Ket dolog ami Szentharomsagot megsemmisiti. Ezt hogyan tudnatok megvalaszolni? tobbi lent
"Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért mondasz engem jónak? - kérdezte Jézus. - Senki sem jó, csak egy, az Isten."
Mark 10, 17-18
"Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya."
Mark 13, 32
Az Atya egy a Fiuval tehat csak egy Isten letezik.
Szia!
A "szentháromság" nem bibliai fogalom, így azt felesleges bizonygatni. A nagyobb kérdés sokkal inkább az: Jézus Krisztus valóságos Isten volt-e, ill. a Szentlélek személy-e.
Az első igét úgy tűnik alaposan félreérted. Jézus Krisztus éppen hogy azt erősítette meg, hogy ha valaki Őt jónak mondja, azzal elismeri azt, hogy Ő Isten. Egyetlen utalás sincsen ebben az igében ennek az ellenkezőjére.
A másik ige pedig azért érdekes, mert tudjuk, hogy Jézus Krisztus letette az isteni hatalmát, és úgy járt itt a Földön. A földi léte alatt pedig természetes dolog, hogy csak emberi tulajdonságokkal rendelkezett minden téren. Így válhatott a Megváltóvá.
Én úgy gondolom érdemes még tisztázni, hogy Istent mi teszi Istenné. Én úgy gondolom, hogy alapvetően 2 dolog: örökkévalóság és mindenhatóság. Jézus mindkét kritériumnak megfelel.
Üdv. Péter
Isten egy, Aki az emberi értelmet és befogadóképességet túlhaladja, de természetes és kegyelmi kinyilatkoztatásán keresztül megismerhető. Három személyben jelentette ki magát: ő az Atya, a Fiú és a Szent Szellem.
Az Atya
Az Atya tökéletes és jó Isten, aki minden létező gondviselője. A Fiún keresztül ismerhető meg: ő nyilatkoztatta ki az Atya természetének lényegét, a szeretetet. Az Atyától származik a Fiú és a Szent Szellem, Akik Vele egylényegûek, úgy, hogy az Atya elsőbbséggel bír közöttük.
A Fiú
A láthatatlan Isten képmása és egyszülött Fia, örökkévaló Isten, egy az Atyával. Minden teremtmény előtt született, a földi, mennyei dolgok és létezők őbenne, Általa és Érte állnak fenn. A Mindenható akaratának engedelmeskedve megüresítette magát, emberi természetet vett fel. A Szent Szellem által fogantatott, a szûz Máriától megszületett és itt élt a földön. Mindenben hasonlóvá lett az emberhez, kivéve a bűnt.
A Szent Szellem
A Szent Szellem valóságos személy, Aki az Atyától és a Fiútól származik. Azért jött, hogy az Egyházban Jézus Krisztus személyét fölmagasztalja, és minden hívőt elvezessen a Fiúval való személyes közösségre, valóságos Isten ismeretre és imádatra. A Szent Szellem Úr és Isten. Az ellene elkövetett bűnökre nincs bűnbocsánat. Ő kente fel a názáreti Jézust, hogy betegeket gyógyítson, démonokat űzzön, halottakat támasszon és hirdesse Isten országát. ő munkálja ki az emberekben - az Igével egységben - a megtérést, újjászületést, és teszi valóságossá a hívőkben a megváltás ajándékait. Legfontosabb tevékenységei: vezet, tanít, vígasztal és bizonyságot tesz Jézus Krisztusról.
A gazdag férfiú esete pedig nem tudom hogyan, vagy miben cáfolná a Szentháromságot?
Egy másik újfordításban így olvashatsz róla. Teljes történet:
"17Már éppen indulni készült, amikor egy férfi sietett hozzá. Leborult előtte,
és megkérdezte őt: „Jó tanító! Mit kell tennem ahhoz, hogy megkapjam az
örök életet?”
18Jézus így válaszolt: „Miért mondasz engem jónak? Senki más nem jó,
csak Isten." 19Ismered a parancsolatokat: Ne ölj! Ne kövess el házasságtörést!
Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!”*
20A férfi erre így válaszolt: „Tanító, én mindezt megtartottam fiatal koromtól.”
