Az ateizmus is hit? Milyen dogmákban hisznek az ateisták?
Az ateizmus egyértelmű tagadás? Na menj a francba. Azért mert bizonyos okokból kifolyólag nem kívánok foglalkozni bizonyos kérdésekkel, vagy egyszerűen nem érdekel, ezért már csuklóból le vagyok Istentagadózva.
Tudod léteznek olyan ateisták is akiket egyszerűen nem érdekel ez az egész. "Lehet hogy létezik Isten, de lehet hogy nem. Akkor mi van? Puff. A világ ugyanúgy megy tovább." Az ilyen felfogású embereket nem értem hogy miért kell Istentagadózni. Nagyon sok ilyen ismerősöm van.
Kedves kérdező. Mutassál csak egyetlen egy kézzel fogható bizonyítékot hogy létezik Isten. Na ugye hogy nem tudsz mutatni. Ezzel én is így vagyok a másik oldalon. Nem tudok semmit sem mutatni kézzelfogható bizonyítékként hogy Isten nem létezik. Ezek a győzködős, bizonyítós, vitatkozós dolgok ebben a témában csak patt helyzetet tudnak hozni.
Nekem megvannak a nyomós okaim hogy miért ilyen a világszemléletem mint most. Pedig én is vallásos voltam. Én sem tudom eldönteni hogy létezik e Isten vagy nem. Tudom hogy ez miatt "sátáfiának" vagy "Istenkáromlónak" vagy egyéb dolgoknak néznek, de nem érdekel ha valami történik velem, a véleményem nem fog változni.
Elegem van már abból hogy a vallásos emberek szemében látom ahogy ők máglyán égetnének engem. Elegem van már abból hogy sok gyökér hittérítő próbál győzködni. Komolyan mondom néha az az érzésem hogy sok ember értelmi szintje nem sokat változott a sötét-középkor óta. Tudom hogy a mostani válaszom eléggé indulatoktól fűtött, de egyszerűen kiveri a biztosítékot ha valaki olyan dolgokról próbál győzködni valakit amire semmi bizonyíték nincs. Ez igaz a keresztény oldalról és igaz az ateista oldalról is.
Most visszatérve az eredeti kérdésre ha már kitomboltam magam:
Az ateizmust elég nehéz hitnek nevezni. Mint már leírtam, több fajta ateista is van. Van olyan aki valóban csuklóból tagadja Isten létezését. Van olyan aki egyáltalán nem kíván evvel a kérdéssel foglalkozni. Van olyan akinek az az álláspontja hogy Isten létezése nem egy olyan dolog amit az ember eldönthet. Lehet hogy létezik lehet hogy nem. De a világ nem áll meg, ugyanúgy megy minden tovább. Vannak akik csak bizonytalanok és ők magukban sem tudják eldönteni hogy létezhet e vagy sem.
Az hogy vannak e dogmáik, hát nem tudom. Én dogmának az olyan dolgokat tekintem amiket gondolkodás nélkül mondanak az emberek. Teljesen irracionális, egyik oldalról sem megalapozott "zagyvaságok". Biztosan vannak olyan ateisták akik úgymond "dogmák" csapdájába vannak esve, teljesen értelmetlen dolgokat állítanak.
Például azok az emberek akik szerint: a magyarok voltak az első emberek, ők építették a piramisokat az űrlények segítségével, blablabla (nem poén, itt a környéken van egy olyan ember aki ebben hisz és olyan közösségekbe jár ahol egymás közt ilyeneket osztanak meg)
Végül pedig az én álláspontom, ahogyan én látom a dolgokat és ahogyan én élek: Engem egyszerűen nem érdekel hogy létezik e Isten vagy sem. Nem is akarok ilyenekkel foglalkozni mert csak vitákat szül. Minden olyan dolgot elkerülök amit erőltetni akarnak. Személyes tapasztalatim alapján egyenlőre a Jehova tanúi és a Szcientológusok voltak ilyenek, de ez nálam nem csak a vallásokra igaz. Minden erőltetésnek/erőlködésnek nyögés a vége. Tapasztalatim alapján soha nem szül jót. Csak és kizárólag kézzel fogható dolgok alapján próbálom élni az életemet. Próbálok jól, becsületesen, kedvesen élni.
Szerintem az a szabály hogy csak és kizárólag kézzel fogható dolgoknak higgyél segít távol tartani a dogmáktól. Nem arról van szó hogy csak ezek érdekeljenek. Mással is lehet foglalkozni, más is érdekelheti az embert. De az élet meghatározó mozzanatai kézzel fogható dolgok legyenek. Csak is a saját gondolataid számítsanak, ne hagyd hogy más befolyásolni tudjon.
Legvégül egy kis idézet. Ez az az idézet ami szerint Én próbálok élni. Nincs benne tanulság, nem egy költői/művészi idézet. De akkor is tetszik.
"Az ti időtök is véges, szóval ne vesztegessétek arra, hogy valaki másnak az életét élitek. Ne essetek a dogmák csapdájába, ne hagyjátok, hogy mások gondolkodásmódja irányítsa az életeteket. Ne hagyjátok, hogy mások véleményének zaja elnyomja a saját belső hangotokat. És a legfontosabb: legyen meg a bátorságotok a szívetekre hallgatni és a megérzéseiteket követni. Ezek már tudják, mi akarsz lenni valójában. Minden egyéb másodlagos."
