Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateizmus is hit? Milyen...

Az ateizmus is hit? Milyen dogmákban hisznek az ateisták?

Figyelt kérdés
Ez is egy ateista dogma, de tudtok-e ezen kívül mást is? "Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

2012. nov. 20. 12:38
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/105 anonim ***** válasza:
95%

Most nincs időm végig olvasni ezt az egészet.

De ezzel kapcsolatban írnél egy rövid kommentet:

Isten, az a valami, vagy valaki ami-aki a világmindenséget teremtette

"

1. A világmindenség fogalmát tisztázni kellene. No de ettől most tekintsünk el.

2. A világmindenségnek miért lenne szüksége teremtőre?

3. Ha világmindenségnek szüksége van teremtőre, akkor a logika szabályai szerint Istennek is szüksége van egy teremtőre.

4. Ha Istennek nincs szüksége teremtőre, akkor a világmindenségnek miért lenne szüksége teremtőre? Tehát Isten nem egyszerűsíti, hanem feleslegesen bonyolítja a világ megérthetőségét és Ockham borotvájának elvét alapul véve elvethető.

Ockham borotvájának elvét írja le egyszerű és közérthető példázattal a magyar mese a kőlevesről. Ami a mesében, a kő a levesben, az Isten a világban. Felesleges összetevő. Nyugodtan eldobható, mert a leves (a világ) még nélküle is pont ugyanaz marad. Körülbelül ennyi a természettudományos bizonyítás az elvethetőségre, az érthetőség miatt nagyon leegyszerűsítve.

"

1. A világmindeség fogalmát nem tudjuk definiálni, mert nem ismerjük és nem is valószínű, hogy pontosan és hibátlanul ismerni és éréteni fogjuk. (de ha még azt hinnénk, hogy ismerjük és értjük, akkor sem lenne biztos)

2. A világmindenségnek miért ne lehetne teremtője? Semmi sem bizonyítja, hogy nincs rá szüksége. Egyrészt mert nem ismerjük a viágmindenséget, másrészt pedig a véletlen logikailag sem állja meg a helyét.

3. Nem mindig az a logika és az igaz, amit az emberek annak definiálnak (ráadásul nem is ismerik a mindenséget és azt sem tudjuk bizonyítani, hogy nincs Isten és nélküle alakult ki a világ). Ha Istent materialista logikával szeretnéd értelmezni, akkor soha nem fog sikerülni. Csak számok lesznek számodra. Ő állhat a természet felett és az emberi elme fellett.

4. Innentől kezdve fölösleges cáfolni az érveidet, mert nem az ember dönti el, hogy van Isten vagy sem. Az ember azt dönti el, hogy hisz-e benne vagy sem.

Isten létét pedig nem a materialista logika dönti el, hanem az objektív valóság, ami nem ismert.

2012. nov. 20. 15:15
 22/105 anonim ***** válasza:
97%
az a gond, hogy kérdezőnek ez nem kérdése. csak vitatkozni akar.
2012. nov. 20. 15:21
 23/105 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen....Egyébként ha kő nem lett volna, akkor leves sem lett volna. xD
2012. nov. 20. 15:22
 24/105 anonim ***** válasza:
9%
Az ateizmus is hit, mert azt sem lehet bebizonyítani, hogy nincs Isten, tehát ez is csak egy olyan meggyőződés, amit hittel fogadott el az adott személy. Dogmákról nem tudok, illetve csak azt az egyet, hogy nincs Isten. Úgy tudom, hogy intézményesített vallásuk sincs, bár a ma világban ki tudja...
2012. nov. 20. 15:29
 25/105 A kérdező kommentje:

"Egyébként ha kő nem lett volna, akkor leves sem lett volna."

lehetett volna akkor kagylóhéjleves.

