Miért nem kételkednek sokan Isten létében?
"csak nem értem miért hívjátok rendnek a természeti törvényeket. "
Hát elég baj, hogy nem érted! Akkor elmondom. Azért mert szabályok szerint működik, mindig ugyanúgy. A rend azt jelenti, hogy valamely szabály követés. De nézd meg az értelmező szótárban, ott pontosan le van írva.
"És ha materialista eszközökkel elég jó közelítéssel leírható, akkor miért bonyolítanám meg Istennel a dolgot"
Neked elég jól, mert elnagyolva látod a világot. Mondhatnám slendriánul. Einstein miért alkotta meg a relativitás elméletet? Mert a newtoni fizika nem adott elég pontos választ minden körülmények között. Persze erre csak akkor jöttünk rá amikor nagyobb léptékben kezdtük látni és mérni a világot. Egy idő után aztán rájöttünk, hogy az elméleti számok nem egyeznek meg a mérésekkel.
"Nem abból indulok ki, hogy nincsen Isten. Abból indulok ki, hogy le szeretném írni jó közelítéssel a megismerhetetlen világot. "
Hogyan írhatnád le ha a rend fogalmát sem ismered? Fentebb írtam mi a rend. Ha nem ismersz fel szabályosságot akkor általános megállapításokat sem tehetsz. Ez olyan képtelenség lenne, mintha nem ismernéd a betűket, hangokat, de meg akarnád érteni 1 regény mondanivalóját, vagy akár a cselekményeit.
"Ezt mondjad annak a felhasználónak, aki azt mondta, hogy rend van, mert a Hold a Föld körül kering és a rákoskerti fáról nem Svédországba esik le az alma. Ezzel nincs semmi baj, csak nem értem miért hívjátok rendnek a természeti törvényeket. "
Mert rendszer van benne. Milliárd évek óta a föld körül kering és elvileg milliárd évekre előre meg lehet mondani hogy hol lesz. És azért mert szabályosság van ebben a mozgásban. Nem tűnik fel egyszer a Jupiter körül aztán meg egy másik galaxis valamelyik égitestje közelében egy egyenes vonalú pályán.
Az alma sem esik messze a fájától :))) Függőlegesen esik a föld középpontja felé ha más erő nem hat rá.
"Véletlenül létrejött a DNS meg aminósavak összeálltak egyszerre egy véletlen villámcsapás következtében. Így lett véletlenül az élet. "
Ja, ráadásul a DNS túlélte azt a magas hőmérsékletet amely nélkül nem is jöhetett volna létre -másrészt viszont eddig egyetlen megfigyelt DNS sem élt még túl. Ugye ha a húst vagy a tojást megsütjük akkor utána nem mutat életjeleket. Az ősóceánban persze hasonló körülmények között az élettelenből élő lett -egyéb feltételekről már nem is beszélek.
"ha úgy definiálják a rendet, hogy természeti törvények, akkor én is látom. De ennyi erővel lehet úgy is definiálni, hogy egy rakás szar."
Te definiálhatod úgy is, csak éppen értelmetlen. Legalább annyira, mint ha látni akarnál, de nem vagy hajlandó kinyitni a szemed.
A vége felé a vita -úgy látom- az eleve elrendelésről, vagy determinált világról zajlik.
Megjegyzem én magam is sok sok évig a determinizmusnak ha nem is a híve voltam, de nagyjából mégis elfogadtam. Végül is a kvantumfizikában találtam ez alól az amúgy elég dekadens felfogás alól felmentést.
Ez a nézet végül is arról szól, hogy tehetetlenek vagyunk, a sorsunk meg van írva, és mi nem cselekedhetünk mást. Ez pedig azért veszedelmes nézet, mert mindenre felmentést ad -mondván ez van megírva, én csak azt hajtottam végre. Tehát megölhetek bárkit bármiért -a sors ezt rendelte.
Ha még ma is materialista lennék, akkor én is kénytelen lennék ezt vallani. Az ősrobbanásban megjelenő anyag és energia határozna meg minden további történést, beleértve azt is, hogy itt most melyik billentyűt milyen sorrendben nyomkodom. Én ezt nem fogadom el, és erre vannak tudományosnak mondott elméletek is. Nem akarom részletezni, de a kvantummechanika ad kibúvót az determináltság alól. (Legalábbis az én értelmezésemben.)
„Ha látszólag minden rendezett, azt értelmes intelligencia hozta létre, nem?”
Nem, azt a logika szabályai hozták létre. Így értettem, hogy nem jöhet létre másmilyen világ, a rendezetlen világ logikai képtelenség. És még mindig nem mondtam, hogy véletlenül jött létre a világ.
