Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a világegyetemet mindenképp...

Ha a világegyetemet mindenképpen teremtenie kellett valakinek, Istent miért nem?

Figyelt kérdés
2013. febr. 22. 15:38
 71/113 lőrinc3 ***** válasza:
70%
Számodra lehet hogy olyan hihetetlen ez az egész dolog mint egy hívő embernek az hogy az Ősrobbanás által alakult ki itt minden.Bármerre is nézek csak is azt érzékelem hogy Istené minden dicsőség ami ezen a földön meg lett alkotva ,a természetett ki irányitja vajon saját maga ,az emberi érzelmek honnan ered a semiből csak ugy vagyunk és enyi.Ismerd fel a környezetedben lévő kincseket és megfogod érteni Isten csodálatos munkáját és nem fogol már olyan dolgokon gondolkodni amilyen kérdést fel tettél.
2013. febr. 28. 09:28
 72/113 anonim válasza:
Parttalan-értelmetlen vita, ahol mindannyian olyan közmegeggyezésen (és "köznemeggyezésen") alapuló fogalmakat, meghatározásokat használtok, mint az "örök" "végtelen" "idő" "teremtés" "isten" "szellemi" "múlandó" "élettelen" stb...bekezdésenként 3-8-at... Bravó.
2013. febr. 28. 16:42
 73/113 polühümnié ***** válasza:

Tisztelt tzolko!

Arra próbáltam rávilágítani, hogy számomra nem tisztázott az "Isten", mint olyan jelentése. Lehetséges, hogy egy személy, vagy egy folyamat? Ezért azt mondom, hogy előbb ezt kellene tisztázni, s csak utána magát a teremtést, mert úgy vélem, hogy az alkotásból következtethetünk az alkotóra.

Ma már egészen az ősrobbanásig le tudják vezetni az Élet keletkezését, csupán a kezdő pont a bibi.

A semmiből nem keletkezhet valami, mert a semmiről, mint olyanról fogalmunk sem lehet, azért semmi.

A semminek nem lehet oka, célja, hiszen nem létezik, ezért hogyan keletkezhet belőle akármi is? :)

2013. febr. 28. 21:03
 74/113 anonim ***** válasza:
100%

Kedves polühümnié!

Azt senki sem mondta, hogy a semmiből.

A fizikában ismert a kritikus tömeg fogalma.

Meglehet az anyag egy óriási fekete lyukszerű képződményben volt, összetömörülve, borzalmas nyomáson és extrém körülmények között, viszonylag kis helyre koncentrálva. Állapota emiatt nem hasonlított a mostani anyagformára, úgyszólván építőelemeire bomolva leledzett és akárcsak az atombombánál, a rádioaktív maghasadásnál, beindult egy láncreakciószerű folyamat, amit nevezhetünk ősrobbanásnak. Az anyag kikerülve az extrém körülmények közül, más formát vett fel, felépítődtek a jelenleg ismert elemek, esetleg tőbb fázison keresztül.

Nagyjából ez a jelenlegi értelmezés, egyszerű szavakkal elmondva, bár remélem fizikus nem olvassa, mert egyáltalán nem szakszerű a fogalmazás, de legalább érthető, legalább is remélem.

Egyébként az idő és a tér keletkezéséről volt egy beszélgetésem, aminek a lényege, hogy a tér sokkal, de sokkal nagyobb, amint azt elképzeljük és ennek a világegyetemünk csak egy piciny része.

Több oldalon keresztül fejtegettem ezt a gondolatot, mert elsőre nem sikerült pontosan és érthetően megfogalmaznom, én voltam a kérdező, ha érdekel, a 24. választól olvashatod. Ebben benne van az anyag keletkezése, illetve a más formában való megjelenése.

Mindezt egy hasonlaton keresztül mutattam be, ami tudománytalan, nem kell szó szerint venni, mert csupán hasonlat, de talán a végére sok mindent érthetővé tesz.

Ha érdekel, olvasd el:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

2013. febr. 28. 22:16
 75/113 anonim ***** válasza:

Elnézést, a fenti hasonlatomnál abból indultam ki, hogy mindenki ismeri a régi történetet és ez bizonyára így is van, de nem hívtam fel rá előre a figyelmet és ez okozott némi zavart.

Szóval a csillagászatból már régen ismert, hogy van ugye a Nap, hatalmas tömegével, és körülötte keringenek a bolygók, köztük a mi Földünk.

Amikor az atomok világát kezdték megismerni, feltűnt a hasonlóság, az atommaggal (Nap) és a körülötte keringő elektronokkal (bolygók). Azt hiszem, Laplace- nak volt az az elmélete, hogy kicsiben is az történik, mint nagyban, de ez az elgondolás hamarosan érvényét vesztette, hiszen rengeteg különbség adódott, a mikrovilágban más jelenségeket figyelhetünk meg.

Én mégis ezt hoztam fel példának, az idő és a tér keletkezésére, de az anyag is benne van lényegében.

Elnézést a primitív példáért, de ha így olvasod, megérthető a világ végtelensége, legalább is egy fokig, illetve az idő és tér keletkezése, továbbá az anyag átalakulása más formába.

