Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a szentháromság érthetetlen...

Ha a szentháromság érthetetlen, akkor miért kéne elfogadnom?

Figyelt kérdés
A szentháromság, ellentétes a józan ésszel, és logikával. Akkor hogyan fogadhatnám el? Isten azt várja el tőlem, hogy olyanba higgyek, amit az ő által teremtett ésszel nem fogadhatok el? Ne gyere azzal, hogy Istent nem foghatjuk fel, mert ő hatalmasabb annál, hogy megértsük, mert ezt sehol nem is várta el tőlünk! Csak annyit várt el, hogy higgyünk benne, de ehhez nem kell teljességében felfogni őt, e nélkül is lehet hinni benne. A szentháromságban viszont nem lehet addig hinni hitelesen, míg fel nem fogjuk, de ő mégis elvárja, hogy elfogadjuk a nélkül, hogy megérthetnénk??? Ez nem isteni bölcsesség. Akkor mi a mérce, ami alapján, valamit el kell fogadnom, valamit meg nem, ha nem az ész? Akkor ennyi erővel sívát is elfogadhatnám. A hit az nem lehet mérce, mert az a meggyőződés után jön. Ésszerű meggyőződés, és nem tapasztalat. Mert tapasztalatai, más vallásúaknak is vannak.
2011. febr. 20. 13:57
 111/145 anonim ***** válasza:
2011. febr. 28. 22:38
 112/145 A kérdező kommentje:

Az a nap(ha nem egyáltalán valami polip, vagy csápos szörny), bennem félelmet kelt. Olyan mintha, a napistent ábrázolná. Erősen misztikus, és ezoterikus. Úgy érzem, hogy az összhatás, olyan pogányos!

[link]

2011. febr. 28. 22:55
 113/145 anonim ***** válasza:
NAP. Sajnálom, nem akartalak ijesztgetni.
2011. febr. 28. 23:01
 114/145 A kérdező kommentje:

Kedves vagy. Ne sajnáld! Semmi baj!

Én ilyen vagyok. A szentháromság, nagyon messze áll tőlem.

Nem tudom megérteni se(szerintem más sem), és akárhonnan közelítem, Isten osztottságát látom benne!

2011. febr. 28. 23:07
 115/145 anonim ***** válasza:

pedig mindig Egyistenhit volt, mindenhol...

Ahol istenekről beszéltek, ott is volt egy fő. Dzeusz -az ősgörögnél, Brahman (semlegesnemű) a hinduknál.

De egy etnográfus előadásán hallottam, hogy a legkisebb, legelzártabb kis törzs: mind- mind tud arről: Egy - a legnagyobb, végtelen,, Örökévaló, Mindenható van.

(ahogy züllik le a világ, úgy bomlik fel ez az Egységlátás... Már tartunk a többmcdonalds hit felé..)

2011. febr. 28. 23:14
 116/145 anonim ***** válasza:
62%
Erről van szó, kedves kérdező. Valójában nem véletlen, hogy pogány-szerű ábrázolással éltek, hiszen onnan jött, egy pogány vallási mítosz!
2011. febr. 28. 23:15
 117/145 anonim ***** válasza:
Kérdező, ismered, hogy Ágostonnak is gondja volt a Szentháromság megértéssel?
2011. febr. 28. 23:17
 118/145 anonim ***** válasza:

Szt. Ágoston 20 éven keresztül dolgozott a „Szentháromságról" című művén. Úgy mesélik, a tengerparton sétálva egyszer megértette, nem lehet racionálisan megérteni, kifejteni.

Itt: [link]

2011. febr. 28. 23:24
 119/145 A kérdező kommentje:
Tehát érthetetlen. Akkor nem kell elfogadnom!
2011. febr. 28. 23:54
 120/145 anonim ***** válasza:

Igen. Érthetetlen. Misztérium. Titok. Próbálj meg így közelíteni: ez misztérium. Méghozzá talán a legnagyobb, itt lehet megérezni:

Én és az Atya egy vagyunk.

Jn 10,30

2011. márc. 1. 07:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!