Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásos emberek miért...

A vallásos emberek miért nézik le a nem hívőket, még akkor is, ha a nem hívők elfogadják őket?

Figyelt kérdés

Az egyik ismerősöm (aki nagyon vallásos, hithű baptista) ezt írta ki a facebookra:

,, ,,A bölcs keresztény nem vesztegeti az időt arra, hogy Isten programját újjá nem született embernek próbálja megmagyarázni; az ilyen gyöngyöket vet a disznók elé. Ugyanígy megpróbálhatná leírni a naplementét egy vak embernek, vagy megtárgyalni a nukleáris fizikát a városi parkban álló szoborral. A természeti ember nem tudja azokat a dolgokat felfogni. Ahogyan nem lehet a napsugarakat horoggal felfogni, ugyanúgy nem lehet megragadni Isten kijelentését a Szent Szellem segítsége nélkül. Ha valaki nem született Szellemtől és nem tőle tanult, előtte mindez teljesen idegen lesz. Lehet a filozófia doktora, az sem segít, mert ezen a területen legfeljebb azt jelenti, hogy "elképesztően tehetségtelen".

/Vance Havner/"

Ez mi?! Mi elfogadjuk a hitüket, sokan még egyenesen meg is adják érte a tiszteletet, de akkor miért is kell minket lenézni? Elvégre pont ők azok, akik csak ,,meg vannak tűrve" durván fogalmazva, hiszen már rég nem lenne vallás, ha minden ateista lesz*rná a hívőket magasról. De nem így van, sokan nagyon is humánusok vagyunk és elfogadjuk őket, tiszteletben tartjuk. Akkor minek ez a ,,tudatlanok a nem hívők" maszlag? Tudják, érzik, hogy nem nekik van igazuk, de még mondani kell valamit, hogy náluk legyen az igazság? Ahh.

Amúgy nagyjából tudom, mire utalhat, hiszen én is vallásos neveltetést kaptam. Már úgymond újjá voltam születve, be akartak meríteni, de sok mindent átgondoltam és lemondtam róla. Tudom, hogy rengeteg dolog nem igaz, ettől függetlenül nem hülyézem le azt, aki elmondja a hitét. Ez a ,,vélemény" viszont egyenesen sértő. Miért kellett ezt, nem értem. :(

2015. aug. 23. 16:10
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

,,Ha én most elkezdeném leírni kérdező, hogy nincs olyan, hogy úgymond újjá születés, vagy nincs olyan, hogy valaki tényleg megismeri Jézust és mégis úgy dönt nem kér belőle"

Tipikus érvelés :D Csak sajnos nem állja meg a helyét. Igen, nagyon nagyon szépet ígérnek az embereknek, ami már gyöngyöknek, drágaköveknek tűnnek. De ez nem több csupán, mint kívülről nyalogatni a mézes üveget. Sosem érheted el, mindig csak az az ígéret, hogy ,,majd a halál után". És hol a biztosíték? Én meg egész életemben egy hazugságban éltem. Ki kéne nyitni a szemeteket.

2015. aug. 24. 08:37
 22/29 anonim ***** válasza:
0%

Tudod, nem egy földi gyülekezetben kell bízni, az azért van, hogy te megéld a közösségedet, amire Isten hívott el.

Röhöghetsz felőlem, de aki ténylegesen megismerte Jézust, az a világ minden kincséért sem hagyná el. NEM a földi gyülekezetet, hanem Jézust. De ha csak azért jártál, mert gazdagságot reméltél, egészséget, földi boldogságot, akkor egyáltalán se megtérve nem voltál, se az újjászületés közelében.

2015. aug. 24. 08:52
 23/29 A kérdező kommentje:

Azt hiszed, hogy látsz, ezért vak vagy. Észre nem veszed a valóságot. Azt hiszed, minden csak fekete-fehér, és hogy élesen elkülönül a jó a rossztól. Szerinted, aki újjászületett, nem hagyhatja ott. Pedig igazán sok példa van erre, nem véletlenül. De ezeket Te nem veszed észre, mert nem akarod észrevenni, vagy kimagyarázod.

Persze, megvan a jogod a véleményedhez. Csak az a baj, amikor normális emberekre fogod rá, hogy nem ismerik az ,,igazságot". Inkább magadba kellene nézned.

2015. aug. 24. 09:12
 24/29 anonim ***** válasza:
57%

Kedves kérdező, kérlek, ne ócsárold azokat, akik hisznek. A kérdésedben ez áll: "A vallásos emberek miért nézik le a nem hívőket, még akkor is, ha a nem hívők elfogadják őket?" Nálad az elfogadás ezt jelenti? Én eddig azt hittem, valami mást.

