Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért mondják sokan, hogy a...

Miért mondják sokan, hogy a tudományban is hinni kell, mint egy vallásban, amikor józan ésszel körülnézel és egyből látszik, hogy a világ a tudomány törvényei szerint működik, nempedig valamelyik vallás törvényei szerint?

Figyelt kérdés
2011. júl. 27. 19:17
 41/91 anonim ***** válasza:
76%

09:16

Nekem írtál. Igazából azért nem értitek, vagy direkt nem akarjátok érteni, mert nincsen alapismereteitek sem a világ egyéb területeiről. A vallás, mint egy diktatúra csak a sajátját engedi szajkózni. Ahogyan pl a kommunizmus. Csak a kommunizmus tanait engedte követni, de a világ NEM FELETE ÉS FEHÉR. Van szürke, világos szürke, sötétebb stb...

"Látod látod. Hited van. Az, hogy van egy állandó sugárzás, az tény. Az, hogy volt egy valamikori robbanás, az pedig elmélet. Ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy ez a sugárzás egy ősrobbanás maradványa/következménye, mindent tudnunk kell a világegyetemről, mert csak akkor lehet a sugárzás okát tényként megállapítani. Ám mivel a világegyetemről nagyon nagyon keveset tudunk, ezért az ősrobbanás elmélete továbbra is elmélet, amiben HINNI lehet."

Még egyszer leírom, egy tudós SOHASEM HISZ az elméletben, hanem VIZSGÁLJA! A háttérsugárzás tény, ahogy említetted. De az is tény, hogy ez csak robbanás következményeként jöhetett létre. Tudod, te mi a fény? Mennyivel megy? Nem úgy működik, hogy elkapom kézzel, és meghajlítom, hogy mikrohullámú sugárzássá alakuljon.

Az ősrobbanás pedig azért van még mindig elméleti szakaszban, mert millió probléma van még, ami tisztázásra vár. Pl, hogy miért robbant fel, és mi robbant fel? A tudomány is elismeri, hogy ezt még nem tudja, de ettől nem hiszi az elméletet, hanem vizsgálja, és publikálja az eddigi eredményeket.

Tudod miért ellenzi az egyház a cern részecskegyorsító kísérleteit? Tudod, mi az? 27 km kerületű alagút. Több mint 6500 kutató dolgozik a cernben. Az egyház tudod, miért ellenzi a kísérleteket? Mert a tudomány itt próbálja kicsiben igazolni az elméleteket, illetve az elméletek még hiányzó darabjait.

Szerintem, amikor otthon felkapcsolod a villanyt, el kéne gondolkodnod, hogy a tudomány készítette a paksi atomerőművet, ahonnan az áram jön. Attól, hogy nem értesz hozzá, talán el kéne fogadnod, hogy bizonyított elméletek alapján készítették az erőművet, és nem a hasukra ütöttek. A cern kutatóközpont épp erre lett létrehozva, hogy bizonyítsák a gigantikus elméleteket, és kicsiben adjanak rá bizonyított tényeket.

De az a hívő, aki makacskodásból tudomást sem vesz arról, hogy ha felkapcsolja a villanyt, azt nem papok oldották meg, hanem tudományos szakemberek, ebből következően egy tudományos szakember kicsivel többet ért a bizonyításhoz, mint egy pap, akkor az a hívő soha nem lesz táglátókörű, hanem egy diktatúra része, ami nem enged kitekintést sehova. Nevetséges, hogy egy egyház akarja megmondani 6500 kutatónak a cernben, hogy hagyjátok abba! Akkor ki a nyitottabb a világra?

Hangsúlyozom még egyszer, a tudomány ma 10 a mínusz 43 másodpercig, azaz 10 osztva 10 és utána 43 nullával vissza tudja vezetni az ősrobbanás elméletét, és elismeri, hogy előtte nem tudja mi történt. Ezért elmélet még az ősrobbanás. De nem állítja, hogy tény! Mert csak akkor lesz tény, ha mindent bizonyított, és akkor ezt hallod, ősrobbanás-tétel.

Mutass egy papot, aki folyamatosan kutatja, hogy a bibliában miért vannak totál ellentmondó mondatok? Totál hülyeségek? Egy Istennek már akkor tudnia kellett volna a dinoszauruszokról, galaxisokról, cernről stb... Nem írhatott olyan ostobaságokat, amik jó helyen a bibliában találhatók. Te mint vallásos, kutattál valaha az után, hogy Júdás könyvével mi van? Mert a régészek már megtalálták! Hallottál már róla? Hogy a bibliát maga a papság kurtította meg, és szedte ki pl Júdás könyvét is, mert ellent mondott pl Máté könyvének?

