Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kádár diktátor volt? Hallottam...

Kádár diktátor volt? Hallottam olyat, aki szerint nem.

Figyelt kérdés
2011. nov. 11. 20:58
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/78 anonim ***** válasza:
69%

Én és a szüleim egyszerü emberek voltunk a Kádár korszakban,csak simán dolgoztunk anélkül,hogy mindennap rettegni kellett volna attól hogy kirúgnak.Nem voltunk (és vagyunk) gazdagok,nem szedtük meg magunkat annak a rendszernek köszönhetöen,így hát nem mondanám hogy élveztük a diktatúra hasznát.Amit élveztünk,az a normális élet a családdal,stressz nélkül.Hát ha ez akkora haszon,akkor bocs érte.Nem lépett be senki a pártba a családból azért hogy előrébb jusson,nem nyaltuk senki seggét,mégis tisztességesen tudtunk élni.Apám nem lehetett müvezető mert nem volt párttag,mégis megbecsülték,és elismerték a munkáját,szaktudását.Dolgozott,nem járt a szája feleslegesen,nem politizált,így aztán nem is bántották soha semmilyen módon.Ma mi van?Hiába mondhat bárki amit akar,nem kell megtorlástól félnie,de nem is ér vele semmit.Hiába pattog bárki ha nem tetszik valami,úgysem változik semmi.Pattoghat a fél ország,akkor sem fog!Mert itt az van amit az épp aktuális főnök akar,szólás szabadság ide vagy oda.Egyre rosszabb a helyzet,és ez nem feltétlenül az akkori rendszer hibája.Ne felejtsük el,micsoda rablás kezdődött a rendszer váltás után!Szét lopták az egész országot,eladtak mindent.Azt is amit nem kellett volna,mert nekünk hozta volna a hasznot,nekünk maradtak volna meg a munkahelyek,de nem,mert sokaknak sokat érő érdeke volt hogy ez ne így maradjon.Nem maradt semmi,ami magyar lenne.Véleményem szerint ezt(is)nyögjük most,de nagyon!!!

Félre értés ne essék,nem vagyok Kádár fan,nem mondom hogy vissza a kommunizmussal,de nem kéne mindent annak a rendszernek a számlájára írni.Van mit számon kérni azokon a pártokon is,akik az elmúlt 22 évben hatalmon voltak.Nem tartana itt ez az ország akkor,ha azt csinalják amit választáskor ígértek,amiért megválasztottuk őket,és az ország,valamint a MAGYAR emberek érdekét nézték volna.Fele ekkora adóssággal nem kellene most küzdeni,ha nem saját magukat gyarapítják!Totál hülyének nézik(nézték) az embereket,és úgy hazudnak,hogy közbe a szemük sem rebben.Megtömik a zsebeiket,rajtunk meg jót röhögnek.Köszi,inkább tömném a pofám zsemlével és parizerrel a Kádár rendszerben,mégha nem is értek mindennel egyet azzal sem!

2011. nov. 16. 04:44
 32/78 anonim ***** válasza:

Több válaszból kitűnik, hogy több féle diktatúra létezik (lásd pl.:Kina)és nagyon nehéz határt húzni a még diktatúra és a már nem diktatúra között.Persze formálisan lehet, de hiába van demokratikus választás ha a megválasztottak vissszaélnek a választóktól kapott hatalmukkal.A kádári időszakban nem verték a rohamrendőrök az összegyűlt embereket pl. a március 15.-i tüntetéseken, hanem megfelelő emberséges oszlatási technikákat alkalmaztak.(Még a Rákos-féle hatalom sem alkalmazott durva módszereket pedig a Belső Karhatalom a rendelkezésére állt, de még csak riadó készültséget sem rendeltek el, de még összetartást sem.)

A szomorú az, hogy ezzel a fene nagy demokráciával mind többen elégedetlenek és vissza sírják a kádári népidemokráciát mert abban sok ember jobban érezte magát.

2011. nov. 16. 06:01
 33/78 anonim ***** válasza:

Nem kell túlzásba esni a Kádár-korszak sem volt jó,de a sok negatívum mellett nagyon sok pozitívum is volt.

