalomhoz és keményen oda tud ütni, ha kell, mindig több esélye lesz a túlélésre egy átlagos önvédelmi szituációban, mint egy olyan tradicionális harcművésznek, aki a küzdelmet esetleg csak katázás vagy semi/no contact küzdelmeken keresztül ismeri. "

Hát pedig utcán ugyanannyi esélyük van. Az élet nem hollywoodi film. Nem úgy megy, hogy oda megy eléd a támadód és felszólít az értékeid átadására. Inkább hátulról megy és az oldaladnak nyomja a kést és úgy szólít fel. Ráadásul valahol a közelben még a társai is ott lesznek, ha bármi zűr támadna. Máris kb. ugyanannyi esélye van, mint aki pusztán ,,levegőt kékít". Megint ott vagyunk, amit már nagyon sokszor mondtam: gyakorolhatsz bármit, de az önvédelemhez elsődlegesen fejben kell ott lenni.

Harcművészet meg küzdősportot meg ne is azért akarjon már senki se tanulni, hogy ezzel megvédje magát az utcát. Ugyanis rendes önvédelmet egyik stílus se ad. Ha valaki tanulni akar egy stílust azért akarja, mert tetszik neki mind a stílus, mind a szemlélete és tanításai.

2015. okt. 15. 19:36
 46/172 anonim ***** válasza:
30%
"De egy olyan embernek, aki az edzésnek köszönhetően erős, gyors, szívós, robbanékony, jók a reflexei, hozzá van szokva a fájdalomhoz és keményen oda tud ütni, ha kell..." ez pont igaz mindegyik harci stílus képviselőjére, legyen az Boxoló, Thai Boxoló, Karatés, Kung-fu-s!
2015. okt. 15. 19:41
 47/172 anonim ***** válasza:
60%
Igen, amennyiben sparringol és nem csak a levegőt üti edzésen :D
2015. okt. 15. 19:49
 48/172 anonim ***** válasza:
28%
Az iskolagyakorlatok tökéletesen fejlesztik a refkexet, gyorsaságot, robbanékonyságot, pontosságot és a fájdalom tűrést is, ami amúgy utcán lényegtelen, az adrenalin szint miatt nem érzel amúgysem semmit, kivéve, ha valamid törik, illetve ha kiütési ponton érnek! De akkor meg lényegtelen, hogy előtte mennyit kaptál. Mint mondtam: fontos a sparring, de erre verni a nyálat butaság, mert annyit nem ér. Minden stílus ellen meg kell tanulni küzdeni. Lehet sokat harcoltál Box, Thai Box, Karate, Daru és Tigris ellen, de jön a Sáska és 6x zsinórban megver, mert ellene nem tanultál semmit és mindig meg tud lepni. Ennyi. Én értelek téged, tényleg fontos a sparring, elmondom még egyszer, hogy biztosan ne kerülje el a figyelmeteket. Azonban maguk a stílusokat kell ismerni és és azoknak a gyengéjét, továbbá a te stílusod gyengéjét és erősségét.
2015. okt. 15. 20:07
 49/172 A kérdező kommentje:

"Egy bokszolót is megkéselhetnek és lelőhetnek, illetve rámehetnek egyszerre 5-en, nyilván nem sebezhetetlen szuperembereket képeznek bokszedzésen sem. De egy olyan embernek, aki az edzésnek köszönhetően erős, gyors, szívós, robbanékony, jók a reflexei, hozzá van szokva a fájdalomhoz és keményen oda tud ütni, ha kell, mindig több esélye lesz a túlélésre egy átlagos önvédelmi szituációban"

Ezzel alapvetően egyetértek.

"mint egy olyan tradicionális harcművésznek, aki a küzdelmet esetleg csak katázás vagy semi/no contact küzdelmeken keresztül ismeri."

Ezzel viszont már kevésbé értek egyet. Aki TÉNYLEGESEN TRADICIONÁLIS harcművészetet gyakorol/tanul, annak fel van keményítve a teste (jobban mint egy átlagos ökölvívóé!), ezáltal jobban is bírja a fájdalmat, sőt egy feledzett alkarral, ököllel, tenyérrel fájdalmasabbat (nem feltétlenebbül nagyobbat/erősebbet) lehet ütni vagy rúgni, mint aki bandázzsal betekert ököllel, kibélelt "pufi"kesztyűvel püfölt bokszzsákot. Mellesleg, az igazi tradicionális harcművészetek - a katázás mellett - ugyanúgy tartalmaznak, vagy is tartalmazniuk KELLENE (most a M.o-i kungfu, karate..stb edzésekre gondolok!), normális sparringot.

