Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Újból tévhitek téma. Miket...

Újból tévhitek téma. Miket tudtok felsorolni a 2. világháborúval kapcsolatban?

Figyelt kérdés
2014. dec. 31. 13:04
 111/162 anonim ***** válasza:
56%

Nagy tökfej vagy te még mindig a másik kis barátoddal, aki szintén nagy százalékkal bír. Na még egyszer fussunk neki, keresztkérdés: gimnáziumba jártál-e? Volt-e ott történelem óra? A németeknek az első világháborúban volt-e bárminemű olyan célja, hogy orosz területeket szálljanak meg? Kellettek ezek nekik? A frászt. Az első világháború kitörésének alapvető célja az volt, hogy a gyarmatokat újraosszák. A németek azért szálltak meg jelentős orosz területeket, mert hiába mozdították el a cárt, nem haladtak a béketárgyalások, a németeknek meg szükségük volt a mielőbbi békére.

Továbbá még mindig nem írtad le, hogy mi is volt akkor Horthy terve a kiugrással. Kiszállunk, az oroszok megállnak a határnál a németek meg kisétálnak? Féltucat forrást linkeltem, te nem fogadtad el egyiket sem, várom a te verziódat.

A jelentgetéseddel sokra mentél, én is dobhatnék pár hozzászólásodra, csak nem vagyok annyira kis egyszerű :)

2015. jan. 21. 23:28
 112/162 anonim ***** válasza:

1: Maga Lenin a németek fizetett ügynöke volt, ők maguk szállították Oroszországba, hogy forradalmat csináljon és megkösse velük a békét.

2: Mint már fentebb írtam (talán jobban oda kellene figyelned) az elképzelés ez ügyben az volt, hogy míg a németek kivonulnak, addig a honvéd csapatok harcolnak, tartják magukat, amennyire tudják, majd utána megnyitják a frontot. NEM állnak át, csak megnyitják a frontot! Nagy különbség!

Az, hogy ez az elképzelés mennyire volt realisztikus, az más kérdés, de a terv akkor is ez volt.

2015. jan. 23. 23:41
 113/162 anonim ***** válasza:
51%

"2: Mint már fentebb írtam (talán jobban oda kellene figyelned) az elképzelés ez ügyben az volt, hogy míg a németek kivonulnak, addig a honvéd csapatok harcolnak, tartják magukat, amennyire tudják, majd utána megnyitják a frontot. NEM állnak át, csak megnyitják a frontot! Nagy különbség! "

Korábban linkeltem olyan oldalt, ahol megemlítették, hogy Horthy 2 magyar hadsereg segítségével megbontotta volna a frontot utat engedve az oroszoknak. Ez már bőven az átállás kategóriájába tartozik szerintem.

"Az, hogy ez az elképzelés mennyire volt realisztikus, az más kérdés, de a terv akkor is ez volt."

A magyar honvédség tudta is volna egyedül a frontot tartani kb fél napig... se.

2015. jan. 24. 00:00
 114/162 anonim ***** válasza:

1: Ideje lenne felfognod, hogy az átállás az a korábbi ellenséggel való szövetség, a és a korábbi szövetséggel való fegyveres összecsapás. Ilyen volt a románoknál, de nem lett volna ez nálunk.

2: Tordai csata...

2015. jan. 24. 00:50
 115/162 Pro Patria ***** válasza:
90%

"Korábban linkeltem olyan oldalt, ahol megemlítették, hogy Horthy 2 magyar hadsereg segítségével megbontotta volna a frontot utat engedve az oroszoknak. Ez már bőven az átállás kategóriájába tartozik szerintem."

- Ha csak ilyen zsigeri idiotizmusból tudsz írni, inkább ne tedd. Mégis miféle nyevi nehézség akadályozza meg annak értelmezését, hogy a harc befejezése NEM azonos jelentésű az átállással?

"A magyar honvédség tudta is volna egyedül a frontot tartani kb fél napig... se."

- Ilyen baromságot csak az tud kijelenteni, aki ehhez mért szinten is van. Az Árpád-vonalat a magyar haderő védte. Az ezt áttörni nem tudó, így megkerülni szándékozó, három-, öt-, néhol tízszeres szovjet-román hadakat minimális német támogatással, a magyar honvédalakulatok tartották fel három(!) hétig.

