Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásos emberek miért...

A vallásos emberek miért nézik le a nem hívőket, még akkor is, ha a nem hívők elfogadják őket?

Figyelt kérdés

Az egyik ismerősöm (aki nagyon vallásos, hithű baptista) ezt írta ki a facebookra:

,, ,,A bölcs keresztény nem vesztegeti az időt arra, hogy Isten programját újjá nem született embernek próbálja megmagyarázni; az ilyen gyöngyöket vet a disznók elé. Ugyanígy megpróbálhatná leírni a naplementét egy vak embernek, vagy megtárgyalni a nukleáris fizikát a városi parkban álló szoborral. A természeti ember nem tudja azokat a dolgokat felfogni. Ahogyan nem lehet a napsugarakat horoggal felfogni, ugyanúgy nem lehet megragadni Isten kijelentését a Szent Szellem segítsége nélkül. Ha valaki nem született Szellemtől és nem tőle tanult, előtte mindez teljesen idegen lesz. Lehet a filozófia doktora, az sem segít, mert ezen a területen legfeljebb azt jelenti, hogy "elképesztően tehetségtelen".

/Vance Havner/"

Ez mi?! Mi elfogadjuk a hitüket, sokan még egyenesen meg is adják érte a tiszteletet, de akkor miért is kell minket lenézni? Elvégre pont ők azok, akik csak ,,meg vannak tűrve" durván fogalmazva, hiszen már rég nem lenne vallás, ha minden ateista lesz*rná a hívőket magasról. De nem így van, sokan nagyon is humánusok vagyunk és elfogadjuk őket, tiszteletben tartjuk. Akkor minek ez a ,,tudatlanok a nem hívők" maszlag? Tudják, érzik, hogy nem nekik van igazuk, de még mondani kell valamit, hogy náluk legyen az igazság? Ahh.

Amúgy nagyjából tudom, mire utalhat, hiszen én is vallásos neveltetést kaptam. Már úgymond újjá voltam születve, be akartak meríteni, de sok mindent átgondoltam és lemondtam róla. Tudom, hogy rengeteg dolog nem igaz, ettől függetlenül nem hülyézem le azt, aki elmondja a hitét. Ez a ,,vélemény" viszont egyenesen sértő. Miért kellett ezt, nem értem. :(

2015. aug. 23. 16:10
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
39%

Akkor az az ismerősöd nem érti a hit lényegét. Te is a baptistáknál akartál bemerítkezni? Nem tudom, mindenki úgy gondolkodik-e közülük, mint az ismerősöd.

Szerintem, amit ő írt, nagy butaság. Én hívő vagyok (római katolikus), meg vagyok keresztelve, voltam elsőáldozó és bérmálkozó, és próbálom jól megélni a hitemet - tehát lelki síkon (pl. ima, mise) és másokkal szemben (szeretet, elfogadás, segíteni másoknak) is.

Az apostolok is járták a világot, mindenhol hirdették Isten üzenetét, nem csak azoknak, akik megkeresztelkedtek/bemerítkeztek. Volt, aki meghallgatta őket és megtért, volt, akit nem érdekelt a kereszténység, sőt, olyan is, aki üldözte őket. (Például, Szent Pál maga is üldözte őket addig, amíg meg nem jelent neki Jézus.)

Én sosem néztem le a nem hívőket. Szerintem fontos, ha az ember megpróbál valakit rávezetni a hitre, de az már rossz, ha erőszakoskodik, vagy lenéz másokat.

Nem minden vallásos ember olyan, mint ahogy leírtad.

2015. aug. 23. 16:26
 2/29 A kérdező kommentje:

#1! Tudom, hogy nem mindenki ilyen. Én is római katolikus voltam, aztán (egyéni okok miatt) valahogy a baptistákat emberközelibbnek éreztem. Mégis sokan nagyon fanatikusok! Nemcsak a nem hívőket vagy más vallásúakat, de még keresztény felekezeteket is elítélnek (katolikusokat, reformátusokat), vagy még a gyülekezeten belüli passzívabb tagokat is, hiszen vannak akik ,,csak élvezik a közösség munkáját, nem vállalnak el semmit maguktól".

Ilyet akkor sem mondhat senki, hogy disznók vagyunk, élettelen szobrok vagy tudatlanok.

2015. aug. 23. 16:30
 3/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdezd meg Tőle, konkrétan kikre utal a kiírásával?

Mert ha nem mond konkrét nevet, akkor a levegőbe puffogtat, és kevélynek, önmagát felmagasztalónak látszik.

Ha pedig konkrét személynek szól, akkor azt írja meg annak személyes üzenetként.

Egyébként jellemző ez a felsőbbrendűségi érzés és annak "bölcs" idézeteken keresztüli kimutatása a kisegyházak tagjai körében.