2013. febr. 28. 22:57
 76/113 Csilla66 válasza:
31%
Nincs idegzetem az összes hozzászólást végigolvasni, ezért bocs, ha már valaki írta a következőket: Istent felfogni nem lehet másképp, csak hittel. Azt, hogy Őt nem teremtette senki? Mert nem kellett. Mert Isten egyszerűen létezik. Van. És az Éden kertben sem jót szórakozott... hanem megadta a lehetőséget az embernek arra, hogy döntsön. Isten jónak teremtette a világot, de adott egy utat, "válaszd azért az életet", ha valakinek nem kell ez a jó út, akkor menjen másfelé... Ez a szabad akarat.
2013. márc. 1. 08:28
 77/113 anonim ***** válasza:
100%

72: Ne haragudj, de ha ilyen keskeny látókörrel rendelkezel, akkor ne írj már hülyeségeket! Az örök, végtelen és idö fogalmak mind léteznek, mi csak felfedeztük! Habár nem kéne az örök és végtelen mellé írnom az időt, mert egyik sem. Képzeld el, létezik legkisebb időegység, azaz nincs végtelen kicsi időpillanat. Aztán örök sem lehet, mert ha megszűnik az anyag, akkor idő sem lesz.

A teremtést és az Istent valóban emberek találták ki.

A szellem nem egy misztikus dolog. Tudod van egy olyan cucc a fejedben, hogy agy, ebben nagyon sok bonyolult kémiai folyamat zajlik le, ami által tudsz gondolkodni, érezni stb. Ha ezek a kémiai folyamatok leállnak, akkor nincs több szellem.

Múlandó, igen valószínűleg minden az, lehet hogy az univerzum is.

Élettelennel mi a gondod? Szerintem ha bejártál volna kémiára, akkor tudnád, hogy a szerves anyagok azok, amik C H N O -ból állnak.

Hozzátenném, hogy az univerzum létezéséhez nincs szükség semmilyen élőlényre, mi csak azért vagyunk, mert a fizikában létezik egy olyan fogalom, hogy véletlen.

2013. márc. 1. 08:34
 78/113 anonim ***** válasza:
De amúgy ez eredeti kérdésre a válasz az, hogy lehet hogy kellett Isten, csak nem tudjuk mi az, de lehet, hogy nem kellett. A fizika jelen álláspontja szerint.
2013. márc. 1. 08:37
 79/113 polühümnié ***** válasza:

Kedves tzolko!

Nem szeretnék belemélyedni bonyolult fizikai illetve kémiai folyamatok fejtegetésébe, mert először is nem az én asztalom, másodszor pedig a kérdés inkább ismeretelméleti-metafizikai jellegű, mintsem természettudományos, ezért elnézésed kérem, ha úgy tűnne, hogy mellé beszélek. :)

Szóval, a kérdés ugyebár az volt, hogy ha a világegyetemet mindenképp teremteni kellett, akkor miért nem lehetséges az, hogy talán Isten teremtette?

Először is tisztázásra szorul magának Istennek a kiléte, milyensége. Lehetséges, hogy személy, lehetséges, hogy természeti erő, vagy valamilyen energiahalmaz, a lényeg, hogy Teremtő minőségben szerepeljen (pl-ha nem érteném meg magát a villámot, akkor előttem mint valami istenség szerepelne).

Nagy kérdés, hogy mi volt az Ősrobbanás előtt (amely elméletet egy belga pap alkotott meg). Az általam oly kedvelt Stephen Hawking sem tudja a választ - szépen le tudja vezetni az Élet eredetét egészen eddig a pontig, de itt állj van a tudománynak. Mi volt előtte? Sokak szerint semmi. Innen számítják az idő kezdetét. No, én ezért hangsúlyoztam azt, hogy a természettudományos tanok csak egy bizonyos szint eléréséig alkalmazhatók, hiszen próbáljon már bárki is az abszolút semmiből valamit is teremteni.

Másodsorban pedig a véletlenekről szólnék - az őszintét megvallva bizonytalan vagyok a véletlenekben. Léteznek? Tényleg egy hajszálon függ az Élet és annak egyensúlya? Vajon az is a véletlen műve, hogy a bolygónkon egyedül mi vagyunk azok, akik ilyen mértékű intelligenciával, szociális igényekkel, erkölcsi és etikai értékrenddel bírunk? Ezért nehezen elfogadható számomra az evolúció is, hiszen állítólag az folyamatos, de most meg úgy tűnik, hogy egy szinten stagnál, nem fejlődik, továbbá véleményem szerint az evolúciós skála több szakaszán álló egyedeknek egymással párhuzamosan kellene élni, de nem találkoztam még egyetlen neander-völgyivel sem, pedig beutaztam Európát! Ezért is nehezen elfogadható, hogy egyetlen kis "izé"-ből egy ilyen fejlett élet és komplex univerzum alakult ki.

A kérdés maga filozofikus, ezért maradjunk annak módszerénél. A materialista világnézet képviselői előszeretettel dobálóznak atomokkal meg ilyen-olyan kötésekkel, de a végső választ maguk sem tudják.