Nem gondolod, hogy át vagy verve? Mert azt hiszed el, amit egy könyvben eléd tesznek, de magadnak fogalmad sincsen róla, mikor írták a könyveket? Tudtad például, hogy az újszövetség könyveit nem Jézus idejében írták? Hanem utána, úgy Kr.u 60-70-80-ban? Ezt úgy hívják, régészeti lelet. Honnan tudod ennyire biztosra, hogy nem vagy átverve? Tudtad pl, hogy régészeti leletek NEM bizonyítják, egyenesen ellentmondanak annak, hogy Jézus születésekor kivégeztették a csecsemőket? Nincsenek tömegsírok, apa! A vallásos emberek, nem Isten szavában hisznek, hanem emberek által készített könyvnek, amiről ma már bizonyított tény, hogy kiszedtek abból is tekercseket anno!

Istenben lehet hinni, de az nem egyenlő emberek által készített irománnyal. Ha én most írnék valamit, te kétezer év múlva azt is szó nélkül elfogadnád, mert már nincsen senki, aki látta, hogy én írtam? Csak azért elfogadod, mert ősrégi?

2011. júl. 28. 15:04
 42/91 anonim ***** válasza:
57%

Én csak annyit tennék hozzá a témához:

A húr-elmélet egészen jó elméleteket dolgozott ki a "miért történt az ősrobbanás" témakörben. Igaz, a hívőknek nem fog tetszeni, mert a "kiválasztott fajt" a végletekig semmivé teszi :)

Amúgy grat az előzőeknek! Gyönyörű válaszok voltak, nagyon tetszettek!

2011. júl. 28. 15:12
 43/91 anonim ***** válasza:
83%
Ja, és még valami, hogy értsd. Ha felrobbantasz valamit, pl egy petárdát, annak látod a fényét! A fény soha nem áll meg. A galaxisokat is azért látjuk ma, mert ideért a fényük! Látjuk, mert jön a fény. Az ősrobbanásnak is volt fénye. De nem látjuk, pedig látnunk kéne, ugye ha robbant valami, annak van fénye. 1965-ben felfedezték, hogy mégis látjuk, pontosabban halljuk, mérjük. Ideért a fénye, de a robbanás akkora volt, hogy meghajlította a fényt olyan szinten hajlította meg a hullámait, hogy mikrohullámokká alakult. A fény sebessége 300 ezer kilométer per másodperc! Ezt egy kis robbanás nem tudja elhajlítani! Ez már fizika. Ez az egyik bizonyítása 10-15 milliárd évvel ezelőtti hatalmas robbanásnak. De még mindig elmélet, mert számtalan pontját nem tudják bizonyítani, erre van CERN, amitől az egyház fél.
2011. júl. 28. 15:19
 44/91 eric_one ***** válasza:
25%

15:19 válaszára írnám

Nem tűnt fel neked, hogy az emberi tudomány védelmében degradáló stílusban fejezed ki magadat, és ezzel Te magad is elköveted azt amit az előző üzenet írójának felhánytorgattál. Mitől vagy Te akkor különb? Szerintem nem kellene így lefokoznod a teremtés tudományt sem, mert hidd el sok tudós pontosan a teremtés elméletén vizsgálódik, ahogy más világnézetű tudósok pedig a kozmikus evolúción, ahogy írtad is. Szerintem minden művelt embernek ismernie, tanulmányoznia kellene a bibliát, és itt nem júdás evangéliumáról beszélek. Kérlek értsd meg hogy mi hívők nem vetjük el a tudományt, de a Bibliának minden esetben nagyobb tekintélyt tulajdonítunk. Mit jelent az, hogy a Biblia a legfőbb tekintély az igazság kérdésében? Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a Biblia nem mond el nekünk minden igazságot az élet összes kérdéséről. A Biblia nem enciklopédia. Nem mondja el nekünk, hogy hány galaxis van az univerzumban, hogy milyen részecskék vannak az atomon belül, hogy a DNS hogyan őrzi az információt, vagy hogy hogyan kell megszerelni egy meghibásodott autót. De amiben a Biblia állít valamit, ott az a legfőbb tekintély! Lehet, hogy nem beszél a Biblia az autószerelés hogyanjáról, de arról igen, hogy az autónk ne váljon bálványunkká! Ezért használható és aktuális ez a könyv a mai korban ugyanúgy mint az elmúlt korszakokban. Hasonlítanám ahhoz hogy olyan mint egy használati utasítás az élethez, és ez működik, erre bizonyíték az Én életem is és mindazon emberek élete is akik alárendelték magukat Isten beszédének. Ezekről csak nekünk van fogalmunk, ezért kérlek ne ítélkezz ezek felett. Iskolában nekem még azt tanították hogy a piramisokat rabszolgák építették, görgőkön húzták a hatalmas köveket. Elhittem, egészen addig amíg elolvastam egy könyvet "A vízbe álló piramisok" Arról szól hogy egy nagy medert építettek, belevezették a folyót és vízen szállították stb... Ez már tudományosabbnak hangzott, amíg nem láttam egy másik elméletet. stb. A lényeg hogy rájöttem a tudomány mint az emberiség ősi tudás halmaza úgy jut előre hogy mindig bebizonyítja saját előző tévedéseit. Mindig kérdések maradtak számomra. De hívőként miután megtaláltam hitem forrását, mindenre választ kaptam, és látom hogy a hitetlenek mindig keresik azt. Szeretném leszögezni hogy nagyon érdekelnek a tudományos hírek is, és olvastam az általad említett részecske gyorsítóról is. De egy gondolattal zárnám soraimat melyet a biblia ihletett: Minél több tudásra teszünk szert, annál inkább rájövünk hogy milyen keveset is tudunk. Isten áldjon benneteket!