Egy római katolikus

2015. aug. 23. 16:38
 4/29 A kérdező kommentje:
Ez a srác amúgy is fanatikusnak számít még a fanatikusok körében is. Nincs munkája, minden napja azzal telik el, hogy különböző, egyébként nagyon szigorú gyülekezetekhez jár el több órára imaórára. És minden nap kiír 3-4 vallásos cikket, képet, videót, amivel rávilágít a közeledő világvégére, és hogy mindenkinek meg kell térnie. Meg hogy aki megtért, az sem eléggé...Szóval mindenkire céloz magán kívül.
2015. aug. 23. 16:42
 5/29 anonim ***** válasza:
100%

Akkor egyszerű a megoldás:

Leiratkozol a "követéséről" Facebookon, így nem látod a frissítéseit még a hírfolyamodban sem. Ő pedig írkáljon magának és a tagoknak, ill. akik érdeklődnek.

Felesleges az ilyenre időt és energiát pazarolni.

Amíg nem történik olyan az életükben, ami visszarántja őket a talajra, addig kevélyek maradnak, kiváltságosnak érezve magukat.

Egy római katolikus

2015. aug. 23. 16:48
 6/29 A kérdező kommentje:
Köszi! Már kikövettem.
2015. aug. 23. 16:50
 7/29 anonim ***** válasza:
100%
Ez hülyeség, nem nézik le. Legfeljebb vannak elvakult bigottak, akik saját öntömjénezéssel próbálják a maguk fensőbbséges mivoltát kiemelni, mert másféle sikerélményhez nem jutnak.
2015. aug. 23. 17:30
 8/29 anonim ***** válasza:

Szerintem ezt vele dumáld meg személyesen a facebookon. :)

Nekem semmi bajom az ateistákkal általában, nem is szerencsés ennyire általánosítani.

Akkor kell néha a vérnyomás-gyógyszeremért nyúlnom, amikor néhány megrögzött ateista beletrollkodik a vallási kérdésekbe itt a gyakorin. Úgy, hogy még az alapfogalmakkal sincs tisztában.

Ekkor még jóindulattal és szép szóval elmagyarázza nekik az ember, de tök hiába, mert másnap már megint ugyanazokat az alapfogalmakat kell ismételten elmagyarázni. Na ekkor kell a gyóccer.

2015. aug. 23. 17:35
 9/29 ceri ***** válasza:

Ugyan, nem kell ebbe ilyen súlyos dolgokat belelátni. Sokszor vagyunk így az életben valamennyien, hogy ami nekünk egyértelmű, azt más meg még csak nem is kapiskálja. Ilyenkor mi is hasonlókat gondolunk a másikról. Ki nem volt még így az életben már jónéhányszor?

Ez a megnyilvánulás nem lenézés, hanem inkább értetlen sajnálkozás. Az ö szempontjából valóban tudatlanok vagyunk. A legtöbb valóban hívő nem tudja, hogy neked van igazad. Mint ahogy a materialista sem tudja, hogy a hívőnek van igaza. Le is tudatlanozza a hívő embert, mint ahogy a hívő is a hitetlent.

És tudatlanok is vagyunk abban ami a másik ember hitét, indíttatását, világnézetét illeti.

Ezek nyilván egy szkeptikus ember pillanatnyi lelkiállapotát tükröző gondolatok. És igaza is van abban, hogy ha valaki nem akar elfogadni semmit, annak az 1+1=2 is hazugság lesz.

Néha ilyenek vagyunk, néha pedig ezen egyesek kiakadnak és kifakadnak.

2015. aug. 23. 17:45
 10/29 anonim ***** válasza:
42%

Ne tévessz össze egy (AZAZ EGY DARAB) fanatikust emberek sok-sok milliójával, százmillióival. Talán hallottál olyat Ferenc Pápától , vagy megelőzően Benedek Pápától, netán II. János Páltól, pl. , hogy mindenki dögöljön meg, aki nem keresztény, és azok senkik? Egyébként Baptistáknál sem ez az alpálláspont.

A fiatalember értelmez egy bibliai kifejezést ("ne szórjátok gyöngyeiteket sertések elé") amely értelmezése plasztikusan az, hogy hülyékkel nem érdemes vitatkozni. Gondolom, ezt te sem gondolod másképpen.

Keresztényként sem szoktam egyes elmebeteg liberálisok kereszténygyűlölő, ordas retorikáját más emberekre, akár nem hívőkre ÁLTALÁBAN kivetíteni: hiba volna. Az ember szellemi szinvonala vagy mentális, etikai szintje nem világnézeti kérdés, még akkor sem, ha tudjuk , hogy a gyakorlati ateistáknak ez bizony , általában, nehezebb. De - nem lehetetlen.

Alapvető logikai szinten gondold végig, ha valamely világnézet alapvető irányelve az lenne, hogy az ezen világnézettel nem azonosulók senkifajzatok, sültbolondok, és nem érdemes velük szóba állni sem,...nos, akkor ez a világnézet hogy terjedt volna el? Szerinted?

2015. aug. 23. 17:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!