„Ugyan úgy ahogy a tudomány is ellenőrzi: Más alanyok hasonló eredményre kell, hogy jussanak. Ez meg is történt.”
De az még nem elég, hogy mások is ugyanarra az eredményre jutnak. Még az is kell az elmélet elfogadásához, hogy mások ne jussanak ellenkező eredményre. Elég sok ember van, aki arra jutott, hogy nincs Isten.
"Mert rendszer van benne. Milliárd évek óta a föld körül kering és elvileg milliárd évekre előre meg lehet mondani hogy hol lesz. És azért mert szabályosság van ebben a mozgásban. Nem tűnik fel egyszer a Jupiter körül aztán meg egy másik galaxis valamelyik égitestje közelében egy egyenes vonalú pályán."
Mivel a hozzászólásod többi része is erről szól, csak más megfogalmazásban, így csak erre válaszolok. Azért van ilyen szabályosság, mert csak ilyen világ létezhet. Logikai képtelenség ettől eltérő világot alkotni. Egy olyan világ van, amiben a káosz uralkodik, az összes többiben rend van. A te értelmezésed szerint.
"Nem, azt a logika szabályai hozták létre"
szabályzat nem hoz létre semmit - magától. Ki az, aki a szabályok szerint teszi?
A sakknak vannak szabályai. A sakkjátékot pedig személy(ek) játsszák. Azért tudnak játszani, mert lefektettek logikus, egyértelmű szabályokat. (és azok közt nincs, hogy egymás fejére húzzák a táblát, ha nem teszik valami:D)))
ALANY kell ehhez.
Abszolútum.
"Nem, azt a logika szabályai hozták létre"
És a logika szabályait ki hozta létre?
"Így értettem, hogy nem jöhet létre másmilyen világ, a rendezetlen világ logikai képtelenség."
Logikailag lehetséges. Minden zárt rendszer a káoszhoz vezet. Ilyen például az ember alkotta gazdasági rendszer. Azért vannak folyamatosan gazdasági válságok jelen korunkban, mert zárt rendszerben működik a gazdaság. Ennek végeredménye, hogy a káosz növekszik míg végül összeomlik.
Holott a gazdasági rendszerünk látszólag "logikus".
"Elég sok ember van, aki arra jutott, hogy nincs Isten."
Egy igazság nem attól lesz igazság, hogy sokan elfogadják vagy tagadják. Az igazság akkor is létezik, hogyha csak 1 ember ismeri fel. Így aztán, ha Isten létezik, és csak 1 ember állítja a Földön, hogy van Isten és 10 milliárd ember pedig, hogy nincs, attól még Isten létezik.
---
Anonymus
„És a logika szabályait ki hozta létre?”
Ha a logikán túli dolgokról akarunk beszélni, azt nem tehetjük meg, mert az emberek csak logikán belüli gondolkodásra képesek.
„Logikailag lehetséges. Minden zárt rendszer a káoszhoz vezet. Ilyen például az ember alkotta gazdasági rendszer. Azért vannak folyamatosan gazdasági válságok jelen korunkban, mert zárt rendszerben működik a gazdaság. Ennek végeredménye, hogy a káosz növekszik míg végül összeomlik.”
Ez ellentmond mindennek. Annak is, hogy te azt állítottad, hogy minden okkal történik. Ha minden okkal történik, akkor megjósolható és egy szabály szerint leírható. Szóval a te értelmezésedben rend van. Akkor hogy növekedne a káosz, ha állításod szerint egy rend szerint működik?
„Egy igazság nem attól lesz igazság, hogy sokan elfogadják vagy tagadják. Az igazság akkor is létezik, hogyha csak 1 ember ismeri fel. Így aztán, ha Isten létezik, és csak 1 ember állítja a Földön, hogy van Isten és 10 milliárd ember pedig, hogy nincs, attól még Isten létezik.”
Mintha én lennék az, aki úgy érvelt, hogy más is ugyanazt gondolja, mint én, tehát nekem van igazam.
" „És a logika szabályait ki hozta létre?”
Ha a logikán túli dolgokról akarunk beszélni, azt nem tehetjük meg, mert az emberek csak logikán belüli gondolkodásra képesek. "
Akkor meg is válaszoltad a kérdésed. Ezért HISZNEK az emberek, mert ott "a logikát létrehozó felett" már nem érvényesek ezek a racionális tudások. Az ALANY kerestetik.
ecsém, elég bunkó vagy! És semmivel nem vagy tisztában - legfőképp azzal, én mivel vagyok tisztában, és azzal a szóval, mi az: hit.
"vagy teljesen normális, hogy nem hiszek el mindent, amit mondanak?" - Hát nem ez, hogy "elhiszem" amit mondanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!