Ti értitek a szentháromságot?
Nem értem a szentháromságot.
Hogyan lehet Istennek fia?
Aztán ha Mária az anyja, akkor vagy felerészben az ő génjeivel rendelkezik Jézus, vagyis maximum félisten, ám ha olyasféle módon nemzette Isten, mint a modern klónozás, akkor Mária nem az anyja,
csak egy un. béranya akiben kifejlődött, vagyis az ő jelentősége redukálódik totálisan a lombik szerepére.
A kapcsolat Isten és Jézus között megint csak érdekes, mert ha mondjuk egy embert leklónozunk, akkor sem egyek, hiszen a klón születése után más dolgok történnek velük, két különböző lény fejlődik a különböző hatásokra.
Ha mondjuk Isten benne is van valamilyen módon Jézusban, Jézus nincs benne Istenben, hiszen ő a fiú, de ha mégis benne lenne, akkor az egész értelmetlen, akkor mondhatnánk azt is, hogy Isten megduplázta önmagát és nincs szükség sem Máriára, sem az atya - fiú bonyolításra.
Isten mégsem nemzhette saját magát és a szentlélek szerepe is furcsa, érthetetlen, mi szükség van rá.(?)
Azt vajon hogyan és miért teremtette Isten? Talán azért, hogy amikor a szentlélek megszáll valakit, akkor ne Isten legyen a befolyásoló, hiszen akkor sérülne a szabad akarat, de így Istennek csak közvetve van hozzá köze, bár ugye egylényegű vele, vagy mi a szösz.
A szentlélek ha akarom maga Isten, ha akarom nem és egy kissé ilyen Jézus is.
Úgy sejtem, az okozta a problémát, hogy a kereszténység a zsidók között alakult ki és a zsidó hitből fejlődött fokozatosan.
Egy idő múlva már szerettek volna tőle megszabadulni, de sajnos előzmény gyanánt az Ószövetség nem vehető ki a Bibliából, ezer szállal kapcsolódik hozzá, pedig a megbocsátó Jézus már nem a bosszúálló Jehova, vagy JHVH.
Az ariánusok ki is vették volna az Ószövetséget a Bibliából, de akkor sok minden nem lenne érthető, például a bűnbeesés és a többi is, így csak elterelik a figyelmet a teremtő Istenről Jézussal, aki csupán a kereszténység Istene, a zsidóké már nem.
Sokkal érthetőbb lenne a szerepe, ha csupán próféta maradt volna, mint Mohamed, de akkor a már meglévő zsidók által kreált és Jézus korára már elavult tanokat kellene tovább hinni, mert maga az Isten mégsem változhat csak úgy meg ripsz, ropsz.
Azt tudom, hogy nem minden felekezet hisz a szentháromságban, csak akkor meg miképpen beszélhetnek egyistenhitről, hiszen a fiú és az atya megnevezés kizárja azt, hogy ne több Istenről legyen szó.
Egyáltalán nem kekeckedésből írom ezt, kíváncsi lennék a magyarázataitokra, mert talán éppen ezért nem hiszek Istenben, mert akárhogyan is próbáltam ezt megemészteni, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ókori szakállas rabbik kitalációja ez az egész és lényegében semmi értelme nincs.
Jézus Istenségének bizonyításához itt van pár vers, amiket kigyűjtöttem Jézustól. Így tehát most nem hihatkozhatsz arra sem, hogy ezeket más mondja Jézusról, mert ezeket Jézus mondja magáról:
Máté 18,20
,,Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”
Erre csak akkor képes, ha Isten. És itt is:
Máté 28,20
,,és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”
Máté 11,27
Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja.
János 14,7-9
Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek, de mostantól fogva ismeritek és látjátok.” Erre Fülöp kérte: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk.” „Már oly régóta veletek vagyok - felelte Jézus -, és nem ismersz, Fülöp? Aki engem látott, az Atyát is látta. Hogy mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát?
Nincs olyan ember, akiről azt lehetne mondani, hogy aki őt látta, az Atyát látta. Jézusra csak azért lehet ezt mondani, mert Ő nem csak ember, hanem Isten is. Ő az Atya tökéletes Fia, örököse, képmasa és visszatükröződése. S mielőtt eljött közénk, az Atyánál volt, ezért tehát bensőséges kapcsolatban van vele, tehát jobban ismeri akármelyik földi prófétánál:
János 8,23
De ő megmagyarázta nekik: „Ti innen alulról valók vagytok, én meg felülről való vagyok, ti e világból vagytok, én nem e világból vagyok.