2012. nov. 20. 15:31
 26/105 anonim ***** válasza:
87%

Az ateisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben. Ennyi. Nem kell hozzá semmi mást elfogadni, hihetsz akár a szellemekben is vagy hogy a Föld lapos, amit akarsz. Az ateizmus nem hit, hanem a hit hiánya. Nem HISZEM, hogy nincs isten, hanem NEM HISZEM, hogy van. Legalábbis a legtöbb ateista.

Ugyanis az ateizmust is két csoportra lehetne osztani, agnosztikus ateistákra és gnosztikus ateistákra.

Az agnosztikus ateisták nem hisznek istenben, különböző okok miatt, legtöbbször azért, mert nincs rá bizonyíték stb.

A gnosztikus ateisták viszont tudni vélik, hogy nincs isten.

2012. nov. 20. 15:50
 27/105 anonim ***** válasza:
100%

Így van. De azért a hívők nem e szerint a példa alpján tekintenek Istenre.

A kő egyébként sem ugyanaz, mint a kagylóhéj.

Lehet arra nem dobtak volna őssze egy levest az emberek.

Ha Isten helyére teszünk egy majmot, akkor nem biztos, hogy lesz világ.

De az is jó kérdés, hogy Isten másolható, genetikailag modosítható? Oszható, szorozható?

Elgondolkodni jó az ilyen dolgokon, mert érdekes...

Csak válasz nincs rá. Szerintem nem jó megoldás azt mondani, hogy ha nem értjük, nem látjuk értelmét, akkor nincs.

Persze akkor a láthatatlan Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú is létezhet. Mondhatjuk, hogy ő teremtett.

Vagy bármi más. És akkor valóban nincs értelme.

Én abszolút a teremtéshez kötöm Isten.

+ ő a szeretet, igazság, bölcsesség, élet. A lelkünk belőle egy darab, hisz képmásai vagyunk.

De mondom ez hit kérdés. Nem hiszem, hogy rosszab életem lesz, ha ebben hiszek.

És hiszek az abszolút igazságban, nem minden relatív (mert az azt jelentené, hogy bármire igaz, hogy van amikor helyes cselekedet).

Ha jól tudom, te inkább relatív párti vagy. De én ilyet soha nem mondanék, hogy levágtam 2000 7 éves kis lány fejét, miután megerőszakoltam őket, hogy megmentsem őket az élettől. Érzed, hogy ilyet csak egy gyilkos, egoista, pedofil beszél. De ha azt mondanám, hogy azért tettem, hogy megmentsek 4000 gyereket, akkor sem lesz jó az a tett, amit csináltam. Maximum a szükséges rossz volt. De még akkor is ott a kérdés, hogy nem lehetett-e volna máshogy. Mindegy. Ebbe ne menjünk bele.

Ha szekptikusan és materialistán közelíted meg, akkor soha nem fogsz benne hinni.

2012. nov. 20. 15:52
 28/105 anonim ***** válasza:
97%
Ja, előző egyébként ateistaként nem kell a tudományos tényeket elfogadod. Akár hihetsz kreacionizmusban is, meg tagadhatsz minden tudományt, az ateizmus egyetlen alapfeltétele az istenben v. istenekben való hit hiánya.
2012. nov. 20. 15:53
 29/105 A kérdező kommentje:

"Az ateisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben. Ennyi."

- a zen-buddhisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben.

- a tao követői nem hiszenk Istenben vagy istenekben.

- a konfucionisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben.

- a panteisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben.

- a szabadgondolkodók nem hisznek Istenben vagy istenekben.

- stb

és ettől még nem ateisták.

Az agnoszticizmus meg egy vicc és nem egy valósan létező világnézet. Pláne nem az ateizmus egy ága.

2012. nov. 20. 15:56
 30/105 A kérdező kommentje:

Tehát eddig a következő ateista dogmákat leltük:

1: "Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén. Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

2: "Az ateisták nem hiszenk Istenben vagy istenekben. Ennyi."

3. Az agnoszticizmus az ateizmus egyik főága

2012. nov. 20. 16:01
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!