2011. júl. 28. 16:50
 45/91 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem nem kellene így lefokoznod a teremtés tudományt sem, mert hidd el sok tudós pontosan a teremtés elméletén vizsgálódik"

Erről szívesen hallanék. Milyen tudósok vizsgálják a teremtést?

Hogy vizsgálható a teremtés tudományosan?

Milyen kísérleteket végeznek a teremtésre?

Hogyan mérik az eredményét?

Mi egyáltalán a konkrét elmélet amit vizsgálnak?

2011. júl. 28. 16:58
 46/91 Srapnel ***** válasza:
100%

"A lényeg hogy rájöttem a tudomány mint az emberiség ősi tudás halmaza úgy jut előre hogy mindig bebizonyítja saját előző tévedéseit."

Ez, az önjavítás mindenképp egy rendkívül pozitív tulajdonság. Nem?

"Mindig kérdések maradtak számomra. De hívőként miután megtaláltam hitem forrását, mindenre választ kaptam, és látom hogy a hitetlenek mindig keresik azt."

Talán azért, mert a valóság nem mindig való az embernek.

"Minél több tudásra teszünk szert, annál inkább rájövünk hogy milyen keveset is tudunk."

Ezzel szemben ti tekintély elven, vagyis ezzel egyenértékűen: "mert csak" elven, ennél sokkal biztosabbnak és általánosabbnak mondott tudást/állításokat tartotok fönn. Akkor hogyan jön össze a két dolog?

2011. júl. 28. 17:16
 47/91 anonim ***** válasza:
73%

Kedves 16:50,

Egy dolgot árulj el: miért a Biblia? Miért nem a Korán? Miért a Bibliának van nagyobb tekintélye? Mert az emberek azt mondták?

A másik meg: én meg tanusítom, hogy a Biblia nélkül is erkölcsös életet lehet élni. Ismerem valamennyire (kb. annyira, mint a Koránt) és ennyi. Nem tanulmányozom, nem követem a tanításait (sőt, sok tanítása kifejezetten elborzaszt, és felháborít). A te elméleted alapján miért akarnál pl egy hindut arra kényszeríteni, hogy számára értéktelen, ősöreg könyvet olvasson?

"Szerintem minden művelt embernek ismernie, tanulmányoznia kellene a bibliát"

Ezt mondtad. Tehát szerinted az arabok, indiaiak, kínaiak, japánok, egyéb, nem keresztény vallás hívői műveletlen emberek? :) Hát, gratulálok, hogy a világ jó háromnegyedét leszóltad, mindössze egyetlen mondattal :)

Következő kérdésem: és az autóm miért ne lehetne a bálványom? Miért legyen egy könyv a bálványom, amit emberek írtak, a saját szájuk íze szerint, emberek fordítottak, emberek értelmeztek, úgy, ahogy nekik tetszik? Miért lenne rosszabb ez a szöveg rosszabb egy olyan eszköznél, amit emberek terveztek, emberek építettek, és emberek működtetik?

Egyébként, eléggé súlyos probléma, ha gond nélkül elhiszel mindent, ami tudományosnak néz ki, anélkül, hogy megvizsgálnád :)

Egyébként, a Biblia pont azt tanítja, hogy ne akarj tudni, hiszen minden Isten keze munkája. Ezen az elven még a barlangban ülnék, hiszen pl az elektromosság már lazán túl lehet azon a határon, amit tudni akarhatunk...

