Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » "Az ateizmus vallás" - Milyen...

"Az ateizmus vallás" - Milyen alapon állítják ezt, illetve tagadják?

Figyelt kérdés

Bizonyára hallottatok már erről az állításról. Vannak, akik az ateizmust vallásnak tekintik, míg vannak akik nem. Akik azt mondják hogy vallás, milyen alapon mondják azt, és akik azt mondják hogy nem vallás, milyen alapon tagadják?

Ateista és vallásos emberek válaszait egyaránt várom, természetesen kultúrált keretek között.

2012. okt. 23. 18:36
 91/135 anonim ***** válasza:
89%

"

"Németországban nincs hajléktalan, egy szobára mindenki jogosult."

Ez újabb elégedetlenséget okozhat, mert aki ingyen kap mindent, azt ingyenélőnek nevezik, és aki megdolgozik mindenért, az nem nézi jó szemmel.

"

Na azért egy vacak kis szobácska nem nevezhető mindennek.

Meg a szociális segély sem valami sok. /Németországban ti./

A talpraálláshoz ellenben elegendő lehet.

Te is kerülhetsz nehéz helyzetbe.

Ha a lejtő aljára csúszol, onnan nincs visszaút.

Segítség nélkül reménytelen.

Ha csak kevesen lennének, azt mondhatná az ember, az Ő hibája.

Ma már tömegek vannak kilátástalan helyzetben.

Még a Korán is buzdítja a híveit, a jótékonykodásra.

Te vajon mennyire vagy bőkezű?

Még szavakban sem adsz?

Ellenzed?

Nem sokat tudok a Biblia ezen igéiről, de mintha ott még a saját házába is bevezetné a jámbor a szűkölködőt, és enni ad neki.

Én mindig lökök néhány fillért a szerencsétlennek, még ha saját hibája is közrejátszik a lecsúszásban.

Sajnos többre nem telik.

Meg aztán, elismerem senkinek sem könnyű manapság...

2012. okt. 30. 12:35
 92/135 Pietrosol ***** válasza:
39%

tzolko!

"A bolygók is önszabályozás állapotában vannak,"

Ezzel azt mondod,hogy az anyag az önmaga által alkotott törvényeknek engedelmeskedik,anélkül hogy tudata lenne!

Tehát az élettelen szilárd,folyékony,légnemű anyagok különféle keverékei képesek önmaguknak törvényeket alkotni,majd mikor ezt megunják,felrúgva önmaguk törvényeit,megsemmisülnek!

Akkor addig miért tartja be önmaga szabályait?

Gondolod,hogy ez így O.K.?

Mi a helyzet az üldözöttel,aki megúszta hogy a gepárd kergeti?

Ne csak az egyik álláspontját figyeld!

Srapnel!

Csak győztes vagy csak vesztes szempontból értékelni a tökéletességet,mint látod zsákutca!Valóban kipusztulnak fajok,arról viszont megfeledkezel hogy ökológiai fülkéjüket más vagy gyakran újonnan kialakuló fajok töltik be!Az ő szempontjukból más fajok tragédiája az életük záloga!

Nem volt ellentmondás abban,amit írtam,legfeljebb nem értetted meg(ez nem biztos,hogy a te hibád)!Ha képes vagyok annak a megállapítására,hogy metró elé lépni badarság,akkor képes vagyok azt is megállapítani,hogy precízen működik a világunk!

Miért írtam,hogy precízen működik?Arra a világra,amely a feszültségek elsimításán keresztül a folyamatos harmóniára törekszik nem is lehet mást mondani!Gondolj csak a potenciálkülönbségek állandó kiegyenlítődésére vagy az ozmózisra,stb..!

# 86/91!

A Teremtőben hívő emberek is nagyon sokféleképpen vélekednek!Gondolj csak a monoteizmus,politeizmus vagy a Jahve,Allah,Sátán,esetleg a Szcientológia földönkívüli teremtés hitére!Az ő világlátásuk ugyanolyan eltérő,mint az ateistáké!Bizony alkotnak rendszert,amelynek alapja az anyagelvűség,egyháza pedig a materializmus!Még tv csatornáik,folyóirataik is vannak,sőt a természettudományos oktatás az iskolákban materialista alapokon nyugszik,amely nem átallja azt hirdetni magáról,hogy világnézetileg semleges!

Érdemes úgy revíziót végrehajtani,hogy az teljes legyen!

# 88/91!

"Ha annak nincs visszatartó ereje, akkor semminek sincs. (De mint korábban írtam, van visszatartó ereje.) De még ha nincs is visszatartó ereje, legalább ez a legigazságosabb módszer."

