Katolikusok. Mit akadékoskodtok a determinált világ ellen miközben még a tudomány is bebizonyította a reformátusok igazát, hogy bizony előre elvan döntve hogy mész e a kocsmába vagy nem?
Kérdező, miért úgy kérdezel mintha a katolikusoknak szabad akaratuk lenne arra hogy akadékoskodnak e vagy sem? Ha a determinizmus igaz lenne, akkor pont azért hinnének a szabad akaratban, mert erre vannak determinálva.
Amúgy itt nézegettem a vitákat, és sokan nem is vették észre hogy az intellektuális felelősség egyik a priori feltétele hogy a vitapartnernek szabad akarata van.
Intellektuális felelősség azt jelenti, hogy ha én hiszek valamiben, akkor kutya kötelességem igazolni azt valamilyen bizonyítékkal, érvvel stb. és ha valaki erősebb ellenérvet mond, akkor nekem ezt a hitemet feltétlenül el kell vetnem, függetlenül hogy a vágyaim mit mondanak. Azonban hogyan is lehetne bárki kötelezve bármire ha nem képes rendelkezni saját döntései felett. Lehet mondani rá hogy rosszul működik a program az agyában vagy stb, de azt nem lehet mondani hogy intellektuálisan erénytelen.
Hasonló a helyzet, mint amikor a determinista nézetű tudós arcok szerint igazságtalan a halálbüntetés, mivel a bűnöző nem tehet a bűn elkövetéséről, ezért a bíróknak engedékenynek kellene lenniük. Azonban ha a determinizmus igaz, akkor a bíró sem tehet róla hogy hisz a bűnös szabad akaratában.
Az a helyzet, hogy ha véletlenül nincsen szabad akaratod, akkor is úgy kell cselekedned, ahogy szerinted a legjobb (és nem csak neked, hanem a közösségednek is!) - hiszen ilyenkor teszel meg mindent, amit csak tudsz, hogy jól alakuljanak körülötted a dolgok.
Ugye, ez a szándékod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!