Ti értitek a szentháromságot?
Nem értem a szentháromságot.
Hogyan lehet Istennek fia?
Aztán ha Mária az anyja, akkor vagy felerészben az ő génjeivel rendelkezik Jézus, vagyis maximum félisten, ám ha olyasféle módon nemzette Isten, mint a modern klónozás, akkor Mária nem az anyja,
csak egy un. béranya akiben kifejlődött, vagyis az ő jelentősége redukálódik totálisan a lombik szerepére.
A kapcsolat Isten és Jézus között megint csak érdekes, mert ha mondjuk egy embert leklónozunk, akkor sem egyek, hiszen a klón születése után más dolgok történnek velük, két különböző lény fejlődik a különböző hatásokra.
Ha mondjuk Isten benne is van valamilyen módon Jézusban, Jézus nincs benne Istenben, hiszen ő a fiú, de ha mégis benne lenne, akkor az egész értelmetlen, akkor mondhatnánk azt is, hogy Isten megduplázta önmagát és nincs szükség sem Máriára, sem az atya - fiú bonyolításra.
Isten mégsem nemzhette saját magát és a szentlélek szerepe is furcsa, érthetetlen, mi szükség van rá.(?)
Azt vajon hogyan és miért teremtette Isten? Talán azért, hogy amikor a szentlélek megszáll valakit, akkor ne Isten legyen a befolyásoló, hiszen akkor sérülne a szabad akarat, de így Istennek csak közvetve van hozzá köze, bár ugye egylényegű vele, vagy mi a szösz.
A szentlélek ha akarom maga Isten, ha akarom nem és egy kissé ilyen Jézus is.
Úgy sejtem, az okozta a problémát, hogy a kereszténység a zsidók között alakult ki és a zsidó hitből fejlődött fokozatosan.
Egy idő múlva már szerettek volna tőle megszabadulni, de sajnos előzmény gyanánt az Ószövetség nem vehető ki a Bibliából, ezer szállal kapcsolódik hozzá, pedig a megbocsátó Jézus már nem a bosszúálló Jehova, vagy JHVH.
Az ariánusok ki is vették volna az Ószövetséget a Bibliából, de akkor sok minden nem lenne érthető, például a bűnbeesés és a többi is, így csak elterelik a figyelmet a teremtő Istenről Jézussal, aki csupán a kereszténység Istene, a zsidóké már nem.
Sokkal érthetőbb lenne a szerepe, ha csupán próféta maradt volna, mint Mohamed, de akkor a már meglévő zsidók által kreált és Jézus korára már elavult tanokat kellene tovább hinni, mert maga az Isten mégsem változhat csak úgy meg ripsz, ropsz.
Azt tudom, hogy nem minden felekezet hisz a szentháromságban, csak akkor meg miképpen beszélhetnek egyistenhitről, hiszen a fiú és az atya megnevezés kizárja azt, hogy ne több Istenről legyen szó.
Egyáltalán nem kekeckedésből írom ezt, kíváncsi lennék a magyarázataitokra, mert talán éppen ezért nem hiszek Istenben, mert akárhogyan is próbáltam ezt megemészteni, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ókori szakállas rabbik kitalációja ez az egész és lényegében semmi értelme nincs.
Vagy huszadjára is úgy teszel mintha nem szögeztük volna le mindahányszor, hogy egyetlen Isten van, és ez az Isten három formában/alakban/személyként jelent meg a Bibliában.
Képes vagy sokadjára felhánytorgatni, hogy Jézus emberi formájában megkülönböztette magát Istentől. Mintha ez cáfolat lenne az Isteni formája ellen. EMBERI formájában. Ne mondd hogy ehhez is szótár kell...
Istennel kapcsolatban már megint kitalálsz dolgokat, amiket semmilyen Bibliai ige nem támaszt alá.
Képes vagy Istvánnak eljátszani hogy képtelen vagy felfogni az Isten gyermekei és az Isten ELSŐSZÜLÖTTJE, EGYSZÜLÖTT FIA kifejezések különbségét.
Soroljam még?
Annyi buktavan a szövegeidben, tényleg észre sem veszed? Amint szóba kerül a Biblia mintha elöntené a fanatikus vörös köd az agyad, és kiveszne minden értelem és logika a gondolataidból...
