A barátom jehova tanúja. Mit tegyek?
Miről beszélsz!? Senki nem védi a tanúkat!
Tanú létemre küldtem gyehennára ezt az érzéketlen állatot, aki e mögé a vallás mögé bújik, inkább a szülei révén, mint saját ismeret alapján. Sztem.
Ritka az olyan, hogy bárminemű gyalázkodás nélkül, csak a kérdezőnek való segítségnyújtás vezérelje a hozzászólókat, felekezeti hovatartozás nélkül, és szerinted erre az a jó válasz, hogy a Biblia ostobaságára hivatkozol!?
Ez nem bántás, csak próbállak megérteni!
A lánynak továbbra is azt üzenem, hogy 100-ból 99 azt mondják hagyd el, és én nem vitatkoznék velük.
"Mi mint felvilágosult emberek tudjuk, hogy a logika, az ész érv megtéveszthet minket... lehet az érzéseink is, de az érzéseink mindvégig hűségesek hozzánk... Te is érzésből hiszed, amit hiszel, és én is... Akkor hol itt a logika, hol az ésszerűség... Aki elvből, érzésből nem akar keresztény lenni, azt ész érvekkel sem tudod
meggyőzni, hogy az legyen... Ennyi..."
Kedves kérdező! Bocsi, de az egyik válaszolón keresztül akarok most "üzenni" neked, mert így szerintem jobban megérted te is. (Tudod, mint a szólás szerint: "olvass be a fiának, hogy az anyós is értsen belőle")
A Biblia leírása a valódi szeretetről ez: „A szeretet hosszú-tűrő és kedves. A szeretet nem irigy, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem viselkedik illetlenül, nem keresi a saját érdekeit, nem válik ingerültté. Nem tartja számon a sérelmet” (1Korinthus 13:4, 5).
Mivel „nem keresi a saját érdekeit”, a Biblián alapuló szeretet sem nem énközpontú, sem nem önző. Igaz, egy pár talán erős romantikus érzéseket táplál egymás iránt, és a külső vonzerőt is kölcsönösen erősnek érezheti, mindazonáltal ezeket az érzéseket egyensúlyban tartja az értelem és a másik személy iránti mély tisztelet. Amikor valóban szerelmes vagy, a másik személy jóléte és boldogsága ugyanolyan fontos számodra, mint a sajátod. Ilyen esetben az egyén nem engedi, hogy a lehengerlő érzelem elpusztítsa a jó ítélőképességét.
Tehát mit szűrsz le ebből? Talán azt, hogy csak az értelemre, vagy a racionalitásra van szükség?
Esetleg azt, hogy csak az erős és a józan ítélőképességet is negatívan befolyásoló érzelmekre van szükség, ha szerelmes vagy?
Vagy tán kétségbe vonod, hogy a ma oly divatos "hallgass a szívedre" "jó tanács" miatt nagyon sokan szinte vakon rohannak bele elhamarkodottan és éretlenül, FELKÉSZÜLETLENÜL a kapcsolatokba, vagy a házasságba?
Nem, valójában a Biblia nagyon is pártolja és helyesli a tiszta és megalapozott szerelmet, de arra is figyelmeztet, hogy az erős érzelmek mellett, sohasem bölcs és kívánatos az értelmet nagyon elnyomni, mert AZ VAKKÁ TESZ!
De erről szól sok komoly világi szakember is a témában.
A kiegyensúlyozottság a lényeg.
Persze e szerint élni és így udvarolni, nem is olyan egyszerű, mint leírni!
De mindenesetre azok boldog példája, akik mégis igyekeztek a Biblia szellemében élni, udvarolni és házasodni, sokakat győzött már meg.
"... amikor azok vezették a világot akik akarattal fogták be a szemüket és a fülüket az igazsággal szemben..."
Nos, ezzel szemben a valóság:
udvarolj csak úgy, ahogy a világban ez annyira elterjedt, hunyd csak be a szemed a rózsaszín felhőben és ne is akard észrevenni a már sokszor az elején is jelentkező hibákat, árulkodó jeleket, keservesen fogsz csalódni később!!!
Kedves kérdező lány, az általad bemutatott hapsi, egy demagóg és képmutató alak, aki megtagadta az állítólagos hitét is, amire álszent módon mégis hivatkozik neked, és ezzel vitákat gerjeszt!