Erre nem is lehet.
Újabb sakk, matt.
Végre sikerült mindenkit lepontoznom.
a Lepontozó Manó voltam, sziasztok
Kedves Lepontozó Manó!
Tevékenységed helyes, gratulálok.
Az már számomra is feltűnt, hogy a legértelmesebb válaszadók pontszáma nem túl magas.
Egyszer, meglehet elérem a hőn áhított 0%-ot.
:)
Srapnel!
Szerinted ennek az állításnak van értelme, amit neked válaszolt?
" A kérdező kommentje:
Srapnel:
Te nem ismered fel azt, hogy nincs ilyen halmaz, hogy istenhívők ebben a kérdéskörben. Mert az istenhívők egymás isteneivel szemben ateisták."
Hát Isten Nem a hívők érzéseivel keletkezik?
Én még mindig leragadtam az első mondatnál.
Még nem léptem tovább, mert ezt sem tudom megemészteni.
Szerencsére a hozzáállása nem igazán értelmes.
Ha az lenne, belátná, hogy minden újabb érv, definíció, magyarázat csak növeli a támadhatósági felületet, mert ami egy oldalról hárítás, az más megközelítésben cáfolható.
Annyit bosszankodva konstatáltam, hogy a milla fele immár Neked jár.
Fifti, fifti, állapodjunk meg gyorsan, amíg el nem olvad, mint a hó, mert már tucatnyi helyen felfedeztem logikai hibát, amire más is felfigyelhet...
Na, csak hogy az istengyűjtésre reagáljak, már mindejárt az első pontnál nem jutottam túl a félrevezető okoskodásnál:
"A világmindenség ura.
Ezzel a definícióval indult a meghatározások sora, amit az egyik vallástörténelemmel foglalkozó lexikonból kerestünk ki. Először is megkellene határozni, hogy mi a világmindenség. Eddig ez senkinek sem sikerült, csak újabb lezáratlan fogalmakat hozott. Az úr kifejezés uralkodást fejez ki valamin és így a világmindenségnek függetlennek kell lennie "Isten"-től. Tehát nem lehet "Isten" maga a világmindenség, mint sokan állítják."
A világmindenség rendelkezhet egy viszonylag egyszerű definícióval:
- Fizikai megközelítésben: az összes anyagi elemi rész (beleértve a kölcsönhatásokat) együttese + a téridő.
- Logikai megközelítésben: minden első rendű létező entitás. (Ebben akkor benne van az is, ha az anyagi dolgok mellett van más is.)
Ennyi. Nem kell nekem felsorolnom őket ahhoz, hogy a halmazukat előállítsam. Semmi lezáratlan sincs benne.
Ha már annyira a szavakon is gondolkozunk, akkor az "úr" nem azt jelenti, hogy független attól, ami fölött uralkodik (hiszen az uralkodásával máris kapcsolatba lép vele), hanem azt, hogy praktikusan az "úr" szabályai érvényesülnek az uralkodás tárgya működésének legalább egy szabályában. Az úrnak nem kell még intelligensnek sem lenni. Ilyen formán mondhatom azt is, hogy a gravitáció uralkodik az embereken, már ami a mozgást illeti. Miért? Mert nem én döntöm el, hogy a szabadon eső testek gyorsulása mennyi, meg azt sem, hogy egyáltalán gyorsuljanak-e.
A panteisták nem tesznek mást, mint hogy az Isten azonosítóhoz a világmindenséget kapcsolják. Ez viszont nem _az az_ isten, akiről a személyes istenben hívők hisznek. Ennyi. Más fogalom, ugyanaz a szó.
Mi az hogy "ha odaadja"?
Nincs más választása, ennyi esze neki is lehet, hogy belátja.
Ma este sürgősen Tschárdásch leckét veszek egy szöszke Germán leányzótól.
Értenek hozzá, nálam jobban, ami nem is csoda, hiszem én még a Pustát sem láttam.
Akkor bokázunk?
Ihaj, csuhaj
:)
Oké, Srapnel, kétharmad, egyharmad eddig.
Sürgősen lépnem kell, ezért rátérek a második mondatra.
"Istennel egyesek (az istenhívők) a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni, ..."
Sajnos ez is téveszme, hiszen Isten létét logikai alapon bizonyítják, amikor a Bibliára hivatkoznak.
Hiszen a Biblia Isten szava, vagy ihletése, ezért az abban leírtak, vagyis maga Isten léte igaz, aki ez által bizonyítja saját magát.
Az más kérdés, hogy a konklúzió eleve tartalmazza a premisszákat, vagyis a logika téves, de a kialakuló érvelési lánc a logika szabályaira támaszkodik.
Így a logikai úton (nem) bizonyított Isten a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését sem logikai úton, sem másképpen nem magyarázhatja.
Mi a véleményed, Srapnel megint fifti, fifti?
Szerintem igen!
Csuhajla.
Bocs, csak átfutottam a válaszokat. Úgy látom, a kérdezőnek megint sikerült csőbe húznia néhány júzert, pedig valaki már elég hamar felismerte őt...
Hívőknek, ateistáknak, agnosztikusoknak, szóval függetlenül bármitől azoknak, akik még nem jöttek rá, hogy értelmetlen és sehova nem vezető a kommunikáció a kérdezővel:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!