Újból tévhitek téma. Miket tudtok felsorolni a 2. világháborúval kapcsolatban?
"...Gondoltam, biztosan én siklottam át felette, visszakerestem, és még így is csak két linket találtam, egyet Hitler festészetéről (amely nem túlzottan idevágó), azon kívül csak Horthy rádióban intézett beszédét. Rámutatnál, pontosan melyik hozzászólásaidra értetted, hogy "nem olvasom el a forrásaidat" (így, többes számban), vagy csupán ennyire kifogytál, hogy a fantáziátlan, reflexszerű visszavágásokra hagyatkozol? "
Wikipédiáról 2 idézet, amik szintén le voltak hivatkozva :)
"- Az oroszok átengedésével - de nem átállással. Azonban, mint mondtam, a német fél akkor sem hagyta volna a Vörös Hadsereget csak úgy átsétálni, tehát a front átvonulása mindenféleképpen elkerülhetetlen volt. "
És ez nem meríti ki bőven az átállás fogalmát?
"- Felsoroltam neked más, a történelemből vett analógiákat. Ha ennek tudatában sem vagy képes értelmezni (mint írod: "felfogni"), akkor úgy fest, te nem vagy alkalmas vitapartner, nem én. "
Mint pölö? A második világháborúban 2 sikeres kiugrás volt: a bolgár és a román. A miénk nem volt az, mert Horthy balf..szul szervezte meg és ezt még mindig nem vagy hajlandó elismerni. 1 hónapig vakargatta a tökeit a román és bolgár kiugrás után! 1 teljes hónapig! Ennyi idő alatt a németek szépen felkészülhettek. No nem baj. 1944-ben már régen nem azon ment a sakkozás, hogy még nyerhetünk-e vagy hogy megtarthatjuk-e a visszaszerzett területeket. Már az volt a cél, hogy ne itt álljon meg a front. És ezt nem sikerült elérni. A sértegetésem helyett inkább a kis barátoddal felfoghatnátok végre, hogy a kormányzó úrnak az egyetlen igazi nagy feladatába beletört a bicskája.
Egyébként még egyszer: szerintetek ez a kiugrási """"terv"""" megfelelően elő volt készítve és végre lett hajtva? Igen vagy nem?
"Wikipédiáról 2 idézet, amik szintén le voltak hivatkozva :)"
- Rohamosan zuhan a színvonal, ha már a wikipédia az, amit szakirodalomként értékelsz... Vagy tán eddig sem volt?
"Az oroszok átengedésével - de nem átállással. Azonban, mint mondtam, a német fél akkor sem hagyta volna a Vörös Hadsereget csak úgy átsétálni, tehát a front átvonulása mindenféleképpen elkerülhetetlen volt.
-> És ez nem meríti ki bőven az átállás fogalmát?"
- Hogy merítené ki?? Az átállás az, ha a Honvédség tovább folytatja a harcot - a másik félhez átállva.
A háborúból való kiugrás teljesen más, már fogalmilag is felfedezhetően! Hogy tudnék így bármilyen szinten is fényt gyújtani a fejedben, ha ilyen alapvető téziseket is tisztáznom kell?
"Felsoroltam neked más, a történelemből vett analógiákat. Ha ennek tudatában sem vagy képes értelmezni (mint írod: "felfogni"), akkor úgy fest, te nem vagy alkalmas vitapartner, nem én.
-> Mint pölö? A második világháborúban 2 sikeres kiugrás volt: a bolgár és a román."
- Harmadszorra írom le: Első világháború, Románia és az Orosz Birodalom különbékéje.
Ami akkor történt, a második világháborúra is vonatkoztatható - akkor is, ha Románia és Bulgária esete más.
Megjegyzem, Bulgária hadat sem viselt a Szovjetunió ellen, így rohanták le, és kényszerítették a németek elleni felvonulásra, Európa felszabadítása címén.
"1 hónapig vakargatta a tökeit a román és bolgár kiugrás után! 1 teljes hónapig! Ennyi idő alatt a németek szépen felkészülhettek."
- Azt is leírtam már, hogy évekóta folytak a tárgyalások, azt is, hogy a román vezetés milyen szerencsés helyzetben volt, részben a katonai megszállás hiánya (mely Magyarországon már a román átállás előtt fél évvel, március óta fennállt, önmagában rácáfolva az állításodra, hogy Horthy nem reagált még időben a román átállást követően azonnal, és így a németeknek "volt idejük" felkészülni utólag, hiszen megtették azt már jóval azelőtt), részben a német hadsereg nem sokkal azelőtt bekövetkezett hadászati katasztrófája, mely éppen egybeesett a Vörös Hadseregnek a román határhoz való érkeztével, illetve amiatt, hogy nem volt _közvetlen szomszédja_ a Német Birodalomnak, ekképp annak reakciója sem lehetett gyors.