Én sem tudom a végső választ, csupán fenntartom magamban a kérdést: Mi van, ha mégis igaz?

És ezt mindkét érvre fenntartom.

2013. márc. 1. 11:18
 80/113 anonim ***** válasza:

Kedves polühümnié!

(megmondanád, az ki volt, nekem görög mitológiai szereplőnek tűnik, de nem ugrik be.)

Szóval, miért lenne Istenre szükség, akiről azt sem tudjuk, milyen, van e, azóta sem láttuk, csak a Biblia beszél róla, de az is ellentmondásos.( szeret, gyűlöl, megért, büntet, megbocsájt, elitél, stb...)

A semmiből valóban nem lehet semmit teremteni, de erre Isten sem lehet képes.

Egy ősembernek ha bemutatod a durranógáz kisérletet, hidrogén oxigén keverék pukkanását, akkor joggal hiheti, a semmiből teremtettél egy robbanással vizet, hiszen a gázokról fogalma sincs, ez elég újkori felfedezés, a Biblia korában sem ismerték.

Nyilván lehetnek még akár hasonló halmazállapotok is, főleg olyan amivel mi ritkán, vagy egyáltalán nem találkozunk, de bizonyos körülmények között előfordulhatnak. Ezt nevezheted az anyag más állapotának.

Az evolúció hosszú folyamat, de egyes fázisait lehet látni, akár rövid idő alatt is.

A szelekció működik, pl.: egy leégett mezőn a zöld szöcskék hamar elfogynak, mert jól észrevehetőek és megeszik őket a madarak, de az egyébként ritka fekete szöcskék elszaporodnak, mert a kormos, sötét háttér elrejti őket, ezzel esélyt kapnak.

Az evolúció működik, de igazából csak akkor veszed észre, ha kellő figyelemmel tanulmányozod és vannak ismereteid róla, hogy mi az, amit észre kell venned.

A genetika sok tekintetben régen is alkalmazásban volt, pl.: akváriumi halak kitenyésztésében, vagy a kertészek alkalmaztak módszereket, különböző színű virágok, vagy más tulajdonságú növények "kitenyésztésével", de a mikrobiológia fejlődésével hatalmas utat járt be.

Ebből ma már szakmák vannak, biomérnök, genetikus, mikrobiológus, stb... kár ennek az alapjait megkérdőjelezni, ezzel az erővel azt is állíthatod, hogy elektromágneses hullámok nincsenek és a rádió, tv adása isteni csoda.

A véletlen szerepe életünkben számtalan esetben érvényesül.

Ha anyámnak nem lett volna kedve elmenni a bálba, meg sem ismeri a fatert, de még az a szerelmi aktus, amiből születtünk is kétséges, mert ha csak egy picit mozdul a mutter, tüsszent egyet, akkor a sok millió spermiumból lehet, hogy más kap esélyt, és az igazi favorit kicsit hátrébb csusszan a petesejttől, akkor most én lány lennék, más tulajdonságokkal, nem pedig fiú.

Egyébként is számtalan véletlen baleset következhet be, nekem voltak, bár eléggé megúsztam, de más meg nem és nyomorékká, mozgássérültté változott szegény.

Van akinek féltégla esik a fejére, vagy közlekedési balesetben mégsérül és mindez a véletlen műve. Egy rossz mozdulat, nem is kell, hogy Te legyél a hibás és megeshet a baj.

Azért ügyesek vagyunk, gyakran tudunk korrigálni, de nem mindig.

Végső soron a véletlen deffiniálható lehetne, pl.: egy rulettgolyó mozgása, ha ismernénk az összes paramétert, de ha ebből annyi van és annyi apró következmény, egymásra hatás áll fent, amit nem tudunk nyomon követni, a számítások kiindulópontja is lehet bármilyen, még azt sem tudjuk meghatározni, akkor jogos a gyakorlat és megszületik a véletlen fogalma.

Kár ebbe túlságosan belemerülni, mert az Isteni gondviselés, vagy az eleve elhatározottság semmivel sem bizonyítható és további zavaros elméleti feltételezékre ad okot, amiknek szintén semmi haszna, vagy bizonyítottsága nincs.

Neandervölgyivel meg azért nem találkozol, mert a fejlettebb verzió, a Cro magnoni elvette előle az életteret, vagy még segített is a kipusztításában.

Manapság semmi csodálatos nincs abban, ha régóta élő fajok kihalnak, mert nem bírnak alkalmazkodni a gyors és nagymértékű környezetváltozáshoz, amit az ember sajnos tevékenysége során okoz.

Végül is ez is része az evolúciónak, de ahhoz, hogy világunk ne szegényedjen, eme negatív folyamatot lassítani kell, vagy ha lehet megszüntetni.

A materializmus tanulmányozza a világot, valós jelenségeket derít ki és nem vesz figyelembe bizonyítatlan elméleteket. Az a "dobálózás" nem ilyen egyszerű, alapos vizsgálat és tisztességesen bizonyított magyarázatok, kézzelfogható eredmények tárháza.

2013. márc. 1. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!