Az ateisták miért nézik le annyira a hívőket?
Kedves 80-as válaszoló!
Sok ateista teljesen meg van békélve a halál gondolatával. Sok pedig nem. Sokfélék vagyunk - vallásosak is, ateisták is. Sokféle gondolatvilág, sokféle temperamentum, sokféle szorongások, vagy éppen szorongások hiánya, megbékélés. Mindenki mástól, máshogy.
Egész bizonyosan vannak ateisták, akik valamilyen trauma hatására lettek azok, akik szoronganak folyamatosan, akik menekülnek a már elfogadott isten elől, pedig még bennük van, akik félnek attól, hogy mi vár így rájuk odaát. Van, akik egyáltalán nem fogadták el istent, semmilyen szinten, biztosak a nem létében, gondolatban és érzésekben is, így nem is menekülnek előle - nem létezőnek vett dolog elől ritkán menekül az ember -, de elborzasztja őket a halál gondolata és félnek tőle. Van, akik szintén nem létezőnek érzik és gondolják istent, és a halál sem riasztja őket, sőt, akár megnyugtató is lehet a gondolata.
Próbálj meg nem általánosítani, gondolatvilágokat, motivációkat, semmit. Az emberiség legfőbb közös tulajdonsága, hogy nagyon különbözőek vagyunk, így ezek az általánosítások eleve kudarcra vannak ítélve.
Statisztikám amúgy nincs, de meggyőződésem, hogy egy írtó szűk részére illik az ateistáknak a leírásod. Szintén meggyőződésem, hogy nem 0%-ra, tehát van, akire illik, de szűk rétegre. A leszólások elsődleges motivációja leginkább az szokott lenni, hogy az embereket zavarja a sajátjuktól eltérő világnézet. Ez esetben pl az, hogy valaki olyan dolgokban hisz, ami számukra úgy hülyeség, ahogy van. Ez némelyekből irritációt vált ki, és kijöhet rondán.
Kedves 80as!
Ne haragudj, de ateistaként cáfolnom kell téged.
Először is:
Írtad, hogy az ateisták félnek a haláltól. Nos, ki nem? Egy teljesen új, ismeretlen helyzet, ahonnan nincs visszaút. Én inkább tartok tőle. Viszont elfogadom a létét, elfogadom azt, hogy ahogy az életem anno elkezdődött, úgy véget is fog érni.
Az örök életet máshogy értelmezem. Ahogy a kinézetem hasonlít a dédimére, talán valamelyik utódom is hasonlít majd rám.
Ami pedig az agresszivitásról írtál.
Nos, pont távol áll tőlem. Csak úgy érzem, nem kell azért kedvesnek, szelídnek, támogatónak, segítőnek, mert egy több ezer éves könyv ezt mondja, hanem azért, mert ez akarok lenni. Ezt az üzenetet adom át a lányaimnak.
Ateista és humanista is vagyok.
Szerintem amúgy pont a vallás okozza a gyengeséget. Egy istenfélő embernek túl ijesztő az a gondolat, hogy talán egyedül van, talán nincs nagy terv, hogy történnek jó és rossz dolgok egyaránt különösebb ok nélkül, és, de nem utolsósorban a halál a végső elmúlás.
Szóval én valahol sajnálom a hívőket, hogy erre szükségük van, ahogy Ray sántát is sajnálok a botja miatt. De nem akarom elvenni ezt akarom lelki mankót, viszont kérlek, te se akard rám erőltetni.
Egy nő, aki leszedette magáról a keresztvizet is.
*Ray helyett a
Bocsánat, de az autokorrektem megbolondult!
80-as válaszoló!
Pár gondolat a kommentedhez.
1. Ez a menekülés inkább a vallásos emberekre jellemző, hiszen ők azok, akik nem tudják elfogadni a természeti törvényeket, és a vallások világába menekülnek, ahol hihetnek olyan dolgokba, ami számukra lelki erőt ad.
2. Rosszul értelmezed a halállal kapcsolatos témát. Ha elfogadjuk a Bibliát hitelesnek, akkor az Ősegyháznak is botránkozás lehetett a halál, hiszen - veled ellentétben - a Biblia "ellenségnek" nevezi. Úgy látszik, hogy te csatlakoztál azon vallásos emberekhez, akik a halált ellenségből barátnak tették meg. Roland De Pury írt erről, ahol azt fejtegette, hogy e szemlélet mögött pogány filozófia húzódik meg.
3. Túlságosan általánosítasz. Nem minden ateista nézi le a hívőket.
Én spec nem vagyok vallásos, de ateista sem, ezért valahol egy pártatlan középúton vagyok és onnan nézve mindkét szélsőséges szemlélettől elzárkózom. Mindenesetre saját tapasztalatom szerint sokkal, de sokkal többen próbálják vallásos alapon a tudományt támadni, mint ahányan tudományos alapon a vallást.
A vallás támadásnak érzi a tudomány eredményeit. A tudomány nem érzi támadásnak a vallás állításait, mert a tudomány számára a bizonyítatlan, megalapozatlan, ellenőrizhetetlen állítás csak a pletykával képvisel azonos értéket.
A természettudomány nem foglalkozik a vallással, mert semmi köze hozzá.
Ideje lenne, hogy a lángpallosos vallásfanatikusok megtanulják ugyanezt az ignoranciát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!