A boksz utcai harcra nem alkalmas. Rengeteg okból. A kesztyűben tanul ütni, az éles szituban -azaz kesztyű nélkül - szarul fogja fel venni az ütőtávot. Mert a nagy kibélelt pufi kesztyűnek nagy a felülete, így könnyebb is eltalálni az ellenfelet. Rengeteg bokszoló (és kickboxoló) járt már úgy utcai bunyóban, hogy ugyan lekevertek egy bazi nagyot az ellenfelüknek, de a kézfejcsontja, csuklója eltörött. Még a tapasztaltabb bokszolók keze is eltörik, vagy ínszalagjuk húzódik mikor kesztyű nélkül zsákolnak.

Na most egy karatésnak vagy kungfusnak nem kell féltenie az alkarját, öklét és tenyerét, ahogy a muay thai-osnak sem a sípcsontját és könyökét.

Aztán még, a bokszolók csak fejtől derékig lévő magasságban küzdenek. Innentől kezdve alsó támadásoknak teljesen ki vannak téve. Rúgni nem tudnak, védeni sem tudják őket (pláne az alacsony rúgásokat), ha elkapják őket, fogást sem tudnak bontani. A kettős fedezék pedig egy dulakodásos verekedésben a legrosszabb védekezés forma.

Én két alkalommal bunyóztam komolyabban életem során. Egyszer anno mikor még a judo+kickboxot gyakoroltam. Hiába durrantottam a tag arcára, egy frontális bazi nagy jobb horgot, a f/szikám csak mérgesebb lett. Elintéztem ugyan, de kaptam én is rendesen.

A másik alkalomkor egy nálam jóval nagyobb darab ex-kempós taggal kerültem konfliktusba (ekkor már kungfuztam). Egy tenyérpárnás ütést kapott tőlem az orrnyergére, aztán kalap-kabát. Csávókám szeme erősen bekönnyezett, orra patakokban vérzett és ingerülten fogta az arcát. Totális stophatás, vége is volt a bunyónak. És teljesen biztos vagyok abban, hogy ezt az ürgét nem tudtam volna elintézni a hagyományos jobb egyenes, bal horog kombóval. Olyan tag volt aki bírta a pofonokat, ezért egy g-cibb megoldást kellett alkalmaznom, érzékeny testrészt kellett célba vennem.

Kungfu edzésen facölöpöt püföltünk tenyérrel, felkeményítés gyanánt, reflexlabdával be lett sokszor gyakorolva (mármint a tenyeres ütés), plusz sparringon is. És ennyi, működik.

Senki ki ne találja már, hogy csak a boksz ütéstechnikái működnek éles helyzetekben. Szinte minden stílus, minden technikája működik, ha az normálisan be van gyakorolva. Persze ilyenkor reálisabban kell hozzáállni az adott technika begyakorlásához, és nem kell annyi szigorúan ragaszkodni a formagyakorlatokban lévő mozgásanyaghoz. Kicsit el lehet-sőt el is kell!- térni tőle. Sok tradicionális harcművészeti edzéseken az a baj, hogy a mester csak a formát magoltatja be a diákkal, és nem mutatják be azt, hogy az adott mozdulat, hogyan fog kinézni a valóságban. Ebből a szempontból az ökölvívás előnyösebb, mert a jobb egyenes a bokszzsákon, a pontozókesztyűn, a ringben, az árnyékolásnál és akár az utcán is pont ugyanúgy egyformán néz ki, és ugyanúgy is kell kivitelezni. Egy karatés vagy kungfus technika élesben, nem igazán úgy néz ki, mint katázáskor. Mert egy karatés sem fog az utcán egy Sanchin katát elmutogatni, ahogyan egy kungfus sem fog végig nyomatni egy tigris-daru formát.

2015. okt. 15. 20:18
 50/172 A kérdező kommentje:

"Harcművészet meg küzdősportot meg ne is azért akarjon már senki se tanulni, hogy ezzel megvédje magát az utcát. Ugyanis rendes önvédelmet egyik stílus se ad. Ha valaki tanulni akar egy stílust azért akarja, mert tetszik neki mind a stílus, mind a szemlélete és tanításai."

És igen, ez itt a bazi nagy igazság!!!

2015. okt. 15. 20:41
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!