Élettársi kapcsolatban élsz vele, ezért (is) ő NEM lehet Jehova Tanúja!
Az csak hab a tortán, hogy már egyszer(?) meg is csalt!
Ha még nincs kiközösítve, akkor ki lesz, amennyiben továbbra is ezen az úton jár.
(Tehát semmilyen valóságalapja a meséjének, hogy ő Tanú feleséget és gyerekeket akar)
Az anyját és a Tanúkat ebbe nem kéne belekeverni, mert ugyanis a kettőtök között lévő kapcsolat felett ti ketten vagytok felelősek dönteni, csak rátok tartozik.
"Nem az volt a kérdés, hogy milyenek a tanúk, hanem ahhoz kért a kérdező lány/nő segítséget/támogatást hogy mit tegyen... Én a továbbiakban is azt mondom hogy hagyja el, mert jobb lesz neki egy olyan emberrel aki nem akarja érzelmileg zsarolni és kihasználni..."
Ebben teljesen egyetértünk a válaszolóval, már ami a második mondatot illeti! Egyetértek, de én nem mondhatom ki helyette.
Az elsővel csak az a bajom, hogy mi nem mondhatjuk meg senkinek, mit tegyen, vagy mit ne tegyen!
Ilyen mélyen egyszerűen nem avatkozhatunk bele a magánügyeikbe. Mi alapelvekre és más külső tényezőkre felhívhatjuk a figyelmét, de NEKI KELL FELISMERNIE, hogy valójában mi lenne a helyes!
Amíg viszont ilyen mély érzelmek irányítják inkább, mint a kiegyensúlyozottság, addig sok esélyünk nincs ez irányú törekvéseinkben.
Kedves kérdező!
Én még egyszer ajánlom, hogy szerezz be a barátodtól egy Fiatalok kérdései - Gyakorlatias válaszok című könyvet.
Nem utasíthatja vissza, ha mégis, akkor nagy baj van. Nem férne össze össze a veled kapcsolatos állítólagos elvárásaival.
Neked viszont jó indikátor lenne mellette, vagy ellene. Attól függően, hogy a benne írtak őt erősítik, vagy éppen cáfolják!
Az előzőekben többször idéztem belőle, de legyen zárszónak egy kis táblázat:
1. Önzetlen törődés mások érdekeivel.
1. Önző, korlátozó. Valaki úgy gondolja: ’Mit kapok én ebből?’
2. A kapcsolat gyakran lassan bontakozik ki, talán hónapok, vagy évek alatt.
2. A kapcsolat gyorsan alakul ki, talán órák, vagy napok alatt.
3. A másik személy teljes személyisége és szellemi tulajdonságai alapján vonzódsz hozzá.
3. Mély benyomást gyakorol rád, vagy erőteljesen felkelti az érdeklődésedet a másik külső megjelenése (’Álomszép szeme van.’ ’Nagyon csinos.’)
4. Jobb személlyé válsz hatására. FONTOS!
4. Pusztító, felőrlő hatása van.
5. A valóságnak megfelelően nézed a másik személyt, látod a hibáit, de annak ellenére szereted őt.
5. A valóságtól elrugaszkodott. A másik személy tökéletesnek látszik. Figyelmen kívül hagysz bármilyen felmerülő kétséget a másik egyén személyiségbeli hiányosságait illetően.
"Majd én megváltoztatom őt" illúziója! Mert abba vagy szerelmes, amilyen most, vagy abba, akivé változtatnád?
6. Vannak nézeteltéréseitek, de meg tudjátok beszélni és oldani azokat.
6. A nézeteltérések gyakoriak, és ezeket igazából sohasem tisztázzák. Sok dolgot „lerendeznek” egy csókkal.
7. Szeretnél adni a másik személynek és megosztani vele dolgokat.
7. A hangsúly azon van, hogy kapni lehessen, különösen a nemi vágyak kielégítése terén.
ma 00:14!
Kiemeltél a válaszomból egy részt, amire gyakorlatilag nem válaszoltál... Vagyis jöttél a bibliai idézeteddel, amiből arra tudok következtetni, hogy nincs önálló véleményed... ha lenne akkor azt írtad volna le, és nem a bibliából idéztél volna... Én a saját véleményemet fogalmaztam meg, holott idézhettem volna ide a legnagyobb filozófusok, pszichológusok gondolatait... semmi baj nem lett volna vele, én mégis a saját véleményemet írtam le... Akkor most ki is tartja csukva a szemét???