Budapest említett ostrománál meghatározó arányban magyar csapattestek voltak jelen a védői oldalon.

A tüzérséget a magyarországi hadszíntéren 60-70%-ban magyar eszközállomány adta végig, amelynek a harci morálja egyébként még ekkor is kiemelkedő volt, a harcokban való közvetlen érintettségük hiánya okán, ez, és a szakmai tudásuk pedig többször meghatározó volt a hadműveletek alakulásában, így épp Tordánál is.

Nem mellőzhető a német jelenlét. De amit te írsz, annak semmi alapja nincs, csupán személyes, gyerekes megnyilvánulásod volt, amivel kapcsolatban úgy hitted, "most aztán jó nagyot mondtál".

2015. jan. 24. 01:56
 116/162 anonim ***** válasza:
51%

Az Árpád-vonal az egy erdős-hegyes vidéken húzódó erődrendszer, na ne már, hogy ideig-óráig feltartott volna bárkit is, tényleg?! Csak az egyetlen hatalmas probléma van, hogy az oroszok az Alföldön jöttek volna, megnéztem volna mit kezd a honvédség az oroszokéhoz mérten kb nem létező páncéloserőivel ellenük. Ez olyan mintha a franciák fel lettek volna háborodva, hogy ezek a szemét németek miért nem a Maginot-vonalnál jöttek. Pfej! Ezek a friccek!

A magyar honvédség méretéből, felszereléséből adódóan nem tudta volna az oroszokat feltartani, de ez nem is vitatja senki gondolom (remélem). (Zárójel: a Tordai csatánál nem csak magyar csapatok harcoltak.)

2015. jan. 24. 11:02
 117/162 anonim ***** válasza:

Ha már annyira wikipédia: "A 2. magyar hadsereg helytállásának köszönhetően a szovjet–román csapatok közel egy hónapig nem tudtak betörni az Erdélyi-medence északi részébe, pedig ha ez sikerült volna, akkor a szovjetek be tudták volna keríteni a Kárpátalja térségében harcoló 1. magyar hadsereget és a német csapatokat, amelyek egy része még Moldvában biztosított egy stratégiai fontosságú bányát. Így ezt sikerült megakadályozni."

A csata '44.09.13.-án kezdődött, a németek 23.-án avatkoztak be szárazföldi csapatokkal (a magyar-német légierő a harcok során több alkalommal is nyújtott több-kevesebb, tőle telhető segítséget felderítéssel, páncélosokra mért csapásokkal). A német csapatok részeit már 25.-én elkezdték kivonni, helyüket magyar csapatok vették át.

A csata 10.08.-án fejeződött be. A németek jelenlétét, támogatását senki sem vitatja, de a védelem túlnyomó részt magyar erőkből állt.

A keleti-fronton ezekben az időkben messze a leghosszabb védelmi csata volt ez, amit a németek és a szovjetek is elismertek.

Az Árpád-vonalról még csak annyit, hogy a szovjetek is elismerték, hogy a ROMÁN ÁTÁLLÁS (mert az valóban ÁTÁLLÁS volt) nélkül a harcok hetekkel, vagy akár hónapokkal is elhúzódott volna, ugyanis az Árpád-vonalat szinte bevehetetlennek minősítették (nagy elismerés ez az orosztól, aki a védelem igazi mestere!) és a Kárpátok egyéb vonalain is a legnagyobb nehézségeket okozta volna az áttörés. A románok pálfordulásával azonban gyorsan sikerült bejutniuk Dél-Erdélybe, így gyakorlatilag meg volt a nyitott út a Kárpát-medencébe.

2015. jan. 24. 11:52
 118/162 anonim ***** válasza:
51%

Igen, tudom és értem, hogy az Árpád-vonal viszonylag hosszú ideig ellenállhatott volna a románoknak, de amikor Horthy a kiugrást elindította, már nyilvánvalóvá vált, hogy az erődrendszert megkerülik... ráadásul a tordai csata is végetért addigra.