"Már az volt a cél, hogy ne itt álljon meg a front. És ezt nem sikerült elérni."
- A front - ezt is kifejtettem már - mindenképpen áthaladt volna. A tárgyalások éppen arról folytak, hogy a szovjetek csak az átállást, és nem a megadást voltak hajlandóak elfogadni. Amivel semmivel sem lettünk volna előrébb, ugyanúgy véráldozatok terhelték volna a honvédséget, csak annak célja, miértje lett volna más, és a kettő közül, még így is inkább az volt az erkölcsileg támogatható, hogy ne hazánk megszállását, hanem annak minél további kitolását segítség elő.
"A sértegetésem helyett inkább a kis barátoddal felfoghatnátok végre"
- Az alpári stílusba te mentél át, és még így is tisztesebb hangnemben írok neked, mint azt a viselkedéseddel kiérdemelnéd, a kis sértődöttséget ennek fényében nem tudom hova tenni.:)
"Egyébként még egyszer: szerintetek ez a kiugrási """"terv"""" megfelelően elő volt készítve és végre lett hajtva? Igen vagy nem?"
- Az adott körülmények között a lehető legtöbb lett érte elvégezve.
Ne mondd, hogy nem tudsz erre példákat mondani az élet más területeiről, amikor az ember minden tőle telhetőt megtesz - de a minden sem elég, a helyzet súlyossága okán. Orvosi példákat, számos egyebet lehetne felhozni párhuzamként.
Ja, kriptokommunista :D Annyira vagyok kriptokommunista, hogy anno a suliban a pad alatt olvastam el titokban Horthy önéletrajzi könyvét :D Ha olvastátok volna, egyből menne is a kukába a "lovagias Horthy" kép. Lehet, hogy öreg ember korára lenyugodott, de nem volt mindig ilyen.
Egyébként jól van, látom a válaszotok igen, innentől fogva fölösleges vitázni... úgy látom a "kriptonácikat" nem győzi meg semmi :)
A Wikipédia nem forrás is tudtam, hogy elő fog jönni :D Annak ellenére, hogy az le van hivatkozva normálisan, veled ellentétben.
Felvésnék akkor egy újabb tévhitet: a 44-es kiugrási kísérlet jól volt megszervezve és végrehajtva.
Na, a soha viszont nem látásra.
Mondtam, amennyiben bármilyen állításom hitelességében kétkednél, azonnal állok rendelkezésedre az alátámasztásukhoz.
Volt ilyen? Én nem látom. Eszerint ennyire is vagy komolyan vehető.
"Felvésnék akkor egy újabb tévhitet: a 44-es kiugrási kísérlet jól volt megszervezve és végrehajtva."
- Ne hazudj, mert ha csak így tudsz magadnak "győzelmet" kreálni, az a legbiztosabb beismerése annak, hogy nincs igazad. Senki nem állította, hogy a kiugrás megtörtént.
Jól is teszed, hogy még időben elvonulsz, ebből te jól már úgysem jönnél ki, a lehető legcsekélyebb becsületvesztést akkor tudod elkönyvelni, ha szépen csendben félrehúzódzkodsz, és nem ragozod tovább, a végén már szavakat kiforgatva, hazugságokká átkonvertálva, hogy mindenképp kötekedj...
"Na, a soha viszont nem látásra."
- Hasonló szépeket kívánok én is.
"Azt meg még mindig nem értem, hogy lehet az első világháborús OROSZ kiugrást a magyarhoz hasonlítani. Nem tudom mennyire néztél rá mostanában a térképre, de van egy kicsike különbség."
- És Románia. Nem először tapasztalom, hogy mindig csak a fele marad meg annak, amit írok neked. Írjak le mindent már eleve kétszer, hogy meglegyen a százszázalék...?
Én is szerkesztettem már. Az ottani mellékelt vitalap olyan színvonalon van, mint az itteni gyk-s hozzászólások. Az az állítás győzedelmeskedik, amelyik mellett többen teszik le a voksukat.
A legtényszerűbb megnyilvánulása ennek, hogy egy lap átírásáról, törléséről _szavazással_ döntenek a tagok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!