János 16,28
"Eljöttem az Atyától, a világba jöttem, de most itthagyom a világot, és visszatérek az Atyához."
Itt is arról beszél, hogy mielőtt ember volt, Istenként létezett. De legalábbis sima ember semmiképp nem lehet ez alapján, minimum a legnagyobb angyal kell legyen ehhez, ezt még a Jehova tanúi is felismerték.
És ezek alapján jól mondta János apostol:
János 1,18
"Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Isten, aki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt."
János 8,58
Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.”
János 17,5
"Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben részem volt nálad, mielőtt a világ lett."
Vagyis Jézus már a világ megteremtése előtt ott volt Isten mellett, dicsőségben.
János 17,24
"Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol vagyok, s lássák dicsőségemet, amelyben részesítettél, mivel már a világ teremtése előtt szerettél."
Itt is.
János 17,10
"mert a tieid - hiszen ami az enyém, az a tied, s ami a tied, az az enyém -, és én megdicsőültem bennük."
Mindaz, ami az Atyáé, az Övé, mert Ő és az Atya egyek, ezt Jézus többször elmondta.
Még ezekből sem világos neked, hogy Jézus Isten? Szerinted ezek egy sima emberi prófétáról szólnak? Akkor Mózes vagy Ézsaiás miért nem mondott ilyeneket magáról? Szerintem ideje lenne mar végre elismerned, hogy csúfosan felsültél ezen a vitaszálon, és hogy nem értesz te semmit a kereszténységhez. Maradj meg a Koránnál, neked az való, de ne gyere ide olyanban okoskodni, amiben kókler vagy!
A többire majd lehet később még reagálok, de most megint elvetted a kedvem a fanatizmusoddal. Szinte ugyanazokkal az érvelési hibáikkal jöttél elő megint.
István, nem unod még? Ugyanazokat a verseket ismételgeted. Egyik sem bizonyitja Jézus istenségét. Persze az én kérdéseimet kerüld, azokra nincs válasz. Maradok is Koránnál mert abban nincs ellentmondás, neked viszont azt javaslom hogy ha nem tudsz válaszolni akkor nem is írj.
Gabriel
Kiírtam a kérdést. Ebből mi derült ki számodra? Nagyjából ti hárman irogattok, amiből világosan látszik mennyire vagytok fanatikusok. Volt aki privátban küldte a választ, valószínű azért mert már volt dolga veletek :)
Persze a sértegetés elmaradthatattlan részetekről, anélkül nem megy igaz?
"Kiírtam a kérdést. Ebből mi derült ki számodra?"
Hogy egyértelműen te vagy itt a legnagyobb fanatikus. Nem igazán találtak a válaszolók értelmet abban ahogy megpróbálod lekicsinyleni Jézus Fiúságát. Még a privátban kapott válaszod is arra mutat rá, hogy Jézus bizony mindenki mással ellentétben szó szerint és egyedül Isten Fia. De eszedbe nem jut ám azt elismerni hogy tévedtél, hogy te buktál bele az "érvedbe" miközben minket fanatikusoztál mert azt bizonygattuk hogy Dávid vagy bármelyik ember fiúsága teljesen más mint hogy Jézus Isten Fia.
Nem, továbbra is csak kötözködsz ugyanazzal a fanatikus arroganciáddal, mintha nem is pont látvànyosan buktál volna bele egy vita elég lényeges kérdèsébe...
Szóval akár csak tetteted magad és trollkodsz, akár tényleg képtelen vagy egyáltalán felfogni, hogy mennyire értelmetlen volt a felvetésed, egyértelműen messze lekörözöl itt mindenkit fanatizmus terén. Ez derült ki, és nem hinném hogy csak számomra.
Egy jó ideje már itt is, és a kiírt kérdésedben is az volt a lényegi kérdés, hogy Jézus esetében szimbolikus-e a kifejezés, hogy Isten Fia.
Több választ is kaptál, nem csak tőlünk, amelyek egyértelműen rámutattak, hogy nem szimbolikus, szó szerint az.
És újra és újra úgy teszel mintha meg sem hallanád vagy fel sem fognád hogy mennyire nincs igazad, végső esetben is maximum gyorsan eltereled a témát nehogymàr be kelljen ismerned hogy teljesen belebuktál a "Jézus is csak ember" hipotézisedbe.
Na ez a fanatizmus...