Talán tényleg akkor volt igazunk amikor valami anti-keresztény trollnak gondoltunk. Hát én nem "etetlek" tovább :/
Így van, én elismertem, hogy hülye vagyok az iszlámhoz, sőt, elnézést is kértem. Te nem vagy erre képes, hanem csak fújod a magadét, mint egy gép. Komolyan, nem azt kérjük, hogy legyél keresztény, hanem csak ismerd el, hogy egy kókler vagy ebben a témában. Nyugi, látja ezt már mindenki rajtad, de így legalább megmutathatnád, hogy maradt benned egy kicsike korrektség.
Még most is arról írsz, hogy a kereszténység három Istent vall, holott világosan leírtuk már vagy egy tucatszor, hogy monoteista vallás. Istent nem a személyek száma teszi eggyé, hanem a lényegük. Nincs több Isten, hanem csak több isteni személy, akik a Szentlélekben teljesen egyek.
"Az ateista barátod meg egy vicc. Egy ateista aki szerint a keresztény
vallás logikus. Na persze
Szerintem inkább az a vicc, hogy még mindig nem néztél utána a logika definíciójának sem, és még mindig ugyanazokkal az értetlenkedéseiddel égeted magadat. Elmondtuk már, hogy a Gyűrűk Ura is lehet logikus, meg a Piroska és a Farkas meséje is. A te írásod viszont egyáltalán nem logikus, az tömény marhaság, gőgös aroganciával megfűszerezve.
"Olvasd el a megelőző verseket. Itt Isten üzenetéről van szó. Enyémből merít azt jelenti hogy ugyanazt mondja az embereknek, ugyanazt az üzenetet továbbítja akit itt az igazság lelkének fordítottak, de ahogy mondtam Mohamed prófétáról van szó valójában."
,,Én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz.” (János 14,16-17)
,,Elmondom ezeket nektek, amíg veletek vagyok. A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” (János 14,25-26)
Itt azt mondja Jézus, hogy az igazság Lelke a Szentlélek. Ő lesz az, akit elküld. Egy szó nincs írva Mohamedről.
De elsiklasz a lényeg felett. Jézus mondja: "Mindaz, ami az Atyáé, az enyém" - tehát Isten.
""Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön" (Máté 28,18)
Pont hogy nem adatott meg."
Ja, akkor most meghazudtolod? Csináljad, csak akkor ne mondogasd, hogy nem mondta magáról, hogy Ő Isten. Azt ugyanis, hogy az enyém minden hatalom mennyen és földön, csak az mondhatja el magáról, aki Isten és mindenható.
"Jézus megszületik Istenként, de nincs hatalma, Isten ad neki."
Jézus Istenként született meg, nem később kapta a hatalmát. Ezt nem értem, honnan szedted...
"Aztán megszületik emberként, megint nincs hatalma. Meghal és újra lesz hatalma. Egy Isten akinek egyszer van hatalma egyszer nincs. Persze, hihető"
Így van, hihető. A világon a legtöbb követővel a keresztény vallás rendelkezik, több milliárd ember elhitte ezt, tehát hihető.
"Megbeszéltük hogy az Isten fia nem szó szerint értendő."
Dehogy beszéltük meg, legfeljebb bemesélted magadnak. Jézus Fiúnak van nevezve sok helyen, pont azért, mert olyan értelemben senki más nem lehet az Isten fia, mint Ő. Rajta kívül minedki más csak analóg értelemben az. Ha szetinted ez csak képletes, akkor magyarázd meg, hogy miért csak Őt hívják "Fiú"-nak? Ennyi erővel bármelyik apostolt vagy bármelyik prófétát is nevezhetnének annak, a Bibliában mégis csak Jézust nevezik így.
"Itt megint Emberfiának nevezi a Biblia pedig az ítélet napján Jézus már visszakapja Istenségét, legalább is ezt mondtátok. Itt mégsincs szó arról hogy Isten lenne."
Az Emberfia egy név, akár csak a Fiú, a Messiás, a Megváltó. Ezek mind Jézus nevei. Már hogyne lenne szó arról, hogy Isten. Ő a főbíró a végítélet napján, az pedig csak Isten lehet.
"Isten mint Atya szintén nem szó szerint értendő mert Isten mindenki Attya is."
Képletesen igen, de Jézus azzal, hogy többször is "az én Atyám"-at mondott, pont azt mutatja, hogy nem képletesen értette, hanem szószerint.
"Isten más prófétákkal is beszélt és nekik is mutatott dolgokat. Hol szerepel itt hogy ettől Jézus isten lenne?"