Ha lenne visszatartó ereje,akkor nem alakulnának ki az USA-ban újabb és újabb őrületszerű bűncselekmények!Manapság azzal szórakoznak a teenagerek,hogy gyanútlan járókelőket knockoutolnak az utcán!De továbbmegyek,ha lenne valós visszatartó ereje,megszűntek volna az életellenes bűncselekmények!

Van olyan állam,ahol több 400 éve működik a halálbüntetés és semmi eredménye!

Az utolsó mondatodhoz meg csak ennyit!Ha nem működik valami,akkor érdemes azt éltetni vagy csak simán arról van szó,hogy bejön a bosszúállás?

Tudtad,hogy azonos előjelű töltéssel bíró részecskék nem semlegesítik egymást?

2012. okt. 31. 13:55
 93/135 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Pietrosol!

A világ olyan, amilyen.

Nincs szüksége törvényekre, irányítóra.

Az elméleteket az ember gyártja, ehhez törvényeket keres, rendszereket készít.

Megfigyelése szerint a folyadékok, gázok sajátos módon viselkednek bizonyos körülmények között.

Ok és okozati különbség van ember és a világ között.

A bolygók nem Keppler törvényei miatt rójják útjukat, az csak megmagyarázza viselkedésüket.

Megmagyarázza, mégpedig olyan módon, ami nem tételezi fel fennsőbbrendű Lény, pl: Isten létét.

Nincs rá szükség!

Mi a probléma a gázokkal, nem értem, bővebbet légy szíves.(?)

A gepárdról az ókori kardkovács paradoxona jut az eszembe, aki olyan kardot készített, ami minden pajzsot átdöf, de az ő pajzsát semmilyen kard sem volt képes legyőzni. Legalább is így reklámozott.

Ha nem vennéd észre, ez mindenféleképpen a tökéletes ellen szól.

Olyan uis. nem létezik, mert ha lenne is valamilyen szempontból, más oldalról már nem lehetne az.

Nézőpont kérdése is.

Akárcsak a jó és rossz fogalma.

Mi emberi szemmel nézzük a világot, ami nekünk jó, az lehet, nem jó a legyeknek.

De az ember szemszögéből sem mindig egyértelmű...

2012. okt. 31. 14:25
 94/135 anonim ***** válasza:
100%

A Te nézeted, amelyet képviselsz, szintén nem minden, csak egy elmélet az is.

Ha pl.: meghalsz, (nem kívánom) és meghal az összes vallásos, akkor Isten is meghal, elfelejtődik, uganúgy, mint az már sok régi istenhittel megtörtént.

A bolygók attól tovább rójják útjukat, sőt ezt akkor is megteszik, ha atomháború, vagy más ok miatt az ember kipusztul.

De ha az ember eltűnik a földről, akkor mi lesz Istennel?

Akkor minek kellettek a csillagok, a nap, a galaxisok?

Egyáltalán miért van az Androméda köd?

Hiszen semmi közünk sincs hozzá!

Te azt állítod, hogy mindennek az oka Isten.

De a legcsekélyebb magyarázatát sem tudod nyújtani ok, okozat, miért, miképpen és hasonló kérdésekre.

Nem tudod a miképpent, a mikort.

Beláthatod, az ember természetével az általad elképzelt dolgok nem összeegyeztethetőek.

Bár a filozófiád, komoly gondolkodást sejtet, alapjaiban alig különbözik attól, mint amikor a villámlást és a menydörgést is természetfeletti hatalmaknak tulajdonítottuk.

Nem viszi előre az emberiséget.

Azt már felfogtam, a fáról csak a jó és rossz tudását szereztük meg.

Megismerni való azonban éppen elég akad, ezen kívül is. Ha mindent Istennek tulajdonítanánk, aligha lenne mosógép, tv, rádió, computer, ruhák, élelem bőségesen az ember számára.

A technika és a kultúra vívmányai nélkül el is butulnánk.

Az intelligencia fokmérője ugyan konstans, de ebben én mindig is alapvetően kételkedtem /nem ismerem a pontos definiálás módszerét/, hiszen az alapvető okosság semmit sem ér ismeretek nélkül.

Tanulni is meg kell tenulni, egyre magasabb szinten és az elme hasonlít a gyémánthoz, amely csak kicsiszolva tud sziporkázni. A tesztek már valamilyen formában tanultságot feltételeznek, írni, olvasni, kell hozzá és a beszédet is ismerni kell.

Az igazi IQ ezek nélkül nem hinném, hogy túl magas lehet.

Hiszen minden erre épül, az alap talán a génekben lesz majd mérhető.

Az ember tökéletlensége a maga módján teljesebb, mint Isten tökéletessége.

Alig hinném, hogy neki lenne mondjuk humorérzéke.

Van ilyen a Bibliában?