Pl. állampolgársági jogon járt az egészségügyi ellátás(a várólista ismeretlen volt),nagyon jó volt az üdültetési rendszer,nem volt munkanélküliség (kapun belüli ellenben volt és ez elfedte az igazi munkanélküliséget), nem volt kiélezett a cigányság helyzete, nagyobb részük tisztességesen a saját szinvonaluknak megfelelöen dolgozhatott és dolgozott,normális volt az oktatási rendszer,a bérek, nyugdíjak alacsonyak voltak de az árak

nem mentek a csillagos égig (persze voltak szélsőségek mert találkoztam olyan nyugdíjassal aki bőröndben fát gyűjtött az erdőben, hogy fűteni tudjon, gombát gyűjtöt mert húsra nem tellett neki, de ez manapság is előfordul sőt mindinkább).Szolídan éltünk de nem volt az a vad szegénység ami most van, volt szegénység de ez a kifejezés

nem volt használatos.Talán úgy lehetne jellemezni a Kádár-korszakot ,hogy jó is volt meg nem is, de az bizonyos, hogy a magyar nép sokkal jobbat várt a rendszerváltás után

és ez húsz év után sem jött be.

2011. nov. 16. 06:34
 34/78 anonim válasza:
Jó a kérdés, de mint a kommentekből is láthatod, erre aztán itt sem és máshol sem fogsz fekete-fehér választ kapni. Én a fiatalságomat a Kádár rendszer végén töltöttem és marha jó volt. Jobban éreztem magam, mint most, de ugyi most már 40 felett vagyok! :-) 10 millió embert nem lehet eltaposni, csak ha hagyja magát. Hagytuk a Kádár alatt is hagyjuk most is. Nálunk soha nem lesz olyan demokrácia, amit a népakarat működtet, mert ahhoz először is NÉP kellene. Mi ezer éve irtjuk, fúrjuk, köpködjük egymást és mindig valakitől várjuk a megoldást - ezt sokan ki is használják. Lassan öntudatra kellene ébredni magyarság!
2011. nov. 16. 08:24
 35/78 anonim ***** válasza:
Kárpótlást akart adni USA.Kiakartak menni az oroszok,Nem engedte.Rengeteg tudóst el üldözött.Akkor mi,ha nem Haza áruló?
2011. nov. 16. 16:52
 36/78 anonim ***** válasza:
Miért ma érvényesülnek az alapvető emberi jogok? Ma mocskosabb világ van. Akkor dolgozhattunk, ma aki becsületesen dolgozik azt szarba sem veszik.
2011. nov. 16. 19:24
 37/78 anonim ***** válasza:
A 31/36- os válasz küldője a szívemből beszél, így nem szeretném megismételni.
2011. nov. 16. 19:28
 38/78 anonim ***** válasza:
Bocs a 31/ 37-es 04:44 óra válaszra gondoltam.
2011. nov. 16. 19:30
 39/78 anonim ***** válasza:
Nyilvánvaló,hogy azok akik a Kádár rendszert sírják vissza,nem az 56' és a közvetlen utána következő évekre gondolnak.Szerintem senki nem vitatja,mi történt akkor.Azok,akik a 1970-80'as években voltak és fiatalok( esetleg gyerekek),nem élték át az akkori borzalmakat,ők csak az előnyeit látják az akkori rendszernek,a mostanival szemben.Nekik csak szimplán nyugton kellett maradni,és akkor élhettek normálisan.Persze sok igazságtalansággal is szembe kellett nézniük,pl nem az okos és tehetséges tanulók mentek az egyetemre,hanem a "jó elvtársak" csemetéi,nem számított ha tök hülyék is voltak.Továbbá besúgók voltak,és sok mindent protekcióval lehetett csak elintézni.De azt gondolom ezek az emberek,vagy a szegények(a többség!)inkább vállalnák az akkori kényelmetlenségeket,csak még egyszer az életben élhetnének azon a színvonalon.És itt még egyszer hangsúlyoznám,a 70-80' évekre gondolok!Kit lehet elítélni azért,mert az jobb volt neki,a mostani kilátástalan nyomorral szemben?Az emberek nyugalomra,emberhez méltó életre vágynak,és magasan tojnak a demokráciára,ha az ilyen,amilyen most.
2011. nov. 17. 04:01
 40/78 anonim ***** válasza:
HA KÁDÁR DIKTÁTOR VOLT,AKKOR ORBÁN MI?
2011. nov. 17. 07:43
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!