Ott, hogy "a Fiú"-nak van nevezve. Isten fia pedig csak Isten lehet.
"Ez az a János aki leborult egy angyal előtt és istenként imádni kezdte. Enyhén hajlamos a túlzásokra, nem csoda hogy bálványimádás lett a vége."
Többször leírtam már, hogy mi nem hisszük, hogy János ténylegesen a mai értelemben kezdte volna imádni az angyalt, ennyire tudatlan tényleg nem lehetett. Ekkora hülyeséget valószínűleg nem csinálhatott egy apostol, aki nem mellesleg evangéliumíró is volt egyben. Ahogy nyilván Kornéliusz is tudta, hogy nem Pétert kell imádni, hanem egyedül az Istent:
"Amikor Péter megérkezett, Kornéliusz eléje sietett és a lábához borult, hogy hódoljon neki. De Péter fölemelte. Állj fel – mondta –, hisz én is csak ember vagyok." (ApCsel 10,25-26)
Egyszerűen csak arról van szó, hogy János és Kornéliusz annyira meg volt illetődve, hogy ki akarta fejezni mélységes hódolatát. Az angyalt illetve Pétert azonban zavarja ez a mély alázat, amely túlságosan is hasonló az Istennek járó imádathoz, ezért tiltakoznak a magatartásuk ellen.
"Ez a vers pont azt bizonyítja hogy Jézus nem Isten. Két okból is. Egyrészt nem azt teszi amit akar, hanem amit Isten mondott neki."
A Fiú szereti és tiszteli az Atyát, ezért azt teszi, amit mondd neki, mert a kedvében szeretne járni. Így műküdik egy normális apa-fiú kapcsolat itt a Földön is. Mégis hol cáfolja ez Jézus Istenségét?
"Aztán ott van hogy küldték, és megbeszéltük hogy Istent nem lehet küldeni csak embert."
Én itt sem emlékszem, hogy konszenzusra jutottunk volna. A te istenképedbe nem fér bele, hogy Istennek Fia legyen, akit elküldhet, de ez éngem abszolút hidegen hagy.
"Ha szolgálja Istenek akkor nem egyenrangúak, hanem alá fölé rendeltség van köztük mint a pogány vallások isteneinél. Ha Isten szolgája akkor az több mint engedelmesség. A jó gyerekek is engedelmeskednek szüleiknek, mégsem szolgái a szüleiknek."
Jobban átgondolva ebben igazad van. Viszont ezt az ember Jézusnak mondta, aki "szolgai formát vett fel" és "emberekhez hasonlóvá lett", ahogy a Filippi 2,7 mondja.
"Amit pedig írtál nem magyarázza a kiválasztás szót. Kiválasztani több közül lehet. Ha Jézus Isten kik közül lett kiválasztva?"
Emberként lett kiválasztva, az emberek közül.
"Isten mindig is rendelkezett mindazzal ami Istenné teszi."
Így van, Jézus pedig az idő megteremtése előtt születtett, tehát nem volt olyan idő, amikor Jézus ne létezett volna.
"Ez kizárja hogy Isten legyen mert Istennek nincs szüksége szülőre."
Ez csak nálatok zárja ki, nálunk nem.
"Ez a Jézus istenként születése pedig amugy is ellentétes az alábbi verssel."
Dehogy is. Itt a Szentháromság egy Istenről van szó. Jézus nem egy másik Isten, hanem lényegében ugyanaz, mint az Atya.
"Annyit kérdeztem tőled Jézus esetében hogyan értelmezed a kiválasztás szót. Válasz nincs, de megint ott tartunk hogy én vagyok buta, fanatikus, keresztényellenes, troll stb stb."
Jött rá válasz, csak te szándékosan csinálod ezt az értetlenkedést.
,,Szeretted az igazságot, és gyűlölted a gonoszságot: ezért kent fel téged az Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé.” (Zsid 1,9)
Itt az embertársairól van szó. Közülük lett felkenve, vagyis kiválasztva, ez a "messiás" szó jelentése is.
Istvan35
"Így van, én elismertem, hogy hülye vagyok az iszlámhoz, sőt, elnézést is kértem. Te nem vagy erre képes, hanem csak fújod a magadét, mint egy gép. Komolyan, nem azt kérjük, hogy legyél keresztény, hanem csak ismerd el, hogy egy kókler vagy ebben a témában. Nyugi, látja ezt már mindenki rajtad, de így legalább megmutathatnád, hogy maradt benned egy kicsike korrektség."
