Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateizmus is hit? Milyen...

Az ateizmus is hit? Milyen dogmákban hisznek az ateisták?

Figyelt kérdés
Ez is egy ateista dogma, de tudtok-e ezen kívül mást is? "Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

2012. nov. 20. 12:38
 61/105 anonim ***** válasza:
100%

Arra hívnám még fel a figyelmet, hogy óriási különbség van az

"Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

és a

"ha valaminek a létét vagy nemlétét nem lehet egyértelműen bizonyítani, akkor erre a kérdésre a tudomány a mai állása szerint legalábbis képtelen válaszolni."

állítások között.

Az egyik azt mondja, hogy Isten (nem) létét nem tudjuk bizonyítani, a másik pedig, hogy Isten (nem) léte nem bizonyítható. Ez olyan, mintha valaki megkérdezné, hogy hogy jutok el a Kálvin térre, és az egyik ember azt mondaná, hogy "Nem tudom", a másik pedig azt mondaná, hogy "Ezt senki sem tudja megmondani".

2012. nov. 21. 23:07
 62/105 anonim ***** válasza:
18%

Az előző válaszolóval egyetértek. Ezért szerintem lehet azt mondani, hogy az ateizmus hit. Hit abban, hogy isten nem létezik. Ez igazából tekinthető egy dogmának, hiszen annyira bizonyítható, mint a kenyérszaporítás.

""Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni.""

Ez agnosztikus nézet: nem tudom, hogy van-e isten. (És igazából nem is hiszem, hogy valaha hitelt érdemlő módon eldönthető lesz)

2012. nov. 22. 06:52
 63/105 A kérdező kommentje:
Kérdező vagyok és örülök neki, hogy végre kezd a vita az értelmes párbeszéd felé terelődni.
2012. nov. 22. 08:22
 64/105 Srapnel ***** válasza:
100%

"Ugyanakkor mégsem nevezhetők dogmának, mert a dogma a közösség által definiált (hit)tétel. Az ateizmus pedig nem alkot (önmagában) közösséget. Inkább nevezném axiomatikus (vagyis bizonyítás nélkül elfogadott) alaptételnek, alapfeltevésnek."

Ez foglalta össze a kérdés körülményeit a legjobban. Csak hogy a szavaknak ("dogma") maradjon jelentése.

2012. nov. 22. 10:13
 65/105 anonim ***** válasza:
89%

Nem olvastam végig az összeset, bocs.

A legelső tökéletes választ ad, továbbá az utolsó, vagyis Srapnel.

Az általad feltett Istenérv ostobaság, de nézzük apróra:

"Általános Isten (továbbiakban Isten); egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus. Istennel egyesek (az istenhívők) a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni, illetve élethelyzeteikre keresnek megoldást általa. Míg másokra (például az ateistákra, realistákra, naturalistákra, materialistákra, szkeptikusokra is ) Isten tudattalanul is olyan hatással lehet, hogy logikai és kritikai érzékük az istenhívőkéhez hasonlóan torzul bizonyos területeken."

A legelső definíció máris eltéríti a racionalitást a képzelet, az érzések világába.

Az első mondat.

Valóban igaznak tűnik, de ha axiómának elfogadjuk, már maga cáfolat Isten valóságos létére és a teremtésre, továbbá az összes többi badarságra.

Ha ugyanis Isten egy érzésforma, akkor annak tudata nélkül, aki ezt érzi nem létezik, vagyis a kereszténység kialakulása előtt nem volt, tehát Isten tevékenységéről sem beszélhetünk, mert a világ teremtése pl. sokkal előbb történt, mielőtt a keresztény eszme napvilágot látott.

Sarkítva:

Hívő nélkül nincs Isten, mert nincs aki így érezze.

Ha az ortodox zsidókat elfogadjuk kereszténynek, akkor sem bizonyítja Isten létét, mert a kezdetekben nem volt hívő, akinek hite Istent létrehozza.

A még el nem képzelt Isten így nem hozhatta létre az első embert, aki elképzeli őt.

A továbbiakra most nem reagálok, elég hosszú így is a kommentem.

Mi van a millámmal?

Adjam a bankszámla számot?

Nos?

2012. nov. 22. 14:09
 66/105 Srapnel ***** válasza:
97%

Ne aggódj, kitalál majd valamit, hogy miért nincs mégis igazad. :)

Definiál egy istenfogalmat magának, majd aztán nem fogadja el, hogy más más fogalmat használ, tehát hiába tesz megállapításokat a sajátjára, az nem lesz érvényes egy másik fogalomra.

2012. nov. 22. 14:45
 67/105 anonim ***** válasza:
87%

Nekem úgy tűnik, tzolko kivágta a rezet.

Mehet az egymillió

Persze, Kolumbusz tojása volt.

Mi is sejtettük, de a megfogalmazás csalafintasága, ugye.

Valóban, már az első mondat gyenge.

2012. nov. 22. 15:04
 68/105 anonim ***** válasza:
96%

Na fiúk, sörözni fogunk?

Az összes ateista meg van hívva, aki ezen a topikon érvelt.

Persze csak a millából tudom állni a cehhet.

Cigányzene legyen, bablevessel?

Gulyás inkább ne...

Bizony Isten, a végén megtérek.

Csak ne nagyon találgasson a milkóm terhére.

:)

2012. nov. 22. 15:25
 69/105 anonim ***** válasza:
98%
Mi van?
2012. nov. 22. 16:14
 70/105 anonim ***** válasza:
97%
Kérdező ezt úgy hívják sakk-matt. Elég gáz lehet így veszteni, hogy napokig vered itt magad a fene nagy logikáddal és a saját "definíciód" lett a veszted.
2012. nov. 22. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!