Szerintetek a keresztet fel lehetne venni az önkényuralmi jelképek közé?
@140: azt ugye tudod,hogy amiket leírsz,annak semmi köze a kereszténységhez? Ha a képmutató álkeresztényeket veszed mintának, akkor gondolom semmi problémád nincs azzal,ha én pedig a többieket Hitlerrel, Sztálinnal vagy éppen Berijával veszem egy kalap alá és rájuk hivatkozva követelem a betiltását mindennek, ami nem keresztény...
Mondjuk keresztényként ilyesmi soha nem jutna eszembe, csak a példa kedvéért.
Alex Fly:
Láttam több válaszodat az oldalon (más kérdéseknél is), és számomra hasznosnak tűntek, mert empatikusak és progresszívek voltak. Ha a keresztények nagy része úgy gondolkodna mint Te, akkor ilyen kérdések mint ez fel sem merültek volna bennem bő 9 évvel ezelőtt sem (igen, én voltam itt a kérdező).
A kereszténységet természetesen nem tiltanám be, helyette a szélsőjobbos horogkeresztények ámokfutását allítanám meg, pl putyinét, trump-ét, a lengyel PiS-ét (ok, most épp nincsenek hatalmon, de ők tiltották be az abortuszt, ami máig érvényben van), orbánét stb.
Kb 2016-tól már Jézus, mint történelmi személy és tanító létezését sem vonom kétségbe :D
Azt nem tudom, hogy progresszívebb keresztényeknek van-e igaza inkább, vagy a lengyel PiS féle radikális jobbereknek. Mármint teológiai értelemben, ami a Bibliából következik és meghatározza a gyakorlatot (pl lmbt kérdésben elfogadáspárti állásponton van, vagy épp ellenkezőn), mert mindkét oldal csak a saját igazát ismételgeti. Én azt látom, hogy a széljobber keresztények (?) többen vannak, de lehet, hogy csak hangosabbak.
@142: a szélsőhobb a kereszténységet is éppen úgy ki akarja sajátítabi és a saját képére formálni, mint a hazafiságot vagy a nemzet fogalmát.
Holott ha olvastad a Bibliát, akkor tudod, hogy ez a lehető legtávolabb áll tőle: az igaz, hogy Jézus elég szigorú törvényeket,szabályokat és előírásokat adott -de ezt azoknak, akik a saját szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy őt követik. Ellenben sehol sem mondott olyasmit, hogy a többiekre rá kellene erőszakolni ezt az értékrendet -éppen ellenkezőleg: Jézus a mai kifehezéssel élve szélsőségesen liberális volt és következetesen hirdette az egyén szabadságát és a szabad akarat alapján meghozott döntések fontosságát. Éppen az ellenkezőjét annak, amit a mai álkeresztény szélsőjobbosok hirdetnek...
És akkor most döntsd el,melyik a valódi kereszténység? Amit Jézus és a tanítványai hirdettek, vagy amit a szélsőjobb akar lenyomni a torkunkon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!