21Jézus rátekintett. Szeretetet érzett iránta, és így szólt hozzá: „Még egy
dolog hiányzik belőled: Menj, add el mindenedet, oszd szét a szegények
között, és kincsed lesz a mennyben. Azután gyere, és kövess engem!”
22A férfi, amikor ezt meghallotta, arca megnyúlt, és szomorúan elment,
mert nagyon gazdag volt.
23Jézus körülnézett, és így szólt a tanítványaihoz: „Milyen nehéz bemenni
Isten királyságába azoknak, akiknek sok pénzük van!”
A történet szerint egy érdekes szójáték zajlott le. Tipikus zsidó párbeszéd, a kérdésre kérdéssel felelnek. A gazdag ember nagyon is tudta hogy kicsoda valójában Jézus, a megszólításból, az hogy leborult előtte, az hogy ismeri az írásokat és meg is tartja őket, és az hogy a választ elfogadta és elszomorodott. Jézus pedig pont arra utal, hogy senki sem jó csak Isten, és ha te engem jónak mondasz akkor valóban tudod hogy Isten áll előtted.
Sziasztok!
Tudtommal a bibliában sehol nem található ez a szó, hogy szentháromság, de ha tévedek biztosan valaki ide írja a pontos helyét és meg fogom keresni én is!
Addig is elég nehéz lenne értelmezni a következő verseket a háromság fényében.
Cselekedetek 7:55
Kolosszé 1:15
Inkább értelmezném ezeket a János 14:20 fényében.
"A lóhere levele is hármas tagolódású, mégis egy levél."
Mint ahogyan nekem is négy végtagom van, de mégsem érzem úgy hogy én valójában A végtag lennék.
"A válasz írója 60%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 17:4"
Kedves válaszoló ugye most ezt nem gondoltad komolyan? :)
A kezed hozzád tartozik ,és azzal vagy egy test ,nem csak a törzsed a tested : )
Az első kérdésed és az utolsó mondatod egy kicsit bonyolult dolgot vet fel: ha Isten leszületett Jézusban és emberi alakot vett fel, akkor addig nem volt Isten. Jézus mindig azt mondta, hogy ő csak a fiú! Mivel Isten mindenható, nem kellett neki Jézusban leszületni, hiszen mindent tud, érzékel és lát. Ha nem így van akkor ellentmondásos az Újtestamentumi rész.
(Csak zárójelben kérdezem eric_one, hogy ha azt írtad:
A Fiú ... A Szent Szellem által fogantatott, a szûz Máriától megszületett és itt élt a földön. Mindenben hasonlóvá lett az emberhez, kivéve a bűnt. - Akkor már Mária sem volt bűnös? Ez hogy lehet, hiszen bűnös anyától, csak bűnös gyermek születhet?)
A második kérdésedre én találtam egy igehelyet, olvasd el Malakiás könyvét és megkapod a választ. Már közel 2000 éve várunk rá és sehol semmi. Szerintem még nagyon sokáig nem fog eljönni.
"Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért mondasz engem jónak? - kérdezte Jézus. - Senki sem jó, csak egy, az Isten."
Mark 10, 17-18 "
Jézus nem magasztalta fel magát ,és innen látszott az Ő igazsága.Nem neveztetett senki jónak ,mert "Aki magát felmagasztalja az megaláztatik és aki megalázza magát felmagasztaltatik" .Ezért mindig Isten nevében beszélt.
"Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya."
Mark 13, 32 "
Mert ismerte az emberek gondolatait és nem akarta tudtára adni nekik mikor fog mindez megtörténni.Ezért mondta nekik:"Ha tudná a ház ura mikor jön el a tolvaj ,nem hagyná hogy betörjön a házába".Jézus az ember fia volt akkor ,(de Isten Őbenne),nem hazudhatott.
Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén õket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében.
Márk. 16,15.,.
Ezt az Isten fia dolgot én így tudnám megfogalmazni:
Mint a születendő gyermek édesanyja testében növekedik egy vérből származnak ,amely a köldökzsinór összeköti őket egymáshoz.Amikor pedig megszületik ugyanaz a vér csorgadozik benne amelyet édesanyjától kapott.
Ez egy megközelítésként próbáltam megfogalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!