Ebben a kérdésben nem csak erről van szó hanem sokminderől, de ti ezekre kerülitek a válaszadást. A másik kérdésnél pedig egy valaki volt aki nektek ad igazat, valószínű keresztény. Ha te többet látsz akkor lehet a számolással vannak gondjaid, ami megmagyarázná miért hiszed hogy három egyenlő egyel. Nekem nem szokásom ilyen vitákba belemenni, de azt hiszem titeket már jol ismernek az oldalon és kerülnek, ezért is küldhették privátban a választ nekem. Biztosan számítottak volna valami sértő megjegyzésre tőletek.
Amugy ennek nincs értelme. Nem vagyok kiváncsi a sértegetéseitekre. Amennyiben értelmes választ tudtok adni irjátok, ha nem akkor itt fejezzük be.
Hm, micsoda véletlen, épp az imént említettem hogy inkább kerülöd a válaszadást és tereled a témát minthogy elismernéd hogy felsültél, erre válaszképp fejezzük is be...
Már nem azért, de lehetne ennél nyilvánvalóbb ez az egész? :D
"István, nem unod még? Ugyanazokat a verseket ismételgeted. Egyik sem bizonyitja Jézus istenségét."
Oké, vajon mi bizonyítaná jobban szerinted Jézus Istenségét, mint hogy kijelenti, hogy mindaz, ami az Atyáé, az az Övé, vagy hogy Övé minden hatalom mennyen és földön. Ezzel nem kevesebbet állít, minthogy mindenható Isten. Az is többször benne van a Bibliában, hogy az apostolok leborulva imádják és hogy Istennek nevezik, Ő mégsem tiltakozott ellene.
Mondok egy példát: Ha mondjuk többször benne lenne a Bibliában, ahogy Jézus tetőkön dolgozik, az is többször benne lenne, hogy ácsnak nevezik. Ő magát ugyan nem mondja ácsnak, viszont egyszer sem tiltakozik az Őt ácsnak nevezőknek mondjuk azzal, hogy ne mondják ácsnak, mert Ő csak egy segédmunkás. Vitanád-e, hogy Jézus ács?
Nos a valós Bibliában nincs ennyire kifejezetten benne, hogy Jézus ács, csupán egyszer említik annak, illetve annyit tudunk még, hogy ácsnak a fia volt, szóval ezt csak a Példa kedvéért írtam.
"Ebben a kérdésben nem csak erről van szó hanem sokminderől, de ti ezekre kerülitek a válaszadást.
Tudom, hogy másról is volt szó. Már el is kezdtem írni a "muszlim vagy kersztény Jézus az igazi" vitaszálon írt legutóbbi kommentedre a választ, de megálltam. Mert látván a fanatizmusodat, hogy még egy ilyen egyértelmű kérdésben sem vagy képes elismerni, hogy tévedsz, akkor mi értelme van más témában választ írni neked? Hiszen ebben végülis nem sokat vesztenél, mert nem sok köze van a vallásodhoz, hogy a Bibliában mi van. Neked a Korán a fontos. Sőt, inkább nyernél vele, mert így csak a fanatizmusodat bizonyítod újra és újra. Ha viszont beismernéd, hogy tévedsz, azzal bizonyítanád, hogy maradt még benned egy kis alázat és objektivitás. Rajta, nem olyan nehéz ez. :) Én is megtettem már itt is, és más kérdéseknél is. Nem szégyen tévedni, emberek vagyunk! Tévedni emberi dolog.
István,
"Hiszen ebben végülis nem sokat vesztenél, mert nem sok köze van a vallásodhoz, hogy a Bibliában mi van"
Megintcsak hatalmasat tévedsz. A Biblia az iszlám szerint Isteni kinyilatkoztatás így nagyon is sok köze van. Persze nem a mai Biblia mert ez emberek által megváltoztatott könyv.
"Ha viszont beismernéd, hogy tévedsz, azzal bizonyítanád, hogy maradt még benned egy kis alázat és objektivitás. Rajta, nem olyan nehéz ez. :) Én is megtettem már itt is, és más kérdéseknél is. Nem szégyen tévedni, emberek vagyunk! Tévedni emberi dolog."
Én elismerem ha tévedek, de ehhez az kel hogy elfogadható válaszokat hozzál. Ez nem történt meg. Még arra sem tudsz válaszolni hogy egyáltalán miért jött el Jézus istenként. Az nekem kevés hogy azért hogy megváltsa az emberek bűnét. Feltettem több kérdést ezzel kapcsolatban de semmi válasz, meg még egy rakás kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!