Horthy egy diktátor volt?
Nem volt diktátor.
Kormányzó volt,egy kiterjesztett jogkörrel rendelkező államfő.Demokrácia,többpártrendszer működött az irányítása alatt,biztosítva voltak az egyéni szabadságjogok és a szólásszabadság,jogállam volt Magyarország.
(Persze mindjárt megjelenik pár liberális nagyokos és felveti a "zsidótörvényeket" melyeket Horthy kormányzósága alatt hozotta parlament.De hozzá kell tenni hogy a zsidótörvények sajnos szükségszerűek voltak,hisz a zsidóság egyes hatalmi ágazatokban már olyan nagy túlsúllyal képviseltette magát hogy az Magyarország szuverenitására és fennmaradására volt veszéllyel.)
"De hiába voltak választások, mindig ő maradt a "főnök". Pont mint a kádár érában."
Kicsi szívem, nem tudod mi az a diktatúra, menj Líbiába és megtudod.
nem értem miért kell személyeskedni, kicsiszívemezni, ostobázni...
Feltettem egy egyszerű kérdést amit nem értek, megindokoltam hogy miért, miért nem lehet rá normálisan válaszolni?
"De hiába voltak választások, mindig ő maradt a "főnök". Pont mint a kádár érában."
Horthy helyzetének a megértéséhez látni kell az adott történelmi helyzetet is.Az 1918 előtti Magyarországon nem volt hagyománya a nyugati típusú "liberális demokráciának".A nép és a vezető körök számára ez az ismeretlen kormányzati forma a Károlyi-kormány bukása után teljesen ellenszenvessé vált,mert gyengének,életképtelennek látták.Éppen ezért a vezető körök úgy látták jónak ha Mo. a hagyományokat követve királyság marad,de király nélkül.A királyi pozíció helyett pedig az államfői tisztség jogköreit bővítk ki,és államfőnek pedig egy idősebb köztiszteletben álló személyiséget jelölnek akiben megbízik a nép.Ekkor jött a képbe Horthy.
Horthyt a királyi és a köztársasági elnöki poszt között lehet elhelyezni.Valszeg élete végéig viselte volna ezt a posztot,ha máshogy alakul a történelem.Másrészt pedig akkora volt a népszerűsége hogy semelyik párt nem merte felvetni a kormányzóválasztás lehetőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!