2011. júl. 28. 17:18
 48/91 anonim ***** válasza:
0%

Sir Butcher válasza:Nem Jézus Krisztus a Teremtő!

Na ,figyelj Haver,gyorsan átolvastam 2x a Bibliát ,és csak megerősíteni tudom az hozzászólásomat.

Majd te is elismered nemsokára ,hiszen mundenkinek megkell halni és Isten előtt felelni,az Ő kérdéseire.

Ha te másképpen látod az a te bajod.

2011. júl. 28. 18:18
 49/91 anonim ***** válasza:
100%
Ha gyorsan kétszer elolvastad a Bibliát, és kitartasz mellette, akkor baj van a szövegértési képességeiddel :)
2011. júl. 28. 18:20
 50/91 anonim ***** válasza:
100%

16:50

Nekem írtál.

Mások már írták, nem írom le, hogy igen, a bibliát ismerni kellene, de a többi vallás tanait vajon miért nem? Egy keresztény vallású miért nem ismeri a többit?

Magam részéről, igazat adok, hogy az embernek valamilyen szinten ismerni kell a bibliát, de minden mást is!

Példa:

Biztosan van olyan edző, aki arra a kérdésre, hogy hogyan gyorsíthatná a futó teljesítményét 100 méter síkfutáson, azt mondja, fusd végig egyenletes tempóban! És ne hallgass senki másra, én hiszek ebben. Csináld, ahogy mondom.

Biztosan vannak ilyen edzők, de ez nem tudományos kutatás. Szerinted jót tesz a futónak ezzel? Lehet hogy beletalál, lehet hogy nem.

A tudomány ezzel szemben minden lehetséges elméletet megvizsgál. - Fuss gyorsabban az elején aztán lassan. Fuss lassabban az elején, aztán gyorsan stb... Pont ezért a hívő embernek is ismernie kellene az összes más vallást, és a tudományos kutatásokat is legalább alap szinten.

Gondold el, ha Isten valóban létezik, a tudomány sohasem fogja tudni bebizonyítani, hogy nincsen. Miért kell félni akkor a tudománytól? Ha ennyire biztosak vagytok egy természetfeletti lény létezésében, akkor nincs mitől félni, a tudomány soha nem fog ennek ellent mondani.

És már reagálok is arra, hogy szerinted a hívők nem utasítják el a tudományt. Lehet te, és még rajtad kívül 5% talán nem. De az előző válaszomban írtam, maga a vatikán szólította fel CERN-t, hogy álljanak le. Ez mi? Hallottál valaha olyat, hogy a tudomány felszólítja a vallást, hogy álljatok le Isten bizonyításának kísérletével? Az egyház igenis a tudomány ellen van sajnos, mert csak úgy tud a bölcs képében maradni, ha maga körül butának, tájékozatlannak neveli a híveit.

Más. A tudomány nem ellensége a hitnek! A tudomány kizárólag tényeket vizsgál. Ebben lehetnek azonban olyan elméletek, amik isten létét kizárják, és lehetnek olyanok, amelyekkel akár egybe is vághat. Mint az ősrobbanás, önmagában ez még per pillanat egybe is vághat azzal, hogy valaki robbanással teremtette. Einstein, mint említettem, mélyen hívő volt, mégis hozzá köthető az egyik olyan elmélet, ami Isten létét kétségessé teszi, ezért nem is foglalkozott vele tovább, hiszen elméleti szakaszban volt a feltevése,ami tegyük hozzá iszonyatosan bonyolult matematikai képletek halmaza.

Aztán, éppen a tudományos emberek azok, aki valamelyest, de ismerik a bibliát! Hívők közül nagyon kevesen hallottak háttérsugárzásról stb...

"De amiben a Biblia állít valamit, ott az a legfőbb tekintély!" Ezt légyszíves fejtsd ki. Nem vesztek róla tudomást, hogy a biblia ellent mond önmagának. Ha isten írta volna (isteni sugallatra ember), akkor soha, ismétlem soha nem lehetne benne ellentmondás, hiszen istennek látnia kellett volna a dinoszauruszokat, hiszen azt is ő teremtette, látnia kellett volna, mi történik ma, és mi fog holnap... Nem lehetne ellentmondás benne.

Azt mondod, neked az a szent, ami benne van. De mégis,melyiket választod, ha totál ellentmond önmagának?

Idézek:

2Móz 21, 12. 23-25.