Másodjára: Mert pont a lényegre nem reagáltál, gondolom azért, mert egyetértesz velem abban, hogy Te is meggyőzödésből/érzésből hiszel abban, amiben hiszel, és nem ész érvek alapján...
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Sok jó és hasznos dolgot olvastam belőlük!
Hát igen...ez sajnos álszentségre utal.Már nekem is kezd világos lenni,hogy a vallás mögé akar bújni.Sokszor beszél velem csúnyán,pedig én nem beszélek vele úgy. Szerintetek meg fog változni idővel???
"gondolom azért, mert egyetértesz velem abban, hogy Te is meggyőzödésből/érzésből hiszel abban, amiben hiszel, és nem ész érvek alapján..."
Abszolút a saját véleményemet írtam le, kiegészítve helyenként Bibliai idézetekkel. Ezt azért tettem, mert meggyőződésem, hogy a Biblia Isten Szava, ami az emberek folyton változó véleményével ellentétben megbízható, és ezt honnan tudom? Vajon csak elfogult, érzelgős véleményem alapján?
Nem! A gyakorlat ezt bizonyítja. Mindenki jól jár, aki az abban lévő alapelveket betartva, kiegyensúlyozottan kezeli az udvarlás kérdését is.
Pont a "mit szűrsz le ebből" után válaszoltam a témára. És ha végig olvasod ez előtte lévő részt és az utána következőket is, akkor világossá válna, hogy miről van szó. Csupáncsak arról, hogy ne menjünk el addig, hogy a józan eszünket is elveszítsük, és ha kell, ne tudjunk bölcs döntéseket hozni!!!
Tudom, a lányok inkább hajlamosak erre, mert nem vagyunk egyformák, de ez a veszélyes, hiszen az ember nem ösztönlény.
Az érzéseink, a szívünk önmagában nagyon megbízhatatlan.
Akkor válik megbízhatóbbá, ha a Biblia alapján kiiskolázott lelkiismeret is vezeti. De ez sajnos kevesek sajátja. Viszont ekkor már nem csak a józan gondolkozást elnyomó érzelmek irányítanak egy embert, hanem kiegyensúlyozottá válik.
De most őszintén, min vitatkozunk? Nem erről szól gyakran a tapasztalat?
"Hát igen...ez sajnos álszentségre utal.Már nekem is kezd világos lenni,hogy a vallás mögé akar bújni.Sokszor beszél velem csúnyán,pedig én nem beszélek vele úgy. Szerintetek meg fog változni idővel???"
Erre ne számíts.
Vagyis ne legyél szenvedő alanya ennek az esetlegességnek!
Amit szerintem bölcsen tehetsz az az (és ez megint a saját véleményem), hogy leülsz vele őszintén, de NAGYON ŐSZINTÉN megbeszélni a problémás dolgokat! A korrektség és mindaz, ami eddig köztetek volt, ezt kívánja.
Használd légy szíves az értelmed! Légy a lehetőségekhez képest józan (nem az italra gondolok), és ésszerű.
Ki kell egy ilyen beszélgetéssel, hogy derüljön, vajon mit akar. Beismeri-e, vagy mentegeti magát?! Esetleg el akarja intézni egy "csókkal". Különben sok rafinált manus használja ki a nők ezen sebezhetőbb beállítottságát!
Teszteld a barátot, mert sok későbbi sérüléstől mentheted meg magad.
Kérlek, fogadd meg a fenti tanácsokat!!!!!!!
Ne hagyd, hogy az érzelmeid döntsenek helyetted!
Amit most így a legvégén írtál, még egyértelműbbé teszi a képet.
Tehát akkor mentegeti magát?
Téged vádol, csak hogy mentse magát?
Igen, a legtöbb vita pitiáner dolgok miatt alakul ki, még sok-sok válás is!
Gondolkozz!
Túl fiatal vagy még arra, hogy lekösd magad! Sok időd van még, ne érezd, hogy ha most kilépsz ebből a kapcsolatból, akkor elszalasztod Isten lábát, mert akkor nagyon félrevezeted magad.
Légy okos! Oké?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!