2012. okt. 31. 15:08
 95/135 anonim ***** válasza:
100%

Jó kérdés, tud e Isten tanulni?

Amire mi képesek vagyunk, azt neki is kapásból tudni kell.

Az emberrel kapcsolatban érik meglepetések, nem mindíg ugyanúgy viselkedik velünk.

Vizsgálnia, tesztelnie kell minket.

Magától nem bizonyos a dolgainkban.

Azt is megígérte, több özönvíz nem lesz. /bár néha kisebb árvízekkel azért mégis gyakorolgat, tetszhet neki/

Tehát tanult valamit.

Az első ezek szerint nem volt eredményes, nem oldotta meg a problémát.

Jobb módszer kell, más.

Akkor viszont nem lehetett eleve tökéletes, mert tanulásra volt szüksége.

2012. okt. 31. 15:33
 96/135 anonim ***** válasza:
100%

Tud e Isten villanyborotvát, fogkefét, űrrepülőgépet, TV-t csinálni?

Az ember vágja.

Valami bizonyítás esetleg?

Hegyet, völgyet igen, na de nyomtatoot áramkört?

Ádám tuti, hogy szakállas volt.

2012. okt. 31. 15:47
 97/135 Srapnel ***** válasza:
83%

"Csak győztes vagy csak vesztes szempontból értékelni a tökéletességet,mint látod zsákutca!Valóban kipusztulnak fajok,arról viszont megfeledkezel hogy ökológiai fülkéjüket más vagy gyakran újonnan kialakuló fajok töltik be!Az ő szempontjukból más fajok tragédiája az életük záloga!"

Na és? Mi köze ennek bármihez is?

"Miért írtam,hogy precízen működik?Arra a világra,amely a feszültségek elsimításán keresztül a folyamatos harmóniára törekszik nem is lehet mást mondani!"

Mondd el, kérlek, a precíz szó általad használt jelentését.

2012. okt. 31. 18:52
 98/135 anonim ***** válasza:
100%

Pietrosol!

"Ezzel azt mondod,hogy az anyag az önmaga által alkotott törvényeknek engedelmeskedik,anélkül hogy tudata lenne!

Tehát az élettelen szilárd,folyékony,légnemű anyagok különféle keverékei képesek önmaguknak törvényeket alkotni,majd mikor ezt megunják,felrúgva önmaguk törvényeit,megsemmisülnek! "

A gázok, folyadékok a káosz törvénye szerint viselkednek.

Ha képesek lennének rendezett struktúra kialakítására, akkor beszélhetnénk irányítóról.

"

Csak győztes vagy csak vesztes szempontból értékelni a tökéletességet,mint látod zsákutca!Valóban kipusztulnak fajok,arról viszont megfeledkezel hogy ökológiai fülkéjüket más vagy gyakran újonnan kialakuló fajok töltik be!Az ő szempontjukból más fajok tragédiája az életük záloga! "

A kipusztult fajok menthetetlenül szegényebbé taszik világunkat.

Gyakran nem is pótolhatóak, még az ökológiai egyensúly ( ami évmilliók alatt alakult ki) is felborul.

Ez gyakran az ember tevékenysége nyomán alakul ki, de nem mindíg.

A komputer hőskorában, amikor még monitor sem volt, kedvenc játékom volt a populáció programozás. (farkas, kecske, káposzta.) Az egyensúly felbomlása rendkívül érdekes dinamikus változások sorozatát produkálta, primitív körülmények között is.

Mi lép a fülkébe? Csótány, skorpió, baktérium?

"

Nem volt ellentmondás abban,amit írtam,legfeljebb nem értetted meg(ez nem biztos,hogy a te hibád)!Ha képes vagyok annak a megállapítására,hogy metró elé lépni badarság,akkor képes vagyok azt is megállapítani,hogy precízen működik a világunk!

Miért írtam,hogy precízen működik?Arra a világra,amely a feszültségek elsimításán keresztül a folyamatos harmóniára törekszik nem is lehet mást mondani!"

A világ sokkal inkább ronda és kegyetlen.

Állandó élet-halál harcot vívnak, még a növények is.

A szépség és a harmónia főleg az ember tevékenysége nyomán alakul ki, aki rendszerez, épít, teremt és megszünteti a káoszt egy időre.

Ha épp ésszel nem lépsz a metro elé, akkor beláthatod, a nyúl sem szeret a farkas fogai, vagy a sas karmai között vergődni.

A sas nem boldog, ha betegségben kihullanak a tollai és precízen megmondhatjuk, hogy a farkas utál télen éhen pusztulni, ezért is hajlamos ilyenkor falkába verődni, mert valamelyest több a sansza a túlélésre.

"Gondolj csak a potenciálkülönbségek állandó kiegyenlítődésére vagy az ozmózisra,stb..!"