Hiába a színészkedés, és az átlátszó szöveg. Amúgy már kértem hogy hanyagold. Nem mondtam hülye vagy, hanem azt hogy valótlan dolgokat állítottál az iszlámról mert nem ismered. Én viszont részletesen kifejtettem minden állításomat és többtucat bibliai verset ami bizonyítja hogy tévedsz. Töled viszont eddig csak egy logikus érvet haltam, a többi mind bukta vagy mellébeszélés. Ha logikus magyarázatot hallok majd akkor elismerem hogy tévedtem.
"Szerintem inkább az a vicc, hogy még mindig nem néztél utána a logika definíciójának sem, és még mindig ugyanazokkal az értetlenkedéseiddel égeted magadat.Elmondtuk már, hogy a Gyűrűk Ura is lehet logikus, meg a Piroska és a Farkas meséje is."
Nem tudom olvastad-e Gabriel hozzászólásait. Azt írta ő nem az eszére hallgatott mikor keresztény lett. Szerinte aki egy vallás esetében az eszét használja az számító. Valamiféle belső érzés alapján döntött. Ezzel egyetértesz? Mert ez megmagyarázná hogy miért vagy immunis az észérvekre.
"Itt azt mondja Jézus, hogy az igazság Lelke a Szentlélek. Ő lesz az, akit elküld. Egy szó nincs írva Mohamedről. "
Kifejtettem korábban hogy miért nem lehet itt szó a szentlélekről és hogy miért igaz Mohamed prófétára. Egyébként hol van most ez a szentlélek? Kérdeztem Gabrielt hogy őt megszállta-e, de nem válaszolt. Téged megszállt? Az van a versben hogy majd elmondja az igazságot és megtanít mindent. Kinek mondta el és mit tanított? Látta valaki?
Rákerestem és az első videó amit kidobott ez volt:
https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc
Hit gyülekezete keresztény irányzat. Ilyen ha a szentlélek megszáll?
"De elsiklasz a lényeg felett. Jézus mondja: "Mindaz, ami az Atyáé, az enyém" - tehát Isten"
Kértem hogy olvasd el a megelőző verseket. Kiragadsz egy kis részt, hogy így igazold magad. Isten üzenetéről van szó. Enyémből merít azt jelenti hogy ugyanazt mondja az embereknek, ugyanazt az üzenetet továbbítja akit itt az igazság lelkének fordítottak.
"Ja, akkor most meghazudtolod? Csináljad, csak akkor ne mondogasd, hogy nem mondta magáról, hogy Ő Isten. Azt ugyanis, hogy az enyém minden hatalom mennyen és földön, csak az mondhatja el magáról, aki Isten és mindenható."
Az a gond ezzel hogy nem igaz mert te magad is mondtad hogy mikor megszületett és mikor a földön volt, nem volt hatalma, és továbbra sem hoztál olyan verset amiben Jézus maga jelenti ki hogy ő Isten.
"Jézus Istenként született meg, nem később kapta a hatalmát. Ezt nem értem, honnan szedted..."
Onnan szedtem hogy ti mondtátok.
"Így van, hihető. A világon a legtöbb követővel a keresztény vallás rendelkezik, több milliárd ember elhitte ezt, tehát hihető."
És ebből szerinted hány ember olvasta a Bibliát? Hány ember van tisztában azzal amiről mi itt beszélünk? Hát nagyon kevesen. A legtöbben beleszülettek, nem is gondolják át, életükben egyszer kétszer elmennek a templomba meg ugye a karácsony milyen jó mert a kis Jézus elhozza az ajándékot.
"Dehogy beszéltük meg, legfeljebb bemesélted magadnak. Jézus Fiúnak van nevezve sok helyen, pont azért, mert olyan értelemben senki más nem lehet az Isten fia, mint Ő. Rajta kívül minedki más csak analóg értelemben az. Ha szetinted ez csak képletes, akkor magyarázd meg, hogy miért csak Őt hívják "Fiú"-nak?"
Pont ez mondom hogy nemcsak Jézust hívják így a Bibliában. Más prófétákat is, sőt a zsidót népet is. Teljesen egyértelmű hogy nem szó szerint kell érteni.
"Az Emberfia egy név, akár csak a Fiú, a Messiás, a Megváltó"
Ha valaki ember fia akkor ez azt jelenti hogy ember :) Nem Isten.
"Képletesen igen, de Jézus azzal, hogy többször is "az én Atyám"-at mondott, pont azt mutatja, hogy nem képletesen értette, hanem szószerint."
