Miért vesznek az emberek a parjukkal lakást?
Rengetegszer olvasom itt is hogy mindenkinek az a nagy célja, hogy egyszer albérletből saját lakásba költözzön. ( Nekem is hasonló a cél)
Kérdezem én, ha a saját lakás mindenkinek ekkora célja, miért olyan hülye mégis valaki hogy talál egy part magának és azzal vesz lakást? Minek? A nagyon nem lesz a sajatod, de a teljes pénzt se tudod kivenni belőle..
Tudnak esetleg olyanok írni akik másik emberrel vettek lakást? Proballak megérteni titeket.
22/L
Többnyire azért, mert külön külön nem tudnának. Manapság az tud önállóan ingatlant venni/építeni saját erőből esetleg némi szülői támogatással aki 5-600000 nettó körül keres. Vagyis ez volt kb idén tavaszig, most már az év eleji 100-140000es hiteltörlesztők a 20-25 milliós kategóriában több mint a duplájára növekedtek, ha most veszi fel az ember. -->több pénzt kell keresni vagy össze kell húzni a nadrágszíjon!
Azért, ha nem a KSH adataiból indulok ki, hanem az ismerőseim átlagkereseteiből akkor átlagos betanított munkás 180-250000 nettó, szakmunkás/irodai munkás 260-320000 nettó körül keres alkalmazottként (kivéve a közalkalmazottak). Így egy átlagos családnak 5-600000-es nettó a bevétele. Ebből könnyedén ki tudták fizetni még év elején a 25 milliós 25 éves 4,5% THM-es hitel (2022.03 végéig, aztán elszálltak a kamatok) 138000-es havi részletét. Most 13,1% THM-nél 283000 ft/hó.
Vagyis jelenleg az átlagos munkás osztály nem tud ingatlant venni, vagy vesz és 250-300000 ftból élnek ketten + 1-3 gyerekkel. Azért ez így elég kellemetlen már. 5 főnél lazán elmegy 200000 havonta kajára...
Szóval nézz körbe az ismeretségi körödben és számold meg hányan keresenk egyedül annyit, mint egy átlag család össz bevétele. És ez a maroknyi ember képes lenne önállóan ingatlant venni, de a nagy részük életszínvonala nem engedi meg ezt a beruházást, mert csak minimális tartalékokkal rendelkeznek.
Egy építkezéshez 35-40% önerő alatt neki sem érdemes állni! A megnem nevezett apróságok még milliókat vesznek ki az ember zsebéből mire kész lesz.
Tehát rendelkezel 22 évesen 20-30 millió megtakarítással. Ami a jelenleg két féle képen lehetséges:
1: örököltél vagy szülői támogatás
2: középiskola után külföldön dolgoztál mostanáig
20 milliót összeszedni 600000-es nettóval ,úgy hogy a fizetésed felét félre teszed kb 5-6 év! Korábban mindenki kevesebbet keresett, később többet fog így csak átlaggal számoltam.
Gyárban sori munkás ennyit általában nem keres, így vegyük csak az értelmes diplomával rendelkezőket. 22-23 évesen végeznek van 1 BSc diplomájuk. Azért az első 1-2 évben mindenki megveszi magának azokat a dolgokat amire vágyik: autó, motor, telo stb. Tehát kb 25 évesen kezd el gyűjteni saját ingatanra, ez tolódik ha diákhitel problémával küld azt előbb vég törleszteni kell! A szakmunkás vállalkozok szintén nagyon sokat tudnak keresni, de náluk pedig a tapasztalat megszerzéséhez kell idő mire önállósodhat, és persze "sok" pénz az induláshoz. Így ők sem nagyon tudnak 24-26 év előtt házra gyűjteni.
Így 28-32 éves kora között lesz annyi pénze hogy önállóan vegyen valamit, ha az egészet saját erőből éri el. Aztán ez igény függően tolódhat.
10+36 voltam.
35F nekem kb 50 milliót ér a házam jelenleg. Ez manapság már nem sok de egyedül hoztam össze :)
Ja, és az átlagember félrerak szerinted 500 ezer forintot havonta albérletben élve, magát eltarthat, miközben a mediánbér 250 ezer?
Mondom én, hogy trollkodsz.
4: Nekem is ezek a kérdéseim, de ezt pontosítanám:
"de az miért vonzza magával hogy legyen közös tulajdon a lakás?"
Miért vonzza magával, hogy legyen közös tulajdon az EGYETLEN lakás?
Én sem érezném biztonságban magam.
38: Hát nagyon nem csak ebben az árfekvésben létezik lakás!!
"Tehát rendelkezel 22 évesen 20-30 millió megtakarítással."
20 M alatt is van budapesti belvárosi lakás!
Oké, hogy 15 vagy 28 nm, de akkor is SAJÁT!!! Nem közös.
És még hány, annál olcsóbb helyre lehet menni, ha az a szempont, hogy önállóan állj a lábadon és ne valaki mással közösen!
Én a Jászságban nézegetek kizárólag 10 M alatt ÖNÁLLÓ CSALÁDI HÁZAKAT!
Azért álljon már meg a menet! Nem kicsit vagy elrugaszkodva a valóságtól a fantázialakásaiddal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!