A tudomány a mai napig se bizonyítani se cáfolni nem tudta Isten létezését, ez a kapaszkodója a hívőknek és az ateisták nem tudnak megfelelő érveket mondani?
A tudatnak semmi köze az agyadhoz. A tudatod irányítja az agyadat nem pedig fordítva. Vagy hívhatjuk léleknek is, kinek hogy tetszik. Ezért is nem érted a reinkarnáció elvét. Mert te azt hiszed az agyad terméke a tudat. De zen nem így van. Mi vagy te egyáltalán? Meddig terjed ki az éned? Mondjuk ha egy balesetben összeroncsolódik a tested és már a jövőben vagyunk, a fejedet pedig rátesszük egy másik testre, akkor az még te vagy? Vagy menjünk tovább. A fejed is megsérül s csak az agyadat teszik át egy másik testbe. Külsőleg teljesen megváltozol. Akkor is te maradsz? Ha az agy egyes részeit kicserélik egy másik ember agyával, legyen először a harmada, te úgy gondolod, hogy akkor te elvesztesz bizonyos emlékeket ő pedig megkapja és viszont így veled? Valóban azt hiszed ha a fél agyadat kicserélik egy másik emberével és a műtét sikeresen lezárul akkor te megkaphatod egy másik emner tudatát? Én nem hiszek ebben.
A lélek behozatala pedig csakis SZERINTED értelmezhetetlen fogalom.
Mézzük az példáidat:
1, Ájulás. Az hogy utánna nem emlékszel semmire nem azt jelenti, hogy nem voltál jelen az események megtörténtekor és nem is élted át azt a helyzetet. Minden egyes pillanattal tisztában voltál csak éppen nem emlékszel rá mikor felébredsz. Mondok erre egy példát hogy jobban megértsd: Elmész bulizni és nagyon részegre iszod magad. Végig eszméletednél vagy nem ájulsz el mégis másnap mikor kérdezik a haverok hogy emlékszel mikor pucéran szaladgálva azt ordibáltad szabadságot tibetnek!? Nem, nem emlékszel, pedig ébren voltál, nem más mozgatta a lábad a szádat stb. Te csináltál mindent csak nem emlékszel rá.
2, A betegségek nem a valós személyiségedet változtatják meg csupán eltompítanak dolgokat. A be és kimenő információk össze keverednek esetlegesen szét darabolódnak így mind a hozzá intézett szavak mind pedig a tőle származó szavak lehetnek sérültek. Nem azt mondom hogy a test sérülése nincs hatással a leki folyamatokra épp ellenkezőleg: A test a lélek szeme szája füle nyelve stb. Ezen kereszül tudja felfogni az ebben a világban lévő dolgokat és alakítja át információkká. Például: a számítógép kettes számrendszerben gondolkodik. Attól hogy te leütsz egy karaktert a számítógépben nem "b" betűként tárolódik el hanem annak bináris kódjaként. Ehhez van egy fordító program ami oda vissza fordít. Namár most ha ez a program sérül(jelen esetünkben a test) akkor hibásan tárol illetve hoz vissza dolgokat. Hiába nyomtál te le egy "b" betűt ha visszahozva már "x" lesz. Értelmetlen lesz a kommunikáció.
3,Mint már mondottam az agy is része a feldolgozó résznek. Én sem tudok mindent nem vagyok Isten, de szerintem így működik: Az agy a legfontosabb feldolgozó rész. Ha úgy vesszük itt csatlakozik a lélek és a test. Természetesen ha megsérül nem képes adatokat továbbítani és fogadni. Ez csak elmélet, az én elméletem. Ezt figyelmen kívül is hagyhatod. Csak leírtam mit gondolok erről, nem maradjon megválaszolatlanul.
Nos a három eseményből 2-őt szerintem elég érthető módon megcáfoltam így semmi esetre sem igaz az állításod. Attól függetlenül hogy te hiszel e a lélek létezésében vagy sem és hogy tudományosan bizonyítható vagy sem nem lehet kizáró oka a létezésének!
Annak kiváltképp örülök, hogy a hozzászólásom kiváltott benned egy gondolat menetet amit még meg is osztottál velünk. Szerintem nem a te reszortod megítélni mennyire vagyok beszűkült tudatú, de mivel te sem vagy hajlandó az én érveimet elfogadni csak a sajátodat szajkózod így én is nyugodtan hívhatnálak én is így téged... De nem teszem. Remélem én is hogy elolvasod eme sorokat és logikusan átgondologód amiket felvetek benne. Ha nekem nem hiszel teszteld le a leírtakat. Itasd le egy haverod és végig legyél vele. Biztosan nem lesz probléma. Másnap ha felébred írasd le vele mire emlékszik és meglátod kiesnek neki is dolgok. Ne csak engem próbálj a józan ész értelmével felruházni, hogy belássam mekkorát tévedtem. Be fogom ha be bizonyosodik. De ugyan ezt várom el tőled is. Neked is szép napot barátom! :)
Hopp most olvasom az utolsó hozzászólásod, íme a válasz:
Először is ha elolvastad volna az előzményeket lenne fogalmad róla hogy ez a mondat így nem igaz önmagában, MERT a korábban hozzászólt emberke észrevételére a reakció. Így önmagában nem értelmezhető.