"A ki úgy megver valakit, hogy meghal, halállal lakoljon. Ha veszedelem történik: akkor életért életet adj. Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért, Égetést égetésért, sebet sebért, kéket kékért."

A biblia más részében, Jézus mondja:

Máté 5, 38. 44-46.

"Megmondatott: szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom néktek: szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak... Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek,micsoda jutalmát veszitek? Mt 6, 15. Ha pedig nem bocsájtjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyi atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket. Róma 12, 17. Senkinek gonoszért ne fizessetek!"

Ez kb olyan, mintha az 5 éves kisgyermekednek azt mondanád, hogy az oviban verje szét mindenki fejét, ha megütik... Majd mikor 15 éves lesz, azt mondanád neki, hogy ne üss vissza, hanem tartsd oda a másik orcádat. A gyerek először sokkot kapna, h*lyének nézne téged, majd skizofrén állapotba kerülne, hogy most akkor mi is van?

Dönts el légyszíves, hogy melyiket mondta isten? Melyik a szent neked? Elárulom, a biblia szerint mindkettőt isten mondta. Ne haragudj, de ez lehetetlen. Számtalan gyermeteg mellébeszélést hallani, hogy a szemet szemért igazából nem is azt jelenti meg stb... De, igenis azt jelenti, amit jelent. Nézd a továbbit:

2Móz 21 részből vagyesen:

"A ki szidalmazza az ő atyját vagy anyját, halállal lakoljon." Hány 15 évest kéne most kinyírnunk az isteni törvény miatt?

"Ha férfit vagy asszonyt öklel meg egy ökör úgy, hogy meghal, akkor kővel köveztessék meg az ökör, és húsát meg ne egyék. Ha az ökör azelőtt is öklelős volt, és annak urát megintették, és mégsem őrizte azt, és férfit vagy asszonyt ölt meg: az ökör köveztessék meg, és az ura is halállal lakoljon. Ha szolgát öklel meg az ökör vagy szolgálót: adassék azok urának 30 ezüst siklus, az ökör pedig köveztessék meg."

Most aki eddig nem röhögött, akkor ezek szerint Abraham Lincoln jobb ember, mint Isten? (Rabszolga-felszabadítás)

Eleve, isten soha nem engedhette volna szolgák (ez itt rabszolgát jelent) létét. Hát hogyan? Aztán Mózes szerint 30 ezüst pénzt ér egy ember élet. Ugyanis ennyi pénzből akkor lehetett venni egy másik szolgát. Hú, de humánus egy isteni kinyilatkoztatás.

Akkor mára az ember jobb lett mint Isten? Mert tiltja a rabszolgaságot? És nem nyír ki mindenkit, akinek állata megölt valakit?

Ha már itt tartunk, a BTK szerinti állatkínzás fogalma: kövezz meg ma egy állatot, és mész a dutyiba. Mit tehetett szerencsétlen ökör arról, hogy azt tette, ami a természet szerint a dolga, biztosan védte a területét. Ezért isten szerint meg kell kínozni az állatot. E szerint ma Orbán Viktor jobb ember, mint Isten, vagy nem tudom,melyiküknél született meg az állatkínzás elleni törvény.

A hívőknek kéne látni, hogy ilyeneket isten, egy szeretettel teli felsőbb hatalmú lény soha nem mondhatott. Ha létezik is isten, ezt a bibliát biztosan nem írhatta ő! És most nem idéznék még a számtalan ellentmondás közül.

Ha van isten, akkor a hit mellé logikát is adott az embernek, márpedig nem ok nélkül tette. Hanem azért, hogy az ember mind a kettőt használja.

A tudomány nem isten ellen van,hanem a logikát érvényesíti. Hitre is szüksége van minden embernek, bizonyos esetekben. De aki bármelyiket elutasítja, az életének darabját biztos elveszíti.

Jézus az újszövetség szerint egy valóban intelligens, és ma is értékálló gondolatokkal megáldott személy volt. A tanításai tényleg csak a szeretetről szólnak. Azokat valóban érdemes megfogadni, de a hívők sem élnek a szerint, vagy csak nagyon kevesen. Egy hívőt általában a keresztről ismersz fel a nyakában, és nem Jézus kéréséről:

Jn 13, 24-25. "Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek, a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok."

Látod, a tudományos, logikus gondolkodás sokkal inkább életszerű, mert kitekint a vallásokra is, mindegyikre! A vallás viszont szinte soha nem tekint ki más vallásokra, és a tudományra.

Akkor ki lát többet a világból? Én tudok idézni a bibliából, mert ismerem. A hívők is tudnak idézni más vallásból, vagy a tudományból?

2011. júl. 28. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!