És ha más ember mondja hogy "az én Atyám" akkor ő is Isten lesz? Hozzál még légyszives ilyen érveket....
"Amikor Péter megérkezett, Kornéliusz eléje sietett és a lábához borult, hogy hódoljon neki. De Péter fölemelte. Állj fel – mondta –, hisz én is csak ember vagyok." (ApCsel 10,25-26) "
Ez is azt bizonyítja hogy az akkori emberek hajlamosak voltak a bálványimádásra. Az uralkodók többezer évig elvárták hogy istenként tiszteljék őket mint például az egyiptomi fáraók vagy a római császárok. Ez benne maradt az emberekben is. Így lassan a próféta Jézusból istent csináltak. Én továbbra is kizártnak tartom hogy János egy angyal előtt leborult volna. Jézus legközelebbi követője ilyet nem tesz. Ez egy későbbi hamisítás, és aki ezt írta az nem apostol volt.
"A Fiú szereti és tiszteli az Atyát, ezért azt teszi, amit mondd neki, mert a kedvében szeretne járni. Így műküdik egy normális apa-fiú kapcsolat itt a Földön is. Mégis hol cáfolja ez Jézus Istenségét?"
Egyértelműen cáfolja Jézus istenségét. Azt mondjátok egy Isten van, vagyis Jézusnak, ha egyek, annélkül is tudnia kell mindent hogy Isten mondaná neki. Oly
* Olyan nincs hogy Istennek megmondják mit csináljon.
"A te istenképedbe nem fér bele, hogy Istennek Fia legyen, akit elküldhet, de ez éngem abszolút hidegen hagy."
Az a gond hogy a te istenképed mégcsak nem is a Biblián alapul. Ha te egy olyan istenben hiszel akit ide-oda küldözgetnek, egyszer van ereje egyszer nincs, aztán nem emlékszik dolgokra és még azt sem tudja hogy az előtte léfő fán van-e gyümölcs vagy nincs, akkor erre nem tudok mit mondani. Ja és mindezt miért? Hogy megváltsa a büneinket? Közel 50 oldal alatt sem tudtátok elmagyarázni milyen bűnöket váltott meg.
"Jobban átgondolva ebben igazad van. Viszont ezt az ember Jézusnak mondta, aki "szolgai formát vett fel" és "emberekhez hasonlóvá lett"
Előbb még azt mondtad a fiú isten szolgája az Atya Istennek. Ráadásul mégha ember is ez azt jelentené önmaga szolgája mert ugye egyek. Egy Istenből szolga lesz? Kizárt. Remélem tisztában vagy azzal hogy folyamatosan Istent sérted meg.
"Emberként lett kiválasztva, az emberek közül."
Akkor ez azt jelenti hogy lett volna más alternatíva? Más ember is be tudta volna tölteni Jézus földi szerepét? Egyébként nem így van. Már Istenként kellet hogy kiválassza már emberi megszületése előtt mert hát nyilván azért küldte le az emberekhez.
"Így van, Jézus pedig az idő megteremtése előtt születtett, tehát nem volt olyan idő, amikor Jézus ne létezett volna."
Nem így van. Ésaiás próféta könyve 43:10 Előttem nem lett isten, és utánam sem lesz.
Vagyis nincs semmilyen születés. Egy Isten van, Jézus nem lehet Isten.
"Dehogy is. Itt a Szentháromság egy Istenről van szó. Jézus nem egy másik Isten, hanem lényegében ugyanaz, mint az Atya."
Persze, kivéve mikor nem mert az érdeked úgy kívánja :) Ha igy jön ki jól akkor egyek, máskor meg három isten. Lehet váltogatni.
Messzeségek halk barátja, érzed? -
lélegzetedre tágul a Tér.
Haranglábak homályán az ércet:
kongasd magad. Mind erőre kél,
ami emészt, ha te vagy az étek.
Változz azzá, mit a lét akar.
Mit számít a legfőbb szenvedésed?
Légy borrá, ha italod fanyar.
Légy varázs, e bőség éjjelét
hasd ma át, s mi kúsza, testet ölthet,
egymásra lel s értelme ragyog.
S ha elfeled majd e földi lét,
"Eliramlok" - mond a néma földnek.
S szólj a fürge vízhez így: "Vagyok."
(Rilke, Szonettek Orpheuszhoz, II. 29. / ford.:Szabó Ede)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!