Elmagyarázom ezt is: Korábban ezt írta valaki, olvasd el:
"De mi van azokkal akik nem ilyen élethelyzetben vannak akik már egésze pici koruk óta csak az élet szenvedéseit tapasztalják meg a jót nem igazán s szinte másból sem állnak csak a munkából hogy legalább ne haljanak éhen bár lehet hogy időközben feladja és inkább a halált választja önként. De végül is nem számít hogy milyen a helyzetünk és milyen életkorban vagyunk mert valamilyen probléma ,gond ,baj mindenkit elér. Idilli családi élet aztán valaki meghal betegség ,baleset valami miatt. Tehát azt a kevéske kis életét ami az embernek van azt sem tudja huzamosabb ideig felhőtlenül élvezni. Persze azért vannak kivételek de az tényleg ritka. De a vége így is úgy is a halál. Elképesztő hogy mennyi dolog van a világon és a töredékét sem ismerjük meg. Mert nincs rá időnk arra hogy megismerjük a világot. Ha egész életünkben csak a felfedezésével tudnánk foglalkozni az sem lenne elég hogy tényleg felfedezzünk mindent. S akkor még hol van az hogy családot alapítunk és felneveljük a gyerekeinket? De így is a legtöbb időd azzal megy el hogy dolgozol azért hogy élhess de nincs időd élni mert dolgoznod kell."
Erre volt a reakció, hogy akkor szerinted csak szenvedés az élet? Nincs is idő kiélvezni? Látod mekkor a különbség. Sok emberrel az a baj hogy külön-külön értelmezi az írottakat, holott az egésznek csak egyben van jelentése. Ezt már nem egyszer leírtam itt. És ne vedd magadra.
Üdv
"A tudatnak semmi köze az agyadhoz. A tudatod irányítja az agyadat nem pedig fordítva."
Miért nem tudsz akkor pl. hirtelen kijózanodni ha nagyon akarod?
Miért nem tudsz hirtelen lenyugodni akkor, amikor nagyon akarsz?
Miért nem tudsz tudatosan kitörölni emlékeket, amikor csak akarod?
"Mi vagy te egyáltalán? Meddig terjed ki az éned?"
A biológiai éned a téged alkotó sejtek összessége.
A funkcionális éned a téged alkotó működő egységek (sejtek + pl. pacemaker) összessége.
A tudatos éned az agyad aktuális állapotainak és a benne zajló folyamatok(!) összessége.
A lélek-éned az agyad érzelmekért felelős állapotainak és a benne zajló folyamatok(!) összessége.
Az éned definíciója a kontextustól és a nézőponttól is függ.
"Mondjuk ha egy balesetben összeroncsolódik a tested és már a jövőben vagyunk, a fejedet pedig rátesszük egy másik testre, akkor az még te vagy?"
Igen. Egy olyan kompozittá váltál, ahol a fejed DNS-e nem egyezik meg a tested DNS-ével.
"Vagy menjünk tovább. A fejed is megsérül s csak az agyadat teszik át egy másik testbe. Külsőleg teljesen megváltozol. Akkor is te maradsz?"
Igen. Bizonyos nézőpontból, ahol az énedet a külsőd felhasználásával definiálod, na, ott meg nem. Ha az összes nézőpontot egyszerre nézed, akkor részben te maradtál. Mint ahogy az valójában úgy is van: a régi személyiséged, agyad + az új tested. De funkcionálisan maradtál az, ami vagy, mivel az agyad az, ami a tested viselkedését meghatározza, valamint az új tested is funkcionál saját magával és az agyaddal. Ha ezután megölsz valakit, nem hivatkozhatsz arra, hogy de hát nem is a te tested tette. Dehogynem. Az már az agyad és a tudatod új teste, tehát te.
"Ha az agy egyes részeit kicserélik egy másik ember agyával, legyen először a harmada, te úgy gondolod, hogy akkor te elvesztesz bizonyos emlékeket ő pedig megkapja és viszont így veled?"
Ezt még nem tudni pontosan. De valószínűleg az több, összekapcsolt, külső ingerekkel folyamatosan bombázott, működésképtelen agyrészek halmazává válik.
"A lélek behozatala pedig csakis SZERINTED értelmezhetetlen fogalom."