Ha tényleg ez volt Horthy terve (amit erősen kétlek), akkor ez azt jelentené, hogy teljesen cserbenhagyta a józan esze és a realitásérzéke idős korára.

2015. jan. 24. 12:49
 119/162 Pro Patria ***** válasza:
90%

Na, először is, emlékezetfrissítés!

"Az, hogy ez az elképzelés mennyire volt realisztikus, az más kérdés, de a terv akkor is ez volt.

-> A magyar honvédség tudta is volna egyedül a frontot tartani kb fél napig... se."

- Hogy csírájában fojtsam el, még mielőtt jobban elvinnéd téves irányba a dolgot: senki nem állított ilyet, eleve. Olvasd vissza az azt megelőző sorokat, bontogasd kisebb részletekre, és próbáld meg az értelmezését, mert már itt hibás a kiindulási pont.

"Az Árpád-vonal az egy erdős-hegyes vidéken húzódó erődrendszer, na ne már, hogy ideig-óráig feltartott volna bárkit is, tényleg?! Csak az egyetlen hatalmas probléma van, hogy az oroszok az Alföldön jöttek volna"

- A hatalmas probléma az, hogy ilyen elmebajjal akarod az igét hirdetni fölényeskedő hangnemben. Úgy írsz, mintha ez gondolati felvetés lenne, pedig a gyakorlatban megtörtént. A szovjetek az Árpád-vonalon próbáltak áttörni. Hosszú támadóhadműveletek, és több százezernyi emberveszteségek után is csupán néhol sikerül egy-néhány kilométernyi, kis jelentőségű beékelődést elérniük.

Miért? Mert ahhoz, hogy az Alföldre betörjenek, először az ezt TELJESEN KÖRBEÖLELŐ Kárpátokon kellett átjutniuk! Erre pedig harcban nem voltak képesek, csak akkor, amikor Románia átállt, és az ő kezükön lévő hágókon tehették azt meg, délen. De még akkor is közel egy hónapig feltartóztatta őket a sebtében odairányított, és a nagyobb és jobban felszerelt román haderőt szétverő 2. magyar hadsereg.

Tényleg ennyire nincsen még elemi ismereted sem, semmiről? Sem történelem, de még földrajzi ismeretek sem? Hány éves vagy egyáltalán? Már nekem megalázó ez az "eszmecsere".

"ráadásul a tordai csata is végetért addigra."

- Éppen akkor kezdődött, és éppen annak okán, hogy bekeríteni szándékozták a hadi körülmények között nem áttörhető Árpád-vonalat.

"(Zárójel: a Tordai csatánál nem csak magyar csapatok harcoltak.)"

- Láthatóan ismét problémát jelent néhány sornál hosszabb szöveg kielemzése. Ugyanis leírtam, hogy Tordánál a német jelenlét időszakosan megnyilvánuló, és akkor is csekély mértékű volt.

És hogy még egyszer leírjam (talán így megmarad), senki _nem állította itt egy szóban sem_, hogy Horthy "terve" az volt, hogy a magyarok _egyedül védik_ az országot _a németek nélkül_. Ilyet te hol látsz...?

A történelem és a földrajz mellé még a nyelvtan is hozzá sorolandó.

Érj még egy pár évet. Szerezd meg az alapvető ismereteket. Legyél felnőtt. Azután gyere vissza. Addig pedig ne akarj úgy tenni, mintha már az lennél. Látod, milyen önmagadra nézve megszégyenítő helyzetekbe kerülsz. Életkori sajátosság...

2015. jan. 24. 13:31
 120/162 anonim ***** válasza:
51%

"- Éppen akkor kezdődött, és éppen annak okán, hogy bekeríteni szándékozták a hadi körülmények között nem áttörhető Árpád-vonalat. "

- A tordai csata 1944. szeptember 15. és október 7. között tartott.

- A kiugrási kísérlet 15-én kezdődött.

Na akkor most sokadszorra is ess már le a magas lóról, aztán hozakodj elő egy tényleges tévhittel és fejezd be a sértegetésemet, mert igazán jól szórakozom rajta, de fene tudja hány oldalnyit offoltál már.

2015. jan. 24. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!