Az ozmózis keletkezése a félig áteresztő hártya, membrán következtében alakul ki és végső soron a gravitáció, vagy más nyomás okozza.

Hatása ideiglenes, vagy amit írsz még, a potenciál különbségek kiegyenlítődése is a káosz elmélet számára érv, amely szerint minden rendezettség csak időleges és hamarosan visszatér a rendezetlenség állapotába.

"

# 86/91!

A Teremtőben hívő emberek is nagyon sokféleképpen vélekednek!Gondolj csak a monoteizmus,politeizmus vagy a Jahve,Allah,Sátán,esetleg a Szcientológia földönkívüli teremtés hitére!Az ő világlátásuk ugyanolyan eltérő,mint az ateistáké!Bizony alkotnak rendszert,amelynek alapja az anyagelvűség,egyháza pedig a materializmus!Még tv csatornáik,folyóirataik is vannak,sőt a természettudományos oktatás az iskolákban materialista alapokon nyugszik,amely nem átallja azt hirdetni magáról,hogy világnézetileg semleges! "

Ha bármelyik felekezet előnyt kapna, akkor a többi vallás minden bizonnyal háttérbe szorulna.

A materialista világnézettől se várd, hogy olyan álláspontot tanítson, ami szerinte nem igaz, de toleranciájával még mindíg meg lehetsz elégedve.

Te melyik vallást szeretnéd, ha uralkodó lenne?

Allah? Jevova tanúi? Katolikus? Református? Síva? Jupiter?

Könnyen az orszlánok előtt találhatnád magad...

De a máglya sem kellemes.

"Érdemes úgy revíziót végrehajtani,hogy az teljes legyen!"

Melyik revízióra gondolsz?

Csak nem a materialistára?

Na azt én sem szeretném, pedig...

2012. nov. 1. 09:01
 99/135 anonim ***** válasza:
31%

Kedves Srapnel!

Beszéltem már a világ nagyságáról, arról, amit manapság látunk.

150 milliárd csillag a mi galaktikánkban, nem semmi.

Kb ugyanennyi, azaz 150 milliárd galaktika létezik.

Ha feltételezzük, (ami nem igaz, mert van kisebb, nagyobb) hogy mindegyik hasonló számú csillaggal rendelkezik akkor

2,25*10 a 22 dik en a csillagok száma.

22 500 000 000 000 000 000 000 ennyi

ha még hozzáveszed, hogy a nap 332270 földtömeg, vagy azt, hogy a nap térfogata 1300000 szerese a föld térfogatának képet kaphatunk, milyen kis légypiszok a világunk.

Még magam sem tudom felfogni, pedig foglalkoztam matematikával, csillagászattal.

Épp eszű lény azonnal kételkedni kezd, hogy ekkora gigantikus mű mellett számít e az ember, jelent e valamit.

Ha ezt egy fensőbbrendű lény hozta létre, akkor azzal bizonyára célja van, de hogy mi, azt senki sem sejtheti.

Ugyan mit számít kicsiny, parányi világunk és a rajta élő pirinyó emberkék eme nagy mű alkotójának.

Hogyan is törődne azzal, hogy hazudsz e, vagy kivered, ha kedved tartja, vagy dolgozol e szombaton, vagy vasárnap.

Micsoda nagyképű gondolkodás ez.

Tudom, hogy hasonló a gondolkodásunk, de mégiscsak számítanak a méretek az arányok.

A föld még a naprendszerben is csak egy pirinyó, szinte megtalálhatatlan pontocska, nem mérhető a világegyetem mércéjével.

Akik ilyesmit feltételeznek, nem ismerik helyünket a világban.

2012. nov. 1. 18:20
 100/135 izidorkata ***** válasza:
0%

Az ember képtelen megérteni Isten elgondolásait, erre egyedül a Giliszta képes!

Igen: így eggyes számban, mert az univerzum összes gilisztája egy szuper hálózatot alkot, egy egész földet átölelő agynak egy egy aura sejtjei! A földöön kívül még számtalan más bolygón is kifejlődött az inteligencia, és az élet. Ezek a bolygók emberek együgyű technikai eszközeivel elérhetetlenek. A milioárd fényévek idő és tér dzsungeleiben elbújnak primitív ég vizsgáló műszereink hunyorgó lencséi elől. A giliszta azonban a tér és idő dimenzióit csupán úgy használja mint mi a tévét. Számára csak egy művészi kifejezőeszköz a tér idő kordináta rendszer. Lehetséges hogy a giliszta Istennek egy megnyilvánulása, ezt még nem sikerült letisztázni annak a szellemi körnek amely Darwin késő munkáiból indulva ki igyekszik megérteni az evolúciót a maga teljes valóságában!

2012. nov. 2. 11:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!