A lélek értelmezhető. Csak nem statikus entitás. A lélek az agyad egy állapota és a folyamatai együtt. A focimeccs sem olyan entitás, mint egy alma, amit a kezedbe foghatsz, hanem egy folyamat. De definiálható és létezik. A focimeccs nem lesz azáltal, hogy nem tudod berakni egy dobozba, vagy a kezeddel megfogni, egy transzcendens entitás. Az anyagi létezés nem csak fizikai objektumokból (részecskékből) áll, hanem kölcsönhatásokból és az objektumok kapcsolatából is. Ez utóbbit megérteni és helyén kezelni magas szintű absztrakciót és gondolkodást igényel, ezért nem értik sokan.
"Az hogy utánna nem emlékszel semmire nem azt jelenti, hogy nem voltál jelen az események megtörténtekor és nem is élted át azt a helyzetet. Minden egyes pillanattal tisztában voltál csak éppen nem emlékszel rá mikor felébredsz."
Miután visszaemlékezni nem tudsz, így fogalmad sincs, hogy minden egyes pillanattal tisztában voltál. Lehet, csak egy részével. Az is lehet, hogy egy részével sem. Amikor részeg vagy és mondjuk mások látják, hogy abban a jelenben a tudatod működik és te magad is tudatában vagy annak, hogy működik, akkor nem vagy ájult.
"Te csináltál mindent csak nem emlékszel rá."
Így van, csak épp nem voltál ájult.
"A test a lélek szeme szája füle nyelve stb. Ezen kereszül tudja felfogni az ebben a világban lévő dolgokat és alakítja át információkká."
A lélek nem azt csinálja? Már mint hogy információt alakít át folyamatosan. Csak itt már a "belső" információ átalakítása történik.
"Attól hogy te leütsz egy karaktert a számítógépben nem "b" betűként tárolódik el hanem annak bináris kódjaként. Ehhez van egy fordító program ami oda vissza fordít. Namár most ha ez a program sérül(jelen esetünkben a test) akkor hibásan tárol illetve hoz vissza dolgokat. Hiába nyomtál te le egy "b" betűt ha visszahozva már "x" lesz. Értelmetlen lesz a kommunikáció"
Bámulatosan közel jársz az igazsághoz, csak egy apró lépést nem teszel meg. Az agyban is pont ez történik, csak nem binárisan.
"Az agy a legfontosabb feldolgozó rész."
Úgy tűnik, hogy az egyetlen is a lélek szempontjából.
119/azt írtad--"Na most ezen 3 ok alapján kizárhatjuk, hogy az ember lélekkel rendelkezik. Ha ugyanis a lelket úgy definiáljuk, mint valami örökkévalót, ami életeken át nyúlik, akkor a személyiségünknek soha nem szabadna változnia. Márpedig a fenti 3 esemény során pontosan ez történik."
A lélek létezik-- csak épp nem születhet újra meg újra, ez mese!
A személyiségünk épp a lélek miatt is torzulhat vagy tökéletesedhet. Tehát a személyiséget meghatározza örökletesség, aztán a gyermekkori nevelés valamint ahogy telik az idő maga a élet minősége is amiben él.
De nem csak az agynak köszönhetően, mert az csupán memória és egy vezérlő központ, hanem a lélek, gondolatai, emlékei, érzelmi színezete az ami nagyban befolyásolja az hogy milyenekké válunk.
Itt felsoroltál betegségeket-- az Alzheimer-kor egy nagyon jó pl erre. Sajnos sokan azt hiszik se nem lát se nem hall, se nem ért, mert teljesen leépült-- NEM!
Sajnos hasonló az agyhalott koma állapothoz. Az agyhalott fájdalmat érez hall és érti amit beszélnek hozzá. Még figyelni és sírni is képes.
Hasonló az idős korú leépülés bár látszólag nem ismer fel, látszólag nem figyel, nem képes ellátni magát-- de valójában hall, érti amit mondanak-- csak megszűnt a lélek energia és az agy neuronjai között a kapcsolat.
Mert az agysejtek elektromossága legyengült és pusztulnak a neuronok-- igy a lélek energia teljesen fellazulttá válik- megszűnik a gondolat és a memória között minden kapcsolat.
Már pedig az emlékezéshez szükség van a képi adatokra is-- ezért kell elé ülni, hogy lásson mint arcot és ismételten szólani-- hogy a lélek tanuljon meg látni, emlékezni.
szóval a lélek létező, de az élet egyszeri, megismételhetetlen itt a Földön legalábbis soha nem történhet meg.
Mert a megtermékenyített petesejtben már eleve ott van a két lélek kezdemény amit a szülők adtak át a magzatnak-- együtt növekszenek a testtel részei annak hisz a két lélek energia hálózat nélkül nem is létezne az élet.
A újra-leszületés egy antik mese, vágy remény csak épp nem igaz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!