Egyébként meg, lehet, hogy tényleg hazugság, amit a kereszténység hirdet, megvan rá az esély, mert szilárd biztosíték nincs (De igen, Jézus feltámadása, ami 2000 éve még biztos dolognak számított!). Tehát, simán lehetne, hogy minden hazugság. Én viszont úgy vagyok vele, hogy inkább éljem le az életemet a jóra törekedve (ez nem azt jelenti, hogy szentnek érezném magam. Nem azt mondtam, jó vagyok, csak azt, hogy a jóra törekszem) és Istenben, Jézusban meg a megváltásban való hitben, mint gonoszként, gyilkosként, aki semmilyen vallást nem követ, és nem fél semmilyen ítélettől. Mert, ha igaz a keresztény tanítás, akkor jóra törekedve még van esélyem eljutni az üdvösségre, rossz emberként viszont nincs. Ha kiderül halálom után, hogy nem igaz semmi ebből, akkor meg, hát így jártam! De, ha gyilkosként a pokolra jutnék, akkor ott már hiába panaszkodnék.

Ezzel nem azt állítom, hogy te a pokolra jutsz, mert, ha jó ember vagy, úgysem fogsz a kárhozatra jutni, mert Isten szeret Téged is. Nem az a baj, hogy nem hiszel, hanem, hogy utálod a hívőket. Kérlek, ha azt mondod, "elfogadsz" minket, akkor tegyél is úgy!

2015. aug. 24. 09:38
 25/29 A kérdező kommentje:
24! Nagyrészt egyetértek. Viszont akkor is lehet valaki jó ember, ha nem követ vallást. Einstein mondta, hogy nagy bajban van a világ, ha csak azért tesszük a jót, mert jutalmat várunk, és csak azért nem tesszük a rosszat, mert félünk a büntetéstől. Nem szeretem, amikor bárki azt hiszi, hogy egy nem hívő valószínűleg rossz ember, mert ,,nem korlátozza semmi." Ezt érezni lehet, kell, hogy nem bántok másokat, sőt még azt sem viselem el, hogy szenvedjen, ha tehetek ellene valamit. Ez belülről jön.
2015. aug. 24. 13:40
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon erdekes, hogy mennyi mindent ki lehet olvasni egy egyszeru idezetbol. Te kerdezo valamiert (talan rossz tapasztaltok miatt), a vilagnezeted elleni tamadasnak vetted a leirtakat. En pont az ellenkezojet olvasom ki belole, szerintem az idezet lenyege annyi, hogy nem kell senkit teriteni, mert ugy sem lehet megvaltoztatni senkinek sem a vilagnezetet. Ez szerintem nemhogy nem lenezes, hanem egy kifejezetten liberalis gondolat, barcsak tobb hivo es nem-hivo gondolkodna hasonloan.

Amugy meg ha visszaolvasod a sajat hozzaszolasaidat, te is biztos eszreveszed, hogy messze nem vagy te sem annyira elfogado, a masik hitenek a tiszteletbentartasarol mar nem is beszelve...

2015. aug. 24. 18:44
 27/29 anonim ***** válasza:
Az utolso hozzaszolasoddal viszont maradektalanul egyetertek.
2015. aug. 24. 18:46
 28/29 anonim ***** válasza:

én soha nem nézek le senkit mert ő nem vallásos ember,én pl pont a fordítottját érzékelem.

ha valaki ateista az még nem jelenti azt hogy rossz ember.

ők is cselekednek jó dolgokat másokkal és nekik is ugyan úgy vannak érzéseik.

és hogy mi nyissunk ki a szemünket?

erre csak annyit hogy a mienk már nyitva van,hisz mi látunk.

2015. aug. 24. 19:30
 29/29 anonim ***** válasza:

Valószínűleg azért érzed ezt az idézetet sértőnek, mert nem érted a disznós részt.

Hadd segítsek. Jézus mondja a hegyi beszédben:

"Ne adjátok azt, a mi szent, az ebeknek, se gyöngyeiteket ne hányjátok a disznók elé, hogy meg ne tapossák azokat lábaikkal, és néktek fordulván, meg ne szaggassanak titeket." (Máté 7:6)

Magyarul a szerző nem "ledisznózott" téged meg a többi nem hívő embert, hanem evokálta Jézus egyik legfontosabb beszédét, amit az Evangéliumok feljegyeztek. Hasonlót jelent Havner gondolata, mint amire Jézus utalt az általam idézett részben: ahogyan nincs értelme a gyöngyöket a disznók elé vetni, ugyanúgy nincs értelme, sőt önmagára veszélyt hozhat az ember azzal, ha mindenáron meg akarja értetni a hitetlenekkel Isten dolgait. Tehát azt tanácsolja, hogy ne erőlködjünk, mert mindez az ő számukra felfoghatatlan.

Azt nem teljesen értem, miért gondolod, hogy ez rád nézve sértő. Ha nem lenne felfoghatatlan a számodra, akkor hívő lennél te is. Legalábbis, gondolom, ha valaki számodra felfogható módon elmagyarázná, mit kell tenned, hogy örökké élj, azt mondanád, hogy oké, megcsinálom. :) Az igazán sértő rád nézve az lenne, ha azt mondanánk, hogy fel tudtad fogni, miről mondasz le, és mégis lemondtál róla.

---

Na és akkor csak zárójelesen jegyzem meg, hogy az meg már más kérdés, hogy minek tesz ki valaki a facebook oldalára ilyen idézetet. Olyan, mintha szándékos provokáció lenne, és ilyen szándékból nem szép dolog kiírni.

2015. aug. 31. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!